Objavljeno: 30.1.2012 10:24 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2012

Pogled nazaj

Pogled nazaj

Letošnje leto se je pri vsakem izmed treh segmentov "nenehnih preizkusov" odvijalo drugače. In čeprav gre za segmente, ki so za večino uporabnikov zanimivi le v danem trenutku, ko pač kupujejo tiskalnik, prenosnik ali digitalni fotoaparat, je drugim zanimivo spremljati dogajanje tudi takrat, ko ne načrtujemo takega nakupa.

Najmanj zanimivo se zdi področje tiskalnikov. Sploh laserskih modelov praktično nismo opazili vse leto. Nekaj malih sprememb pri cenah in dobavljivosti je sicer bilo spomladi, ko je Japonsko zadel cunami, a ker gre za naprave, ki se iz prodajnih skladišč h kupcem premikajo nekoliko počasneje, ni bilo resnejših zastojev. Novosti pa pri teh napravah že dolgo ni več - novi modeli se od starih razlikujejo po malenkostih, malce se premikajo cene izpisov in cene naprav, to pa je tudi vse.

Malo več se dogaja pri brizgalnih napravah, kjer se vse bolj pozna razširjenost naprednih mobilnih naprav - pametnih telefonov in tablic. Tako so brizgalni tiskalniki, namenjeni domačim uporabnikom, začeli vse bolj množično uporabljati brezžične omrežne vmesnike. Dobili smo tudi nekaj aplikaciji za naprave Android in iOS, s katerimi lahko tiskamo neposredno iz telefonov. Pri teh tiskalnikih je tudi oblikovanje nekoliko pomembnejše, tudi modeli se v prodajnih katalogih hitreje menjavajo.

Bolj zanimivo je bilo letos dogajanje na trgu prenosnih računalnikov. Vse bolj se pozna vpliv tabličnih računalnikov, predvsem iPada, zaradi česar so resnično padli pred leti izredno priljubljeni netbooki. Kot računalnik za prenašanje, torej za občasno brskanje po spletu in komuniciranje po elektronski pošti, facebooka in trenutnega sporočanja se tablice obnesejo odlično, netbooki pa počasi izgubljajo smisel.

Tudi za drugi velik zasuk pri prenosnikih so krivi Jabolčniki, mislimo pa na izjemen uspeh sprva butičnega računalnika Macbook Air. Ko je pred leti Steve Jobs pokazal prvo generacijo abnormalno tanke naprave, smo nad vsem skupaj zmajali z glavo in pisali mnenja, da bo to muha enodnevnica. Halo, samo en USB, ne bo šlo! Ampak je šlo, in očitno gre vse bolj uspešno. Airu podobne naprave je napovedalo že kar veliko izdelovalcev, nekaj prototipov smo si ogledali že na Intelovi razvojni konferenci IDF, v teh dneh pa smo tri take modele dobili na preizkus (več o tem si lahko preberete v tej številki).

Na koncu omenimo še premike na področju fotoaparatov. Pri kompaktnih modelih je šlo še naprej za postopno evolucijo. Cenejši modeli postajajo vse bolj zmogljivi, danes se že za res malo denarja dobi kakovosten aparat s približno petkratnim zumom, solidno širokim kotom in kup različnimi funkcijami. Najcenejši aparati se morajo boriti s pametnimi telefoni, ki so za občasno fotografiranje postali povsem dovolj kakovostni (kot smo sami pokazali pred časom v našem članku), zato je danes vse težje najti zares slab aparat.

Pri dražjih modelih pa ni bilo velikih pretresov, vsaj pri DSLRjih ne. Je pa očitno, da postajajo aparati brez zrcal vse pomembnejši v srednjem rangu, torej tam do tisoč evrov. Največ takih modelov imajo v Panasonicu in Olympusu, ti dve podjetji sta pred nekaj leti tudi začeli to zgodbo. Danes pa imajo take modele še v Sonyju, Samsungu, Pentaxu in Nikonu, vsi pa polagajo kar velike upe v svoje modele.

Letošnje leto je bilo tako še kar zanimivo. Osebno se nam zdi najpomembnejši premik pri prenosnih napravah, pa naj bodo tablice ali pa silno tanki prenosniki (ki imajo, končno, vsi vgrajene diske SSD). V prihodnjem letu pa pričakujemo večje pretrese na področju aparatov DSLR, saj oba velikana, Canon in Nikon, pripravljata naslednike svojih silno uspešnih modelov - Canon z naslednikom aparata EOS 5D mk. 2, Nikon pa z naslednikom svojega 700D (naslednik naj bi se imenoval 800D).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji