Objavljeno: 29.5.2007 01:52 | Avtor: Žiga Kokalj | Monitor Maj 2007

Novo veselje ljubiteljev fotografije

Iščete darilo za mamo, očeta, strica Janeza ali tisto čedno sodelavko/sodelavca iz računovodstva? Ideja! Podarite jim knjigo. Ne katerokoli, temveč tako, ki ste jo izdelali sami iz svojih najboljših fotografij. Foto knjige so izvrstne za shranjevanje spominov. Sami jih lahko oblikujemo iz fotografij o odraščanju otrok, piknikih, obletnicah porok, škandalih ali morda koncertih vaše najljubše skupine. Možnosti so neomejene, odvisne le od domišljije, oblikovalskih spretnosti in prostega časa.

Še pred dvema desetletjema je bila večina fotografij v tradicionalnih fotografskih albumih. Na strani so bile pritrjene z zatičnimi lističi ali pa so bile strani samolepilne. Oboje je ponudilo izvrstne možnosti različnih postavitev. Z nastankom poceni albumov z že oblikovanimi plastičnimi žepki za vstavljanje se je vlaganje fotografij sicer pospešilo, zlasti pa pocenilo, a je vendarle postalo nekam dolgočasno opravilo z dokaj enoličnimi rezultati. Velikosti žepkov v posameznem albumu so namreč enotne in ne omogočajo prevelike oblikovalske svobode. To je ob digitalni fotografiji in sodobnih zmogljivih računalniških orodjih, s katerimi tudi običajni uporabniki popravljajo, obrezujejo in uporabljajo različne filtre, zelo moteče in marsikomu je že upadlo veselje ob spoznanju, da prelepa panoramska fotografija, obkrožena s praznim prostorom in višjimi slikami, enostavno ni zelo učinkovita.

Zato ne preseneča pravi razmah ponudnikov in hiter razvoj programja za oblikovanje foto knjig. Tiskarski in knjigoveški servisi ponujajo brezplačne programe za enostavno ustvarjanje knjig z bolj ali manj profesionalnimi postavitvami ter individualnimi možnostmi urejanja lastnih fotografij in besedila. Ko končamo delo s programom, ustrezne datoteke enostavno pošljemo v razvijanje. Ponavadi prek spleta.

Zaradi integrirane sestave in predpisanega postopka dela lahko izdelujejo trdo vezane knjige s po meri narejenimi slikami in besedilom stroškovno zelo učinkovito. Uporabniku delo olajšajo že pripravljene tematske predloge za različne priložnosti in postavitve ter napredne samodejne možnosti izboljšave fotografij in izrezov. Na trgu prevladujejo ameriški ponudniki, ki imajo poleg japonskih najdaljšo tradicijo, razmeroma nizke cene, široko paleto izbire in dobro podlago za uveljavljanje novotarij. Kljub nekoliko višjim cenam so jim evropski tik za petami, v tem pogledu jih rešujejo zlasti visoki stroški čezoceanske poštnine in carinske dajatve, po kakovosti pa prav nič ne zaostajajo. Pri pregledu večjega števila programov smo opazili, da "čez lužo" prevladujejo nekoliko bolj tematsko usmerjeni, ki so sicer tehnološko dovršeni, a ponujajo le drugače pestro, a omejeno zbirko predlog. Na stari celini prevladujejo bolj prilagodljivi programi, ki zvečine dovoljujejo več individualnosti, spremenljivosti. Tipično evropsko.

Osnovni izdelki

Izdelke, torej knjige, lahko v grobem razdelimo po velikosti, tipu vezave in materialu ovoja platnic. Podrobneje bomo knjige petih ponudnikov obdelali v nadaljevanju. Najprej pa nekaj splošnih značilnosti. Navadno je na voljo več različnih velikosti knjig, od najmanjših, približno 10 krat 15 cm velikih knjižic, do približno velikosti A4, torej 21 krat 30 cm, večje sežejo tudi do mer 34 krat 34 cm. Postavitev je pokončna, ležeča ali kvadratna. Število strani je omejeno in se giblje nekje med 20 in 150. Pri tem se pokaže pomembna razlika med programi, saj nekateri omogočajo spreminjanje velikosti in obsega med samim urejanjem, medtem ko pri drugih preoblikovanje ni možno in je za kaj takega treba začeti nov projekt. Tiska se večinoma na svetleč ali mat papir srednje debeline (170 g/m2).

Najpreprostejši in najcenejši način vezave je spenjanje, ki se uporablja le za najtanjše in najmanjše knjige, zato je nižje tudi največje število strani. Drugi način je robustna spiralna vezava, ki je najprimernejša za vizualne poslovne predstavitve, npr. v arhitekturi ali pri prikazu krajinskega urejanja. Najprivlačnejši pa sta knjižni vezavi z mehkimi in zlasti trdimi platnicami, ki dajeta videz pravega umetniškega izdelka. Kakovost izdelave se sicer med posameznimi ponudniki razlikuje, vendar vse dosegajo profesionalno raven. Izbira trdih platnic je pestra, saj so na voljo imitacije usnja, platno in penasta guma v raznoterih barvah, v luksuzni izvedbi celo aluminij. Najprepričljivejša - pustimo ob strani kovino - je vseeno po meri narejena platnica s potiskano prvo stranjo. Omogoča namreč popolno poosebitev izdelka, ki že na prvi pogled izraža osebni pečat izdelovalca.

Razpon cen je velik, končna vrednost pa je najbolj odvisna od velikosti knjige in vezave. Najcenejša speta knjižica stane 8 evrov, vezana, približno 40 strani debela knjiga s trdimi platnicami velikosti A4 pa okrog 35 evrov; če je vaša šibka točka aluminij, pa pripravite 170 evrov. Pri enaki velikosti in manjšem številu strani so si cene med ponudniki dokaj podobne, razlike postanejo občutnejše z debelejšimi knjigami. Splača se biti pozoren na razne akcije in popuste, ki jih podjetja ponujajo v obliki kuponov in pošiljajo naročnikom svojih e-novic. Ker so knjige do naročnika dostavljene večinoma s hitro pošto (DHL), je poštnina pomembna cenovna postavka, saj lahko preseže vrednost najcenejšega izdelka. Navadno se razlikuje po območjih in Slovenija naj bi kot članica Evropske zveze imela pri tem srečo, vendar žal ni vedno tako. Priložnost, da znova poiščete telefonsko številko sorodnikov, prijateljev ali poslovnih partnerjev v sosednjih državah?! Ni nujno. Za naročila, ki presegajo določeno vsoto, npr. 100 evrov, je poštnina večkrat brezplačna, pri morebitnih akcijah se k temu doda še dobropis v vrednosti nekaj odstotkov naročila. Ob iznajdljivosti Slovencev verjetno ne bo treba prav dolgo čakati, da bo na katerem izmed fotografskih forumov vzniknila nova tema z naslovom v smislu "... ima kdo že izdelan album, jutri bi naročil ..."

Lastnosti programov

Ponudniki pri oglaševanju storitev proces izdelave foto knjige strnejo v tri točke: pretočitev in namestitev brezplačnega programa, izdelava knjige ter naročilo. Po odločitvi za ustreznega dobavitelja je izpolnitev prve točke zelo lahka in jasna naloga. Več težav je z drugo, kajti po prvotnem, k sreči razmeroma kratkem prilagajanju specifičnostim posameznega programa, se v nas prebudi ustvarjalec, navdušen nad širjavo možnosti, ki se nenadoma ponudijo. Osnovne značilnosti in funkcije programov so si dokaj podobne. To ni presenetljivo, saj služijo istemu cilju. Osnova je okno ogleda strani oz. para strani. Temu sta podrejena traka ogleda knjige in sličic (thumbnails) oz. ogleda fotografij v posamezni mapi, ki jima navadno dela družbo še trak ogleda nabora postavitev (layouts). Fotografije v ogledu lahko pogosto razvrstimo le po imenu in datumu datoteke, noben program pa ne omogoča naprednejšega razvrščanja glede na informacije v metapodatkih (EXIF, IPTC), zato je priporočljivo imeti fotografije že predhodno razporejene v mapah ali poimenovane tako, da se ime datoteke začne z datumom posnetka.

Nabor postavitev je pri večini programov velik in raznolik, zato je dobrodošla možnost njihovega združevanja glede na število okvirov na posamezni strani. To je še posebej pomembno, ko shranjujemo lastne postavitve, saj se jih kaj hitro nabere lepo število. Privzeto nekateri programi začnejo z enostavnimi postavitvami (slika na stran), drugi pa predstavijo celotno paleto možnosti.

Programi opozorijo na prenizko ločljivost fotografij.

Fotografije vstavljamo v okvire po sistemu "povleci in spusti". Izrezov ni treba pripraviti vnaprej, saj večina programov samodejno prilagodi izrez, primeren okviru, v katerega želimo vstaviti fotografijo, nato pa ga lahko z ročnim premikanjem in približevanjem prilagodimo. Nekateri programi omogočajo še nadaljnje osnovne in naprednejše izboljšave lastnosti fotografije, med katerimi so najpogostejše osvetljenost, kontrast, barva in rotacija ter barva, debelina in oblika okvira. Ozadje (background) urejamo "neodvisno" od postavitve, uporabimo pa lahko kakršnokoli vnaprej pripravljeno sliko, fotografijo, barvo ali predlogo. Tematske predloge lahko pri določenih programih enostavno poberemo iz spleta.

Vgrajeni urejevalniki besedila so različno zmogljivi. Praviloma lahko spreminjamo osnovne lastnosti pisave, kot so tip, velikost, barva in debelina, ter vodoravno poravnavo besedila in barvo ozadja, pri zmogljivejših še navpično poravnavo in orientacijo besedila ter prosojnost. Večinoma lahko uporabljamo vse sistemsko nameščene tipe pisav, vendar je odziv na šumnike in druge posebne znake različen. Vsi programi ne podpirajo celotnega nabora pisav v celoti. To povzroči rastriranje pisav v nizki ločljivosti, zato so videti kockasto. Ko je knjiga končno oblikovana, torej velja nameniti posebno pozornost vnovičnemu podrobnemu pregledu celotnega besedila, tudi zato, ker so pri tiskani različici morebitne tipkarske napake zelo opazne in moteče.

Standardna najmanjša priporočljiva ločljivost slik je vsaj 180 dpi za izbrano velikost okvira, pri čemer je razlika v kakovosti tiska med to in fotografijo v ločljivosti 300 dpi opazna, med slednjo in ločljivostjo 600 dpi pa ne. Programi opozorijo na fotografije, ki ne dosegajo minimalnih zahtev, prav tako pa že vstavljene fotografije označijo pri ogledu.

Fotobuch Designer in MyPhotoBook ločita enostavni in napredni način delovanja.

Če se nam mudi ali nismo posebej vešči oblikovanja, imamo na voljo samodejno postavitev knjige. Ni nam treba storiti drugega, kot izbrati fotografije, ki jih želimo vključiti, nato pa program sam polni strani, dokler ne zmanjka izbranih fotografij ali prostih okvirov. Rezultat je za bolj kritično oko zvečine vse prej kot zadovoljiv, saj pri procesu niso izkoriščene naprednejše zmožnosti.

Ko končamo urejanje in smo zadovoljni z rezultatom, izberemo možnost pošiljanja elektronske različice knjige v tiskarno, bodisi prek spleta ali na zgoščenki. Postopki naročanja se med ponudniki razlikujejo, a so pri vseh razmeroma enostavni. Programi pred pošiljanjem shranijo knjigo v lasten zapis, pri tem pa sta mogoča dva postopka. Pri prvem se fotografije obreže in prevzorči na ločljivost tiska ter besedilo rastrira, nato pa oboje "zapeče" na stran ter le-to shrani v obliki podatkovne slike. Pri drugem načinu je postopek za fotografije enak, medtem ko se besedilo pošlje v vektorski obliki bodisi kot krivulje ali pa se tip pisave shrani v končno datoteko, kot npr. pri Adobovem zapisu PDF. Špekuliramo, da gre pri nekaterih programih dejansko za tak način zapisa, ki pa je dodatno kodiran oz. zaščiten. To je razumljivo, saj drugače izdelovalci foto knjig ne bi potrebovali "odkodirnika", ki je edina plačljiva sestavina programa. Zaradi razlik v stopnji stiskanja, ločljivosti tiska in velikosti albumov se razlikujejo tudi velikosti datotek knjig in s tem čas, ki je potreben za njihov prenos v strežnik ponudnika. Pri povprečni velikosti datoteke med 30 in 100 MB za standardni format knjige je seveda potreben zanesljiv širokopasovni spletni dostop.

Preizkus programov in izdelkov

V spletu je dostopnih zelo veliko ponudnikov, ki uporabljajo sicer nekoliko manjše, pa vendar veliko število programov za pripravo foto knjig. Iz te množice smo izbrali štiri tuje in edinega iz Slovenije. MyPhotoBook ob začetku pisanja članka sicer še ni dostavljal izdelkov v Slovenijo, a je bil izjemoma vključen v ocenjevanje zaradi imenitne zasnove programa, odlične podpore uporabnikom in zagotovila, da bo Slovenija kmalu na seznamu ciljnih držav. Odzivnost so potrdili s tem, da so nas že naslednji dan uvrstili na seznam, a le na spletni strani, saj bo na posodobitev programa treba še malo počakati.

Ocenjevali smo hitrost delovanja in enostavnost rabe ter prilagodljivost postavitev in podporo naprednejšim možnostim. Pri izdelkih smo ovrednotili kakovost platnic, papirja in tiska (ostrino in zrnatost) ter pravočasnost dostave. V vsako knjigo smo uvrstili prej določen standardni nabor fotografij v različnih ločljivostih (600, 300, 150, 100 dpi) in barvnih prostorih (sRGB in barvna lestvica Adobe RGB, črno-bela brez barvnega prostora), preverili pa smo tudi, koliko fotografije "se izgubi" zaradi porezave na zunanjih robovih in na notranjem pregibu (z 0,7 cm širokim trakom na milimetrski lestvici).

Pri vsakem izmed ponudnikov smo naročili izdelek s trdimi platnicami, standardne velikosti in debeline.

Albumprinter Pro Editor

Osnovna značilnost urejevalnika Albumprinter je razumljiv uporabniški vmesnik, ki pa se precej počasi odziva na ukaze. Moti zlasti počasno prestavljanje med stranmi. Obseg le-teh je omejen na 30 do 60, najmanjša velikost knjige pa je format A4. Pri že začetem projektu število strani lahko spreminjamo, medtem ko je velikost stalna. Posebnost je opomnik, ki nas opozori, da knjige že dalj časa nismo shranili.

Albumprinter ima enostaven, a počasen uporabniški vmesnik.

Pri ogledu lahko slike razvrstimo po času posnetka ter imenu in velikosti datoteke z možnostjo naraščajoče ali padajoče. Privzeto sta prikazana sličica in ime fotografije, izberemo lahko še prikaz datuma in čas posnetka ter velikost datoteke. Podrobnejše informacije o izbranem posnetku (ime datoteke, velikost in trenutna ločljivost, na kateri strani je prikazan ter morebitna opozorila, npr. da format ne ustreza okviru) dobimo, če se približamo zelenemu trikotniku, prek katerega imamo dostop do možnosti transformacije. Sliko urejamo v posebnem oknu. Urejevalnik je razmeroma zmogljiv, saj poleg osnovnih popravkov omogoča nekatere dodatne učinke, npr. spreminjanje iz barvne v črno-belo ali sepija fotografijo, videz risbe ali akvarela. Samodejno lahko odpravimo učinek rdečih oči, fotografijo izrežemo v obliki elipse ali prostoročno ter jo zrcalimo prek obeh osi. Marsikdo bo vesel možnosti samodejne izboljšave barve in kontrasta ter ostrine, ki vsaka zase delujeta dokaj spodobno, medtem ko lahko popolnoma samodejna izboljšava sliko presenetljivo pokvari. Program razveljavitev operacij (undo) omogoča le v urejevalniku, ne pa tudi pri poprejšnjem ogledu strani, kar je neprijetno, saj moramo zelo paziti pri vseh premikih, poravnavah in spremembah velikosti okvirov. To je že tako težavno, saj ni informacij o odmikih ali razsežnostih, kot tudi ne nadzora nad poravnavo (snap). V malenkostno pomoč je le centimetrska mreža, ki se prikaže, ko spreminjamo velikost fotografije ali le-to premikamo. Večina okvirov v pripravljenih postavitvah je formata 3 : 4, kar je sicer v prid uporabnikom kompaktnih digitalnih fotoaparatov, uporabniki fotoaparatov SLR pa bodo razočarani nad nezmožnostjo točne nastavitve formata 2 : 3. Težave s poravnavo so poudarjene tudi zaradi nezmožnosti izbire več okvirov naenkrat ter nedelovanja premikanja okvirov s smernimi tipkami. Seveda pa navedeno pride do izraza le, če ne želimo uporabljati že pripravljenih postavitev. Če želimo enovit videz albuma, je dobrodošla možnost zamenjave vseh trenutnih postavitev strani z izbrano drugo. Zahtevnejše uporabnike bo zmotilo, da ni mogoče shranjevati lastnih postavitev, manj izbirčne pa bo razveselila vgrajena možnost pretočitve ozadij za različne priložnosti, npr. rojstvo otroka in počitnice.

Ob izrezu (crop) na določen okvir program fotografijo dejansko obreže, zato lahko nadaljnje izreze le manjšamo. Če želimo povrnitev v prvotno stanje, je treba ponoviti vnos slike v okvir. Fotografij z ločljivostjo enako ali manjše od 100 dpi za izbrano velikost okvira zaradi nezadovoljive ločljivosti program ne dovoli umestiti. Če jo kljub temu želimo natisniti, lahko zmanjšamo velikost okvira, fotografijo vstavimo in nato okvir spet povečamo. Ob tem program na premajhno ločljivost le opozori.

Pri poprejšnjem ogledu knjige lahko le izbiramo strani in premikamo dvojice strani, ne moremo pa npr. menjavati vsebine okvirov. Pri tej izbiri so bili programerji že tako ali tako nerodni, saj vsebine enega okvira ne moremo preprosto povleči v drugega, pred tem je namreč treba klikniti posebno ikono. Okvirom lahko priredimo okrogle robove in sence različnih barv, ne moremo pa jim dodajati robov. Program podpira prosojnost. Rdeč trak okrog strani pri ogledu opozarja na netočnost razreza pri vezavi knjige. Če želimo tiskati do roba, moramo fotografijo potegniti prek rdečega traku, hkrati pa moramo biti pozorni, da detajle, ki jih želimo vključiti, odmaknemo vsaj nekaj milimetrov proti notranjosti.

Urejevalnik besedila je preprost, a uporaben, imenitna pa je možnost spremembe nastavitve sloga vsem besedilnim oblačkom naenkrat.

Knjigo je podjetje izdelalo v dveh dneh, prispela pa je v nadaljnjih sedmih. Kakovost tiska je brezhibna, saj so barve podane odlično in brez zrnatosti. Papir je dober. Moti pretanka platnica, kajti pri velikosti A4 se rahlo zvija. V naši knjigi je bila tudi nekoliko zmečkana, spredaj na notranji in zadaj na zunanji strani. To gre pripisati napaki v proizvodnji, embalaža je bila namreč nepoškodovana.

Album Printer

Kje: albumprinter.com

Država: Nizozemska.

Cena programa: Brezplačen.

Tisk šumnikov: Da.

Naročanje prek spleta: Da.

Poštnina v Slovenijo: 7,5 EUR.

Kakovost/všečnost izdelane knjige: 4/3.

Za: Enostaven uporabniški vmesnik, v spletu dostopna podrobnejša navodila.

Proti: Počasnost, ni mogoče shraniti svojih postavitev.

Foto GM PhotoPrint

Preizkusili smo zadnjo delujočo različico programa PhotoPrint, ki ga podjetje Foto GM iz Kranja na zgoščenki pošilja zainteresiranim uporabnikom. Že takoj na začetku je treba poudariti, da ne gre za končno različico; ta bo dostopna tudi prek spleta, zato ima še nekatere začetne napake. Odpraviti bo treba vsaj jezikovna neskladja in pomoč dopolniti s slovenskimi slikovnimi primeri. Bolj problematičen je uporabniški vidik, saj je logika programa drugačna od splošno uveljavljenih pričakovanj, izhajajočih iz uporabniško pridobljenih izkušenj.

Uporabljen je edinstven način postavljanja leve in desne strani hkrati, saj ne moremo izbirati različnih predlog za posamezno stran. Na voljo je 12 že pripravljenih postavitev, vendar pri vseh, razen dveh, okviri prečijo pregib knjige. Okviri so različnih oblik. To pripomore k pestrosti, vendar jih le malo ustreza standardnima formatoma 2 : 3 ali 3 : 4. Njihovo velikost in lokacijo spreminjamo, pri čemer je v pomoč prikazovalnik informacije o razsežnostih okvira ter odmikih od robov knjige. Vsak premik okvira moramo potrditi ali preklicati, kar je v redu, če ga premaknemo po nesreči, zlasti ker ni možnosti razveljavitve, a zna biti moteče pri urejanju lastnih postavitev. Okvirom lahko priredimo zaobljen rob ali obliko elipse. Svetla točka je urejevalnik fotografij, v katerem lahko poleg osnovnih popravkov izberemo še celo vrsto hitro delujočih filtrov. Urejevalnika besedila v klasičnem smislu ni. Menu na desni klik prikaže možnosti urejanja besedila, pri čemer je treba vsako izmed lastnosti nastaviti posebej. Spremembe postavitve in vnesenih fotografij se v ogledu knjige osvežijo šele z izbiro drugega lista.

Neroden vmesnik in hroščatost PhotoPrint žal ne vzbujata najboljšega občutka.

Pri ogledu fotografij ni mogoče nastaviti velikosti sličic ali načina razvrščanja. Privzeta nastavitev je razvrščanje po imenu, nekoliko moteč pa je način prikaza, saj si sličice sledijo po vrsti najprej navzdol in nato desno, torej v nasprotju z bralno logiko. Prikazana so polna imena datotek s končnicami; to hitro privede do prekrivanja in neberljivosti.

Program podpira dodajanje pripravljenih sličic (clip art) in ozadij. Nabor je sicer razmeroma pester, vendar bi si marsikdo želel bolj sodobnih oblik in da bi otroški dodali še kakšno tematiko. Bolj moti, da ni nabora osnovnih barv, npr. čiste črne ali bele. Naprednejši uporabniki lahko program deloma prilagodijo svojim željam, tudi z dodajanjem nabora ozadij, sličic in spreminjanjem predlog okvirov. Želene in zahtevane datoteke je treba le namestiti v ustrezno mapo; privzeta je c:\windows\pwpEst\.

Pri odstranitvi programa je treba biti previden, saj želi izbrisati tudi sistemske datoteke, nujne za stiskanje (zbrisati hoče sistemski datoteki zip32.dll in unzip32.dll)!

Četudi pustimo vidik uporabnosti pri strani, je treba program še precej dodelati. Zato velja počakati na končno (spletno) različico, v kateri naj bi bili odpravljeni hrošči ter omogočene dodatne možnosti. Zaenkrat so velikost, ločljivost in debelina papirja enotno določene, nastavimo lahko le knjige z 10 ali 20 listi. Ob odpravi naštetih pomanjkljivosti ponudnika priporočamo, saj je podpora uporabnikom dobra, dosegljivi so na telefonsko številko in po elektronski pošti, marsikomu bo zelo pomembno tudi, da se z njimi lahko pogovori v slovenščini. Izdelava in dostava sta zelo hitri, saj je knjigo navadno mogoče prejeti v dveh delovnih dneh, k nam je prispela v enem.

Videz knjige je zaradi osvetljevanja na foto papir in kaširanja na debelejši papir drugačen kot pri drugih ponudnikih, zlasti večlistna različica daje bolj videz albuma. Kakovost izdelave in tiska sta dobra, nekoliko motijo poudarjeni kontrasti in razmeroma majhna barvna globina, a pri tem se moramo zavedati, da globine barv, kot jo lahko prikaže zaslon, pri običajnem tisku ne moremo doseči. Črno-bele fotografije imajo rahlo vijoličast odtenek. To je klasična težava barvnega digitalnega osvetljevanja črno-belih fotografij. Listi so občutljivi za vlago in strani se po listanju z mokrimi rokami zlepijo. Platnice, ki jih je mogoče dobiti v več barvnih odtenkih, a žal le eni obliki, imajo na prvi strani naznačen izsek, skozi katerega bi se verjetno lahko videlo spodaj natisnjeno fotografijo, vendar te možnosti ni mogoče izkoristiti.

Photo GM PhotoPrint

Kje: www.foto-gm.si.

Država: Slovenija.

Cena programa: Brezplačen.

Tisk šumnikov: Ne (č spremeni v é).

Naročanje prek spleta: Ne.

Poštnina v Slovenijo: 4 EUR.

Kakovost/všečnost izdelane knjige: 4/2.

Za: Cena, plačilo po povzetju, podpora uporabnikom, drugačen izdelek.

Proti: Neroden uporabniški vmesnik, nedodelanost. Težave s šumniki.

Fotobuch Designer

Fotobuch Designer izhaja iz starejšega Design-Center, zato kljub različici 1.0 deluje hitro in brez hroščev in ima veliko orodij. Imenitno je, da lahko nastavimo pot, kamor naj shranjuje mape knjig, in da lahko ogled strani približamo za podrobnejši ogled. Nastavljene imamo lahko poti do treh map s fotografijami naenkrat, vendar je spreminjanje poti nekoliko dolgotrajnejše. Program izračuna svojo zbirko sličic, zato hitro prikaže vsebino že obiskane mape. Fotografije je mogoče razvrstiti glede na datum posnetka, pogrešamo pa prikaz različnih lastnosti pod sličicami, npr. imena datoteke.

Postavitve niso združene, v ogledu malce moti tudi njihova grafičnost, saj so razlike med njimi težko razvidne. Shranjujejo se posebej za levo in desno stran. To je po eni strani dobrodošlo, po drugi strani pa je zaradi nezmožnosti kopiranja več okvirov naenkrat tudi nekoliko nerodno. Dodatne predloge je mogoče pretočiti iz spleta.

Fotobuch je odličen program z obilo možnostmi in najkakovostnejšim izdelkom.

Dobrodošla je možnost metričnega lociranja in nastavitve velikosti fotografije. Tako lahko pri večjem številu fotografij na strani razmeroma enostavno nastavimo odmike med njimi. Opozoriti velja, da se ob uporabi manjše mreže (npr. 1 mm) program zelo upočasni in da je obnašanje pri premikanju okvirov z vključeno poravnavo na mrežo nekoliko čudno, saj deloma izgubimo nadzor nad njim. Pri premikanju lahko fotografijo v okviru premaknemo zunaj meja, prav tako včasih nepravilno nastavi izrez pri prenašanju fotografij med okviri in jih moramo zato znova vstaviti.

Program omogoča razveljavitev, vendar traja nerazumno dolgo. Pri brisanju vrne samo okvir in ne slike, prav tako ne deluje za spreminjanje lokacije okvira.

Urejevalnik fotografij je zelo zmogljiv, saj poleg osnovnih funkcij omogoča še spreminjanje temperature barv, dodajanje detajlov v sencah in na močno osvetljenih območjih, ostrenje, rotacijo in prosojnost. Dodatni učinki so samodejno izboljšanje fotografije, zrcaljenje prek obeh osi, inverznost in sprememba v črno-belo fotografijo. Nastavimo lahko različne oblike okvirov, npr. elipso, zvezdo, metulja, sonce ali kapljo, enostavno je tudi dodajanje raznobarvnih robov.

Urejevalnik fotografij Fotobuch je zelo zmogljiv, saj omogoča tudi naprednejše funkcije, npr. dodajanje detajlov v sencah in na presvetljenih območjih.

Urejevalniku besedila štejemo v dobro shranjevanje slogov nastavitev pisav, npr. za naslove in glavno besedilo. Zanimiv dodatek so že zbrane pesmi in citati, ki jih lahko preprosto vstavimo, vendar bi bil marsikdo še bolj navdušen, če bi bile prevedene vsaj v angleščino. Napis lahko vstavimo tudi na hrbtišče knjige.

Dokaj neodzivno podporo uporabnikom odtehta dobra pomoč na spletni strani z obilo konkretnih informacij in nasvetov, ki pa so žal le v nemščini.

Angleščino lahko nastavimo na menuju Extras (Enistellungen bearbeiten).

Naročanje izdelka prek spleta je zelo enostavno, moti le cena poštnine v Slovenijo, ki je 20 evrov, opravičujejo pa jo z ročnim odpremljanjem pošiljke. Knjiga je tehnično v vseh pogledih najboljši izdelek izmed testiranih. Ločljivost tiska je najboljša, čeprav še vedno ne dosega svetlobnega osvetljevanja (navadne fotografije). Podajanje barv je zelo dobro, morda so tiskane fotografije le malo temnejše kot na zaslonu. Zaradi boljšega tiska črne, kot pri MyPhotoBook, je primernejši za črno-bele fotografije. Potiskane platnice so ovite z nekakšno plastiko, podobno kot knjižnično gradivo. To estetsko ne moti preveč, so pa zato manj občutljive za drgnjenje. Papir je kakovosten in prijeten za otip. Knjigo smo prejeli v devetih dneh, izdelana pa je bila v osmih.

Photobuch Designer

Kje: photobuch.de.

Država: Nemčija.

Cena programa: Brezplačen.

Tisk šumnikov: Da.

Naročanje prek spleta: Da.

Poštnina v Slovenijo: 20 EUR.

Kakovost/všečnost izdelane knjige: 5/4.

Za: Uporabnost, prilagodljivost, samodejno posodabljanje, v vseh pogledih odličen izdelek (knjiga).

Proti: Pretirana cena poštnine, dolgo odpiranje obsežnejše knjige, ni združevanja postavitev.

MyPhotoBook

Program MyPhotoBook se odlikuje zlasti po hitrem delovanju ter preglednem, urejenem, prilagodljivem in učinkovitem vmesniku, ki deluje tako v okolju Windows kot Mac OS X. Velikost knjige, papir (mat, svetleč), vezavo in število strani je mogoče spreminjati v že urejeni knjigi, pri čemer samodejna preureditev deluje odlično. Če zmanjšamo število strani, presežnih ne zbriše, temveč označi. Spreminjanje velikosti in dodajanje okvirov sta enostavna, v pomoč je tudi informacija o velikost fotografije in odmikih od zgornjega levega kota lista. Pohvalno je, da lahko slike med stranmi premikamo kar pri poprejšnjem ogledu celotne knjige. Pogrešamo, tako kot tudi v drugih programih, funkcijo zamenjaj levo in desno stran (flip pages), lahko pa kopiramo posamični strani ali obe skupaj. Program ima še nekatere manj nujne, a uporabne možnosti, na primer samodejno prikazovanje številke strani na posameznih straneh, podporo prosojnosti, gradienten prehod robov, prepoznavanje pokončnih fotografij in naprednejše možnosti mreže (enote, razmik). Omogoča razveljavitev, ne pa ponovitve (redo).

MyPhotoBook odlikujejo hitro delovanje, do uporabnika prijazen vmesnik in visoka kakovost končnega izdelka z najboljšo reprodukcijo barv.

Traku sličic lahko nastavimo velikost sličic, poda tudi informacijo, na kateri strani knjige je določena slika vključena. Bistvena prednost pred drugimi preizkušenimi programi je enostavno umeščanje fotografij. Program izrez fotografije samodejno prilagaja velikosti okvira tako po širini kot višini in ga ne zmedemo niti s premikanjem, obračanjem ali približevanjem. Vstaviti je mogoče več fotografij naenkrat. Naslednja dobra lastnost je sijajno upravljanje postavitev, saj jih lahko shranjujemo, združene pa so glede na število slikovnih okvirov in šele tiste z več kot osmimi imajo skupno kategorijo. Ko s kazalcem miške postanemo nad fotografijo pri ogledu strani, se prikaže prikazno okno z informacijami o velikosti okvira slike na papirju, imenu slike in njeni lokaciji ter originalni velikosti v pikah, trenutni velikosti v pikah glede na izrez okvira in najmanjši velikosti v pikah, ki je potrebna za kakovosten tisk, ne daje pa informacije o trenutni ločljivosti. Opozorilo za premajhno ločljivost je dvostopenjsko; z rumenim krogcem program opozori, da je ločljivost nizka, vendar še dovolj primerna za tisk, z rdečim pa, da slika ne dosega minimalne ločljivosti.

Zelo dobrodošla je možnost samodejne postavitve okvira besedila na katerokoli stran fotografije. Urejevalnik besedil je zmogljiv, vendar nekoliko neroden, saj je velikost pisave pri poprejšnjem ogledu odvisna od trenutne velikosti pisave, zato je ob izbrani majhni velikosti besedilo skorajda neberljivo. Težave so s črko š, saj program ne zazna vnosa s tipkovnico, temveč jo moramo prilepiti z odložišča. Pomembneje je, da ni težav s šumniki pri tisku. Manjši hrošč je tudi to, da s pritisnjeno roko za premikanje fotografije v okviru ne moremo vnesti besedila.

Urejevalnik besedila MyPhotoBook je zelo zmogljiv, kajti poleg osnovnih nastavitev ter vodoravne in navpične poravnave ter prosojnosti omogoča še spreminjanje orientacije besedila. Težave so le s črko š, saj ne zazna vnosa s tipkovnico, temveč moramo š vnesti prek odložišča (copy, paste). S tiskom šumnikov ni težav.

Fotografij v programu ni mogoče urejati grafično (spreminjati kontrasta, osvetlitve ...). To pomeni, da ga bodo uporabljali zlasti tisti, ki fotografije že tako rajši predhodno pripravijo v katerem izmed namenskih programov, in oni, ki tega niti ne počnejo. Zato je dobrodošla tudi možnost spreminjanja med enostavnejšim in naprednejšim načinom delovanja, saj so v prvem dostopne le osnovne možnosti za postavitev. To lahko, ne nazadnje, tudi privarčuje marsikatero uro izgubljanja med številnimi možnostmi. Ponudnik tudi ne omogoča izbire ali pretočitve tematskih ozadij.

Ob naročilu program izpiše, koliko fotografij je premajhne ločljivosti in na katerih straneh so. Ko knjigo pošljemo, se za 60 dni brezplačno shrani v spletni strežnik. Naročimo jo s spletne strani, pri čemer se čas hranjenja podaljša na eno leto. K ogledu in naročilu knjige lahko povabimo tudi prijatelje. Osvetlitev, barvna globina in podajanje barv v knjigi so brezhibni. Papir deluje močno, vezava in platnice so odlične. Slednje so bolj občutljive za rabo kot pri Fotobuch, vendar knjiga daje prijetnejši občutek. Splošen nadvse pozitiven vtis kazi le malce slabša ločljivost tiska, ki ne dovoljuje prikaza drobnih detajlov. Knjiga je bila izdelana v petih dneh, prejeli pa smo jo sedmi dan od naročila. V programu še ne moremo nastaviti pošiljanja v Slovenijo, zato jo izberemo v "mojih detajlih" na spletni strani.

MyPhotoBook

Kje: myphotobook.eu.

Država: Nemčija.

Cena programa: Brezplačen.

Tisk šumnikov: Da.

Naročanje prek spleta: Da.

Poštnina v Slovenijo: 5 EUR.

Kakovost/všečnost izdelane knjige: 4/5.

Za: Prilagodljivost, naprednejše možnosti, zelo hitro delovanje, kakovostna knjiga.

Proti: Velikost besedila v urejevalniku je prilagojena velikosti izbrane pisave na listu.

MyPhotoFun

MyPhotoFun ob namestitvi zahteva že nameščeno komponento Microsoft .NET Framework. To je enostaven in ličen izdelek, ki bo všeč zlasti manj zahtevnim uporabnikom. Tem bo pogodu veliko število pripravljenih postavitev, ki jim ne moremo dodajati novih, so pa združene glede na število okvirov. To je edini program, v katerem lahko izberemo več polj naenkrat in jih premikamo s smernimi tipkami, kar pa je skorajda obvezno, glede na to, da ne nudi numerične informacije o poravnavi, o velikosti okvirov pa le, če so prazni. Uporabimo lahko lastna ozadja ali pa jih enostavno s pritiskom na gumb prenesemo iz spleta. Pri tem ni ravno velike izbire med enostavnimi barvami. Robov okvirov ne moremo oblikovati. Program sproti prikazuje, koliko fotografij uporabljamo, koliko jih je slabše in koliko nezadostne kakovosti. Fotografije črpa iz prvotne lokacije, torej jih ne shrani v posebno mapo; to sicer privarčuje marsikateri megabajt prostora, vendar oteži urejanje na zahtevo (batch processing). Funkcija kopiraj in prilepi ne deluje, prav tako smo imeli težave s poprejšnjim ogledom pripravljene knjige. Oteženo je tudi spreminjanje velikosti okvirov, saj deluje le, če predhodno kakega zbrišemo. Večina možnosti spreminjanja je dosegljivih na menuju na desni klik z miško.

Myfotofun je ličen izdelek, ki mu vrednost znižujejo nerodnosti uporabniškega vmesnika.

Urejevalnik besedila si zapomni zadnji izbrani tip pisave in ga upošteva pri naslednjih praznih poljih. Kljub temu program ne omogoča zamenjave vrste pisave za ves dokument naenkrat. Če si torej premislimo, ko imamo knjigo že izdelano, moramo ročno nastaviti tip pisave za vsak okvir posebej. Če je besedilo predolgo, ga ne pusti vstaviti, zato moramo zmanjšati velikost pisave in povečati okvir. Moti razmeroma slaba pomoč, dosegljiva le v spletu.

Na voljo so razmeroma veliki formati knjig po ugodnih cenah, vendar se kakovost tiska ne more meriti s prejšnjima ponudnikoma. Problematična sta zlasti barvni šum in nepopolno prelivanje barv. Urna pa je hitrost izdelave, saj je bila knjiga končana isti dan, ko je bila poslana, a je dostava trajala nadaljnjih pet dni. Če želite res nekaj posebnega, vam izdelajo tudi 34 krat 50 cm veliko knjigo z aluminijastimi platnicami in tiskom na 250 g/m2 papir.

MyPhotoFun

Kje: myphotofun.com.

Država: Belgija.

Cena programa: Brezplačen.

Tisk šumnikov: Ne (č spremeni v c).

Naročanje prek spleta: Ne.

Poštnina v Slovenijo: 5,5 EUR.

Kakovost/všečnost izdelane knjige: 4/4.

Za: Veliki formati.

Proti: Obvezna namestitev .NET Framework, nekatere nerodnosti pri vmesniku, barvni šum pri tisku. Težave s šumniki.

Katerega torej izbrati

Vsi programi so dovolj preprosti, da se jih že pri prvi postavitvi knjige privadimo. Poglavitno je tudi, da je kakovost tiska pri vseh ponudnikih dokaj dobra, treba se je navaditi le na razlike med videzom slik na zaslonu in tiskano različico, to pa je seveda veliko bolj enostavno, če knjige naročamo pri enem samem ponudniku in zato vemo (se naučimo), koliko kontrasta, barv ... moramo dodati, da dosežemo želeni rezultat. V tem pogledu vodi MyPhotoBook, saj je podajanje barv zares izvrstno. Zahtevnejšim uporabnikom bo pomembna tudi možnost (preglednega) shranjevanja lastnih postavitev, saj lahko s tem prihranijo zelo veliko časa. Za naročila pri vseh ponudnikih priporočamo prenos fotografij v sRGB ali brez določenega barvnega prostora, saj ga večinoma ne upoštevajo. To da lahko pri drugačnih (Adobe RGB, zaslonu lasten barvni prostor) nepredvidljiv oziroma predvidljiv, a ne najbolj privlačen rezultat. Pri tisku in vezavi se pri vseh ponudnikih strani še dodatno obreže za nekaj milimetrov, zato je pri tisku do roba pametno izrez nastaviti tako, da so pomembnejše reči od roba oddaljene vsaj za pol centimetra.

Na spletnih straneh tujih ponudnikov lahko spremljamo stanje izdelave knjige, vendar kljub temu ne vemo, kdaj bo knjiga izdelana in poslana ..., dokler ni izdelana in poslana. Je pa dobrodošlo, da lahko pri Fotobuch spremljamo pošiljko, ko je že oddana. Vsem ocenjenim ponudnikom je izdelek mogoče vrniti, a le, če so nastale utemeljene napake pri izdelavi. Omenimo naj še, da so vsi ponudniki dostavili knjige v predvidenem roku, a tega ne pričakujte v času okrog božiča.

Zelo veliko možnosti za izboljšavo je zlasti pri samodejnem izdelovanju knjige, saj bi bilo mogoče vključiti algoritme samodejnega prepoznavanja lastnosti fotografij in naprednejše možnosti njihovega grupiranja, npr. po ključnih besedah, označbah lokacije ali kakih drugih oznakah, zapisanih v metapodatkih. Z nadaljnjim večanjem števila ponudnikov lahko pričakujemo izboljšanje programov v smislu hitrejšega delovanja in dodatnih zmogljivosti, predvsem pa nižanje cen.

Programi uporabljajo različne pristope, zato se preferenca izbire lahko spreminja glede na okoliščine (npr. Mac) ali cilje (npr. prilagodljivost postavitve, možnost naročanja drugih, hitrost dostave). Nam bi bila idealna kombinacija programa in storitve MyPhotoBook ter izdelka Fotobuch. Rek, da mora moški poskrbeti za potomstvo, posaditi drevo in napisati knjigo, je postal vsaj pri zadnji zahtevi nekoliko laže uresničljiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji