Objavljeno: 12.7.2007 02:17 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Junij 2007

Pogon na vseh osem

Apple je znan skrivač izdelkov, dokler jih razvija. Premnogi bistri umi sveta se zato mrzlično ukvarjajo z napovedovanjem novosti, ki temeljijo na "preverjenih informacijah iz krogov blizu vodstva družbe". Velikokrat jim uspe zadeti bistvo novih izdelkov, nemalokrat precej natančno določijo tudi časovni okvir, tu in tam pa pošteno usekajo mimo. Poglejmo si nedavni primer, ko so "nostradapplovci" imeli nekoliko manj sreče pri šloganju.

Potem ko je konec lanskega leta Intel predstavil prvi štirijedrni procesor Xeon serije 5300, so v Cupertinu "kakor" že varili nov najzmogljivejši Mac. A namesto da bi čez kak dan ugledal luč sveta, so delovne postaje in strežnike z novimi procesorji skoraj dan za dnem predstavljali Dell, IBM in HP. Apple je kot tesni in predvsem novi zaveznik Intela "moral" uporabiti novi procesor, zato se je zdelo, da zamuja vlak.

A kmalu se je izkazalo, da je le čakal na hitrejšega, s katerim je kaj hitro prehitel konkurente. Novi Mac Pro tako uporablja zmogljivejše Clovertowne, kot se razvojno imenuje serija 5300. Frekvenca 64-bitnega procesorja Xeon X5365 je 3 GHz, frekvenca sistemskega vodila 1,333 GHz, drugonivojskega predpomnilnika je 8 MB, v delovno postajo pa sta vgrajena dva taka procesorja ali skupaj osem jeder.

Mac Pro ima osem rež za pomnilniške module, tako da podpira do 16 GB pomnilnika, v model na preizkusu pa je bilo vgrajenih "le" 3 GB. Na voljo so štiri mesta za priklop diskov, za katere ne potrebujemo kablov, hitrost pretoka podatkov je 3 Gb/s, skupna zmogljivost pa do 3 terabajte, od katerih je preizkušena postaja izkoristila 250 GB. Privzeto vgrajena grafična kartica je NVIDIA GeForce 7300 GT z dvema izhodoma DVI in 256 MB pomnilnika GDDR2 SDRAM, dodamo pa ji lahko še tri enake kartice in tako uporabimo do osem(!) zaslonov hkrati.

Ohišje Applovega paradnega konja med namiznimi računalniki ostaja že nekaj let skoraj nespremenjeno - prežeto z eleganco in hkrati robustnostjo, o kateri zgovorno priča tudi masa izdelka, ki presega 19 kilogramov. Omeniti velja dve odprtini za optično enoto SuperDrive (DVD+R DL/DVD?RW/CD-RW), od katerih je bila v našem primeru izkoriščena le ena, odpremo pa jo z nekoliko daljšim pritiskom na posebno tipko na tipkovnici. Računalniku sta priloženi običajna Applova tipkovnica in miška Mighty Mouse, obe v izvedbi s kablom.

Šibka točka Mac Proja je povezljivost. Kljub temu da ponuja petero vrat USB 2.0 in še dvoje vrat USB 1.1 na tipkovnici, da sta na voljo dva vhoda Firewire 400 in dva Firewire 800 ter dva gigabitna omrežna vmesnika, v oči bode to, da v osnovni konfiguraciji niso vgrajeni ne brezžična omrežna kartica, ne bluetooth, ne modem. Odsotnost slednjega bodo zahtevni kupci, ki posegajo po tovrstnih računalnikih, verjetno najlaže prezrli, saj najbrž uporabljajo širokopasovno internetno povezavo. Bluetooth in predvsem podporo brezžičnim omrežjem pa bi v računalniku, ki je dražji od marsikaterega solidnega (rabljenega) avtomobila, vendarle pričakovali.

In kako hiter je osemjedrnik? Izvedli smo preizkus Xbench 1.3, na katerem je Mac Pro dosegel 146,96 primerjalne točke glede na izhodiščni PowerMac (100 točk) z dvema procesorjema G5 s frekvenco 2,0 GHz, 2,5 GB pomnilnika in grafično kartico GeForce 6800 Ultra. Realno je razlika še bistveno večja, saj je imel PowerMac vgrajen Maxtor DiamondMax 10 velikosti 300GB, s katerim je pri primerjavi diskov dosegel dvakrat boljši rezultat kot Mac Pro. Pri računskih operacijah in delu z nitmi je namreč slednji starega brata prekosil za petkrat do šestkrat.

Primerjava osemjedrnega Mac Proja in enakega štirijedrnega z orodji Xbench 1.3, Cinebench 9.5 in Geekbench pa je pokazala, da osem jeder velja 50 odstotkov več kot le štiri.

Apple Mac Pro

Kaj: Zmogljiva delovna postaja.

Strojna oprema: Dva štirijedrna procesorja Intel Xeon 5300 s frekvenco 3 GHz, 3 GB pomnilnika, 250 GB diska, grafična kartica NVIDIA GeForce 7300 GT, DVD-RW, Apple Keyboard, Apple Mighty Mouse.

Programska oprema: Mac OS X 10.4 Tiger, iLife '06, Comic Life, OmniOutliner.

Mere: 20,6 × 47,5 × 51,1 cm, 19,2 kg.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Cena: 4065 EUR.

Za: Hitrost, kakovostna strojna in programska oprema.

Proti: Cena, manjkata povezljivost Wi-Fi in bluetooth.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji