Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2013 | Teme: windows 8

Popravni izpit

Microsoft je z Windows 8 dobro razjezil zveste privržence. Z odličnega operacijskega sistema je prešel na čudno mešanico najrazličnejših tehnologij in z njo zaplul med nevarne čeri. Preimenovani vmesnik Metro (Modern UI), ki naj bi naznanjal prihodnost in novo pomlad, je postal kamen spotike celotnega sistema. Popravni izpit, Windows 8.1, je razpisan za 18. oktober..

Zanimivo, kako mediji opevamo vrnitev gumba Start, kot bi šlo za neko novo funkcionalnost. Microsoft ga je zaradi lepšega predrugačil in na srečo dodal tudi na »moderni« del namizja.

Zanimivo, kako mediji opevamo vrnitev gumba Start, kot bi šlo za neko novo funkcionalnost. Microsoft ga je zaradi lepšega predrugačil in na srečo dodal tudi na »moderni« del namizja.

V Redmondu so težave z Windows 8 bržkone slutili, zato se klasičnemu namizju niso odpovedali. Podobno usmeritev so obdržali tudi v različici 8.1, ki tako še vedno pozna dvojno delovanje, klasično namizje in uporabniški vmesnik, prilagojen dotiku. Odločitev se izkaže za dobro in slabo. Eden večjih očitkov Osmici je bilo posiljevanje z novim uporabniškim vmesnikom. Kljub temu da je bilo staro namizje enakopraven del sistema, ga privzeto nikakor nismo mogli uporabljati (vsaj ne brez dodatnih programov, ki so to hitro omogočili). Različica 8.1 krivico popravlja in nam omogoča neposreden zagon v dobri stari svet miške in tipkovnice. Tudi zagon v uporabniški vmesnik, namenjen napravam z zasloni na dotik, je mogoče prilagoditi tako, da se ob prijavi samodejno zažene seznam nameščenih aplikacij. Začuda se novost izkaže za učinkovitejšo od Microsoftovih kock. Pozdravljamo možnost istega ozadja na obeh polih sistema, a se približevanje tujih svetov z njo žal konča.

Z novim Windows se vrača pogrešani gumb Start. Ali pa tudi ne. Na znanem mestu, v levem spodnjem kotu, je sicer na obeh straneh njegov soimenjak, a s starim prijateljem nima veliko skupnega. Klik nanj preklaplja med trenutnim opravilom in osnovnim (beri: osovraženim), modernim zaslonom. Na srečo gumb skriva tudi staro funkcionalnost, od katere nas loči le klik z desno tipko miške. Pogovorno okno, ki se nemudoma razvije, nam prinaša večino znanih nastavitev, z ugašanjem sistema vred. Še vedno je operacijski sistem najlaže nastavljati prek nadzorne plošče na namiznem delu Oken. Kljub temu je treba priznati, da se je seznam zmožnosti Charms/Settings/Change PC settings znatno odebelil. Vrstni red nastavitev je odvisen od pogostosti rabe posameznih vnosov, kar zna biti na dolgi rok zelo priročno, od začetka pa pri iskanju želenega vnosa malce moti.

Seznam priljubljenih je v enajstem Internet Explorerju sicer spodobno izveden, a ima žal še vedno težave s sinhronizacijo med prisotnima različicama spletnega brskalnika.

Seznam priljubljenih je v enajstem Internet Explorerju sicer spodobno izveden, a ima žal še vedno težave s sinhronizacijo med prisotnima različicama spletnega brskalnika.

Saniran je iskalnik, rakava rana Windows 8. Preveč klikanja in izbire je naredilo iskalnik neučinkovit. Tudi sicer je nova različica veliko močnejša in širšega pogleda. Prikaže nam zadetke iz spleta, datoteke, aplikacije in nastavitve. Vse v enotnem vmesniku. Iskanje izvrstno dopolni prikaz Search Hero, ki najdeno združi in prikaže v obliki lične spletne strani. Oblačna shramba SkyDrive je še bolj povezana s sistemom in omogoča samodejno shranjevanje datotek v oblak.

Aplikacije

Osiromašen nabor aplikacij je obogaten z novimi in ozaljšan s priredbami starih. Na prvem mestu je spletni brskalnik Internet Explorer. Prejšnjemu z zaporedno številko deset so v moderni različici med drugim manjkali zaznamki in možnost večjega števila odprtih zavihkov. Nihče si ni belil glave s pomanjkljivostmi, ker brskalnika v resnici nihče ni uporabljal. Morda vzamemo resneje njegovega naslednika, ki ima oboje. Žal ima še vedno težave s sinhronizacijo med navidez tesno povezanima izdelkoma. Tako se na primer priljubljene, shranjene v namizni različici brskalnika, prenesejo v njegov sodobni alter ego, nasprotno pa ne.

Močno izboljšan je tudi program Photos, ki ne ponuja samo pregledovanja fotografij, temveč zajema tudi nekaj nadvse spodobnih orodij za urejanje. Med njimi najdemo nastavitve barv, svetlosti in kontrasta, rezanje, obračanje, odstranjevanje rdečih oči in dodajanje učinkov. Naštete pripomočke je zelo preprosti uporabljati.

Med novimi izdelki omenimo aplikacijo Food and Drink, ki omogoča iskanje receptov, izdelavo nakupovalnega seznama, jedilnikov in preseneti s prostoročnim sledenjem (z mahanjem pred kamero) izbranemu receptu, kar olajša delo s programom med kuho. Dobro je izvedena še aplikacija za kasnejše branje Reading List. Izbrano vsebino iz spleta ali iz lokalne shrambe pošljemo v kasnejšo obdelavo z vrstico Charms, ukazom Share in izbiro Reading List, nakar shranjeno vsebino prebiramo ob pomoči namenske aplikacije Reading List. Vse skupaj deluje tekoče in povezano, a je še vedno svetlobna leta daleč od vodilnih izdelkov iste vrste. Grafično so preobrazili tudi tržnico Windows Store, ki z novo preobleko pripomore k lažji orientaciji in iskanju želenih programskih izdelkov.

V celoti gledano, bo nadgradnja 8.1 dobrodošla posodobitev. Namenjena bo predvsem uporabnikom klasičnih nadzornih naprav v obliki naveze miške in tipkovnice, zagovorniki nove usmeritve pa utegnejo biti nad njo hitro razočarati. Preveč povratnikov, ki sicer delujejo dobro, bo naprednjaku pomenilo korak nazaj. Še vedno grajamo razcepljeno osebnost sistema in pomanjkanje enotnega uporabniškega vmesnika, zato operacijskemu sistemu Windows 8 tudi z dodano številko .1 ne napovedujemo večjega uspeha.

Windows 8.1 Preview

Operacijski sistem.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Brezplačno.

✓    Gumb Start, učinkovitost sistema, povezanost z oblakom.

✗    Dvopolnost sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji