Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor November 2008

Pa smo mislili, da smo videli že vse!

Adobe bo ta mesec uradno začel prodajati nove različice programov paketa Adobe CS z oznako CS4. Prenovljen je skoraj ves izbor orodij, mi pa smo si na tokratnem preizkusu podrobneje ogledali, kaj prinaša nova različica programa za obdelavo slik Photoshop CS4.

Celotno sliko (Canvas) lahko poljubno vrtimo. Seveda le, če naša grafična kartica podpira GPU.

Pravzaprav sploh ne bi pričakovali, da je možno k zadnji različici Photoshopa dodati še kaj, pa je podjetju Adobe uspelo prav to. Velikokrat se zgodi, da se z novimi različicami programskih paketov spremenijo le malenkosti in te bolj ali manj služijo kot krinka, da podjetje proda uporabniku skoraj enak program še enkrat. A tokrat ni tako. Adobe ponuja z novo različico kar nekaj priboljškov, ki bodo marsikomu olajšali delo.

Med splošnimi novostmi je najpomembnejša prehod na 64-bitno okolje. Seveda ponujajo tudi različico za 32-bitno okolje. Tako lahko uporabniki delajo z zelo velikimi datotekami, saj ni več omejitve glede delovnega pomnilnika na samo 4 GB. Na žalost pa to velja le za uporabnike Oken, saj bo za OSX na voljo le 32-bitna različica. Težava je v tem, da je Photoshop pisan v okolju Carbon, ki pa ne podpira 64-bitnega okolja. So pa v Adobeu zatrdili, da bodo s prihodnjimi različicami počasi prešli na novo okolje, imenovano Cocoa, in s tem omogočili prehod na 64-bitno okolje. Menimo, da večina uporabnikov tako ali tako ne obdeluje zelo velikih datotek in bo 32-bitna različica dovolj.

Adobe Photoshop CS4 (beta)

Kaj: Program za obdelavo slik.

Izdeluje: www.adobe.com.

Prodaja: Medija, www.medija.si.

Predvidena cena: 702 EUR, različica Extended 1089 EUR.

Za: Podpora GPU, Content Aware Scale.

Proti: Cena.

Druga velika novost je neposredna podpora grafičnim karticam GPU (Graphics Processing Unit). Ta omogoča občutno pohitritev nekaterih operacij, saj se razbremeni procesor računalnika. To se še posebej očitno pokaže pri običajnih opravilih, kot je povečanje ali pomanjšanje pogleda slike, obračanje slike ali pa pri delu s 3D predmeti. Pri filtrih žal ne. Uporabniki lahko ugotovijo, ali njihova kartica podpira GPU ali ne, tako da v splošnih nastavitvah Photoshopa poiščejo možnost vklopa omenjene funkcije. Če je ta obarvana sivo, je vaša grafična kartica na žalost ne podpira.

Pri velikih povečavah se pokaže mreža za natančnejše urejanje.

Poleg splošnih novosti se je spremenil tudi uporabniški vmesnik. Na srečo ne toliko, da bi uporabnike silil k spremembi ustaljenih navad. Mimogrede, dober primer, kako se novega uporabniškega vmesnika ne uvaja, vidimo pri Microsoftu z zadnjo zbirko Office 2007. Glavno okno Photoshopa po novem podpira zavihke. Tako se za vsako novo odprto sliko odpre nov zavihek in omogoča hitrejši dostop do določene slike. Spremembe so tudi pri ploščah (Panels). Tu sta novi prilagoditvena plošča (Adjustment Panel) in plošča za delo z maskami (Mask Panel). Prva združuje na enem mestu vse funkcije, do katerih je bilo vedno moč priti prek menuja Image/Adjustments. Poleg orodij, kot so npr. "Curves", "Levels", "Hue&Sarturation", je na voljo tudi seznam z vnaprej določenimi nastavitvami, kot so npr. posvetlitev ali pa potemnitev slike RGB itd. Seveda lahko seznamu dodajate tudi svoje. Z izborom katerekoli možnosti s prilagoditvene plošče se prikaže med plastmi (Layers) nova - prilagoditvena plast (Adjustment Layer). Tako lahko npr. določeno spremembo, ki ste jo naredili na sliki, enostavno zbrišete ali skrijete. Plošča za delo z maskami združuje na enem mestu, podobno kot prilagoditvena plošča, vsa orodja za delo z rastrskimi in vektorskimi slikami. Spreminjamo lahko npr. gostoto (density) ali pa izbiramo posamezne nestične predmete.

Nova prilagoditvena plošča (Adjusment panel) ponuja hiter dostop do pomembnih orodij.

Kot smo že omenili, bodo uporabniki, ki imajo grafično kartico s podporo GPU, deležni novosti, ki jih drugi brez GPU ne bodo imeli. Obračanje celotne slike (Canvas) je tako možno poljubno, podobno kot smo lahko počeli v prejšnjih različicah Photoshopa z obračanjem plasti (Free Transform). Ko želimo to storiti, se nam na sredini slike prikaže ikona v obliki kompasa, ki nam prikazuje trenutni kot. Odzivnost je zelo dobra, tako pri majhnih kot pri velikih slikah. Razlike v hitrosti obračanja 1 GB ali 5 MB velike slike ni kaj dosti. Prav tako je vidna sprememba v odzivnosti, ko spreminjamo velikost pogleda slike. Prehodi med posameznimi pogledi so veliko bolj mehki. Dodali so tudi novo funkcijo, ki omogoča, da se nam, ko med spreminjanjem velikosti pogleda slike premaknemo miško v katerokoli smer, tudi pogled premakne v izbrano smer. Pri tem program upošteva intenziteto premika miške in jo prilagodi premiku pogleda. Včasih se je dogajalo, da smo na zelo povečanem pogledu slike izgubili. Zdaj je dodana možnost, imenovana "ptičji pogled" (Birds Eye View), ki omogoča, da se pogled trenutno zmanjša, dokler ne spremenimo položaja. Ob spustu gumba na miški se pogled spet poveča. Pri zelo velikih povečavah, ko že vidimo praktično posamezne točke na sliki, se pogled slike spremeni v mrežo, to pa omogoča natančnejše popravljanje na ravni pike.

Pri uporabi orodij s prilagoditvene plošče se prikažejo nove plasti (Adjustment Layer).

Glede spreminjanja velikosti slike je dodano pomembno orodje, imenovano "Content Aware Scale", ki omogoča spreminjanje velikosti slike, ne da bi pri tem spremenili pomembne predmete, kot so npr. ljudje, zgradbe idr. Ta funkcija pride še posebej prav, kadar nimamo možnosti, da bi sliko proporcionalno spremenili. V prejšnjih različicah je bila edina možnost, da smo jo popačili. Zdaj pa lahko izberemo, katere predmete naj program pri "popačenju" izloči, ozadje pa spremeni.

Opisali smo le nekatere izmed kopice novosti, ki jih bo prinesel novi Photoshop. Na koncu omenimo le še, da bo tokrat izšel v dveh različicah, običajni in Extended. Druga bo imela boljšo podporo 3D in video obdelavi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji