Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2014 | Teme: pametni telefon

Polovičen napredek

Samsung je izdelal že toliko tablic z operacijskim sistemom Android, da jim je težko slediti. Zdaj je vse skupaj še bolj zapletel z linijo Pro, ki naj bi bolj ugajala tistim, ki na tablicah »delajo«.

Eden poglavitnih navideznih očitkov tablicam je, da jim manjka večopravilnosti. To se kakor refren ponavlja v  recenzijah teh naprav, in tablice potem opravičujejo kot naprave za gledanje in branje. Tablice naj ne bi bile za ustvarjanje, temveč za konzumiranje. Osrednji argument te struje je, da je na tablici nemogoče odpreti dva programa hkrati, torej ne moremo pisati novega sporočila in zraven gledati v odprto okno brskalnika. Oba glavna mobilna operacijska sistema takih funkcionalnosti privzeto ne ponujata. Le mobilna Okna znajo pripenjati dva programa na en zaslon, a uspešnih tablic s tem programjem še ni.

Tako preostaneta iOS in Android, pri čemer prvi ne odstopa od koncepta enega programa na zaslonu, drugi pa v svoji čisti obliki sledi temu trendu.

Seveda se v Googlovemu operacijskemu sistemu vedno najdejo izjeme, saj ga iskalni velikan izdelovalcem daje brezplačno in omogoča spreminjanje. Tako smo priča preoblekam, ki jih izdelovalci tablic in telefonov lepijo prek Androida. Doslej so bile te preobleke bolj lepotne narave in niso drastično spreminjale dobro zakoličenih temeljev operacijskega sistema, zadnje čase pa smo priča potezam, ki te preobleke peljejo izven okvirov tistega, kar skuša Google doseči z Androidom.

Tipičen zgled takega početja je Tab Pro, ki ga prav tako poganja Android, a je tokrat oblečen v Samsungovo preobleko TouchWiz, ki je dobila nekaj pritiklin večopravilnosti. Zdaj je mogoče na zaslon prilepiti dva odprta programa. Samsung je postopek večopravilnosti poenostavil z menujem, ki se prikaže ob potegu prsta z desne strani zaslona. Tam se skrivajo bližnjice do programov in dva poljubna lahko povlečemo na zgornjo in spodnjo polovico zaslona. Sama izvedba niti ni slaba, saj je kombinacija branja spletne pošte na zgornji polovici zaslona in brskalnik na spodnji všečna. Zatakne se pri tem, da večopravilnost večinoma podpirajo le Samsungove aplikacije.

Tako naključnega programa, ki smo si ga namestili v trgovini Play, ni mogoče pripenjati na eno od polovic zaslona. Večopravilnost je s tem omejena na nekaj Googlovih in Samsungovih aplikacij in kot taka ne dostavi celovite izkušnje. Zelo nadležno je torej, da na menuju, kjer naj bi bili programi za večopravilnost, najdemo tudi bližnjice za programe, ki te funkcionalnosti ne podpirajo. Samsung je s širitvijo Androida na večopravilnost ugriznil v več, kot lahko prežveči, saj se implementaciji pozna, da je narejena le za njihove programe. Znanja, volje ali sposobnosti, da bi tako podprli katerokoli aplikacijo, njihovi programerji očitno nimajo. Na koncu tako ostane preobleka za Android, ki skuša Googlov operacijski sistem siliti v nekaj, za kar ni bil nikdar predviden. Če bi TouchWiz skušal po svoji poti le z večopravilnostjo, bi mu lažje odpustili, a skuša na novo postaviti tudi začetni zaslon. Ta je namenjen pregledu nekaterih informacij, ki jih imajo v Samsungu za pomembne za poslovne uporabnike. Tako si lahko namestimo, katere delnice bomo spremljali, koledar in sestanki so vidni takoj in za novice skrbi časopis Flipboard. Vse skupaj so poimenovali Magazine UX in je bolj v napoto, kot pa da bi pripomoglo k večji večopravilnosti uporabnika.

Uporabniški vmesnik je tako največja hiba te tablice, saj moti uporabniško izkušnjo, ki jo Android skuša dostaviti kupcem. Vmesnik je toliko bolj boleč tudi zato, ker je tablica strojno impresiven kos opreme. Žene jo štirijedrni Snapdragon 800, ki računa pri 2,3 GHz in podatke premetava v dva gigabajta pomnilnika.

Predvsem navduši zaslon, ki s svojimi 1600 × 2560 pikami riše čisto in živo sliko. Poleg zaslona navduši tudi izdelava, ki je daleč od poceni Samsungove plastike, ki smo je bili vajeni doslej. Seveda Korejci niso mogli brez kančka slabega okusa in je po robovih zadnje stranice iz plastike oblikovan šiv. Ta podrobnost naj bi dajala bolj profesionalen videz, a je učinek precej cenen. Samsung se je tablic po strojni plati končno lotil resneje in obupal nad cenenimi materiali in strojno podhranjenostjo. Pro je v primerjavi z lanskim osempalčnim Galaxy Tabom mala revolucija in na tej fronti gre korejskega izdelovalca le pohvaliti. Takšna strojna oprema in preobleka TocuhWiz bi bili lahko zmagovita kombinacija, če ne bi bilo nerodnega poizkusa v smeri večopravilnosti. V rokah nekoga, ki zna na tablico namestiti katero od normalnejših različic Androida, bo Galaxy Tab Pro 8.4 odlična naprava, za povprečnega kupca pa bo bržkone preveč nadležna, saj večine »pridobitev« ne bo uporabljal kaj dosti.  

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Tablica.

Prodaja: samsung.si.

Cena: 500 EUR.

✓    Zaslon, izdelava.

✗    »Večopravilnost«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji