Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2011 | Teme: iPhone, iPad

Peti iOS

Podjetje Apple redno osvežuje svoje mobilne naprave, predvsem telefone iPhone, z novimi generacijami operacijskega sistema, imenovanega iOS. Vsaka večja nadgradnja prinese obilo novosti, po nemalo čakanja pa je uzrla luč dneva peta inačica sistema. Prinaša številne novosti, a je nad njo marsikdo ostal razočaran.

Najpotrebnejši prenove je bil vsekakor sistem opozoril. Tu Apple že dlje časa daleč zaostaja za Androidom, ki je imel opozorila rešena bistveno elegantneje. Nova opozorila v iOSu pa so praktično kopirana iz Androida - a to še zdaleč ni slabo. Prej so programi nase opozarjali z razmeroma sitnim sporočilnim oknom, po novem pa lahko izberemo, da se opozorila prikažejo na meniju, ki ga povlečemo iz zgornjega roba telefona. Ob novem sporočilu se prikaže majhna vrstica na zgornjem robu telefona, ki nas ob dotiku pripelje do programa, ki je sporočilo sprožilo, če jo pustimo pri miru, pa sama izgine po nekaj sekundah.

Novi menu lahko prikličemo iz kateregakoli programa, iz programov, ki zakrijejo vrstico stanja (denimo igre), bomo morali s prstom dvakrat potegniti navzdol. Nastavimo lahko, da se pokaže kratek predogled sporočila (recimo elektronske pošte) in število tako prikazanih sporočil. Na telefonih ta menu zasede celoten zaslon, pri iPadu pa del zaslona.

V nastavitvah si lahko izberemo, kaj vse želimo sinhronizirati preko Applovega oblačka.

Na iPadu zasede novi Notification Center le del zaslona, za vsak program lahko nastavimo, koliko opozoril se naj prikaže.

Dodana je tudi možnost, da izberemo, katera sporočila se bodo prikazala ob zaklenjenem zaslonu, pri teh sporočilih pa lahko s potegom na desno hitro skočimo v povezan program.

Opozorila lahko nastavljamo ločeno za vsak program, ki jih podpira (sporočila SMS, elektronska pošta, Twitter, Facebook itd). Rešitev je v praksi praktično enaka Androidovi in se podobno dobro obnese, škoda je le, da na novi menu ne moremo dodati več widgetov (na voljo sta le pokazatelja vremena in stanja na borzah), tako funkcionalnost dobimo le v odklenjenih (jailbreakanih) napravah. Govori se sicer o možnosti, da bi Apple razvijalcem omogočil izdelavo dodatnih widgetov, to bi bilo vsekakor uporabno.

Naslednja večja novost je iMessage, ki nekoliko spominja na sorodno storitev na telefonih Blacberry (tam se imenuje Blackberry Messenger). V praksi pa prinaša zelo malo glede na klasična sporočila SMS ali MMS, sploh ker deluje le na napravah, ki uporabljajo iOS5 (v kratkem naj bi delovalo tudi na Applovih računalnikih). Imessage seveda deluje prek podatkovne povezave, to je v nekaterih primerih lahko cenejše kot tradicionalna sporočila SMS. Telefon lahko samodejno preklaplja med tema dvema vrstama sporočil, predvidevamo, da večina uporabnikov novosti sploh ne bo opazila.

V Applu so se očitno odločili, da jim je najbližje družabno omrežje Twitter. Tako so podporo zanj dodali v nekatere dele operacijskega sistema. V praksi to pomeni, da bodo lahko razvijalci vgradili podporo Twitterju neposredno v svoje programe. To so seveda lahko počeli že zdaj, a smo morali v vsakem programu ročno vnesti Twitter račun. To zdaj ne bo več potrebno. Začeli so seveda pri Applu, saj lahko v to omrežje pošiljamo sporočila neposredno iz programa za fotografiranje, iz brskalnika Safari in iz aplikacij YouTube ter Maps. Ni pa kake nove možnosti pošiljanja enostavnega besedilnega Twita, prav tako ne spremljanja drugih - še vedno bomo torej potrebovali enega izmed odjemalcev za Twitter.

Pri vsakem programu lahko ločeno nastavimo, kako oziroma kje se naj prikažejo njegova opozorila.

Dobrodošla novost je deljena tipkovnica na tablicah iPad. Z njo si olajšamo pisanje, ko napravo držimo v rokah, deluje pa v obeh orientacijah.

Nekaj novosti je tudi pri znanih Applovih aplikacijah. Par dodatkov je tako namenjenih tistim, ki uporabljajo telefon tudi kot fotoaparat. Zdaj lahko pri zaklenjenem telefonu še hitreje pridemo do aplikacije za fotografiranje, saj se nam ob dvojnem kliku tipke "home" prikaže ikona, ki nas popelje do fotoaparata. Tam lahko zdaj nastavimo tudi mrežo, ki pomaga uravnavati fotografije, po novem pa lahko kot sprožilec uporabimo tipko za dvig glasnosti. To je sicer dobra zamisel, a je ob taki uporabi leča objektiva postavljena v spodnji vogal, zato jo vse prehitro nenamerno prekrijemo z roko. Po zajemu fotografije pa imamo zdaj nekaj osnovnih obdelav. Sem spadata vrtenje in obrezovanje fotografije, odpravljanje učinka rdečih oči in nekaj samodejnih izboljšav.

Malce izboljšan je tudi brskalnik Safari, katerega največja novost so zavihki, ki pa delujejo le na iPadu. Te novosti (popravljanja fotografij, zavihki) so resda uporabne, a gre za zmogljivosti, ki jih poznamo že iz drugih aplikacij. Podobno velja za storitev bralnega seznama (Reading List), na katerega si shranjujemo zanimive članke za kasnejše branje; to že poznamo iz (boljših) aplikacij Instapaper in Read it Later.

Še ena dosedanja prednost androidnih telefonov je bila sinhronizacija prek brezžičnega omrežja. V Applu smo morali doslej večino datotek prenašati prek programa iTunes, enako je veljalo tudi za nadgradnje sistema. Odslej pa bo za to vse to skrbela nova storitev, imenovana iCloud.

Ta oblaček skrbi za sinhronizacije vseh naših podatkov med napravami. Sem štejemo glasbo, fotografije, aplikacije, koledarje, dokumente itd. Vse, kar kupimo (aplikacije, glasba v iTunes), lahko prenesemo na katerokoli svojo napravo, ne da bi jo priklapljali na računalnik. Vmes lahko posamezne pesmi (albume, aplikacije) tudi zbrišemo iz neke naprave, a jih kasneje spet potegnemo iz spleta brezplačno.

Drugi del pa so vsi naši podatki. Sem spada elektronska pošta, stiki, koledarji, pa tudi datoteke, kot so fotografije in dokumenti. Kar zadeva elektronsko pošto, stike in koledarje, gre v marsikaterem primeru za podvajanje funkcionalnosti, ki jo na teh napravah že poznamo uporabniki Google in Exchange računov. Podobno lahko rečemo za sinhronizacijo fotografij, ki jo uporabniki Androidov poznajo prek Googlove storitve Picasa, to pa smo lahko (z dodatnimi aplikacijami) uporabljali tudi lastniki iPhonov. Sinhronizacijo datotek pa poznamo že zdaj z brezplačno aplikacijo Dropbox, ki deluje v praktično vseh operacijskih sistemih (tako mobilnih kot klasičnih računalniških).

Težave pri namestitvi

Z vsako večjo nadgradnjo sistemov se prej ali slej pojavijo težave, tudi pri Applovih nadgradnjah je tako. Sami smo izvedli nadgradnjo na dveh napravah - šlo je za iPhone 4 in tablico iPad prve generacije. Pri prvem je šlo vse brez težav, pri drugem pa se je iPad zbudil brez praktično vseh nameščenih aplikacij.

Seveda smo najprej pognali reševanje z obstoječe varnostne kopije, ki je prenesla vse (torej stike, koledarje, elektronsko pošto), le programov ne. Za te smo morali v iTunes izbrati možnost za samodejno sinhronizacijo, kar je preneslo vse prej nameščene programe, seveda pa smo izgubili lastno urejenost vseh ikon po zaslonih in mapah. Očitno gre za dokaj razširjen problem, saj lahko v spletu beremo o podobnih izkušnjah marsikaterega uporabnika.

V iCloud imamo za 5 GB prostora, z njim pa zaenkrat deluje le nekaj programov. Mednje spadajo Applovi programi iWork (Pages, Numbers in Keynote) in program Photos na napravah iOS. S stališča sinhronizacije gre torej za razmeroma omejeno storitev. Bolj uporabna je brezžična izdelava varnostnih kopij naših iOS naprav. To se sproži vsakič, ko je naprava priklopljena v električno omrežje in v dosegu omrežja WiFi. Žal pa moramo izbirati med varnostnimi kopijami v oblaku ali pa kot doslej v programu iTunes, ne moremo pa uporabljati obojega hkrati. Bodo pa varnostni popravki našli pot k našim napravam prek brezžične povezave, kar je vsekakor pohvalno.

Po novem lahko iz kar nekaj novih programov pošljemo sporočilo neposredno na omrežje Twitter - recimo povezavo do Youtube videja.

Poleg teh največjih novosti je še silno veliko različnih malenkosti. Na tablici iPad 2 (žal pa ne tudi na enki) smo dobili nekaj novih večprstnih gest, ki jih sicer poznamo iz operacijskega sistema OS X Lion. Tablice obeh generacij sta dobili tudi možnost deljene tipkovnice, s katero je tipkanje s palci bistveno lažje. Dobili smo tudi dve novi aplikaciji - Reminders in Newsstand. Prva je razmeroma klasična beležka opomnikov, ki pa zna sprožiti opomnike tudi glede na našo lokacijo. Recimo, da si zabeležimo opomnik, ki nas takrat, ko gremo od doma, opozori, naj ne pozabimo denarnice. Zamisel je resda odlična, žal pa ne moremo sami vpisati naslova, kjer se naj opomnik prikaže, temveč ga moramo izbrati prek stikov. Če hočemo torej v trgovini dobiti opozorilo, da kupimo zobno pasto, bomo morali imeti točno to trgovino med svojimi stiki. Newsstand pa je iBooks za revije, ki jih kupujemo prek iTunes (pri nas so zaenkrat na voljo le brezplačne promocijske številke nekaterih tujih revij).

iOS5 je lepa nadgradnja dosedanjega sistema, žal pa nekatere novosti pustijo grenak priokus. Sistem opozoril je končno uporaben in ne nadležen, kot je bil prej. Zelo uporabna je izdelava varnostnih kopij prek brezžičnega omrežja, enako velja za brezžični prenos popravkov. Druge novosti pa le podvajajo zmogljivosti, ki jih že poznamo iz drugih aplikacij. Tako bodo nekateri nad njimi navdušeni, nam pa se ne zdijo nič posebnega.

Apple iOS 5

Mobilni operacijski sistem

Kdo: www.apple.com

Cena: zastonj

Za: Ogromno manjših popravkov, izboljšan sistem opozoril.

Proti: Malo velikih novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji