Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2013

Nekaj več

Nekaj več

Fotografska podjetja so ravno spomladi najbolj dejavna pri predstavitvi novih modelov. Včasih je bil cikel resda hitrejši, saj so novi modeli prihajali spomladi (torej pred poletnimi počitnicami in daljšimi potovanji) ter jeseni (pred božičem), a se je to nekoliko umirilo – zdaj smo pri kompaktnih modelih priča menjavanju generacij približno enkrat na leto.

Razlog je seveda preprost – vse manj prodajo poceni aparatov, ki jih nekoč prodajali predvsem na podlagi trendovskega oblikovanja in nizkih cen. Danes so to področje docela zasenčili zmogljivi pametni telefoni, ki ponujajo dovolj dobro kakovost fotografij, obenem pa še bistveno večjo prilagodljivost pri obdelavi fotografij in prenos fotografij v družabna omrežja prek elektronske pošte in sporočil MMS.

Tudi prodajalci oziroma zastopniki fotografskih podjetij so nam potrdili, da se prodaja fotoaparatov nižjega ranga slabša. Seveda pa so zato vedno bolj zanimivi zmogljivejši modeli, ki ponujajo lastnosti, ki jih telefoni (vsaj zaenkrat še) ne. Ravno v tokratni številki imamo nekaj zmogljivih modelov, ki se hvalijo z odličnim razmerjem goriščnic oziroma z zumom, pričakujemo pa tudi novo generacijo aparatov, ki delujejo pod vodo.

Vsak mesec seveda prevetrimo tabele in odstranimo aparate, ki niso več naprodaj, opažamo pa, da je zadnje čase tabela cenejših modelov DSLR vedno večja, tabele žepnih modelov pa so nekoliko manjše kot nekdaj. Razlog je seveda v aparatih brez zrcal, a z izmenljivimi objektivi (mirrorless), ki jih vodimo v tabeli poleg modelov DSLR.

Ti aparati so naslednji korak nad zmogljivimi žepniki. Ponujajo boljšo kakovost slike, predvsem v težjih svetlobnih razmerah (recimo v notranjosti ob umetni svetlobi, ob mraku itd.). Obenem pa omogočajo tudi večjo fleksibilnost, saj imajo večji sistemi (Panasonic/Olympus Micro 4/3, Sony NEX, Nikon One) na voljo že kar nekaj objektivov in drugih dodatkov. Ob tem so bistveno lažji in manjši kot klasični DSLRji in zelo priljubljeni med uporabniki, ki želijo nekaj več, hkrati pa se nočejo resneje poglobiti v tehnično plat fotografije.

Zanimivo torej, kako so pametni telefoni prevetrili področje fotografije. Prisilili so izdelovalce, da so zvečali kakovost, sploh na področjih, ki so po našem mnenju pomembnejša od golih ločljivosti (megapik) – kakovosti in fleksibilnosti objektivov, teže modelov, prijaznosti rabe. S prihodom vse zmogljivejših aparatov (sploh žepnih, kot sta Sonyjev RX100 in RX1 ter Nikonov Coolpix A) pa je očitno, da razvoj niti malo ne pojenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji