Objavljeno: 27.10.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2020

Peta generacija (5G) deluje tudi že v Sloveniji. Nekako.

O tehnologiji 5G poslušamo že kar nekaj let. Kako bo prinesla revolucijo, kako bo omogočila samovozeče avtomobile, telemedicino, kako bo povezala industrijo. Verjetno pa smo smrtniki (še posebej geeki) verjetno najbolj čakali na obljubljene gigabitne hitrosti prenosa. No, 5G je tu, tudi v Sloveniji, gigabitne hitrosti pa še vedno čakamo.

V Monitorju smo se peti generaciji mobilnih omrežij zelo podrobno posvetili pred dvema letoma (december 2018), od takrat pa smo večinoma pisali le še o teorijah zarot, ki se pletejo okoli teh. O domnevni škodljivosti, »sevanju«, o nadzoru, ki nam ga bo prinesel 5G, o virusu, ki jaha na elektromagnetnih valovih, o lunatikih, ki zaradi vsega tega zažigajo stolpe z baznimi postajami, tudi tam, kjer so na stolpu le antene za mestni Wi-Fi (tak je bil primer na Hrvaškem). Tokrat lahko k sreči postrežemo z bolj koristnimi informacijami – že nekaj časa imamo namreč v rokah Huawei P40 Pro, ki se po Sloveniji, no, prav, po Ljubljani, giblje povezan s prvim delujočim slovenskim omrežjem 5G.

Pravzaprav je tudi zgodbica o tem zabavna. Telekom Slovenije je omrežje 5G »zagnal« 23. julija letos, vendar je trajalo skoraj tri mesece, da ga je bilo mogoče tudi uporabiti. Ves ta čas namreč ni bilo na voljo ustrezno prilagojenih mobilnih telefonov, ki bi se z njim razumeli. Šele v začetku oktobra so pri Telekomu omogočili prijavo novejšim telefonom Samsung in Huawei s podporo 5G. Do konca leta naj bi bili ustrezno prilagojeni še nekateri drugi Samsungovi modeli, seveda pa bodo v omrežju 5G delovali tudi novi iPhoni 12. Lastniki ustreznih telefonov morajo Telekomu poslati le SMS s ključno besedo 5G na 1918 in do konca leta bodo omrežje 5G uporabljali brezplačno. Lahko pa kupijo tudi paket 300 GB, da ne bodo podatki prehitro pošli.

Pokritost s signalom 5G, kot jo navaja Telekom. Temno modra barva predstavlja 5G, svetlo modra pa 4G+ oziroma LTE-A.

5G ali 4G++?

Bolje obveščeni med našim bralstvom verjetno vedo, da je agencija AKOS dražbo za frekvence, ki se bodo uporabljale (pretežno) za 5G, napovedala šele za drugo leto. Kako je torej mogoče, da Telekom 5G ponuja že zdaj? Z Ericssonovim trikom, ki se imenuje Dynamic Spectrum Sharing oziroma DSS. Ta programska nadgradnja obstoječih baznih postaj 4G+ (oziroma LTE-A) omogoča deljenje frekvenčnega pasu, ki je namenjen 4G – v njem zdaj teče tudi 5G. Pri Telekomu so temu namenili frekvenčni pas 2.600 MHz. Ta tehnologija (in frekvenca) seveda ne omogoča gigabitnih hitrosti, ki jih ponavadi povezujemo z besedico 5G. Telekom je že leta 2018 v laboratoriju prikazal hitrosti prenosa, ki so presegale 5 Gb/s, toda običajni smrtniki smo z današnjim DSS omejeni na teoretičnih 1 Gb/s (tako Telekom) in praktičnih 300 Mb/s, kot smo jih izmerili sami. In še okoli trikrat manj v smeri od nas. Glede na to, da teoretična hitrost omrežja 4G+ (LTE-A) znaša 300/50 Mb/s, v praksi pa lahko dosegamo okoli 200/50 Mb/s, napredek ni videti ravno drastičen. Še posebej, ker so hitrosti seveda še dodatno odvisne od zasedenosti baznih postaj in omrežja ter seveda pokritosti. Nadgrajenih baznih postaj po Sloveniji je namreč le za 30 odstotkov prebivalstva (tako Telekom), zemljevid pokritosti pa je v resnici videti še bolj revno.

Hitrosti, ki smo jih v Ljubljani dosegali s testnim telefonom Huawei P40 Pro. Za primerjavo smo na isti lokaciji vedno preizkusili še hitrost prenosa prek LTE. Največjo hitrost 362/83,6 Mb/s smo dosegli na Tromostovju, kjer smo imeli bazno postajo v vidni razdalji okoli 50 metrov.

Toda naša izkušnja s 5G v resnici ni bila slaba, ampak ravno nasprotno. Telefoni so pač danes tako pametni, da uporabljajo 5G, ko je na voljo, sicer pa pač 4G+, 4G in tako naprej. Če se gibljete v središču večjih slovenskih mest, sta hitrost deskanja in prenašanje datotek na telefonu v resnici bliskovita. Tudi zato, ker je dostopni čas v Telekomovem omrežju 5G nekoliko krajši od tistega v 4G (okvirnih 10 ms proti 14 ms). Sploh pa – koliko izmed nas ima doma 300 megabitno optiko, ki bi se lahko kosala s hitrostjo 5G na prostem?

To je torej to, kar se tiče 5G pri nas, vsaj za nekaj časa. Konkurenčni operaterji tovrstnih vmesnih nadgradenj nimajo v načrtu, torej bo treba počakati na dražbo frekvenc, ki bo omogočila večje hitrosti, še krajše dostopne čase in navsezadnje večjo in gostejšo pokritost. Računamo na frekvenčne pasove 700 MHz, 3.600 MHz in 26 GHz. Bomo videli.

5G

nova generacija mobilnih komunikacij

Kdo: Telekom Slovenije

Cena: Do konca leta zastonj, na voljo tudi podatkovni paket s 300 GB podatkov.

Za: Enostavno deluje, večinoma hitreje od 4G+/LTE-A.

Proti: Pokritost Slovenije ni (še) ravno velika. Do obljubljenih hitrosti prenosov 5G je še zelo daleč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji