Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2012

Podatki po zraku

Pred kratkim smo izvedli velik preizkus podatkovnih strežnikov NAS, na katerem smo poudarili izredno uporabnost teh naprav tudi za domače uporabnike. Novosti pa se že množijo, tokrat smo preizkusili novi Synologyjev model, ki se spozna tudi na brezžično povezljivost.

Gre za model DS-213Air, namenjen domačim uporabnikom. Na videz spominja na DS-212j, ki smo ga imeli tudi na zadnjem preizkusu in mu dodelili nagrado zlati Monitor med cenejšimi napravami. Gre torej za lično oblikovano belo škatlo, na kateri pa moramo za vgradnjo oziroma menjavo diskov odvijačiti ohišje. Kot pove prva številka v imenu, lahko vanjo vgradimo dva diska, brez težav pa deluje tudi le z enim.

Naprava ima zadaj razmeroma velik ventilator, meri 92 mm, zato je razmeroma tiha. Zadaj je gigabitni omrežni vmesnik, poleg njega pa še dva vmesnika USB, oba po novem standardu USB 3.0 (model DS-212j je imel samo vmesnike USB 2.0). Kot rečeno, je v DS-213Air vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik.

Tega lahko izkoristimo na tri načine. Najenostavnejša je seveda možnost, da nam do naprave ni treba potegniti omrežnega kabla, temveč jo priključimo kar prek brezžičnega omrežja. To se morda sliši dobro, a so v praksi hitrosti prenosa podatkov prepočasne, da bi na tak način prenašali veliko podatkov (temu pa je naprava seveda namenjena). Hitrost prenosa v neposredni bližini sicer ni slaba (naprava podpira 802,11 b/g/n pri 2,4 GHz.), a se hitro zniža, kar pomeni, da jo bomo morali postaviti razmeroma blizu usmerjevalnika.

Drugi dve možnosti pa sta uporaba Synologyja v vlogi usmerjevalnika ali dostopne točke. Pri prvi jo prek omrežnega kabla povežemo neposredno na modem in se obnaša kot navaden usmerjevalnik. Usmerjevalni del ni po funkcionalnostih sicer nič posebnega, a bo za nezahtevne uporabnike povsem zadostoval. Podpira najbolj razširjene oblike šifriranja (tudi WPA2), vgrajen je tudi požarni zid, seveda pa ima manj funkcionalnosti kot klasični usmerjevalniki.

Zadnja možnost, se pravi kot dostopna točka, deluje podobno, le da napravo s kablom povežemo na usmerjevalnik, kjer nam Synology doda brezžično omrežje. S tem se ožičeno in brezžično omrežje med seboj ne ločita, vse naprave so med seboj dostopne. Vse nastavitve so zelo enostavne, tako kot druge naprave tega podjetja je tudi tu v rabi odličen uporabniški vmesnik, imenovan DSM.

Sama hitrost pisanja in branja, ki smo jo izmerili prek omrežne povezave, je primerljiva z drugimi napravami tega ranga. V povprečju je malenkost hitrejši od modela DS-212j. Funkcionalno je zelo dobro opremljena naprava, ki podpira vse, kar bi si želeli, od prenosa datotek prek protokola Torrent pa do vgrajenih medijskih strežnikov (iTunes, DLNA ...). Podpira tudi množico mobilnih aplikacij, ki jih lahko uporabimo na napravah iOS ali Android, si je pa treba za njihovo rabo oziroma nastavitev vzeti nekaj časa.

Synologyjev DS-213Air je zelo dober NAS za domačo rabo, obenem pa tudi povprečen usmerjevalnik. Za manj zahtevne uporabnike, ki bi si radi omislili še brezžično omrežje v kakšnem ne prevelikem stanovanju, bi znal biti dobra izbira, ki prinaša dve napravi v enem. Na splošno pa se nam zdi naprava malce predraga glede na to, kaj ponuja. Po podobni ceni si namreč lahko omislimo katero izmed cenejših naprav (recimo prej omenjeno DS-212j), zraven pa še katerega izmed cenejših brezžičnih usmerjevalnikov, ki ponujajo več možnosti in boljši domet.

Synology DX-213

Poleg modela DS-213air smo na hitro preizkusili še razširitveno enoto DX-213. Gre za ohišje, ki drži dva diska, priklopimo pa ga lahko na profesionalne naprave podjetja Synology (recimo DS-212+, DS-412+ itd.). Zadaj se priklopi prek vmesnika eSata, glavna naprava (v našem primeru smo ga preizkusili z modelom DS-412+) pa ga sama prepozna in nastavi.

Pri nekaterih zmogljivejših napravah (žal naše ni bilo med njimi) lahko z DX-213 razširimo že obstoječe polje, pri drugih (tudi naši) pa moramo narediti novo polje. Slednje nam lahko rabi za varnostno kopiranje prvotnega NASa ali pa le kot dodatni prostor. Izmerili smo hitrosti branja in pisanja, a praktično ni razlike med pisanjem oziroma branjem na vgrajene diske v NASu ali pa na DX-213. Cena je (seveda brez diskov) 156 evrov.

Synology DS-213Air

Kaj: Podatkovni strežnik NAS.

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 306 EUR.

Za: Vgrajen brezžični omrežni vmesnik, enostavnost rabe.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji