Objavljeno: 19.12.2011 10:05 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2011 | Teme: android

Pljuča za Android

Operacijski sistem Android je prehitel iOS po številu uporabnikov, tako kot je tržnica Marketplace pustila za seboj Applovo trgovino App Store. Edino področje, kjer mobilne naprave z logotipom jabolka še vedno (pre)močno vodijo, je dodatna oprema. Zaradi siromašne bere je Android kot božič brez snega. Na srečo se na nebu kažejo prve snežinke.

Android zaznamuje pisanost strojne opreme. Telefoni z njim pridejo na prodajne police v najrazličnejših oblikah. Možnost izbire vsekakor imamo, a prav ta svoboda je poglavitni krivec za pomanjkanje dodatne opreme. Ni čudno, da izdelovalci niso navdušeni nad trgom, kjer se nikoli ne ve, kdaj bo kaj delovalo in kako. Na našo srečo je stvari vzel v roke Philips in na letošnjem sejmu IFA napovedal serijo tako imenovanih "dockov", ki kombinirano igrajo vlogo zvočnika in priklopne postaje, ki povezano napravo tudi polni. Od tistega trenutka naprej smo komaj čakali, da kak primerek zaide v naše roke. Dobili smo dva. Poglavitne tri skupne značilnosti obeh so način povezovanja, polnjenje in namenska aplikacija za operacijski sistem Android. Prva lastnost, način komuniciranja, je pomenila veliko težavo, zaradi katere so se drugi izdelovalci temu projektu izogibali v širokem loku. Pri Philipsu so jo uspešno premostili z uporabo brezžične povezave bluetooth. Zaradi odsotnosti standardnega priključka, kakršnega poznajo jabolčne naprave, so morali Skandinavci za prenos glasbe od telefona do zvočnikov uporabiti na videz nevšečno rešitev. Wireless Bluetooth Audio se kljub težavam s prepoznavanjem naprav izkaže kot odličen prenašalec. Bluetooth A2DP je primerljiv z MP3jem kakovosti 192 Kb/s ali več. Če kljub temu ne zaupamo notam, ki potujejo po zraku, nam je še vedno na voljo 3,5-milimetrski priključek vhodnega voda (AUX-in), ki se izkaže predvsem pri višji jakosti. Seveda z njegovo uporabo skandinavski napravi ne opravičujeta poslanstva v celoti. Zvočniki telefon ali tablico ob uporabi učinkovito polnijo. Ker imajo lahko mobilne naprave z Androidom USB vhod kjerkoli, so stvarniki linije Fidelio izumili FlexiDock, vtič, ki se pomika na vse štiri strani, zato ga je moč uporabiti praktično na vsaki izmed naprav na trgu.

Bluetooth povezava zahteva medsebojno spoznavanje in Philips skuša opravilo uporabniku kar se da poenostaviti. V ta namen nam ponudi namensko aplikacijo, ki jo poiščemo na tržnici Marketplace ali z uporabo priložene QR kode. Aplikacija Fidelio nas ob prvem povezovanju vodi za roko, nato pa nam naslednjič sama aktivira bluetooth senzor in poišče zvočnike. Najbolje sodeluje s predvajalnikom Songbird, a ker zvočniki prebavijo vsak zvok, ki ga dobijo, je vseeno, katero aplikacijo za predvajanje uporabimo. Program mobilno napravo ob priklopu na polnilno postajo spremeni tudi v budilko in radio. Ponudi nam dostop do več kot 7000 radijskih postaj, kar je zasluga kataloga priljubljenega pripomočka za poslušanje spletnega radia, programa TunedIn. Barvo zvoka nastavljamo s petkanalnim izenačevalnikom, ki strojno opremo neposredno upravlja. Skupna ocena namenske aplikacije je solidna. Res prihaja do občasnih krčev ob povezovanju, večino smo jih pripisali zmedenosti testnega telefona ob sočasni rabi obeh zvočnikov, in do pozabljanja nastavitev ob vnovičnem zagonu telefona ter prekinitvi dejavnosti ob dohodnem klicu, vendar je vse našteto še vedno lažje kot vsakokratno ročno posredovanje. Zgolj z uporabo bluetooth vmesnika lahko povežemo vse naprave, tudi tiste brez Androida. Preizkusili smo iPad in iPhone in oba sta delovala brezhibno, le na priklopno postajo se seveda nista mogla usesti.

Preizkušena modela linije Fidelio imata na hrbtu dodaten priključek USB, ki jima omogoča dojenje dveh naprav hkrati. Posebnost manjšega AS351 je prenosljivost. Je ustreznih mer in ima dodatni pogon na štiri AA baterije. Ponaša se z zvočniki 10 W in dinamično bas podlago (angl. dynamic bass boost). Zvok kljub temu ne navduši. Povsem druga pesem je pri največjem med vsemi, modelu AS851, ki je skoraj dvakrat dražji od malčka, a se za višjo ceno med drugim odkupi z DSPjem (ang. digital sound processing), ki ohranja predvajano skladbo točno takšno, kot je v resnici. Ker je ne skuša programsko izboljšati, lahko slišimo najmanjše podrobnosti tudi ob šibkejši jakosti. Zvočniki z močjo 30 W presenetijo z glasnostjo in nadpovprečno kristalnim zvokom za ta cenovni razred. Kompletu AS851 je priložen daljinec (IR), ki s priklopno postajo dobro sodeluje. Žal se precej manj razume z nasajeno napravo, ker povsem pomeša krmila in zna nagajati z zagonom čisto tretje aplikacije. Kljub temu smo se nad AS851 tako navdušili, da smo med pisanjem tega članka pozabili na njegove muhe. Toplo ga priporočamo, manjšega od Philipsov pa bi posvojili le, ko bi res potrebovali njegovo prenosljivost.

Philips Fidelio AS351

Priklopna postaja/zvočnik za naprave z Androidom.

Prodaja: www.bigbang.si, www.eltus.si.

Cena: 130 EUR.

Za: AA baterije, prenosljivost, vrata USB.

Proti: Bluetooth povezava, predvajalnik Songbird je slab, kakovost višje jakosti šepa.

Philips Fidelio AS851

Priklopna postaja/zvočnik za naprave z Androidom.

Prodaja: www.bigbang.si, www.eltus.si.

Cena: še ni znana.

Za: Videz, kakovost zvoka.

Proti: Povezava bluetooth, ni prikaza glasnosti, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji