Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2021

Ni Windows, ni Mac, ni Linux

Nekako smo vajeni, da na svetu obstajata le dva tipa osebnih računalnikov – tisti, ki imajo nameščene Windows, in Mac. No, pa nekateri »čudaki« uporabljajo še Linux. A obstajajo tudi prenosniki, ki so povsem drugačni – na njih teče Googlov operacijski sistem Chrome OS.

V rokah smo imeli Acerjev ultratanek prenosnik Spin 713, ki se na prvi pogled prav nič ne razlikuje od množice zelo dobrih Okenskih ultra prenosnikov. 13,5-palčni zaslon ločljivosti 2.256 × 1.504 pik, procesor Intel Core i5 desete generacije, 8 GB pomnilnika, 128 GB shrambe SSD. Še več, prenosnik ni samo prenosnik, ampak ga lahko prepognemo v tablico. Seveda ima v ta namen vgrajen tudi zaslon, ki je občutljiv na dotik. In je zaščiten s steklom Gorilla Glass, kot telefoni.

Razlika se pojavi v trenutku, ko ga poženemo. Oziroma v nekaj sekundah, kajti le toliko potrebuje Googlov operacijski sistem, da se naloži iz SSD in prebudi. Kadarkoli po tem je seveda pripravljen trenutno – takoj ko odpremo zaslon, kot smo tega vajeni, da, uganili ste, pri telefonih.

Chrome OS je majhen in učinkovit operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, tisti del, ki je usmerjen proti uporabniku, pa na – spletnem brskalniku Chrome. Naprava je videti kot en sam velik Chrome s pomembnim dodatkom – omogoča tudi nameščanje telefonskih in tabličnih aplikacij Android. Predvsem zadnje pomembno nadgradi uporabnost chromebookov. Če so bili to včasih le zelo napredni spletni brskalniki, lahko zdaj nanje namestimo skoraj vse aplikacije, ki so na voljo za mobilni svet, Microsoftov Office, denimo, z Outlookom vred, Dropbox, bančne aplikacije in še marsikaj. Mimogrede, za chromebooke obstaja tudi program Parallels, ki omogoča – namestitev Windows! Če bi morda to ravno želeli …

V praksi

Preizkušeni chromebook se obnese odlično. Za nekoga, ki že tako in tako živi v Googlovem ekosistemu in prenosnika ne potrebuje za avdio/video urejanje ali morda CAD, je to lahko prav spodobna pisarniška prenosna naprava. Prenosnik se, kot rečeno, zbudi v trenutku, v trenutku je tudi povezan s svetom (Wi-Fi 6), spletne strani se ravno tako odpirajo hipno. Ko se prijavimo z Googlovim prijavnim imenom, imamo takojšnji dostop do vseh svojih oziroma Googlovih storitev, od Gmaila do datotek v storitvi Drive. Seveda so pisarniške datoteke (Doc, Sheet …) na voljo tudi lokalno, ko morda nimamo dostopa do spleta, in se po priklopu samodejno sinhronizirajo.

Operacijski sistem je očitno dovolj lahek, da se tudi 8 GB pomnilnika izkaže za več kot dovolj, da na njem ob brskanju vzporedno teče še androidna Microsoftova mobilna pisarna. Povprečen procesor Core i5 pa sistem žene veliko hitreje, kot smo tega vajeni na prenosnikih, ki imajo nameščeno okolje Windows. Odlično se obnese tudi »zložen«, kot tablica in kot polprepognjena tablica, ko je v obliki strešice na mizi na voljo za »konzumiranje« informacij.

Mimogrede, tako kot smo pri Googlu vajeni že leta (pri Applu pa pač ne), je zgledno podprt slovenski jezik. Od samega uporabniškega vmesnika do pregledovalnika besedil in seveda tipkovnice.

Ključno – baterija!

In seveda ključno – »lahkost« chromebooka se izkaže tudi pri ravnanju z baterijo. Če smo pri Windows prenosnikih podobnega ranga vajeni, da baterija zdrži med šestimi in osmimi urami predvajanja Youtuba (prek Wi-Fija), je na testnem Acerju omagala šele po 14 urah! Seveda se moramo zavedati, da v praksi z računalniki odpiramo tudi bolj kompleksne spletne strani (javascript) in z njimi počnemo še kaj drugega, tako da omenjenih 14 ur ne bomo dosegli, vseeno pa številka vzbuja spoštovanje. Tako kot hitrost polnjenja baterije – od 0 do 100 odstotkov smo ga s priloženim polnilnikom (USB-C) napolnili v le uri in 25 minutah! Skoraj tako kot telefon.

Ni za vsakega

In vendar – chromebook, tudi preizkušeni Acer, ni za vsakega. Na njem ne tečejo programi, ki smo jih morda vajeni iz sveta Windows ali Apple. Lahko se prilagodimo, vendar se marsikomu tega ne bo dalo početi. Če si v vseh teh letih nismo ustvarili okolja Google, se nam z njim verjetno tudi zdaj, iz ničle, ne bo dalo ukvarjati.

Malce drugačna je tudi tipkovnica, ki se ji moramo zato prilagoditi. Funkcijskih tipk ni, na voljo je posebna tipka za Iskanje, drugače deluje sledilna ploščica. »Desnega klika« denimo ni, isto funkcijo na chromebookih opravi hkratni klik z dvema prstoma.

Chromebooki tudi niso najbolj prijazni za vključitev v floto službenih računalnikov. Oddaljeni nadzor nad njimi je namreč omejen, saj ni na voljo prav nobenega sistema za »oddaljeno namizje«. Ko bo uslužbenec s chromebookom morebiti imel težave, se sistemski upravitelj nanj ne bo mogel priklopiti z Remote Desktopom, VNC, s TeamViewerjem in celo z Googlovim Chrome Desktopom ne. Kajti v vseh teh letih, kar Google razvija Chrome OS, jim Chrome Desktopa še ni uspelo prilagoditi za svoj lastni operacijski sistem …

Če smo prepričani, da od prenosnika v veliki večini potrebujemo le spletni brskalnik, kar vključuje Googlovo ali Microsoftovo (mobilno) pisarno, pa je chromebook gotovo ena izmed možnosti. Acerjev, Spin 713, ki je eden hitrejših in zmogljivejših, pa še posebej.

Acer Chromebook Spin 713

prenosnik/tablica z operacijskim sistemom Chrome OS

Prodaja: www.notesniki.com

Cena: 700 evrov

Za: Izredna hitrost delovanja in zmogljivost baterije. Odlična povezljivost z Googlovim ekosistemom, možnost dela z aplikacijami Android.

Proti: Ni za vsakega, aplikacije Windows ali Mac seveda delujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

aha0 | 10.7.2021 | 13:18

"No, pa nekateri »čudaki« uporabljajo še Linux." - herd mentality in a nutshell.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji