Objavljeno: 1.9.2005 00:55 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005

Palm na steroidih

Majhni Hitachijevi (prej IBMovi) diski Microdrive so na trgu že kar nekaj let, vendar se zdi, da so jih izdelovalci raznih prenosnih naprav zares opazili šele v zadnjem času. Ali pa so se šele v zadnjem času dovolj pocenili (tudi zaradi Seagatove konkurence), da jih je smiselno vgrajevati vanje. Tako je sedaj na trgu kar nekaj predvajalnikov MP3, ki imajo vgrajene mini diske, pojavljajo se telefoni, ki s takimi diski merijo na glasbene navdušence, podobno pa, kot kaže, razmišljajo tudi izdelovalci ročnih računalnikov. Zanimivo, da je prav PalmOne, podjetje, ki je še ne dolgo tega ponujalo "lahke" ročne računalnike tudi s samo 2 MB pomnilnika, prvo, ki ima model z vgrajenim diskom. Njihov LifeDrive bi lahko označili kot odebeljeni Tungsten T5 z diskom 4 GB in nekoliko izboljšano programsko opremo.

LifeDrive oglašujejo kot nekaj več kot le ročni računalnik (kar je razumljivo, če vemo, da "navadnim" ročnim računalnikom priljubljenost pada): namenjen naj bi bil tistim, ki želijo s seboj vedno nositi vse svoje datoteke, poslušati glasbo (MP3) in filme, snemati zvočne zapiske, urejati pisarniške dokumente ter početi običajne "kontaktne" zadeve kot je urejanje koledarja, imenika in seveda branje elektronske pošte ter deskanje. Vse to z LifeDrivom lahko počnemo.

LifeDrive se najbolje odreže pri urejanju pisarniških opravil, saj je priložen Documents to go 7, ki deluje odlično na zaslonu z ločljivostjo 320 × 480 pik. Zaslon lahko programsko tudi obrnemo v ležeči položaj. Zaradi hitrega procesorja (XScale 416 MHz) je delo z dokumenti zelo udobno. Odličen je tudi Versamail, program za elektronsko pošto. Po novem podpira tudi neposredno povezavo s strežniki Exchange, ki pa je uporabna le, če imamo nameščen tudi odjemalec VPN (strežnikov Exchange ponavadi ne "spuščamo" prek požarnega zidu). Slednjega tudi na tem Palmu ni, oz. ga moramo dokupiti posebej. Priložen je okenski program, ki omogoča brskanje po celotni vsebini napravice, po želji pa lahko "organizira" tudi samodejno sinhronizacijo izbranih datotek ali imenikov.

Okenski program za "brskanje" po vsebini LifeDriva je nekaj takega, kar imajo PocketPCji že od vsega začetka.

V internet se lahko povezujemo prek bluetootha, wi-fi ali infrardeče povezave, s čimer je ponudba pravzaprav popolna. Za deskanje je na voljo brskalnik Blazer (4.1), ki je dovolj dober (še posebej ob visoki ločljivosti), ne smemo pa pričakovati čudežev.

Večpredstavni del LifeDriva je veliko boljši, kakor smo bili na Palmih vajeni doslej, težko pa bi mu rekli odličen. Program za pregledovanje slik je dober in hiter (gotovo pri tem pomaga tudi hitri procesor), ne omogoča pa nikakršne obdelave fotografij (kar omogočajo specializirani "image tanki" oz. naprave z diskom, namenjene pretakanju fotografij s pomnilniških kartic). Predvajalnik MP3 PocketTunes je veliko boljši od dosedanjega RealOne, vendar mu še vedno manjka nekaj uporabnosti specializiranih predvajalnikov MP3. Za začetek - z eno roko oz. brez peresa ga prav težko uporabljamo.

Za tovrstno napravo (ki naj bi bila konkurenca tudi napravam "a la Archos") pogrešamo resen predvajalnik filmov DivX (zakaj bi sicer potrebovali velik disk, mar ne?), lahko pa ga seveda dokupimo. MMPlayer (ki smo ga v Monitorju že preizkusili) je v zadnji različici (in v povezavi s hitrimi procesorji in visokoločljivimi zasloni) že zelo uporaben in zna filme predvajati brez pretvarjanja, le vsi kodeki (predvsem zvočni) niso podprti. Omenimo še snemanje zvočnih zapiskov, ki ga Palmi podpirajo že dalj časa. Žal je program tudi na tem modelu enak, kar pomeni, da zvok shranjuje v palmovske zbirke podatkov PDB, ki se ob sinhronizaciji na računalnik prenesejo v obliki WAV. Pogrešamo seveda neposredno shranjevanje v MP3, ki ga omogoča že vsak nekoliko sposobnejši predvajalnik MP3. Brez tega lahko še tako velik disk relativno hitro (3,5 ure) zapolnimo.

Pričakovali bi, da se bo naprava, ki se hvali, da je namenjena (tudi) prenosu datotek, Oknom takoj po priklopu na USB predstavila kot t.i. "storage device", za katerega imajo Okna že priložene gonilnike (tako se predstavijo malone vsi predvajlaniki MP3, podobne specializirane naprave in fotoaparati). Toda ne - najprej je treba namestiti palmovsko programsko opremo, potem pa v LifeDrivu pognati program Drive Mode, ki v Oknih dejansko prikaže dodatno diskovno "črko". Po tem prenos datotek lepo deluje, res pa je, da bi si želeli USB 2.0, saj prenos velikih DivXov sicer kar predolgo traja.

In še o disku - občutek smo imeli, da ga LifeDrive uporablja tudi za shranjevanje programov ali njihovih delov, saj se nekateri programi kar dolgo zaganjajo, medtem pa lučka, ki kaže delovanje diska, nemirno utripa. Tudi prebujanje naprave ob prvem vklopu traja nekaj minut, tako kakor prebujanje "velikih" Oken ... Čeprav ima napravica tudi običajni 64 MB pomnilnik, v katerem imajo starejši Palmi shranjeno vso programsko opremo.

Če sklenemo - najnovejši Palm je programsko nekoliko izboljšan v primerjavi z dosedanjimi modeli Tungsten, predvsem pa je na voljo veliko diskovnega prostora, ki ga lahko zapolnimo z dokumenti ali glasbenimi/video datotekami. Škoda je le, da se nekateri zgodovinski palmovski ostanki kar težko poslovijo, saj bi sicer napravi lahko podelili čisto desetko.

PalmOne LifeDrive

Kaj: Ročni računalnik.

OS: PalmOS Garnet 5.4.8.

Procesor: Intel XScale PXA270, 416 MHz.

Pomnilnik: 64 MB RAM (prosto 50 MB), 4 GB disk.

Ločljivost zaslona: 320 × 480 pik.

Komunikacije: IrDa, bluetooth, wi-fi.

Drugo: SD.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 141.624 tolarjev.

Za: Diskovnega prostora na pretek, odličen zaslon, katerega vsebino lahko obračamo. Odličen pisarniški paket.

Proti: Palmovske posebnosti ostajajo (programski vklop diskovne povezave), snemalnik zvoka ne izdeluje neposredno zvočnih datotek, odjemalec VPN je treba kupiti posebej. Naprava je nekoliko velika/debela.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji