Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2023

Od tu in tam

Leto je naokoli in zimski prazniki so spet pravi čas, da se spustimo med bolj ali manj uporabne igrače in »gedžete«, ki jih najdemo na spletu.

Praktične malenkosti

V zadnjih letih smo presenetljivo veliko napredka opazili na področju napajalnikov za prenosne naprave. Naprav, ki jih potrebujemo vsi in ki so bolj ali manj pozabljive, a le do trenutka, ko jih pač nimamo. Ker vse več proizvajalcev pametnih telefonov k novim napravam ne prilaga več napajalnika, bo to odlično in zelo dobrodošlo darilo za praktično kogarkoli.

Napredek, ki ga omenjamo, je najbolj viden v majhnosti. Zelo močne napajalnike dobimo danes v zelo majhnih ohišjih – denimo Ankerjev Nano 2 (45 EUR), ki z močjo 65 vatov zmore napajati tudi marsikateri prenosnik. Ali pa prikupna napajalna ploščica z imitacijo lesene površine za brezžično napajanje Mous Wallnut Wireless Charger pad (65 EUR). Brezžični napajalniki so vse pogosteje vgrajeni tudi v druge artikle – denimo v Ikeino namizno luč Nymane (80 EUR).

Stopimo še korak navzgor. Denimo k nahrbtniku, ki ima vgrajen akumulator zmogljivosti kar 24.000 mAh, kar je dovolj, da z njim večkrat napolnimo prenosnik, telefon in še kaj. Govorimo o nahrbtniku Array Solar backpack, ki poleg omenjenega akumulatorja vključuje še sončno celico, prek katere se (sicer počasi, a vendarle) napaja akumulator. Nekaj rezervne energije lahko vedno nosimo tudi s seboj – poleg malega morja prenosnih »powerbankov« omenimo resno prenosljivo napajalno postajo EcoFlow Delta 1300 (1.450 EUR), ki smo jo letos preizkusili tudi pri Monitorju.

Ko imamo enkrat urejeno dobavo energije, lahko preidemo k zaščiti. Zaščitnih ohišij za pametne telefone in druge naprave je na voljo ogromno, cene se pri trgovcih z Daljnega vzhoda začnejo že pri nekaj evrih, a najdemo tudi podjetja, ki so to področje zastavila bolj resno. Eno takih je Peak Design, pri katerem najdemo pravi »ekosistem« ohišij (nekje od 30 EUR dalje) in magnetnih dodatkov. Tako lahko telefon ob pomoči močnih magnetov odložimo na avtomobilsko armaturno ploščo, krmilo kolesa, čelado ali še kam. Zanimiva je tudi izbira izredno trpežnih ohišij, kot so Juggernaut Case, namenjena med drugim celo vojaški rabi (denimo ohišje OPRTR, 145 USD). Ta bi morala biti dovolj trpežna tudi za najmanj skrbne uporabnike.

Če pa iščemo darilo za nekoga, ki mu vedno uspe uničiti ohišje ali zaslon telefona, pa bi znala biti odlična ideja namenska orodja. Denimo paket iFixit Essential Electronics Toolkit (30 USD), ki ponudi vse, kar potrebujemo za osnovne posege v telefone in druge manjše naprave (tudi s priseskom in plastičnim ploščkom za odstranjevanje zaslonov). Za resnejše »vijačenje« pa lahko preklopimo na iFixit Repair Business Toolkit (300 USD), ki vsebuje vse, kar bi lahko prišlo prav pri popravilu elektronskih naprav, vse orodje pa je lično pospravljeno v namenski torbi.

Za vsak primer priporočamo tudi eno izmed rešitev za izdelavo varnostnih kopij podatkov. Teh je na voljo resnično veliko in morda priporočimo kar domače, slovensko podjetje Koofr, kjer ponujajo različne pakete, denimo 25 GB za 1 EUR na mesec, ravno dovolj za tiste najpomembnejše podatke, ali pa 1 TB za 10 EUR na mesec. Zadnji paket je dovolj tudi za zahtevnejše uporabnike, na voljo so tudi večji. Pa tudi vstopni, brezplačni.

Ker so pametni telefoni na prvem mestu tudi, kar se tiče igranja iger, je na tem področju na voljo veliko dodatkov. Najosnovnejša, vsaj za nekatere tipe iger, je razširitev, ki telefonu doda nekaj fizičnih tipk in krmilnih paličic ter ga s tem spremeni v resnejšo igralno konzolo. Tak je, denimo, Backbone One, na voljo tako za iPhone kot za Android (100 USD).

Med malenkostmi, ki prav pridejo v marsikaterem žepu, omenimo švicarski nož Victorinox@Work (74 EUR). Gre za dokaj klasičen nož, ki ima računalniško noto v obliki vgrajenega ključka USB. Za večjo fleksibilnost vključuje vmesnika USB-A in USB-C, na voljo pa je 16 GB prostora, ravno dovolj za tistih nekaj ključnih datotek.

Kot dodatek k pametnemu telefonu so se v zadnjih letih prijele pametne ure. Uporabnikom telefonov s sistemi Android priporočamo Huaweijeve modele, saj imajo res dobro vzdržljivost baterije (denimo model Huawei Watch GT3 Pro Titanium, okoli 300 EUR, brez »titaniuma« tudi nekaj manj). Zagrizeni športniki imajo kar nekaj zanimivih izbir, med katerimi nam je v oči padla draga, a zmogljiva Garmin Marq Gen2 (2.000 EUR). Apple pa je ravno pred kratkim predstavil svojo najzmogljivejšo (in najdražjo) uro doslej – Apple Watch Ultra (1.000 EUR).

Igrače za odrasle

Člani Monitorjevega uredništva se redno navdušujemo nad raznovrstnimi »gedžeti«, nekakšnimi igračami za odrasle. Med temi je odlična vremenska postaja Netatmo (okoli 200 EUR), ki ji lahko dodamo še nekaj različnih modulov in tipal (denimo tipalo za merjenje padavin, hitrosti vetra …). Postaja je povezana s spletom, tako da lahko na daljavo spremljamo temperaturo in stanje vremena, hkrati pa je priklopljena v oblačno storitev podjetja, torej si lahko ogledamo temperature pri uporabnikih z vsega sveta (presenečeni boste koliko jih je nameščenih tudi v Sloveniji!). In, kar je najpomembneje, spletni vmesnik izrisuje prikupne grafikone dogajanja.

Med napravami, s katerimi naredimo naš dom pametnejši, se marsikatera zgodba začne s pametnimi žarnicami. Najbolj razširjeni sistem je Philips Hue, kjer najdemo ogromno različnih žarnic vseh navojev, velikosti, moči, tudi različnih zmogljivosti (le vklop/izklop, spreminjanje toplote svetlobe, spreminjanje barve). Prvi korak je lahko začetni komplet (Hue Lighting začetni komplet, 125 EUR), temu pa luči ali žarnice poljubno dodajamo.

Ko si uredimo pametno osvetlitev, lahko temu dodamo še nežne (ali manj nežne) zvoke priljubljene glasbene skupine. Na področju pametnih zvočnikov lahko začnemo s preprostimi zvočniki bluetooth, omenimo Sonyjev prenosni in vodotesni zvočnik SRSXB13 (43 EUR). A več pameti (predvsem več samostojnosti) dobimo z zvočniki podjetja Sonos – denimo z novim Sonos One SL (200 EUR). Cenejša, a še vedno zanimiva alternativa je Ikeina linija zvočnikov, povsem združljivih s sistemom Sonos. Gre za linijo Ikea Symfonisk (osnovni zvočnik velja 129 EUR), v kateri najdemo med drugim tudi zvočnike, integrirane v okvir za sliko (229 EUR).

Za to, da vse te pametne naprave tudi dobro delujejo, potrebujemo seveda solidno brezžično omrežje. Stare usmerjevalnike, ki še komaj dohajajo vse dogajanje, lahko nadomestimo z novimi, ki podpirajo tehnologijo »mesh«. Cenovno dobra izbira bi bil TP-Linkov sistem Deco M4 (trije kosi, 150 EUR), podobne sisteme pa ponujajo že večinoma vsi proizvajalci brezžičnih usmerjevalnikov. Da bo brezžično omrežje res dobro delovalo, si lahko omislimo tudi napredno napravo za analizo brezžičnega spektra Wi-Spy DBx (500 USD).

Računalništvo

Smo ali nismo? Računalničarji, namreč. Denimo, mi redno uporabljamo – termalno pasto. Darilo, ki je bolj opomin, naj po nekaj letih morda osvežimo hlajenje procesorja (ali grafične kartice). Sami najraje uporabljamo učinkovito, a poceni pasto Arctic MX-4 (okoli 8 EUR za osem gramov), z obnovitvijo tega bo hlajenje procesorja učinkovitejše, procesor hladnejši, računalnik pa tišji. Za še učinkovitejše utišanje računalnika bodo odlična izbira tudi novi ventilatorji za računalniško ohišje. Zlati standard so vsekakor ventilatorji avstrijskega podjetja Noctua, denimo model NF-A14 PWM (30 EUR).

Mogočih nadgradenj delovnega (igralnega) okolja je sicer veliko. Že leta smo navdušeni nad mehanskimi tipkovnicami. Gre za področje, kjer je poleg različnih tipkovnic znanih proizvajalcev izredno aktivna tudi sfera navdušencev, ki sestavljajo lastne tipkovnice. Tako si lahko kupimo komplet stikal Cherry MX Black Clear-top. To so nova stikala, ki so jih razvili zato, da je občutek pri delu podoben kot takrat, ko smo tipkali na klasične tipkovnice podjetja Nixdorf Computer AG v 80. letih (36 stikal 22 USD).

Za manj zagrizene je seveda na voljo ogromno različnih vnaprej sestavljenih tipkovnic, pri katerih se lahko odločamo, kakšna stikala bi želeli imeti. Nam je v oči padla tipkovnica Ducky x MK One 3 SF v različici »Frozen Llama 65%« (135 USD), zabavna pa je tudi »starinska« tipkovnica, denimo na Japonskem izdelana Leopold FC980C White Dye (260 USD).

Ob tipkovnico sodi tudi solidna miš. Leto smo se navdušili nad Logitechovo MX Master 3S (100 EUR), eno najboljših pisarniških miši sploh. Igričarji imajo tudi tu ogromno paleto zanimivih možnosti. Omenimo Razer Viper Ultimate, ki ga dobimo v kompletu z brezžično polnilno postajo (150 EUR). Če se naše igranje odvija še kje drugje kot za pisalno mizo, pa bo zanimiva izbira tipkovnica Roccat Sova (200 USD) – gre za komplet tipkovnice in miši, ki ju imamo v naročju, denimo za igranje za televizorjem, na kavču.

Če so otroci nekoč sanjarili o tem, kako bodo policisti, astronavti in še kaj podobnega, naj bi bil novodobni cilj postati »poklicni« igralec računalniških iger. Za profesionalno igranje iger, predvsem njihovo predvajanje na spletu (streaming), bo tako koristen Elgato Stream Deck + (230 USD), fizični dodatek, ki ima še nekaj namenskih vrtljivih stikal in tipk ter statusni zaslon, občutljiv na dotik, ki nudi vpogled v dogajanje. Naprava se sicer odlično obnese tudi v resnejše namene, denimo pri obdelavi zvoka ali videa.

Resno igranje in ustvarjanje seveda zahtevata tudi resno strojno zmogljivost. Letos so cene grafičnih kartic le prišle do (recimo temu) normalnih ravni, kar pomeni, da si lahko vsi, ki smo čakali z nadgradnjami, končno privoščimo novo grafično kartico. Za tiste, ki bi si želeli le nadgraditi nekoliko starejši računalnik, bo odlična izbira katera izmed kartic AMD Radeon RX 6650XT (okoli 350 EUR). Odličen korak navzgor je prav tako AMD Radeon 6750XT (450–500 EUR). Tisti, ki iščejo največ ne glede na vložek, pa bodo posegli po Nvidijini Geforce RTX 4090 (2.400 EUR).

Grafična kartica sliko pošlje na monitor, zato ob nadgradnji prve velja premisliti tudi o nadgradnji tega. V vstopnem razredu bi nekomu, ki zdaj igra na pisarniškem monitorju, za darilo lahko kupili LG 27GL850 (400 EUR), 27-palčni monitor IPS z osveževanjem do 144 Hz ter ločljivostjo 1.440p. Tisti, ki so v prejšnjem odstavku končali pri najdražjih karticah, bodo raje posegli po Alienware AW3423DW (1.200 EUR), ultraširokem monitorju 3.400 × 1.440 slikovnih točk z osveževanjem do 175 Hz.

Navdušenci nad odprtokodnim svetom Linuxa se pogosto manj zanimajo za strojno opremo, a tudi za njih se najde kakšna zanimivost. Obstajajo podjetja, ki računalnike izdelujejo ravno za take uporabnike. Denimo Tuxedo Computers, kjer ponujajo prenosnik Stellaris 15 G4 z nameščenim Linuxom in vgrajeno mehansko tipkovnico (2.500 EUR, odvisno od sestave). Podjetje prodaja še en obvezen dodatek za linuksaše – plišastega pingvina Tux (30 EUR).

***

Priznamo, pri Monitorju se pogosto navdušujemo nad čudaškimi in smešnimi malenkostmi, ki jih najdemo na spletu. Včasih gre za neumnosti, kdaj pa tudi za drobne elektronske naprave, za katere niti pomislili ne bi, da obstajajo. Pogosto smo tudi nostalgični. Upamo, da vas je ta prispevek spodbudil, da boste v tej smeri splet začeli uporabljati tudi sami ali pa tako nadaljevali. Se beremo v naslednjem letu!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji