Objavljeno: 26.5.2010 12:53 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010

Nebo na zaslonu

Če se vaš pogled kdaj ustavi na zvezdnem nebu in se sprašujete, v katere zvezde in ozvezdja zrete, lahko naslednjič vzamete s seboj prenosni računalnik. S pravo programsko opremo in povezavo v splet bo raziskovanje zvezdnega neba dobilo nove razsežnosti. Microsoftov WorldWide Telescope ponuja silno veliko možnosti za poznavalce in za radovedne.

Microsoft WorldWide Telescope je program, ki nastaja v laboratorijih Microsoftovega raziskovalnega oddelka in je sad večletnega truda raziskovalcev. Še vedno je v preizkusni različici, kar pa ne pomeni, da ne gre za praktično uporaben izdelek. Več kot to, gre za zelo ličen in uglajen program, ki uporabnika hitro prevzame in z lahkoto zasvoji. Namenjen je vsem, ki jih zanima astronomija, posebej koristno pa ga lahko uporabijo učitelji in vsi, ki poučujejo o zemlji, planetih, zvezdah in vesolju.

Omogoča nam pogled na nebo s poljubne točke na zemlji in vesolju, zvezno in tekoče premikanje in poljubno približevanje vseh mogočih objektov. Vključuje posnetke teleskopa Hubble in več drugih zemeljskih in vesoljskih teleskopov in prikazuje slike različnih valovnih dolžin in vsebuje veliko dodatnih podatkov.

Privzeti pogled prikazuje naš sončni sistem, kjer lahko opazujemo položaj planetov skozi čas in podoživljamo razne nebesne pojave, kot so mrki in podobno. Zanimivo je tudi, da lahko z oddaljevanjem pogled na naš sistem planetov prikažemo celotno znano vesolje.

Jupitrova Luna Europa s podatki in Jupiter v ozadju - takšne poglede si lahko pričaramo le z nekaj kliki.

Poleg pogleda na nebo lahko prikazuje tudi posamezne planete, podobno kot to omogoča Google Earth ali Microsoftov Live Earth. Trenutno so dosegljivi pogledi na Zemljo, Luno, Mars, Venero in Jupiter ter njegove štiri lune. Planete lahko poljubno približujemo in sučemo in raziskujemo njihovo površino. Zelo zanimivi so tudi prikazi panoramskih posnetkov, ki so nastali na raznih vesoljskih misijah Apollo in iz posnetkov sond in vozil, ki so raziskovala Luno in Mars.

Ker je WorldWide Telescope namenjen izobraževanju in raziskovanju, je seveda omogočeno iskanje po različnih katalogih podatkov. Ob pogledu na košček vesolja lahko prikazujemo slike in posnetke iz različnih zbirk podatkov, jih med seboj prekrivamo in primerjamo. Ker nam ob pogledu določenega predmeta program sam predlaga povezane in bližnje predmete, se lahko kratek pogled razvleče v dolgotrajno brskanje. Z desnim klikom miške prikličemo nekakšno povečevalno steklo, ki izpisuje označene podatke objekta in ponuja nadaljnje možnosti odkrivanja podatkov in povezovanja z drugimi programi in spletišči.

Verjetno najbolj zanimiva in atraktivna možnost, še posebej za začetnike, pa so večpredstavne predstavitve, lahko bi rekli tudi vodeni ogledi vesolja. Ti so tipično sestavljeni iz navideznega popotovanja, ki ga spremljamo ob poslušanju gostitelja in glasbe, prikazu slik in raznih podatkov. Takšno navidezno predavanje je v vsakem trenutku mogoče zaustaviti, se razgledati naokrog in potem nadaljevati predavanje. Izbiramo lahko med množico vgrajenih predavanj, prenesemo lahko nova, na voljo pa so tudi podrobna navodila, kako takšne predstavitve izdelamo sami in vgradimo v WorldWide Telescope.

WorldWide Telescope zmore prikazovati tudi predstavitve in vodene oglede.

Če imate doma dovolj zmogljiv teleskop, ki ga lahko priključite na računalnik in razume protokol ASCOM, potem lahko WorldWide Telescope uporabite za njegovo krmiljenje. Na zaslonu računalnika poiščite zanimiv košček neba in program bo poskrbel, da bo teleskop usmerjen točno tja, ali pa nasprotno, poiščite zanimiv pogled, WorldWide Telescope pa bo enako prikazal na zaslonu računalnika, kjer boste lahko prebrali, kaj gledate.

Ker je WorldWide Telescope napisan za Microsoftovo platformo .NET, polna različica deluje samo v Oknih. Na voljo pa je tudi spletna različica, napisana za tehnologijo Silverlight, ki deluje tudi na drugih operacijskih sistemih. Ob izidu leta 2008 je bil WorldWide Telescope deležen kar nekaj pozornosti, tudi s strani največjih časopisov, kot sta New York Times in Newsweek. Time pa ga je leta 2009 izbral med 50 najboljših spletnih strani. Program je posvečen Jimu Grayu, znanemu računalniškemu raziskovalcu, ki je leta 2007 skrivnostno izginil s svojo barko ob zahodni ameriški obali blizu San Francisca.

Za gladko delovanje programa boste potrebovali soliden računalnik. Ker se večino podatkov sproti prenaša prek spleta, je uporaba udobna šele ob dovolj široki pipi v internet. Še najbolj moteče je, da ob nalaganju podatkov ni vidno, koliko podatkov se bo še preneslo, in včasih boste zrli v črn zaslon in se spraševali, ali je ta konec vesolja res tako pust ali pa se podatki še niso prenesli.

Pripravili smo tudi seznam nekaterih drugih zanimivih in brezplačnih astronomskih programov, primernih prav za vsakogar. Vsak program ima kakšno posebnost in področje, na katerem je najboljši, zato se, čeprav ima sorodne zmožnosti, lepo dopolnjujejo.

Stellarium (www.stelarium.org) je odprtokodni brezplačni planetarij. Omogoča realističen prikaz neba, kot ga vidimo s kateregakoli položaja na zemlji. Teče v Oknih, Linuxu in OS X.

Celestia (shatters.net/celestia) je prav tako odprtokodna in brezplačna. Ponuja pa popotovanja skozi vesolje, ne da bi bili vezani na površje zemlje kot izhodišče za prikaz.

Google Earth (earth.google.com) ne omogoča samo potovanja in ogledovanja površine zemlje, temveč vsebuje še kartografijo Lune in Marsa, poleg tega pa omogoča pogled na nebo z goro slikovnega gradiva in drugih podatkov.

Google Sky (www.google.com/sky) je "nebesna" različica vsem dobro znane spletne aplikacije Google Earth. Poleg pogleda na nebo vsebuje še posebni različici Google Earth, namenjeni Luni in Marsu.

NASA World Wind (worldwind.arc.nasa.gov) je projekte ameriške agencije NASA, ki je, kot Google Earth, virtualni globus planeta Zemlje in nekaterih drugih nebesnih teles, in omogoča ogled različnih slikovnih zbirk, povezanih s planeti.

WorldWide Telescope bo za vsakogar, ki ga zanima zemlja, planeti in vesolje. Skriva ure in ure zanimivih lekcij in gore podatkov. Ker je povezan z drugimi spletnimi skladišči astronomskih informacij, pa tudi spletišči, kot je Wikipedia, je raziskovanje zares zanimivo in poučno. Posebej ga priporočamo vsem, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, saj bodo z njim svoje učne ure naredili res zabavne in še bolj poučne. Ker skriva tudi veliko možnosti in nastavitev, hkrati pa je preprost za uporabo, bo zanimiv za poznavalce, pa tudi za tiste, ki o zvezdah in nebu ne vemo veliko, pa bi si to želeli.

WorldWide Telescope

Kaj: Program za raziskovanje vesolja.
Izdeluje: Microsoft, www.worldwidetelescope.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Videz, tekoče delovanje, silno veliko zanimivih podatkov.
Proti: Zaradi količine podatkov je na trenutke nepregleden, ni prikaza napredka nalaganja podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji