Objavljeno: 27.9.2011 11:56 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, pametni, pametni telefon, iPhone

Pametni telefoni

Pametni telefoni lahko danes stanejo tudi 600 evrov in več, obenem pa jih lahko v naročniških paketih dobimo tudi po en evro, seveda z drago dvoletno naročnino. Nekako najmanj, kar bomo morali odšteti za osnovni model, je okoli 200 evrov. Za nekoliko manj zahtevne uporabnike bo tudi tak telefon nižjega razreda popolnoma dovolj.

Apple iPhone 3GS

Applov iPhone 3GS je med starejšimi telefoni na tokratnem preizkusu. A je še vedno precej priljubljen, po prihodu modela 4 se je njegova priljubljenost zaradi nižje cene pri nas še povečala. Kljub temu po specifikacijah ni več med boljšimi napravami na trgu.

Ko je Apple prvič pokazal novi iPhone 3GS, med uporabniki ni bilo mogoče pričakovati velikega navdušenja, saj je telefon navzven povsem enak leto dni starejšemu predhodniku. Ko pa je predstavil podrobnosti na čelu z izboljšavami na področju hitrosti, zmogljivejšim fotoaparatom in možnostjo snemanja videa, je kmalu postalo jasno, da gre za dostojnega naslednika iPhona 3G.

Že iz imena telefona lahko sklepamo, da gre za naslednjo evolucijsko stopnjo v primerjavi

s predhodnikom, dodana črka S pa predstavlja prav višjo hitrost (ang. speed). In res, hitrejši procesor s frekvenco 600 MHz (prej 412 MHz) in dvakrat večja količina glavnega pomnilnika (256 MB) poskrbita za občutno odzivnejšo uporabniško izkušnjo, ki je tudi pri leto in pol starem telefonu še vedno ena boljših v industriji. K dojemanju večje hitrosti precej pripomore tudi mobilni brskalnik Safari s trikrat hitrejšim tolmačem JavaScripta.

Fotoaparat ločljivosti zgolj 3,2 megapike zmore snemati videoposnetke pri ločljivosti

VGA (640 × 480 pik) s hitrostjo 30 sličic na sekundo. To je pri današnji konkurenci malo, predvsem pa pogrešamo vgrajeno bliskavico.

Po prihodu iPhona 4 lahko kupimo le še model z 8 GB pomnilnikom flash. Povsem svoje poglavje je pri Applu seveda programska oprema, saj je iPhoneOS 4.0 le še povečal prednost pred preostalimi mobilnimi operacijskimi sistemi.

Apple iPhone 3GS

Sistem: iOS 4.

Procesor: 600 MHz.

Zaslon: 3,5-palčni, 480 x 320 pik.

Cena: 539 EUR.

Za: Operacijski sistem.

Proti: Star model.

Apple iPhone 4

Applov iPhone 4 je že ob prihodu postal kulten, podobno kot praktično vsi njegovi predhodniki. Spet je prinesel kup presežkov, predvsem zaslon z eno najvišjih ločljivosti na trgu, po začetnih težavah s sprejemom pa se je izkazal za nov mejnik mobilnih naprav.

O zunanjem videzu je nepotrebno izgubljati besede, izdelovalec je okrog oblikovanja razvil celoten koncept izdelave naprav.

Na prednji strani je odličen zaslon, z izrednim kontrastom in dobro zaznavo dotikov. Pod njim najdemo eno značilno tipko. Prednja in zadnja stran sta pokriti s posebnim steklom, stranice pa so izdelane iz nerjavečega jekla, kar daje napravi poseben občutek kakovosti.

Fotoaparat ima na zadnji strani ločljivost 5 megapik, kar ni več v samem vrhu današnje ponudbe, a so zajete slike zadovoljive kakovosti. Omogoča tudi zajem videa v HD ločljivosti 720p. Vgrajena bliskavica je nekoliko nadpovprečna v primerjavi s konkurenco, saj omogoča zadovoljivo slikanje v slabših svetlobnih razmerah.

Operacijski sistem je dobro znani iOS v različici 4, ki je med pomembnejšimi novostmi prinesla predvsem dolgo pričakovano večopravilnost. Uspeh naprav je vsekakor tesno povezan tudi s širokim naborom aplikacij, ki jih najdemo v Apple Storu. Apple trdno drži vajeti v svojih rokah in nadzoruje vse aplikacije, ki so na voljo. To zagotavlja raven kakovosti vseh programov, a nekoliko omejuje prosto konkurenco.

IPhone je vsekakor naprava, za katero ve praktično vsakdo. A ob vedno boljših androidnih napravah se visoka cena počasi ne zdi več tako opravičljiva.

Apple iPhone 4

Sistem: iOS 4.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 3,5-palčni, 640 x 950 pik.

Cena: 979 EUR; Tušmobil: od 379 EUR.

Za: Operacijski sistem, zaslon.

Proti: Visoka cena, zaprta platforma.

Blackberry 9780 Bold

Pred letom bi na takšnem preizkusu pričakovali vsaj dva ali tri modele izdelovalca RIM. Tokrat je slika drugačna, Bold 9780 je edini, ki se je uvrstil med izbrane. Zdi se, da Kanadčani počasi izgubljajo boj za tržni delež, predvsem na račun Androida in iOS, ni jim pa še uspelo najti prave rešitve iz težav.

V pestri ponudbi na trgu je Bold še vedno nekoliko samosvoj. Ohranja zaslon, ki ni občutljiv za dotik, in dobro mehansko tipkovnico pod njim. Žal je ločljivost zaslona za današnje razmere nizka.

Kamera na zadnji strani ima ločljivost 5 megapik, to je danes že spodnja meja za dražje naprave, žal pa zajete slike niso pretirano dobre, predvsem v slabših svetlobnih razmerah. Zaradi razmeroma počasnega procesorja je omejen tudi zajem videa, lahko je največ ločljivosti 640 x 480. Operacijski sistem v različici 6.0 deluje dobro, tekoče in odzivno.

Prenovljen brskalnik je precej boljši kot pri predhodnikih in se že skoraj lahko postavi ob bok tistim iz konkurenčnih operacijskih sistemov. Žal telefon nima brezžičnega vmesnika 820.11n, ki je pri konkurenci že postal del standardne opreme.

Ponudba programske opreme je sicer dobra, a po pestrosti vedno bolj zaostaja za Androidom in iOS. Večji trg pač prinese več razvijalcev. Kljub temu bomo še vedno našli večino programov, ki jih potrebujemo ali želimo imeti na mobilnem telefonu.

Novi Bold pa izstopa še po nečem, in sicer vzdržljivosti baterije. Ta ob precej zahtevni uporabi zdrži dva dni, to je v ponudbi zmogljivih pametnih telefonov danes redkost.

Model 9780 torej drži znamko Blackberry nad vodo, za resno vrnitev pa bo moral RIM ponuditi kaj precej bolj revolucionarnega.

Blackberry 9780 Bold

Sistem: Blackberry OS 6.

Procesor: 624 MHz.

Zaslon: 2,44-palčni, 480 x 360 pik.

Cena: 489 EUR; Mobitel: od 99 EUR, Simobil: od 10 EUR.

Za: Blackberry OS 6.

Proti: Brez vmesnika 820.11n.

Google Nexus S

Izdelovalec operacijskega sistema Android se tu in tam odloči na trg poslati tudi svoj telefon. Prvi Nexus je v izdelavo zaupal HTCju, tokrat so se odločili za Samsung.

Za osnovo so vzeli kar Samsungov model Galaxy S, a so specifikacije povsem prilagodili Googlovim zahtevam. V nasprotju s prvo napravo so se tokrat v Googlu odločili tudi za bolj tipičen prodajni model, naprave ne prodajajo več neposredno, temveč prek mobilnih operaterjov. Na voljo je tako tudi pri nas.

Nexus S odlikuje kakovosten zaslon, ki zmore zaznati do pet hkratnih dotikov. V notranjosti je poudarek predvsem na zmogljivi obdelavi grafike in kopici senzorjev. Med drugim najdemo poseben senzor NFC ("Near-Field Communication"), ki omogoča prenos podatkov ob dotiku. Zaenkrat programsko še ni resno izkoriščen, Google pa računa predvsem na uporabo v plačilnem prometu (namesto bančnih kartic). Vgrajena kamera na zadnji strani ima 5 megapik, kakovost slik pa ni med najboljšimi v tem konkurenčnem razredu. Kljub temu je strojna oprema zmožna brez težav zajemati video, žal pa ne v visoki ločljivosti, to je možno šele z nekaj hekerskimi prijemi.

Vgrajenega pomnilnika je 16 GB, od tega je 1 GB namenjeno sistemu, preostalo pa rabi kot prostor za shranjevanje podatkov. Žal telefon ne omogoča razširitve s pomnilniško kartico, saj nima reže zanjo.

Operacijski sistem je v različici 2.3.3, seveda brez vsakršnih preoblek, saj prihaja neposredno od Googla. Posledično smo deležni najhitrejših nadgradenj, saj ni treba čakati na dodatne predelave grafičnih vmesnikov.

Končno grajo si zasluži tudi jezik vmesnika, ta žal še vedno ne podpira slovenščine. Tako ni na voljo niti slovenski vmesnik niti vgrajen slovenski slovar.

Google Nexus S

Sistem: Android 2.3.3.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 4,0-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 569 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 10 EUR.

Za: Hitrost, najhitrejše nadgradnje OS.

Proti: Ni podpore slovenščini, ni reže za pomnilniško kartico.

HTC 7 Trophy

Microsoft je za svoj novi operacijski sistem Windows Phone 7 izdelovalcem naprav predpisal precej stroge minimalne standarde. Tako nobena naprava z omenjenim sistemom ne sme imeti procesorja, počasnejšega od 1 GHz, ali zaslona nižje ločljivosti kot 800 x 480 pik. Posledično se je na trgu znašlo kar nekaj telefonov, ki so si med seboj zelo podobno, če že ne po videzu, pa vsekakor po specifikacijah.

Tajvanski telefon z novim operacijskim sistemom se imenuje HTC 7 Trophy. Na prednji strani pod zaslonom najdemo tri nemehanske tipke (tudi število in položaj teh tipk je predpisal Microsoft). Zaslon je ravno na spodnji meji zahtev, zmore pa zaznati več hkratnih dotikov. Kamera na zadnji strani ima 5 milijonov pik, zajete slike pa so zadovoljive kakovosti. Nekoliko slabši je zajem videa, saj se statični objekti ob premikanju nekoliko spreminjajo.

Vgrajenega je 8 GB pomnilnika, ki pa žal ni razširljiv s pomnilniško kartico, saj naprava nima reže. Delovanje novega sistema je v primerjavi z Androidom zelo tekoče. Kljub nekaterim začetnim težavam je uporaba enostavna, vmesnik pa zelo odziven. Nekaj težav je predvsem s pomanjkanjem večopravilnosti.

Microsoft je po vzoru Appla in Googla predstavil svoj mobilni market aplikacij, ki je zaenkrat še nekoliko slabše založen, a se hitro polni. Pri izvedbi so se odločili za Applov model nadzora nas gostovanimi aplikacijami, večinoma so visoke tudi cene. Pričakujemo lahko torej resno vrnitev Microsofta med mobilne naprave.

HTC 7 Trophy

Sistem: Windows Phone 7.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 3,8-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 480 EUR; Simobil: od 10 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik, kakovost izdelave.

Proti: Pomanjkanje aplikacij za WP7.

HTC Desire S

Model HTC Desire je bil eden najuspešnejših androidnih telefonov in je dolgo veljal za napravo, ki so jo drugi izdelovalci skušali prekositi. Njegov naslednik, imenovan Desire S, iz množice izstopa precej manj. Razlogi za to so predvsem v veliki ponudbi naprav z omenjenim operacijskim sistemom, saj specifikacije novinca nikakor niso zanemarljive.

Kakovostno aluminijasto ohišje, ki je skoraj v celoti narejeno iz enega dela, daje vtis dobre izdelave. Fizične tipke ob spodnjem robu so nadomestile kapacitivne, odstranili so tudi optično sledilno tipko, ki smo je bili vajeni pri skoraj vseh modelih tega izdelovalca.

Zaslon ostaja enake velikosti in ločljivosti, pridobil pa je zmožnost prepoznave večkratnega dotika z največ štirimi prsti hkrati. Pri zunanjem opisu omenimo še dve kameri, manjšo spredaj in takšno z ločljivostjo 5 milijonov pik ter bliskavico na zadnji strani. Slednja zmore tudi zajem HD videa (720p).

Procesor bije s frekvenco 1 GHz, skupaj z vgrajenim RAMom velikosti 768 MB pa zagotavljata tekoče in hitro delovanje. Operacijski sistem v različici 2.3.3 je nadgrajen z vmesnikom Sense 2.1, ki je še vedno ena najboljših razširitev sistema Android. V novi različici ima še več zanimivih dodatkov, zanimiva je tudi storitev HTCsense.com, ki omogoča upravljanje naprave prek spleta.

Novinec vsekakor spet postavlja visoke standarde konkurenci, za mesto v žepih kupcev pa se mora boriti že znotraj podjetja, še toliko bolj pa na velikem trgu telefonov Android. Velik delež pri odločitvi marsikaterega kupca bo na koncu odigrala tudi cena.

HTC Desire S

Sistem: Android 2.3.3.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 3,7-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 480 EUR; Mobitel: od 49 EUR, Simobil: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Odzivnost, ohišje.

Proti: Ne izstopa v ponudbi.

HTC Desire Z

Model Desire Z je bolj kot nadaljevanje dopolnitev linije Desire. Njegova največja posebnost je polna mehanska tipkovnica, ki je pod zaslonom.

Na prednji strani najdemo zaslon in štiri kapacitivne tipke, med njimi pa večsmerno optično tipalo. Večja tipkovnica pod zaslonom je sicer dovolj velika, a so posamezne tipke premalo izrazite, to pa vpliva na hitrost vnosa besedil. Nekoliko nezanesljivo deluje tudi sistem odmikanja zaslona, saj ne daje pretiranega občutka kakovostne in trajne izdelave.

V primerjavi s preostalimi modeli razreda Desire se zdi model Z nekoliko podhranjen, saj ima počasnejši procesor in manjši zaslon. Ker je naprava na trgu že nekaj časa, je starejša tudi različica operacijskega sistema Android, in sicer 2.2. A ravno v začetku poletja pričakujemo nadgradnjo na 2.3.3, pri izdelovalcu namreč trdijo, da želijo za vsak model izdelati najboljšo prilagoditev nove različice. O nadgradnji grafičnega vmesnika Sense že težko povemo kaj novega, saj smo jo doslej vsakokrat predvsem hvalili, in tudi tokrat ni nič drugače.

Preostale lastnosti naprave so precej tipične. Fotoaparat je dokaj kakovosten, zajem slik dober, podobno kot modelu S ima tudi ta zajem HD videa (720p). Med slabšimi lastnosti je tokrat vzdržljivost baterije, saj je ob intenzivnejši rabi komajda zdržala čas enega delovnika. Zaradi dodatnih mehanskih delov je naprava tudi težja in širša od večina androidnih telefonov, a zato nič manj prijetno ne sede v roko. Več mehanskih komponent je dvignilo tudi končno ceno.

HTC Desire Z

Sistem: Android 2.2.

Procesor: 800 MHz.

Zaslon: 3,7-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 559 EUR; Mobitel: od 99 EUR, Simobil: od 30 EUR.

Za: Polna tipkovnica, delovanje.

Proti: Vzdržljivost baterije.

HTC Incredible S

Naprave iz serije Incredible naj bi bile namenjene predvsem tistim, ki si želijo boljših posnetkov. Model S je prinesel nekaj zanimivih novosti, kot sta 4-palčni zaslon in za dotik občutljivi gumbi, ki spreminjajo podobo glede na zasuk naprave. Spremenljivost so dosegli z vgraditvijo več svetilnih diod, ki pa žal dajejo občutek neenakomerne osvetljenosti, zaradi česar zanimiv učinek precej izgubi na uporabnosti. V slabih svetlobnih razmerah je takšna osvetlitev celo moteča. Oblika na prvi pogled še vedno deluje nekoliko manj resno, morda celo bolj ceneno, saj je večji del naprave povsem plastičen.

Preostale novosti so precej podobne kot pri modelu Desire S. Dodatna kamera spredaj, 1 GHz procesor z nekaj manj kot 800 MB pomnilnika RAM. V primerjavi s predhodnikom je na voljo kar osemkrat manj pomnilnika ROM, kar nadomešča ob nakupu priložena kartica SD velikosti 8 GB.

Največji adut se skriva na zadnji strani, vgrajen fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov pik in dvojno bliskavico LED. Zajeti posnetki so za telefon silno kakovostni, presenetljivo dobri so tudi tisti, ki so zajeti v slabih svetlobnih razmerah. Ne izostaja niti možnost snemanja videa v HD ločljivosti (720p).

Ob prihodu na trg je naprava ponujala operacijski sistem Android 2.2, maja pa smo doživeli prihod nadgradnje na različico 2.3.3, ki prinaša vse nove zmožnosti, tudi storitev HTCsense.com.

HTC Incredible S

Sistem: Android 2.3.3.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 4-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: Še ni znana.

Za: Zaslon, kamera.

Proti: Neenakomerna osvetlitev gumbov.

HTC Sensation

HTCjev Sensation je bil med poznavalci verjetno eden težje pričakovanih vrhunskih telefonov z Androidom. Gre namreč za HTCjev odgovor na Samsungov Galaxy S II. Procesor je dvojedrni, s frekvenco 1,2 GHz, vendar ga izdeluje Qualcomm, in ne Samsung kot Galaxy S II. To, da procesor v resnici ni vse, temveč je vse več odvisno od programske opreme, je očitno, ko držimo oba telefona v roki, saj se Samsung izkaže za očitno hitrejšega in odzivnejšega. Sensation občasno "cuka", celo med tipkanjem na tipkovnico, spletne strani se nalagajo počasneje (zgled - www.bbcnews.com se naloži v 15 sekundah, na Samsungu pa v 9). Merilni program Quadrant, ki smo ga pognali na obeh telefonih, kaže, da je HTC skoraj dvakrat počasnejši pri delu s pomnilnikom in "diskom", veliko hitrejša pa je tudi grafika, 2D in 3D.

Toda Sensation ima veliko prednost - zaslon, ki je zaenkrat med Androidi najvišje ločljivosti. Ločljivost je nekoliko nižja kot pri Iphonu 4, a kljub temu odlična. V praksi je zaradi tega na zaslonu vidno več informacij (več menujev, več besedila), in to pri večini programov. Le nekateri ne znajo izrabiti višje ločljivosti in spodnji del zaslona zapolnijo s črnino.

Žal je zaslon narejen s tehnologijo S-LCD, ki je očitno precej slabša od Samsungovega Super-AMOLED. Barve so videti nekoliko "sprane", predvsem pa se na zaslonu slabše vidi na soncu.

Sicer je telefon tudi nekoliko debelejši (11 : 9 mm) in težji (148 : 116 g) od Galaxy S II, nekoliko moti tudi to, da je zadaj zaobljen, zato se med tipkanjem na mizi zvrača.

Ima pa precej boljši fotoaparat, ki zmore tudi boljši video FullHD.

HTC Sensation je vrhunski telefon po vrhunski ceni, ki pa ima v Samsungu tudi vrhunsko konkurenco.

HTC Sensation

Sistem: Android 2.3.3.

Procesor: Dvojedrni, 1,2 GHz.

Zaslon: 4,3-palčni, 960 x 540 pik.

Cena: 609 EUR; Simobil: od 90 EUR.

Za: Visoka ločljivost zaslona, hitrost, kamera.

Proti: Nekoliko slab kontrast zaslona.

Huawei Ideos X5

Kitajsko podjetje Huawei je po svetu precej uveljavljen izdelovalec na področju komunikacij, pri nas pa je zaenkrat znan predvsem po ključkih USB za priklop v mobilni internet. Njegove mobilne telefone z operacijskim sistemom Android je tako šele pred kratkim ekskluzivno začel tržiti Tušmobil, preizkušeni model pa zaznamuje predvsem ugodna cena.

Na prvi pogled naprava niti ne razkriva svojega izvora, saj prednjo stran skoraj v celoti zavzame 3,8-palčni zaslon, ki očara s svetlostjo, a hitro razočara z nekoliko slabšo odzivnostjo za dotik. Vgrajeni procesor je nekoliko počasnejši, kot smo vajeni pri dražjih modelih znamke HTC, in to se občasno opazi kot nekakšno zatikanje. A telefon vendarle ni namenjen najzahtevnejšim kupcem. Operacijski sistem je Android v različici 2.2, brez vsakršnih dodatkov, ki smo jih vajeni drugod. Pozornejši uporabniki bodo hitro pogrešili možnost deljenja podatkovne povezave prek Wifi, ki pa naj bi jo s prihodnjo nadgradnjo vendarle pridobili. Razlogov za takšno omejitev od izdelovalca nismo izvedeli.

Vgrajeni akumulator ni med boljšimi, saj velik zaslon poskrbi za razmeroma hitro praznjenje. In če smo za manj denarja že prej na splošno pričakovali slabše delovanje, smo ga res tudi dobili, nižja cena se pozna celo pri kakovosti zvoka, saj nas sogovorniki slišijo slabše kot pri uporabi drugih naprav. Presenetljivo dobro se je izkazal vgrajeni fotoaparat, ki ima ločljivost pet megapik, dodatna bliskavica pa mu v slabih razmerah ni ravno v veliko pomoč.

V standardni množici podjetij na našem trgu je prihod novinca vsekakor zanimiva popestritev ponudbe.

Huawei Ideos X5

Sistem: Android 2.2.

Procesor: 800 MHz.

Zaslon: 3,8-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 349 EUR; Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Cena.

Proti: Brez možnosti deljenja podatkovne povezave, občutljivost zaslona.

LG Optimus 2X

LG Optimus 2X je po svojih specifikacijah najbližji konkurent Samsungovemu modelu Galaxy S II. Dvojedrni procesor s frekvenco 1 GHz izkorišča 512 MB pomnilnik RAM in kar 8 grafičnih jeder. Na prednji strani naprave najdemo velik zaslon, ki je silno svetel, in precej pravilno reprodukcijo barv. Žal ob močnejši sončni svetlobi postane skoraj neuporaben. Občutljivost za dotik uspe prepoznati do deset hkratnih pritiskov, nekoliko debelejše steklo, ki varuje zaslon, pa je občasen vir težav pri hitrejšem tipkanju.

Operacijski sistem Android je v različici 2.2, uradna nadgradnja na 2.3.3 je napovedana za poletje. V nasprotju s Samsungom in HTCjem je vmesnik s strani LGja precej manj predelan in prilagojen. Kljub temu ima kar nekaj težav z uporabo sistemskih virov, saj precej hitro zapolni razpoložljivi pomnilnik, to pa vidno upočasni delovanje, je manj tekoče kot pri konkurenci v tem cenovnem razredu.

Fotoaparat na zadnji strani lahko zajema posnetke v ločljivosti do 8 milijonov pik in video posnetke v ločljivosti HD (1080p). Pri snemanju v polni HD ločljivosti je hitrost zajema zmanjšana na 24 slik na sekundo. To se pozna na posnetku kot nekakšno zatikanje. Program omogoča precej možnosti ročnih nastavitev, kakovost slik pa je razmeroma dobra tudi v slabših svetlobnih razmerah.

Gledano v celoti, naprava ni povsem dorasla Galaxyju S II, a ji z nekoliko nižjo ceno vseeno uspeva premamiti kupce.

LG Optimus 2X

Sistem: Android 2.2.

Procesor: Dvojedrni, 1 GHz.

Zaslon: 4,0-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 590 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 40 EUR, Tušmobil: od 49 EUR.

Za: Hitrost, ločljivost fotoaparata.

Proti: Odzivnost vmesnika, slaba vidljivost zaslona na soncu.

LG Optimus 7

Podobno kot HTCjev model 7 Trophy je tudi iz imena tega Optimusa razviden njegov operacijski sistem. Poganja namreč Microsoftov novi sistem Windows Phone 7.

Na prednji strani najdemo velik kapacitivni zaslon, ki zmore zaznati več hkratnih dotikov. Ločljivost je navzdol omejena s strani izdelovalca operacijskega sistema. Pri LGju so se odločili za prav takšno. Pod zaslonom najdemo tri mehanske tipke, ki so kakovostne izdelave in se nam v primerjavi z modelom HTC 7 zdijo pametnejša izbira.

V notranjosti je 1 GHz procesor in kar 16 GB pomnilnika. Žal ne bomo našli razširitvene reže za pomnilniško kartico, ki smo je vajeni pri telefonih s sistemom Android. Svetilnost zaslona je nekoliko boljša kot pri konkurenčnem HTCju, LG že od nekdaj slovi po dobri reprodukciji barv na svojih zaslonih. Zmogljivejša je tudi vgrajena baterija, ki ob intenzivni rabi zdrži približno pol dneva.

Nov operacijski sistem deluje hitro in odzivno. Intuitiven vmesnik zagotavlja udobno delo tudi tistim, ki se z napravo srečajo prvič. Žal zaenkrat še pogrešamo podporo slovenščini.

Microsoftov Market ponuja precej manjši nabor aplikacij kot, denimo, Android Market, a se stanje vsak dan izboljšuje. Politika strogega nadzora nad programi, ki so na voljo (enako politiko ima Apple), pomeni preglednejši in bolj urejen trg, a hkrati večje ovire za razvijalce.

Glede na to, da sta si na tokratnem preizkusu primerjana modela Optimus 7 in 7 Trophy skoraj povsem enaka, bo izbira med njima odvisna predvsem od našega operaterja, vsakega namreč drži eden od dveh največjih.

LG Optimus 7

Sistem: Windows Phone 7.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 3,8-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 560 EUR; Mobitel: od 20 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik, kakovost izdelave.

Proti: Pomanjkanje aplikacij za WP7.

Nokia C6

Nokia C6 je značilen predstavnik srednjega razreda mobilnih telefonov. Prinaša nekaj zmogljivosti pametnih telefonov, a ne pretirava s presežki, kar zagotavlja primerno ceno.

Operacijski sistem Symbian^3 je strojno precej manj zahteven kot na primer Android, zato tudi ob skromnejših strojnih komponentah naprava deluje tekoče. Zunanjost ob pogledu na preostale naprave tega izdelovalca ne prinaša nikakršnih revolucionarnih novosti.

Zaslon, občutljiv za dotik, na prednji strani je podoben kot na preostalih modelih, ne ponaša se ravno z najboljšimi lastnostmi na trgu, a za večino uporabnikov zadovoljivo prikazuje kontrast in barvno pravilnost. Kamera na zadnji strani je enaka kot pri modelu C7. Zmore torej ločljivost 8 milijonov pik, video pa zajema v HD ločljivosti 720p s 25 sličicami na sekundo.

Programske opreme ni na pretek, saj Ovi store nikoli ni dosegel Android ali Apple marketa. Razočarajo tudi nekatere prednaložene aplikacije, na primer spletni brskalnik, ki se nikakor ne more meriti s konkurenco. A večina povprečnih uporabnikov, ki se odloči za Nokio, ne pričakuje široke ponudbe vsak dan novih aplikacij, zadovoljijo se s tipičnimi programi, ki zadostujejo njihovi rabi naprave.

Ena izmed velikih pomanjkljivosti modela C6 je vzdržljivost baterije, ta se ob malo bolj zahtevni rabi sprazni v slabe pol dneva, kar je sicer sprejemljivo za kupce najzmogljivejših naprav, ne pa za tiste v srednjem razredu.

Nokia C6-01

Sistem: Symbian3.

Procesor: 680 MHz.

Zaslon: 3,2-palčni, 360 x 640 pik.

Cena: 349 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 1 EUR.

Za: Cena, kakovost izdelave.

Proti: Symbian, vzdržljivost baterije.

Nokia C7

Nokiin model C7 je bil prvi s prenovljenim operacijskim sistemom Symbian^3, a je silno hitro končal na smetišču zgodovine. Verjetno se ne zgodi pogosto, da bi na istem preizkusu imeli prvega in enega zadnjih predstavnikov posameznega operacijskega sistema.

Zaslon na prednji strani je razmeroma skromne ločljivosti za svojo velikost, a naprava ne meri na najzahtevnejše uporabnike. Zaznava je kapacitivna in enotočkovna. Pod zaslonom najdemo tri standardne tipke, nad njim pa kamero za video klice.

Fotoaparat ima na zadnji strani ločljivost 8 megapik, a žal s kakovostjo slik razočara. Že pri nekoliko slabši svetlobi so skoraj neuporabne. Procesor zmore povsem spodobno poganjati operacijski sistem, v pomoč mu je tudi dovolj pomnilnika. Za hranjenje podatkov je na voljo 8 GB, ki jih je moč razširiti z dodatno pomnilniško kartico.

Uporabniško okolje je zvestim kupcem Nokie dobro znano. Večjih sprememb ne bomo našli, še vedno se ne moremo znebiti občutka neprilagojenosti uporabi z dotikom. Zaradi opuščanja operacijskega sistema ne gre pričakovati veliko novih aplikacij na Ovi Store, večina uporabnikov pa bo povsem zadovoljna s trenutno dostopnimi.

Model C7 se trudi predvsem zapolniti del trga z manj zahtevnimi kupci, ki si želijo zmogljiv telefon po primerni ceni, ne potrebujejo pa vseh zadnjih novosti pametnih telefonov. Nikakor pa ne bo prišel v ožji izbor tistih, ki si želijo pestrosti in širine, ki jo ponuja Android.

Nokia C7

Sistem: Symbian3.

Procesor: 680 MHz.

Zaslon: 3,5-palčni, 360 x 640 pik.

Cena:399 EUR; Simobil: od 50 EUR.

Za: Tekoče delovanje, Bluetooth 3.0.

Proti: Symbian.

Nokia E5

Nokia E5 bi se glede na ime sicer morala uvrščati med poslovne telefone in ob hitrem pogledu specifikacij bi rekli, da ni daleč od E72, v resnici pa je namenjena precej bolj običajni rabi. Ciljni kupci so predvsem tisti, ki poleg običajne rabe telefona radi pošiljajo sporočila in elektronsko pošto.

Na prvi pogled je precej plastične izdelave in očitno olajšana nekaterih zmožnosti dražjih modelov. Tipkovnica, ki je vsekakor poglavitna prodajna točka naprave, je nekoliko natlačena in nerodna za večje prste. Zaradi zanimive oblike posameznih tipk, te so na sredini izbočene, je za uporabo treba nekaj privajanja, saj je treba tipko pritisniti na točno določenem mestu. Zaslon, ki ne prepoznava dotikov, je majhnih mer in navdušencem za večpredstavnost ne bo ponudil veliko.

Kamera na zadnji strani sicer ima ločljivost 5 milijonov pik, a zajete slike niso kakovostne, v slabših svetlobnih razmerah še toliko manj. Nič posebnega niso niti zajeti video posnetki, ki jih zmore procesor zajemati le s hitrostjo 15 sličic na sekundo.

O programski opremi ne bomo izgubljali besed, z operacijskim sistemom Symbian dobimo običajen paket programov, od navigacije do večpredstavnosti. Primarni namen telefona pa je uporaba za vse načine komunikacij, pri čemer se odreže solidno.

Od naprave ne gre pričakovati presežkov, je cenejša različica E72, česar sploh ne skriva.

Nokia E5

Sistem: Symbian3.

Procesor: 600 MHz.

Zaslon: 2,36-palčni, 320 x 240 pik.

Cena: 239 EUR; Mobitel: od 29 EUR, Simobil: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Cena, tipkovnica.

Proti: Ločljivost zaslona.

Nokia E7

Nokia E7 je verjetno eden zadnjih zmogljivih telefonov tega izdelovalca z operacijskim sistemom Symbian. Uradno so ga že nadomestili z Windows Phone 7, a zaenkrat na trg še prihajajo modeli z opuščenim sistemom.

Model E7 je nekakšen naslednik znanih komunikatorjev, značilne zanje pa so večje mere in polna mehanska tipkovnica. Ta je kakovostne izdelave, kot celotna naprava, in omogoča hiter vnos besedil. Zaslon je občutljiv za dotik in nekoliko nižje ločljivosti, kot jo ponuja večina konkurence. Fotoaparat na zadnji strani ima ločljivost 8 megapik in zmore zajemati video posnetke do ločljivosti HD (720p) pri 25 slikah na sekundo.

Zanimivo, da naprava ne podpira dodatnih pomnilniških kartic, zato pa ima vgrajenega kar 16 GB pomnilnika. Operacijski sistem je že znani Symbian^3, ki ni dorasel modernim za dotik občutljivim napravam. Kljub številnim predelavam se ne moremo otresti občutka, da vgradnja prepoznave dotika ni uspela. Delovanje je okorno, izbire nepregledne in neintuitivne, okolje pa bo prijalo le pravim privržencem. Vsi drugi se bodo hitro ozrli po katerem od drugih operacijskih sistemov.

Težave so tudi z dodatno programsko opremo, te je v Ovi trgovini precej manj kot, recimo, na Android Marketu, večina prednameščenih aplikacij pa je potrebnih prenove oziroma izboljšav.

Škoda je torej, da so razmeroma dobro strojno opremo združili s precej slabšo programsko, s tem pa naredili le povprečno napravo. Vsekakor bodo z njo težko pridobili nove kupce, cenili jo bodo le tisti, ki so vajeni sistema in potrebujejo fizično tipkovnico.

Nokia E7

Sistem: Symbian3.

Procesor: 640 MHz.

Zaslon: 4,0-palčni, 360 x 640 pik.

Cena: 649 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 120 EUR.

Za: Opremljenost.

Proti: Programska oprema.

Nokia E72

Nokia E72 je resda naprodaj že dolgo, a zaenkrat še ni dobila povsem primernega naslednika. Strojno gledano se ne uvršča med zmogljivejše naprave, saj zaslon zmore ločljivost komaj 320 x 240 pik, to pa je v svetu današnjih mobilnikov malo. Njegova prodajna točka je predvsem polna tipkovnica, ki omogoča hiter vnos daljših besedil in udobno upravljanje naprave.

Model E72 je tako konkurenca predvsem Blackberry Boldu in Samsungovemu Proju.

Med tipkovnico in zaslonom je optična sledilna tipka, ki ne deluje tako zanesljivo kot pri nekaterih konkurentih.

O strojni opremi v notranjosti ne moremo reči veliko, značilen procesor v večini Nokiinih naprav srednjega razreda, ARM s frekvenco 600 MHz, opravlja delo zadovoljivo. Operacijski sistem Symbian ne predstavlja velikega bremena tudi za manj zmogljive procesorje, saj ne ponuja izjemnih grafičnih ali uporabniških dodatkov. Telefon je namenjen predvsem resnejšim uporabnikom, saj ga pri večpredstavnosti omejujeta tako zaslon kot pomnilnik.

Kamera na zadnji strani ima tipalo ločljivosti 5 megapik z nepremičnim fokusom, to onemogoča kakovostne posnetke. Zaradi omejitev procesorja je neprepričljiv tudi zajem video posnetkov, saj poteka pri hitrosti le 15 sličic na sekundo.

Naprava E72 se vsekakor ne bo uvrstila v zgodovino kot ena boljših, je pa še vedno, predvsem zaradi cene, primerna izbira za tiste, ki si želijo srednje zmogljivega telefona z zanesljivim sistemom, ki jim ne bo povzročal nepotrebnih težav. Okolje Symbian je vendarle preizkušeno in tako dodelano, da ne potrebuje nadgradenj in popravkov. Primanjkuje le res zanimivih aplikacij zanj.

Nokia E72

Sistem: Symbian3.

Procesor: 600 MHz.

Zaslon: 2,36-palčni, 320 x 240 pik.

Cena: 440 EUR; Simobil: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Tipkovnica.

Proti: Symbian.

Samsung Galaxy 5

Samsungov model Galaxy 5 je namenjen nezahtevnim kupcem, ki si želijo androidnega telefona brez posebnih presežnih zmogljivosti. Že na prvi pogled najmanj spominja na pametni telefon in precej bolj na običajne poceni mobilne telefone. Na prednji strani najdemo razmeroma veliko tipk, poleg sedmih običajnih še večsmerno navigacijsko. Vse so popolnoma neosvetljene, zato smo imeli v temi kar nekaj težav.

Razlog za veliko število gumbov je majhen zaslon. Ta meri v diagonalo manj kot tri palce in zmore ločljivost zgolj 320 x 240 pik. Zanimiva posledica majhnega zaslona je pohitritev delovanja kljub razmeroma slabemu procesorju.

Operacijski sistem ob nakupu je v različici 2.1, a je nadgradljiv na različico 2.2. Fizične omejitve zaslona prinašajo tudi nekatere programske omejitve, denimo zgolj telefonsko tipkovnico v pokončnem načinu, saj za polno enostavno ni prostora.

Kljub razumljivim prihrankom pri nekaterih delih pa je največje razočaranje zagotovo

vgrajeni fotoaparat. Ta zmore ločljivost zgolj 2 milijona pik, brez vgrajene bliskavice, kar nas

pri zajemu fotografij ponese kakšno desetletje nazaj.

Vsekakor zanimiv vstopni model, predvsem za najbolj nezahtevne kupce. Verjetno pa nikakor model za tiste, ki si od telefona želijo več. Naprava je predvsem dokaz, da lahko zmogljiv operacijski sistem enako dobro služi tudi v dostopnejših in preprostejših telefonih. To je vsekakor dobra napoved za združljivost med napravami v prihodnje.

Samsung i5500 Galaxy 5

Sistem: Android 2.2.

Procesor: 600 MHz.

Zaslon: 2,8-palčni, 320 x 240 pik.

Cena: 199 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, nizka ločljivost fotoaparata.

Samsung Galaxy Ace

Paleta naprav z operacijskim sistemom Android je res pestra in glede na značilnosti različni modeli zasedajo prav vse dele trga. Samsungov model Galaxy Ace je predstavnik nekoliko cenejših in manj zmogljivih naprav. Na prvi pogled sicer privlačna naprava, ki pa že ob prvem stiku izda svojo plastičnost, ki je posledica nizke cene.

Na prednji strani je zaslon nižje kakovosti, ki zmore ločljivost zgolj 320 x 480 pik. A ker naprava ni namenjena najzahtevnejšim uporabnikom, moramo nanjo gledati nekoliko drugače, kupci bodo predvsem iskali nadomestitev katerega od starejših manj zmogljivih telefonov.

Operacijski sistem Android prihaja v različici 2.2. Kot je značilno za Samsung, je nadgrajen z vmesnikom TouchWiz, ki oblikovno prinaša podobne izboljšave kot pri dražjih modelih. Zanimiva je predvsem možnost povezovanja naprave z drugimi večpredstavnimi napravami tega izdelovalca, nekaj več težav pa bo pri poskusu povezave z izdelki drugih podjetij.

Glede na cenovni razred preseneča vgrajena kamera, ta premore ločljivost 5 megapik, dodatna bliskavica pa v slabših razmerah žal ne zadošča za dober zajem slik. Zajem videa pri višjih ločljivostih je omejen zaradi vgrajenega manj zmogljivega procesorja.

Prav nižja hitrost procesorja in skromna količina pomnilnika (158 MB) naredita napravo počasnejšo in zato neprimerno za zahtevne aplikacije.

V tem cenovnem razredu je konkurenca še večja kot pri najzmogljivejših napravah, razlike pa precej manjše. Zato bo pri nakupu pomembna predvsem višina subvencionirane cene s strani ponudnikov.

Samsung Galaxy GT-S5830 Ace

Sistem: Android 2.2.

Procesor: 800 MHz.

Zaslon: 3,5-palčni, 320 x 480 pik.

Cena: 338 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Kamera, cena.

Proti: Slabša opremljenost.

Samsung Galaxy Pro

Model Galaxy Pro izstopa predvsem s svojim videzom, saj pod nekoliko manjšim zaslonom najdemo polno mehansko tipkovnico. Na prvi pogled tako spominja na Nokiine naprave iz serije E. Zunanjost deluje profesionalno in kakovostno.

Zaslon je tako fizično kot po ločljivosti majhen. Omogoča zaznavo dotika, a le enotočkovno. Zaradi omenjene tipkovnice bo navigacija prek zaslona tako ali tako bolj izjema kot pravilo. Nič posebnega ni niti strojna oprema v notranjosti. Naprava je namenjena manj zahtevnim kupcem, to nakazuje tudi s ceno.

Fotoaparat na zadnji strani ima skromne tri milijone pik. To je v današnji ponudbi nadvse skromno. Zajete slike so sicer ostre in presenetljivo dobre, a le dokler imamo na voljo dovolj dobre svetlobne razmere.

Težave zaradi majhnega zaslona nastanejo predvsem pri brskanju po spletu ali imeniku. S prstom hitro dosežemo spodnji rob, kjer je izbirna vrstica, zato nehote odpiramo menuje, ki jih ne želimo. Kljub temu se telefon ob uporabi tipkovnice obnese solidno. Če za hip odmislimo zmogljive androidne naprave in ga postavimo ob bok napravam, kot sta Nokia E72 in Blackberry Bold, se zdi povsem dostojen tekmec.

Vsekakor kaže možnost uporabe Googlovega operacijskega sistema tudi v drugačni sestavi. Samsung Pro je torej zanimiv poskus, ki bi znal pristati v žepu kakega poslovneža, težko pa bo dosegel široke množice.

Samsung Galaxy GT-B7510 Pro

Sistem: Android 2.2.

Procesor: 800 MHz.

Zaslon: 2,8-palčni, 320 x 240 pik.

Cena: 289 EUR; Simobil: od 1 EUR.

Za: Mehanska tipkovnica, cena.

Proti: Android 2.2, majhen zaslon.

Samsung Galaxy S II

Samsungov model Galaxy S je bil pri nas precejšnja prodajna uspešnica, predvsem zato, ker ga je eden od mobilnih operaterjev ponujal po ceni 1 evro. Njegov naslednik je na voljo za povsem enak znesek, njegova prava vrednost pa se razkriva v redni maloprodajni ceni.

Telefon je skoraj popolna zbirka presežkov, ponuja praktično vse, kar zmore Samsung ponuditi v tem trenutku na trgu mobilne telefonije, in to ni malo.

Zaslon, velik kar 4,3 palce, zmore zaznati hkraten dotik s prav vsemi prsti obeh rok. Varuje ga trpežno steklo, edini očitek gre ločljivosti, ki je še vedno "le" 800 x 480 pik.

V notranjosti bije dvojedrni procesor s frekvenco 1,2 GHz, za tekoče delovanje pa skrbi 1 GB pomnilnika RAM. Na sprednji strani najdemo manj zmogljivo kamero, zadaj pa takšno, ki zmore ločljivost 8 megapik. Zajem video posnetkov je mogoč vse do ločljivosti 1080p pri polnem število sličic na sekundo. Zunanjost je silno privlačna, naprava pa je med tanjšimi pametnimi telefoni na trgu. Nikakor se ne moremo znebiti primerjav z iPhonom, saj je podobnost v videzu res velika.

Operacijski sistem Android v različici 2.3.3 je nadgrajen s Samsungovim vmesnikom TouchWiz 4, ki podobnost s prej omenjenim Applovim telefonom prenese tudi na zaslon. TouchWiz precej manj posega v sam sistem kot na primer HTCjev Sense, a kljub temu ponuja pester nabor dodatnih zmožnosti in programov. Odzivnost naprave je nadpovprečna, večina ukazov se izvede v hipu, vgrajene tehnologije pa vsekakor postavljajo visok standard konkurenci.

Za tiste bolj avanturistične dodajmo še, da je Samsung na napravi pustil odklenjen nalagalnik ("boot loader").

Samsung Galaxy S II

Sistem: Android 2.3.3.

Procesor: Dvojedrni, 1,2 GHz.

Zaslon: 4,3-palčni, 800 x 480 pik.

Cena: 660 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 130 EUR, Tušmobil: od 129 EUR.

Za: Velikost zaslona, hitrost.

Proti: Ločljivost zaslona.

Zlati Monitor

Končna primerjava je na področju mobilne telefonije vedno nekoliko problematična. Predvsem zato, ker je obseg različnih telefonov zares širok. A vendarle je tudi tokrat en aparat izstopal. Verjamemo, da zagreti navdušenci tega ali onega operacijskega sistema ali izdelovalca vedno lahko upravičijo svojo preferenco, a objektivno gledano je zmagovalec jasen.

Zlati Monitor na tokratnem preizkusu podeljujemo Samsungu Galaxy S II. V napravo je izdelovalec vgradil največ, kar zmore ponuditi v tem trenutku, in to ni malo. Morda se bo kdo obregnil ob to, da na primer iPhone 4 prekaša katero od značilnosti Samsunga, a prekaša ga precej tudi s ceno, ki vsekakor ne more biti zanemarljiv dejavnik. Vsekakor je prejemnik naziva zlati Monitor dostojen konkurent in zgled na trenutnem trgu. Opremljen je s hitrim, dvojedrnim procesorjem, zmogljivim grafičnim čipom, kakovostnim zaslonom z zaznavo večkratnega dotika in navsezadnje z najnovejšo različico sistema Android, nadgrajeno z dobrim uporabniškim vmesnikom. Tako je zmožen zadovoljiti tudi najzahtevnejše kupce.

Sony Ericsson Xperia X8

Telefon Xperia X8 smo na preizkus uvrstili predvsem zato, ker je pred časom prejel zlati Monitor med androidnimi telefoni nižjega cenovnega razreda. Vsekakor je po specifikacijah precej daleč od tokratne konkurence, a to je posledica tudi do trikrat nižje cene.

Na pogled je skoraj enak modelu X10 mini, le večjih mer. Za dotik občutljivi zaslon se ponaša s kapacitivno zaznavo, a žal nekoliko slabšimi kontrasti, kot smo jih vajeni pri dražjih modelih. Na trenutke je slaba tudi zaznava dotika, prepoznava le en prst hkrati, tu in tam pa je potreben precej močan pritisk, preden naprava prepozna naše želje.

Pod zaslonom najdemo tri mehanske tipke, zadaj pa kamero ločljivosti zgolj tri milijone pik. Naprava zaradi svoje plastičnosti deluje precej ceneno, a ji tega ob oglaševani ceni niti ne moremo zameriti.

Operacijski sistem Android je v starejši različici 2.1, uradne nadgradnje za ta model pa niso napovedane. Eden od razlogov za precejšen zaostanek pri izdajanju nadgradenj tiči tudi v tem, da so v Sony Ericssonu povsem predelali uporabniški vmesnik. Na prvi pogled nas sploh ne spominja na androidni telefon.

Zaradi počasnejšega procesorja in majhnega pomnilnika se bomo morali izogniti zahtevnejšim aplikacijam. Nasploh se Xperia ob takšni močnejši konkurenci povsem izgubi. Cenejši androidni telefoni so vendarle precej daleč od svojih naprednih in zmogljivih konkurentov. Primerjava je tako skorajda neokusna.

Sony Ericsson Xperia X8

Sistem: Android 2.1.

Procesor: 600 MHz.

Zaslon: 3,0-palčni, 320 x 480 pik.

Cena: 209 EUR; Mobitel: od 1 EUR, Tušmobil: od 1 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik.

Proti: Občasno zatikanje.

Pogled v laboratorij

Definicija pametnega telefona je vedno bolj zabrisana in ob vsakem večjem preizkusu se trudimo na novo definirati spodnjo mejo naprav, ki bi jih še uvrstili med izbrane. Na zgornji strani takih težav povečini ni, morda le z dosegljivostjo katerega od modelov v Sloveniji.

Preizkus je tokrat zajel 21 pametnih telefonov, ki skupaj dokaj dobro izkazujejo trenutno sliko ponudbe na trgu. Vsekakor je naprav še precej več, a nekatere le malenkost odstopajo od preizkušenih. Pri ocenjevanju takšnih zmogljivih naprav se držimo pravila, da je več in hitreje skoraj vedno bolje. Skoraj po pravilu se naprave cenovno uvrščajo v sam vrh in cene prek 600 evrov niso nič nenavadnega. Zato je cena, kljub temu da vpliva na končni izbor, vendarle nekoliko drugotnega pomena.

Trg se je v zadnjem letu dodobra premešal, Android je še povečal svoj tržni delež, Nokia pa je s Symbianom zdrsnila še niže. Tudi pri nas se razprave zadnje čase bolj kot ne vrtijo le še okrog iOS in Androida. Nikakor ne gre odpisati Blackberryja in Windows Phone, slednji se ravno kaže kot možni uspešen projekt giganta iz Redmonda. A vendar se tudi pri hitrem pregledu aparatov, ki so naprodaj, vidi aktualna ponudba in stanje.

Med preizkušenimi modeli je vsekakor precej razlik, najcenejše naprave so na voljo že za dobrih 200 evrov, najdražja ni daleč od tisočaka. A temu primerne so tudi zmogljivosti. Bolj kot ne se upravljanje seli na zaslone, občutljive za večkratni hkratni dotik, kot tržna niša pa bodo verjetno vedno na voljo modeli s polno tipkovnico. Procesorji v napravah so že prešli v dvojedrne, grafični pa v nekaterih primerih še veliko dlje. Zajem videa v ločljivosti HD postaja standard, tipala v notranjosti pa se množijo v vse možne smeri. Izdelovalci programske opreme imajo na voljo pravo telemetrijo podatkov, s katerimi razvijajo nove in zanimive aplikacije. Če so včasih prav prednaložene aplikacije predstavljale velik del pri ocenjevanju, je od pojava takšnih in drugačnih marketov to postalo nepomembno. Z izbiro operacijskega sistema si izberemo le tržnico in pogoje, pod katerimi bomo kupovali programe.

Tokrat smo se s preizkusom osredotočili predvsem na celostno uporabniško izkušnjo, od samih tehničnih specifikacij pa do zmogljivosti baterij in tekočega delovanja. Primerjali smo kakovost zajetih statičnih in premikajočih se posnetkov, intuitivnost in uporabnost grafičnih vmesnikov ter hitrost delovanja sistema.

Tabela z rezultati 1

Tabela z rezultati 2

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji