Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2018

Navidezni Jedijev meč

Le kdo si ne želi postati največji vseh Jedijev? Četudi le ob pomoči pametnega telefona, očal VR in »nekakšnega« meča.

Ko je filmska vojnozvezdna franšiza pred dobrimi štirimi desetletji planila v naša življenja, je ekspresno pometla z Vinetoujem in potem nič več ni bilo kot prej. Poleg laserskih mečev, vesoljskih ladij in filmskih eksplozij nam je franšiza prinesla še cel kup spremljevalnega blaga, ki ga mora kupiti vsak resnični navdušenec. In če je na začetku to še bilo nekako simpatično, saj so bili ljubitelji Vojne zvezd vsaj tostran velike luže dokaj redki, pa je v zadnjih letih, sploh odkar je Lucas franšizo mastno prodal Disneyju, plaz bolj ali man domiselnih izdelkov, ki izkoriščajo privlačnost filmske serije, zasul ves svet. Za orientacijo – vsi filmi Vojne zvezd so doslej prinesli do 6 milijard (sedanjih) evrov. Toda prodaja spremljevalnega blaga je nanesla približno petkrat toliko. In za ponazoritev – ta številka je že skoraj primerljiva z letnim slovenskim bruto družbenim proizvodom.

Zato ni nič čudnega, če se tudi večja tehnološka podjetja podajo v ta dobičkonosni svet. Hkrati pa lahko izkoristijo priložnost, da nakažejo smer, v katero se lahko razvijajo prihodnje igrače ali igre. Lenovo je s svojim Jedi Challengem ujel časovno okno ob izidu drugega dela tretje trilogije oziroma skupaj osmega filma, mi smo pa to igračo dobili v preizkus šele nedavno. Jup, očitno so galaktične razdalje med središčem imperija in slovensko periferijo res precejšnje.

Vstopimo v navidezno resničnost

Lenovova oprema je sestavljena iz replike laserskega meča, oddajnika in srca naprave – naglavnega vizirja. Laserski meč je replika tistega, ki ga je Luke Skywalker uporabljal v filmih Novo upanje in Imperij vrača udarec. Končna obdelava je solidna, tudi teža ni slaba, toda narejen je iz razmeroma krhke plastike, ki zlahka poči (očitno Anakin, ki je izdelal izvirni meč, ni imel pojma ne o ergonomiji ne o tehniki). Oddajnik je le svetilnik v obliki krogle, ki skrbi, da pospeškomeri ne zblaznijo. Vizir pa je sicer resda velik, toda napenjalni trakovi so dovolj udobni in nastavljivi, da se prilegajo vsakršnim oblikam glave, pod njim pa je mogoče nositi tudi očala.

Jedi Challenge za izris uporablja kar sodoben pametni telefon. S tem je Lenovo precej pocenil strojno opremo (no, verjetno, ker je treba plačati davek vojnozvezdnemu imperiju), zato pa nastavitev zahteva nekaj vaje. Najprej je treba na telefonu zagnati igro in jo povezati z laserskim mečem (Bluetooth), nato telefon vstavimo v nosilec in ga povežemo z naglavnimi očali ter nosilec potisnemo v očala. Telefon je položen vodoravno z zaslonom navzdol, pod njim pa sta dve polprosojni zrcali, ki nam sliki odbijata v oči. To ni slaba rešitev, saj poleg slike s telefona vidimo tudi okolico, kar olajša lovljenje ravnotežja in preprečuje VR omotičnost. Lenovov Jedi Challenge zahteva precej sodobne in sposobne telefone: iPhone od različice 6 naprej, Samsung Galaxy S7 in naprej, Google Pixel, Moto Z2 Force Edition ali LG G6.

Tudi Darth Vader je navdušen, da vas vidi.

Igra pred naše oči projicira sliki (seveda ločeno za obe očesi). Kakovost izrisanega bo morda koga razočarala, toda Lenovo je uporabil nekoliko stilizirane podobe – kot bi gledali hologram. To pravzaprav povečini ne moti in lepo sede v sam miljé franšize. Z očali lahko igramo tri igre: hološah, tridimenzionalno strategijo in verjetno vsem najljubši dvoboj z laserskimi meči. Hološah je igra, ki smo jo videli na krovu Milenijskega sokola in pravzaprav niti ni pravi šah z 32 figurami, temveč poenostavljena oblika. Za igranje zato ni treba biti ravno Carlsen, saj je poudarek na animaciji figuric, ki se mlatijo in grizljajo. Strategija, kjer smo nekoliko bolj oddaljeni od dogajanja, je po svoje še najmanj primerna za nadgrajeno resničnost, toda tudi tu podobe izpadejo razmeroma filmsko. Najboljši pa je seveda dvoboj, kjer se najprej pomerimo z roboti, nato pa si sledijo vedno zahtevnejši nasprotniki, od Darth Maula do Dartha Vaderja in Kyla Rena. Z mečem lahko udrihamo po nasprotniku, če je ta seveda v dometu, lahko se branimo ali pa odbijamo laserske izstrelke, kar pride zelo prav pri dvoboju z roboti. Sčasoma se očala nekoliko zmedejo, zato je treba biti pazljiv.

Pri igranju se je najbolj izkazal mlajši del Monitorjeve testne ekipe, čeprav ni velik ljubitelj franšize. Igra je razmeroma zanimiva, toda pa kakšni uri igranja zapademo v ponavljanje. Še bolj žalostno je, da je v dobrem letu Lenovu uspelo narediti le en dodatek, ki odseva zadnji film franšize (in kjer se resda trobojujete kar z dvema nasprotnikoma – pretorijancema), toda hkrati ni izdelal nobene dodatne aplikacije, ki bi na njegov naglavni nastavekpripeljala še kaj bolj tehtnega kot mahanje po zraku s plastičnim modelom laserskega meča.

Lenovo Jedi Challenge

Igra z očali za nadgrajeno resničnost in posnetkom laserskega meča

Cena: 200 EUR.

Za: Solidna izvedba nadgrajene resničnosti.

Proti: Cena, omejena uporabnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji