Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2015

Okna za naslednje desetletje

Nove različice Microsoftovega sistema Windows so bila dolga leta, desetletja!, vir razburjenja, navdušenja, pa tudi zgražanja. Tako med računalniškimi navdušenci kot tudi med navadnimi uporabniki računalnikov. Po nekajletnem zatišju se to, kot kaže, ponavlja.

»  Kaj smo ugotovili?

Windows 10 je operacijski sistem, ki je navzven precej podoben Windows 7, ki smo ga vzljubili, obenem pa vsebuje novosti in posodobitve, ki so v današnjem svetu nujne. Za povrh je prehod nanj zastonj, nadgradnja pa, z malce sreče, neproblematična. Razloga za oklevanje torej ni.

Industrija osebnih računalnikov PC je v krizi in opazovalci se strinjajo, da sta ključna krivca za to Apple in Microsoft. Prvi zato, ker je svet prepričal, da je prihodnost v tablicah in pametnih telefonih, drugi pa zato, ker je temu verjel. Ko so ljudje začeli množično kupovati tablice (zdaj jih že vedno manj), je Microsoft naenkrat ugotovil, da je njegov operacijski sistem Windows videti – zastarel. Resda še vedno teče na veliki večini osebnih računalnikov po svetu (naša spletna stran npr. zaznava 68 % delež obiskov iz sistemov Windows), s katerimi je mogoče narediti praktično vse, kar želimo, toda da, videti je bil zastarel.

Preplah v vrhu podjetja je privedel do tega, da smo na osebne računalnike dobili nekaj, kar je bilo videti kot neznosno povečan pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone. Bizarna odločitev, ki je nismo razumeli niti tehnološki navdušenci, še manj pa uporabniki, je povzročila, da so se ljudje začeli izogibati novih računalnikov (v katere so bili privzeto nameščeni »nekakšni kvadratki«), o nadgradnji z Windows 7 (in celo XP!) na takrat novi Windows 8 pa je razmišljalo res zelo malo ljudi. Tisti, ki so se z Windows 8 vendarle naučili shajati, so to velikokrat počeli ob pomoči dodatkov, ki so sistemu povrnili vsaj približno uporaben menu Start, ki s(m)o ga vajeni že od Windows 95 (da, narejeni so bili leta 1995, torej pred dvajsetimi leti!).

To, da sistem ne deluje, je bilo hitro jasno tudi Microsoftu, ki je pohitel s popravkom 8.1, ki je težave z nerodnim uporabniškim vmesnikom nekoliko ublažil, a večjega uspeha kljub temu ni dosegel (naša spletna stran med okenskimi obiski zaznava 22 odstotkov Windows 8.1, starejši Windows 7 pa jih dosega kar 59 %). Čas je bil za korenit korak nazaj in rodila so se nova Okna.

V Microsoftu so mimogrede še preskočili številko 9 in naznanili, da bodo odslej vsi Windows ostali z oznako 10, tako kot že leta počne Apple s svojim OS 10. In, priznajmo, sprožili so zelo dobro zasnovano kampanjo, s katero so za »novi« Windows 10 prepričali navdušence, ti pa s(m)o potem prepričali navadne smrtnike. Pika na i pa je seveda ikonica, ki se je znašla na vseh osebnih računalnikih z Windows 7 in novejšim in je uporabnike pozivala, naj se prijavijo za brezplačno nadgradnjo. In to so uporabniki tudi storili.

Izkaže se, da je ob desetinah (in stotinah!) milijonov uporabnikov, ki so to storili, v resnici razmeroma malo tistih, ki jim nadgradnja ni uspela, in je splošni vtis tak, da je Microsoftu z največjo nadgradnjo kakega programskega izdelka v zgodovini uspelo. Uspelo pa mu je tudi s samim izdelkom, ki je zdaj nekakšna mešanica uporabniškega vmesnika preizkušenega Windows 10, nekaterih elementov Windows 8.1 in novih tehnologij, ki Okna postavljajo v korak s časom. V resnici pa še najbolj navdušuje to, da Windows 10 na starejši (in celo počasnejši) strojni opremi deluje bolje in hitreje od šest let starega Windows 7. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji