Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Boris Horvat | Monitor September 2008

Novo v omrežju UPC Telemach

Kabelski operater UPC Telemach bo 15. septembra razširil ponudbo digitalne televizije v svojem kabelskem omrežju in bo ob tej priložnosti naročnikom v paketu ponudil tudi novi digitalni kabelski sprejemnik (STB) CV-6000 DVR. Omrežje UPC Telemacha je sicer digitalizirano že v 85 % deležu, vendar je UPC Telemach do zdaj v digitalni obliki ponujal le paket treh plačljivih programov (dva filmska in en erotični). Z nakupom operaterja Ljubljanski kabel pred letom dni, ki že dalj časa ponuja tudi digitalno televizijo, tako na kablu (DVB-C) kot tudi brezžično (MMDS - Lastovka), pa je tudi UPC Telemach prišel do potrebne tehnologije.

Preizkusili smo enega prvih primerkov novega sprejemnika CV-6000 DVR. DVR pomeni Digital Video Recording in CV-6000 DVR je tako prvi sprejemnik pri slovenskih ponudnikih digitalne televizije, ki ima vgrajen disk za snemanje videa (takih poskusov Ljubljanskega kabla izpred leta ali dveh ne moremo šteti za resne). Res je, da nekateri ponudniki IPTV že imajo storitev tako imenovanega omrežnega snemanja (osebni snemalnik), vendar smo do uporabnosti te storitve skeptični.

CV-6000 DVR je sprejemnik iz serije 6000 priznanega južnokorejskega izdelovalca Handan, ki v enakem ohišju ponuja različne modele za DVB-S, DVB-C in DVB-T, s snemalnikom ali brez. Model CV-6000 DVR je bil narejen prav za potrebe multinacionalnega operaterja UPC, ki ga trenutno uporablja že na Češkem, uporablja pa ga še en operater na Finskem, s svojo funkcionalnostjo pa pomeni resnično novost v doživetju digitalne televizije. Doslej so naročniki digitalne televizije pri Ljubljanskem kablu uporabljali sprejemnik južnokorejskega izdelovalca Kaon KCF 200 SCO (oziroma naročniki Lastovke TV sprejemnik Kaon KSF 200 SCO), ki sta bolj skromna po svojih zmožnostih, številni naročniki pa imajo še bolj zastarel sprejemnik Hirschman CSR 3402 QAM. Res je, da tudi novi sprejemnik CV-6000 DVR ni idealen (sploh glede na druge sprejemnike iz te serije), vendar je velik korak naprej. Naročniki UPC Telemach pa vedno lahko kupijo tudi sprejemnik po svoji izbiri, pogoj je le, da ima ta vgrajen bralnik za naročniške kartice tipa Conax. UPC Telemach napoveduje jeseni zagon vsaj enega programa v visoki ločljivosti HDTV, za kar bo ponudil poseben sprejemnik istega izdelovalca (a brez snemalnika), do konca leta pa napoveduje tudi temeljito prenovo sistema "brezžičnega kabla" (Lastovka TV).

160 GB

Primerek sprejemnika, ki smo ga dobili od UPC Telemacha, je deloval takoj po priključitvi na kabelsko omrežje Ljubljanskega kabla. Upravljanje je enostavno in preklop med kanali je dovolj hiter, kakšno sekundo, le v primeru zaščitenih kanalov lahko traja preklop tudi tri ali štiri sekunde. Sprejemnik ima vse osnovne funkcije, ki jih omogoča digitalna televizija, urejanje seznama kanalov, elektronski programski vodič, teletekst, podnaslavljanje DVB (ki deluje!) in izbiro zvočnega kanala (jezika), za vsak program pa lahko celo vnaprej nastavimo nivo zvoka. Vgrajeni disk velikosti 160 GB omogoča sprotno snemanje, snemanje posamezne oddaje ob pomoči programskega vodiča (EPG) ali snemanje po urniku. Dodatno je možno gledati oddaje s časovnim zamikom ("time shift") - če moramo na primer med neko oddajo nujno telefonirati, lahko s pritiskom tipke zamrznemo sliko za nekaj minut in oddajo potem gledamo od tam naprej - med našo odsotnostjo se bo oddaja snemala na disk. Ker sta v sprejemniku pravzaprav dva sprejemnika (tunerja), lahko hkrati snemamo tudi do štiri oddaje na štirih različnih kanalih in medtem gledamo še peti kanal!

Sprejemnik ima vgrajen dekoder Conax; to pomeni, da določeni programi delujejo samo z naročniško kartico in ponudnik lahko vsakemu naročniku vključi ali izključi posamezen program iz dodatne ponudbe plačljivih programov. Enaka naročniška kartica deluje tako v sprejemniku za DVB-C in v sprejemniku za MMDS (Lastovka TV). Daljinec ima kar 45 bolj drobnih tipk, ki pa so logično razporejene in se ga hitro navadimo. Edino pri snemanju moramo biti nekoliko bolj pazljivi, katere tipke pritiskamo. Če so bile vse druge funkcije takoj same po sebi razumljive, pri snemanju brez navodil ni šlo.

Teletekst

Dekoder za teletekst ne navdušuje najbolj. Ne pozna slovenskih šumnikov in ima le omejeno možnost pomnjenja strani (podstrani pa sploh ne). Ima tudi težave z barvnimi ozadji in tudi spodnje vrstice (25. vrstica) s hitrim kazalom ne zna pravilno interpretirati. Po nepotrebnem išče stran, ki je sploh ni, in ne obrača podstrani pri strani, ki jo trenutno gledamo. Vendar pa se teletekst prenaša skupaj z video signalom (a ne pri vseh kanalih!?), tako da lahko namesto dekoderja teleteksta v sprejemniku uporabljamo tudi dekoder teleteksta v televizorju (ki bo pri novejših ploskih televizorjih zagotovo bolje deloval).

Elektronski programski vodič

Programski vodič EPG deluje po pričakovanjih, v nasprotju s teletekstom celo pozna slovenske šumnike. UPC Telemach tudi programom (slovenski, hrvaški), ki v originalu nimajo EPG, doda EPG, v katerem je celo informacija o kodi VPS (Video Programming System). Pri tem sprejemniku kode VPS seveda ne potrebujemo (razen če snemamo na zunanjo napravo), ker snemamo že ob pomoči samega EPG, ki samodejno nastavi začetek in konec snemanja želene oddaje. Pri nekaterih tujih kanalih je EPG delno preveden v slovenščino - pri tem pa so zaenkrat prevedeni samo naslovi oddaj, ne pa tudi vsebina! UPC Telemach objublja jeseni vsebinsko izpopolnjeni EPG.

Sprejemnik in računalnik

Sprejemnik lahko s kablom USB povežemo z računalnikom in iz računalnika v sprejemnik prenesemo slike (JPG) ali glasbo (MP3); za to je rezervirano 3 GB od 160 GB diska. V drugi smeri lahko iz sprejemnika v računalnik prenesemo posnete filme, vendar samo tistih kanalov, ki niso zaščiteni z naročniško kartico. Format posnetkov je precej nenavaden, *.HAV. To pomeni, da se moramo malo potruditi, da ga pretvorimo v kakšen bolj standardni format za nadaljnjo obdelavo (npr. za zapis na DVD). Potrebna orodja seveda lahko najdemo na različnih internetnih forumih. Ker sprejemnik ni HD, bodo fotografije prikazane samo v ločljivosti SD, ne glede na to, kakšna bo ločljivost fotografij, ki jih bomo prenesli iz računalnika. Kot zanimivost povejmo, da snemalnik skupaj z videom posname tudi vse zvočne kanale, podnapise in teletekst, tako da lahko tudi pri prevajanju posnetka izbiramo med različnimi zvočnimi zapisi oziroma podnapisi v različnih jezikih.

Priključki

Sprejemnik ima prek kombiniranega priključka (Scart) vse običajne video izhode (kompozitni, S-Video, komponentni RGB), ob tem pa še digitalni optični in celo digitalni koaksialni izhod (S/PDIF). Vendar pa, na veliko razočaranje, sprejemnik nima digitalnega priključka HDMI. To je ob vedno večji razširjenosti digitalnih ploskih televizorjev velika škoda. Ob komponentnem izhodu RGB bi prišel prav tudi komponentni izhod Y/Pb/Pr (oziroma možnost preklopa med obema) - zaradi tega sprejemnika nismo mogli preizkusiti s projektorjem. Še raje bi imeli posebni priključek za komponentni izhod (in ne v okviru priključka Scart). Ni razumljivo, zakaj ta sprejemnik nima niti priključka HDMI niti Y/Pb/Pr, saj ga imajo drugi sprejemniki Handan iz serije 6000. Na menujih lahko izbiramo med različnimi formati zaslona (4 : 3, 16 : 9, ali 4 : 3 letter-box), vendar pa sprejemnik ne prepoznava preklopne kode WSS (WideScreeen Signalling) za široki format. Na srečo imamo posebno tipko za neposredni preklop med formati. Škoda, da je priključek USB samo po standardu 1.1, tako da prenos enournega video posnetka traja skoraj dve uri ... Tretja, pravzaprav še največja "pomanjkljivost" sprejemnika je, da ob dveh tunerjih nima zelo uporabne možnosti prikazovanja slike v sliki (ali slike ob sliki) iz dveh različnih programov (PIP) ...

Povzetek

Kljub vsem pripombam bo UPC Telemach s sprejemnikom Handan CV-6000 DVR pomenil osvežitev pri ponudbi digitalne televizije v Sloveniji. Z možnostjo snemanja na lasten disk, z dvakrat več programi, kot jih ponujajo analogni operaterji, z bogato izbiro radijskih programov in, ne nazadnje (ali predvsem), z boljšo sliko, kot jo ponuja večina ponudnikov IPTV, bo predstavljal resno konkurenco tako analognim kabelskim ponudnikom, še bolj pa ponudnikom televizije IP.

Handan CV-6000 DVR

Kaj: Digitalni sprejemnik z diskom, ki ga bo mogoče dobiti v digitalnem TV paketu UPC Telemach.

Za: Dva tunerja, vgrajen disk, polno funkcionalen EPG, USB za povezavo z računalnikom.

Proti: Nima digitalnega izhoda HDMI, nima slike v sliki, ni HDTV, počasen USB 1.1.

Sprejemnik.

Seznam kanalov

Elektronski programski vodnik

Seznam posnetih filmov

Sprejemnik pozna podnapise v različnih jezikih

Hkrati lahko snemamo do štiri oddaje na štirih različnih kanalih in medtem gledamo še peti kanal!

Kode VPS sploh ne potrebujemo, ker snemamo že ob pomoči samega EPG, ki samodejno nastavi začetek in konec snemanja želene oddaje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji