Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: iPhone

Opremimo iPhone

Najbolj priljubljen fotoaparat je danes vsekakor telefon, po marsikateri statistiki vodi ravno Applov iPhone. Tako kot pri navadnih fotoaparatih je tudi za iPhone na voljo kup različnih fotografskih dodatkov, s katerimi lahko iz telefona izvlečemo več, kot bi si mislili.

Vzpon telefonov v vlogi fotoaparatov je bil bliskovit, sledi pa mantri, da je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imamo pri sebi. O tem, da so fotografska tipala, vgrajena v telefone, že nekaj časa povsem dovolj dobra za veliko večino uporabnikov, smo že veliko pisali, omejitev je bolj pri samih objektivih, ki (še) ne ponujajo optičnega zuma.

Camera Table Dolly

Camera Table Dolly

Camalapse

Camalapse

A tudi to za večino uporabnikov niti ni taka omejitev, kot bi mislili. Široki kot, ki ga ponujajo objektivi večine telefonov, je ravno pravšnji, da zajamemo najpomembnejše prizore. Veliko uporabnikov je tako začelo iskati še kaj več, nekaj, s čimer bi lahko razširili svoje fotografske vzgibe in telefon še bolj približali navadnim fotoaparatom. Dodatkov je tako malo morje, večina pa deluje tako s telefoni iPhone kot tudi z drugimi primerljivimi napravami, saj so redko vezane na programsko opremo.

Najosnovnejši kos opreme, ki si ga hitro omisli vsak, ki naredi prvi korak v svet fotografije, je stojalo. To je pri majhni napravi, ki jo je v primerjavi s fotoaparatom praktično nemogoče normalno postaviti, še toliko uporabneje. Telefoni jasno nimajo navoja, s katerim smo fotoaparate pritrdili na stojalo, tu si pomagamo z držalom ali ohišjem, ki se pritrdi na stojalo. Naša najljubša stojala za majhne in lahke naprave so stojala Gorillapod (za telefone konkretno Gorillapod Mobile), ta imajo fleksibilne noge, s katerimi imamo res kup možnosti postavitev, lahko jih tudi ovijamo okoli drogov, rok ali česa drugega. Za telefone je sicer tudi veliko majhnih stojal, ki so pravzaprav le palčke, ki jih lahko prenašamo tudi na obesku za ključe – dober zgled je stojalce z imenom Glif, ta ima tudi navoj, s katerim lahko telefon pritrdimo na klasično stojalo.

iPhone SLR Mount

iPhone SLR Mount

Gorillapod Mobile

Gorillapod Mobile

Tisti, ki želijo v svoje videe dodati gibanje, bodo prišli na svoj račun z zanimivim vozičkom Camera Table Dolly. Ta ima nastavljivo roko in kakovostna kolesca, s katerimi bomo dobili tekoče gibanje v različnih smereh. Za še stabilnejše premike si lahko omislimo držalo na tirnici Mobislyder – zaradi gumijastih čepov na koncu lahko tirnico postavimo tudi pod kotom, kroglična glava pa omogoča lažje kadriranje. Zanimiva napravica je Camalapse, majhno stojalo, ki se počasi vrti (90 stopinj v petnajstih minutah, vse do polnega kroga v eni uri) in je namenjeno snemanju posnetkov timelapse.

Pocket Spotlight

Pocket Spotlight

Naslednja velika skupina dodatkov so leče oziroma objektivi, s katerimi lahko popravimo vidni kot razmeroma širokih objektivov, ki jih sicer najdemo na telefonih. Priročen je set petih različnih objektivov, ki jih prodajajo v Photojojo – Photojojo Phone Lenses, omislimo si lahko tudi vsako lečo posebej. Najresnejši pa lahko sežejo po ohišju iPhone SLR Mount, s katerim na telefon montiramo objektive različnih znamk. Ta je seveda vezan tako na konkretni model telefona kot tudi na bajonet objektivov (Canon, Nikon, itd).

Loud and Clear Lapel mic

Loud and Clear Lapel mic

Jelly Phone Filters

Jelly Phone Filters

Samosvoj čar imajo tudi filtri, ki jih namestimo pred lečo naprave. Ti so bili sicer bolj priljubljeni v času analogne fotografije, saj lahko z digitalnimi aparati učinke dodajamo digitalno, a imajo klasični, analogni filtri tudi svoj čar. Seveda pa so tudi nekateri, ki jih teže nadomestimo digitalno – recimo polarizacijski filter. Setov, ki se razlikujejo po barvah in načinu pritrditve, je zelo veliko, zanimiv je set Jelly Phone Filters, za še boljše makro posnetke pa majhna gumica Macro Cell lens band.

Photojojo Phone Lenses

Photojojo Phone Lenses

Velik del fotografije je ukvarjanje s svetlobo, najraje seveda tisto, ki je na voljo, včasih pa moramo dodati svojo. Tudi za telefone so tako na voljo zunanje bliskavice. Resda niso tako močne, kot smo vajeni iz sveta fotoaparatov, a so v slabih svetlobnih razmerah kljub temu dobrodošle. Majhna in prenosljiva izbira je Pocket Spotlight, to lahko zataknemo v vmesnik za slušalke, ponuja pa konstantno svetlobo, se pravi, da ne gre za bliskavico v pravem pomenu besede. Zmogljivejša alternativa je Nova Wireless Phone Flash, čistokrvna bliskavica, ki jo lahko prek namenske aplikacije prožimo na daljavo (uporablja povezavo bluetooth). Pri tem lahko nastavljamo tako moč kot barvo svetlobe.

Mighty Phone Boom

Mighty Phone Boom

Macro Cell lens band

Macro Cell lens band

Tistim, ki telefon veliko uporabljajo za zajem videa, znajo priti prav zunanji mikrofoni, ki občutno izboljšajo kakovost posnetega zvoka. Na voljo so majhni usmerjeni mikrofoni, denimo Mighty Phone Boom, ali pa mikrofoni, namenjeni snemanju intervjujev, tak je Loud and Clear Lapel mic. Za telefone je sicer na voljo veliko različnih mikrofonov praktično vseh znanih znamk.

Nova Wireless Phone Flash

Nova Wireless Phone Flash

Mobislyder

Mobislyder

Da so telefoni res dovolj zmogljivi z vidika fotografije in videa, pričajo tudi nagrade s tega področja. V ospredju je sicer Applov iPhone, čeprav po kakovosti fotografij in videa drugi ne zaostajajo. Za navdih tako priporočamo spletne strani iPhone Photography Awards (www.ippawards.com) in iPhone Film Festival (www.iphoneff.com). Pri takih podvigih bodo vsekakor prišli prav tudi zgoraj opisani dodatki. Vsi so na voljo prek spletne strani PhotoJoJo (www.photojojo.com), ki po dokaj ugodnih cenah pošilja tudi v Slovenijo. Jasno pa je tega v spletu zelo veliko, sploh prek prodajalcev z Daljnega vzhoda, ki prodajajo prek strani eBay.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji