Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2017

Nikon Coolpix W300

Videti je, da nas danes bolj zanimajo telefoni, ki postajajo podvodni, kot fotoaparati, ki znajo biti podvodni že od nekdaj. Toda, pozor, če hočemo fotografirati pod vodo, vodoodporni telefon še vedno ne bo prava izbira, še posebej ne, če bi to radi počeli v morju. Za to poletno zabavo bomo še vedno potrebovali podvodni fotoaparat ali pa ohišje, ki bo neprodušno zaprlo običajnega. Kar nekaj izdelovalcev ima za svoje stranke na voljo tudi take modele, nekateri jih imajo celo več. Med njimi je tudi Nikon.

Coolpix W300, najdražji med Nikonovimi podvodnimi fotoaparati, je seveda tudi najzmogljivejši, kljub temu pa se ne moremo upreti vtisu, da gre vendarle za nekaj tehnološko precej nezahtevnega, kar je pač zaprto v neprodušno ohišje. »Zmogljiv« zato pri W300 bolj ali pomeni le to, da je ohišje dovolj trdno, da menda zdrži padce z višine 2,4 metra in omogoča potapljanje do globine 30 metrov. Slednja številka je v resnici zelo visoka, a se velja spomniti, da na tej globini (ki jo je brez dihalnih pripomočkov tako ali tako zelo težko doseči) ni več prav veliko svetlobe, zato bomo za fotografiranje potrebovali tudi močno svetilko. Naš poletni test je namreč pokazal, da je vgrajena bliskavica prešibka, da bi že v jadranskih globinah okoli 15 metrov zmogla dovolj osvetliti motiv. Svetilka pa bo še posebej nujna, če bomo v večjih globinah želeli snemati video posnetke.

Video

Z Nikonom lahko pod vodo tudi snemamo. Video, ki smo ga na obalah Hvara posneli na globini okoli 10 metrov, si lahko ogledate tu:

www.monitor.si/nikonw300

Po drugi strani pa lahko teh 30 metrov vzamemo tudi kot »rezervo« in fotoaparat z užitkom uporabljamo v priobalnem pasu, na globinah nekaj metrov, kjer je tako ali tako na voljo največ življenja, ki ga turistični smrtniki z masko radi gledamo. Takim uporabnikom bo prišel prav tudi vgrajeni globinomer, ki med potapljanjem na zaslonu sproti kaže doseženo globino, pa tudi vgrajeni GPS, ki omogoča, da bo fotoaparat na fotografijo zapisal tudi kraj naše (pod)morske izkušnje. Fotografije, ki jih pod vodo naredimo z W300, so v resnici odlične, le malce več modrine bi moral način za podvodno delo odvzeti, še najbolje samodejno, glede na globino, v kateri smo. Tudi video posnetki so lepi, ostri in stabilizirani, le malce preveč modri. Zadovoljni smo tudi z običajno »dnevno« fotografijo, ne nazadnje zato, ker je vgrajeni objektiv dokaj širok (24 mm) in omogoča do 5-kratni zoom. In seveda zato, ker je fotoaparat narejen tako, da se lahko brez težav valja po mivki na obali.

Bliskavica pomaga, kljub temu pa bi si v večjih globinah želeli še kaj več.

Manj bodo povprečni uporabniki, vajeni programskih biserov z Applove in Googlove tržnice, zadovoljni z Nikonovo programsko opremo, ki prek Wifi in/ali Bluetootha omogoča nadzor fotoaparata iz telefona ali prenos fotografij vanj. Izvedba je sicer boljša, kot smo je bili vajeni nekdaj, še vedno pa je to počasna aplikacija (vsaj na Androidu), ki se zatika in tu in tam tudi sesuje. Načeloma pa vendarle omogoča, da fotografije in video posnetke, ki smo jih čez dan posneli s fotoaparatom, ob koncu dneva pretočimo v telefon in jih nato morebiti delimo s prijatelji po različnih omrežjih. Pohvalno je tudi, da prenos izdelkov omogoča tudi v ozadju, med delom.

Če vse povedano sestavimo, lahko rečemo, da je W300 odličen izdelek za tistega, ki res ve, zakaj ga bo uporabljal. Podvodna fotografija pač lahko tudi neukim domačim fotografom pričara kar nekaj zabavnih trenutkov. Po drugi strani pa se je težko znebiti občutka, da bi morali za 425 evrov vendarle dobiti nekaj več kot »trotl fotoaparat«, ki je zaprt v vodoodporno ohišje.

Nikon Coolpix W300

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–120 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 425 EUR.

Za: Zelo dobre podvodne fotografije in video posnetki (tudi v ločljivosti 4K). Zmore kar 30 metrov globine.

Proti: Še vedno precej nerodna programska oprema za povezovanje s telefonom. Visoka cena. Za »globokomorsko« delo prešibka bliskavica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji