Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2019

PostOkenski svet

PostOkenski svet

Ko je neka tehnologija tako vseprisotna, da je samoumevna, postane nezanimiva. Vsi jo uporabljamo, nismo pa več navdušeni nad njo, ne zanima nas toliko, da bi o njej redno brali. Množici naprav, ki so prestopile to magično črto, se je pridružil tudi operacijski sistem – Windows.

Pomislimo, kolikokrat beremo (novice, tehnološke ali druge) o pralnih strojih (čeprav so po novem varčni pa ECO, z zasloni na dotik …), sesalnikih (pa so po novem z največ 1600 W enako učinkoviti kot prej, ko te omejitve ni bilo) ali morebiti žarnicah (pa so po novem ledice, še prej pa so bile sijalke). Nikoli. In prav toliko povprečnega uporabnika danes zanimajo osebni računalniki – gre pač v trgovino in kupi enega. »Za internet«, »za tipkanje« ali pa »za igre«. Nekoliko bolj nas še zanimajo novi telefoni (vendar zanimanje upada, tako kot tudi nekoč vrhunske prodajne številke), že nekaj manj novi operacijski sistemi zanje. Ravnokar sem na svoj telefon prejel novi Android 9 in vse, kar lahko povem, je, da mi gredo na živce nekakšne plavajoče ikone, ki mi sporočila Gmail odpirajo v ločenih oknih. Ostalo pa – vse enako kot prej. Le moji otroci se še pritožujejo, zakaj so sploh potrebne spremembe na njihovih telefonih, če pa vse deluje.

Še najmanj pa nas v računalniškem delu sveta danes zanimajo Okna, Windows. Pač, imamo jih, so nekako del računalnika (ki ga večinoma tako in tako uporabljamo le v službi ali pa za službo, če odštejem igre), pozabili smo nanje. V resnici nas nase spominjajo le še ob rednih nadgradnjah in ponovnih zagonih, ki se kot nalašč zgodijo ravno takrat, ko se nam najbolj mudi. No, pa takrat, ko te nadgradnje še malce pobrišejo naše dokumente na računalniku (kar se meni sicer ni zgodilo, k sreči!).

Bo operacijski sistem Windows kdaj zares umrl? Odvisno od tega, kako bomo to definirali. Rekel bi, da bomo sčasoma nanj pozabili, nekako tako kot smo »pozabili« na tehnologije v pralnih strojih, sesalnikih in žarnicah.

Še več, Windows danes niso več najbolj uporabljani operacijski sistem, temveč je to – Android. Tudi spletni obiskovalci, ki berejo našo spletno stran www.monitor.si, to v večini počnejo z Androidom (48 odstotkov), oni z Windows so šele na drugem mestu (41 odstotkov). Na www.mladina.si je razlika še večja, 45 : 34 odstotkov, seveda le zato, ker je tam več tistih, ki gredo na splet z iPhoni. Danes pač za »osebni« računalnik uporabljamo telefone, osebni računalniki (z Windows) so le naprave, ki jih uporabljamo v službi ali za službo. Mladina danes skorajda ne pozna več drugega »računalnika«, kot je telefon, razen ko jim v šoli najedajo z nekakšnimi predstavitvami Powerpoint, ki jih morajo shranjevati po nekakšnih datotečnih drevesnih strukturah in jih prenašati na nekakšne ključke USB.

Na podlagi tega bi lahko morda sklepali, da se Oknom slabo piše in da odmirajo, vendar velja ravno nasprotno – po podatkih netmarketshare.com kar 87 odstotkov računalnikov na svetu teče z Windows (in le 9 odstotkov z MacOS, denimo). V resnici so Windows, kljub vsem težavam, daleč najbolj kompleksen in najuspešnejši operacijski sistem, oziroma kar program, vseh časov. V njem je še vedno množica kode, ki skrbi, da tečejo na vseh mogočih konfiguracijah strojne opreme, kode, ki preverja, ali imamo matematični koprocesor ali je morda nameščen modem (analogni, da ne bo pomote). Teče na osebnih računalnikih in industrijskih krmilnikih, z njim je mogoče upravljati atomske centrale ali nadzorovati centrifuge za pridobivanje obogatenega urana. Še več, Microsoft je okoli okolja Windows ustvaril tako izredno širok ekosistem zunanjih razvijalcev in partnerjev, da se ta zlepa ne bo porušil. Že samo v majhni Sloveniji, denimo, obstaja kar 800 Microsoftovih partnerjev najrazličnejših nivojev.

Bo operacijski sistem Windows kdaj zares umrl? Odvisno od tega, kako bomo to definirali. Rekel bi, da bomo sčasoma nanj pozabili, nekako tako, kot smo »pozabili« na tehnologije v pralnih strojih, sesalnikih in žarnicah. Glede na to, da ga Microsoftu ni uspelo preseliti na mobilne telefone (ravno te dni so sporočili, da Windows Mobile dokončno ukinjajo), je dejstvo, da Windows ne bo nikoli več najbolj uporabljan operacijski sistem na svetu, vendar nič ne de – zagotovo bo še dolgo operacijski sistem, s katerim se na svetu največ naredi. Na telefonih pač le manjši del časa porabimo za ustvarjanje informacij (za delo), večinoma jih na njih le konzumiramo. Poznam sicer uporabnike, ki telefone uporabljajo kot edini računalnik (nanje tipkajo, jih uporabljajo kot strežnike torrent in celo namesto televizorja!), vendar takih ni veliko. Večino v tej smeri pač odvrne premajhen zaslon. Za resno delo potrebujemo – računalnik.

Windows bo tako z nami še zelo dolgo, zato tudi PostOkenskega sveta iz naslova še zelo dolgo ne bomo doživeli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji