Objavljeno: 28.3.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2023

Papirni tablici

Pred kratkim smo preizkusili tablico Lenovo z zaslonom z digitalnim črnilom, zdaj pa smo v roke dobili še konkurenco, ki ima celo barvno izvedenko!

Ideja je na videz preprosta – združiti računalniško tablico in e-bralnik. Na eni strani imamo strojno opremo (procesor, pomnilnik, zaslon na dotik) in operacijski sistem (Android) s tablic, na drugi pa glavno posebnost bralnikov – zaslon z digitalnim črnilom, torej e-ink.

Ta je glavna posebnosti teh naprav – ti zasloni so bistveno prijaznejši do oči kot klasični zasloni LCD (ali OLED). Zaradi tehnološke zasnove tudi ni težav z ogledom ob močnem svetlobnem viru, denimo na soncu. Zadnja prednost pa je občutno manjša poraba energije – preprosti e-bralniki ob srednje zahtevni rabi brez težav zdržijo tudi po mesec in več.

Seveda pa imajo ti zasloni tudi slabosti. Največja med njimi, vsaj kar se tiče uporabe pri tablicah, je počasno osveževanje. Ti zasloni imajo tudi razmeroma slab kontrast – bela je bolj svetlo siva (nekako v maniri časopisnega papirja), črna pa zelo temno siva. Do nedavnega so bili ti zasloni tudi omejeni na več odtenkov sivine, šele zadnja leta se pojavljajo tudi barvne inačice.

Na preizkus smo dobili dve taki tablici proizvajalca Onyx. Ta že od leta 2008 razvija e-bralnike v seriji Boox, zadnje čase pa ponuja tudi kar širok nabor bralnikov, ki posegajo na področje tablic. Prva je tablica Nova Air C, druga pa zmogljivejši model Tab Ultra.

Posebnost prve, torej modela Air C, je v tem, da uporablja barvni zaslon – gre za prvi barvni e-ink zaslon, ki smo ga pri Monitorju kdaj preizkusili. Barve so sicer dobrodošle, so pa občutno bolj medle, kot smo vajeni pri klasičnih zaslonih LCD. Tudi ločljivost je nizka – črno-bela plast zaslona ima ločljivost 1.872 × 1.404 (to je pri diagonali 7,8 palca 300 pik na palec), barvna pa 624 × 468 (kar je 100 pik na palec). V praksi spominja na cenejši barvni tisk, denimo na tisk pri cenejših časopisih, ki so že malo zbledeli. Vseeno pa gre za koristen preskok v primerjavi z navadnimi, črno-belimi zasloni e-ink, sploh ko beremo stripe ali karkoli takega, kjer so barve del izkušnje (denimo PDF z grafikami).

Druga preizkušena tablica, model Tab Ultra, pa ima črno-beli zaslon diagonale 10,3 palca. Ločljivost je pri tem 1.872 × 1.404, to pomeni 227 pik na palec. Obe imata vgrajeno tudi osvetlitev od zadaj, odlična je možnost ločene nastavitve tople in hladne svetlobe – ali obeh hkrati. S tem res natančno nastavimo barvno toploto zaslona – bolj belo hladno za čez dan in rumenkasto toplo proti večeru.

Zaslona sta v praksi najpomembnejša lastnost obeh tablic. Tisti, ki uporabljajo e-bralnike, bodo takoj vedeli, kaj od tablic pričakovati. Gre v resnici za izredno napredne, zmogljive in fleksibilne e-bralnike. Take, ki poleg klasičnega branja knjig in dokumentov ponudijo tudi napredne možnosti za ustvarjanje zapiskov in skic. Ob tem pa lahko z njimi tudi brskamo po spletu, urejamo in ustvarjamo dokumente ter poganjamo širok nabor aplikacij. Pri tem na njih ne bomo igrali iger ali gledali videov, čeprav bi se vsaj teoretično to dalo (zaradi počasnega osveževanja zaslona bomo sicer gledali bolj diapozitive kot pa tekoči video). A spet bo za ciljne uporabnike to prej prednost kot slabost.

Tisti, ki uporabljajo e-bralnike, bodo takoj vedeli, kaj od tablic pričakovati.

Pomembna prednost obeh naprav je uporaba Androida, vključno z Googlovo trgovino Play, ki omogoča nameščanje poljubnih aplikacij. V uporabi je sicer starejša, 11. različica (trenutno aktualni je Android 13), a v praksi tega niti ne opazimo. Tablici imata lastni uporabniški vmesnik, kjer sta v ospredje potisnjeni lastni aplikaciji za branje e-knjig in izdelovanje zapiskov.

Obe svoje delo zgledno opravita – aplikacija za branje podpira večino bolj razširjenih formatov in deluje v navezi z vgrajeno trgovino, kjer pa je nabor knjig razmeroma omejen. Pomembnejša je aplikacija za zapiske, ki ponudi vse, kar bi utegnili potrebovati. Zapiski so urejeni po mapah in zvezkih, ki jim poljubno dodajamo strani. Zapiske lahko seveda natipkamo (prek virtualne ali prave tipkovnice – napravi podpirata tudi zunanje tipkovnice), a ideja je bolj v uporabi priloženega pisala in pisanju na roko. Pri tem velja pohvaliti dober sistem za prepoznavo ročno napisanega besedila, ki deluje tako v angleščini kot tudi slovenščini. Potrebnega je sicer nekaj privajanja, a je vseeno dobro izvedeno. Ob zapiskih lahko seveda tudi skiciramo. Na voljo je več različnih pisal, posamezna lahko tudi sami shranimo za hiter dostop (torej določena debelina in tip pisala).

Zapiske lahko izvozimo v različnih formatih. Vgrajena je lastna oblačna shramba (v njej dobimo 5 GB prostora), bralnika podpirata tudi druge hrambe (denimo priljubljeni Dropbox) in tudi izvoz prek elektronske pošte ali neposredno na računalnik prek vmesnika USB-C. Podjetje ponuja tudi namenske aplikacije (za Android, iOS, Windows), prek katerih lahko sinhroniziramo in urejamo beležke.

Vgrajene aplikacije pa pri teh napravah povedo le manjši del zgodbe. Ker gre za povsem navadni Android, lahko na tablici namestimo praktično katerokoli aplikacijo. Tako lahko izberemo vrsto aplikacij, namenjenih beleženju, pisanju, skiciranju, risanju. Sami smo preizkusili priljubljeni Notion, ki je všeč tudi nam, ter Evernote, Google Note (in Google Docs), OneNote, Zettel Notes in še bi lahko naštevali. Ker lahko v Androidu poljubno menjamo (virtualno) tipkovnico, so tudi tu različne možnosti – že privzeta tipkovnica Onyx se dobro izkaže (predvsem kar se tiče prepoznave besedila, pisanega s priloženim pisalom), a so na voljo tudi druge.

Po našem mnenju gre za odlični napravi, ki sta nekaj posebnega, samosvojega.

Tudi drugih možnosti je ogromno. Vgrajena aplikacija za branje e-knjig podpira tudi stripe, a se nam je pri tem zdela malo okorna (predvsem kar se tiče povečave in premikanja po večjih straneh). Nič zato – namestili smo aplikacijo Astonishing Comic Reader, ki deluje odlično. Mimogrede, ravno pri stripih se opazi prednost barvnega zaslona modela Air C, čeprav je tudi črno-beli zaslon modela Tab Ultra presenetljivo dober. Ena večjih slabosti bralnikov, ki niso Amazonov Kindle, je to, da pač nimajo dostopa do največje spletne knjigarne na svetu. Ta dva bralnika te slabosti nimata – namestimo uradno Amazonovo aplikacijo Kindle in v trenutku imamo dostop do vsega nakupljenega gradiva. Enaka zgodba je pri aplikaciji Biblos2, prvi slovenski spletni knjižnici in knjigarni, prek katere si lahko v naših knjižnicah sposojamo e-knjige.

Z naborom aplikacij postaneta ta dva bralnika tudi zelo zmogljiva organizatorja, denimo za pregled koledarjev, vodenje opravil (torej aplikacij to-do), celo brskanje po spletu (vključno z blokado oglasov) in branje spletnih člankov (tudi prek aplikacij, kot sta Pocket in Instapaper). Preizkusili smo celo upravljanje strežnikov prek SSH (z aplikacijo Terminus), sicer spet s počasnejšim odzivom, a vseeno tudi to deluje.

Seveda pridemo na koncu do vprašanja, zakaj bi sploh potrebovali tako napravo, če pa imamo vsaj telefon v žepu, če ne že kakšne navadne tablice ali celo prenosnika. A kot smo že zgoraj zapisali – to niso naprave, ki bi tekmovale z navadnimi tablicami. Gre za specifične naprave, namenjene uporabnikom, ki cenijo prednosti zaslona e-ink. Tistim torej, ki si želijo namensko napravo za branje in pisanje, tako, ki ima zaslon, ki je prijazen očem in ga brez težav uporabljamo tudi na najmočnejšem soncu, in ki zaradi takega zaslona zdrži kak teden redne uporabe – ali več tednov, če jo uporabljamo občasno oziroma za branje knjig in drugih besedil.

Za uporabnike, ki se najdejo v zadnjem odstavku, bosta obe tablici (ali bralnika, kakor si razlagamo) zelo zanimivi napravi. Pri tem je model Tab Ultra večji in hitrejši, seveda tudi dražji, ponudi tudi malo boljše pisalo (predvsem ima še radirko) in enostavno kamero na zadnji strani (ta je namenjena predvsem fotografiranju, »skeniranju«, dokumentov). Manjši in cenejši Nova Air C pa ima seveda barvni zaslon, s tem je tudi občutno lažji. Velja omeniti, da ponujajo tudi model Nova Air 2, ki je okoli 60 evrov cenejši, nima pa barvnega zaslona, a bo po našem mnenju ravno zaradi cene zelo zanimiva alternativa. Pri dražjem smo preizkusili tudi zaščitno ohišje z integrirano tipkovnico, s katero postane še nekoliko primernejši za nekatera opravila.

Po našem mnenju gre za odlični napravi, ki sta nekaj posebnega, samosvojega, bo pa ta posebnost hkrati tudi ahilova tetiva, zaradi katere si težko predstavljamo širši preboj na področja, ki jih sicer obvladujejo telefoni in navadne tablice.

Boox Nova Air C

tablica z barvnim zaslonom e-ink

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 449 EUR (32 GB/8 GB RAM)

Za: Polnokrvni Android, dobra prepoznava pisanega besedila, vzdržljivost akumulatorja, barvni zaslon.

Proti: Odzivnost zaslona.

  

Boox Tab Ultra

tablica z barvnim zaslonom e-ink

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 649 EUR (128 GB/4 GB RAM)

Za: Polnokrvni Android, dobra prepoznava pisanega besedila, vzdržljivost akumulatorja, velikost zaslona.

Proti: Odzivnost zaslona, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

silvo20 | 20.5.2023 | 12:12

Za prvega na strani prodajalca piše 3GB ram in ne 8gb

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji