Objavljeno: 17.5.2005 11:46 | Avtor: Bogdan Dugonik | Monitor Maj 2005

Naredimo film s Canopusom

Še pred nekaj leti je bila računalniška video montaža opravilo, ki so se ga lotili le redki. Primerne strojne računalniške opreme ni bilo veliko, programska oprema pa je bila nestabilna ali pa hudo draga. Vsakdo, ki se je že preizkusil v računalniški video montaži, je kaj hitro ugotovil, da se je lotil opravila, za katerega se potroši veliko, veliko časa. K temu sicer veliko prispeva sama narava obdelave video gradiva, nekaj pa tudi neustrezna računalniška strojna ter programska oprema. Marsikdo je zaradi tega opustil misel na montažo ali pa jo le preložil na poznejši čas. Za današnjo sodobno računalniško opremo pa lahko trdimo, da je že v celoti primerna tudi za uspešno domačo računalniško montažo. Izbira programskih orodij je bogata in lahko rečemo, da so montažna orodja kar dobra in tudi nabavna vrednost je razmeroma nizka.

Canopusov program za obdelavo videa Let's EDIT 2 je eden izmed sodobnih amaterskih orodij za video obdelavo. Z njim ne urejamo le videa, temveč omogoča tudi izvoz končnega montiranega posnetka v različne formate. Glede na ceno ga lahko uvrščamo med amaterska orodja, po zmožnostih in obsežnosti pa si zasluži mesto tudi med profesionalnimi uporabniki. Upravičeno bo kupce lahko našel tudi med zahtevnejšimi uporabniki. Z nakupom osnovne različice sicer dobimo samo programsko opremo Let's EDIT 2. A to zaenkrat zadostuje, če imamo na voljo še srednje zmogljiv računalnik, ki ima vgrajen vmesnik firewire. Digitalni vmesnik IEEE 1349, prek katerega iz digitalne kamere v računalnik ali narobe prenašamo video, nemalokrat tudi v novejše računalnike ni vgrajen. Takrat nam je na voljo tudi paket, ki razen programa vsebuje tudi ustrezno kartico ADVC 1394, s katero se program menda prav dobro ujema. So pa pri Canopusu računali tudi na uporabnike, ki želijo urejati analogne videoposnetke (kadar je na voljo samo kompozitni video signal). Paket Let's EDIT 2 RT+ vsebuje dodatno tudi analogni vmesnik (ob digitalnem seveda).

Z namestitvijo programa nismo imeli nikakršnih težav (na začetku nameščanja se lahko odločimo za enega od več svetovnih jezikov). Programski vmesnik je na prvi pogled dokaj preprost in to nam je bilo takoj všeč. Vsa okna, gumbi in potrebna orodja so logično razmeščena po zaslonu. Po želji lahko velikost posameznih oken prilagodimo svojim potrebam ali okusu. Ker smo preizkusili že veliko podobnih orodij, priloženih navodil na začetku testa nismo niti potrebovali in smo se lahko takoj lotili montaže. Žal smo hitro ugotovili, da brez navodil ne bo šlo, saj program ponuja veliko več, kot nam razkrije na prvi pogled. Na zgoščenki priložena navodila so napisana na kar 384 straneh, to pa presega celo obseg navodil za Adobe Premiere Pro . Opis je nazoren in zelo bogato opremljen s slikovnim gradivom.

Osnovni vmesnik je zelo pregleden in preprost.

Let's EDIT 2 je pri uporabi številnih učinkov (sprememba hitrosti video posnetka, korektura barv, ostrina, kontrast ...) bliskovito hiter. Vsak učinek lahko nato še uredimo po svojem okusu ali zahtevam in mu tako dodamo avtorski videz. Enako kot za učinke velja tudi za množico prehodov v 2D in 3D, ki so na voljo. Žal kakovost slike v oglednem načinu, ki ji dodajamo posamezne učinke ali prehode, ni enaka končnemu videzu in preden video pretvorimo v končni format, ga seveda moramo še zmeraj preračunati.

Prijetno so nas presenetile tudi pestre možnosti za obdelavo zvoka. Uporabljamo lahko široko paleto filtrov, izvedemo selektivno ojačanje zvoka, zmanjšamo ali odpravimo šume itd. Na voljo je seveda tudi funkcija za dodajanje govorjenega signala v video.

Program ima vgrajen zanimiv in sorazmerno preprost urejevalnik besedil. Vendar pa lahko tako videz kot tudi dinamiko besedila poljubno nastavimo. Zelo enostavno in preprosto je mogoče izvesti funkcijo slike v sliki, kjer si lahko izbrane nastavitve iterativno ogledamo. Spreminjamo lahko barvo in velikost okvira vgrajene slike, nastavimo gibanje vgrajene slike itd.

Let's EDIT 2 podpira naslednje formate: AVI , MPEG1, MPEG2, Windows Media ter Quick time. Zanimivo, da posamezne formate lahko tudi poljubno mešamo. Tudi pri izvozu končnega videa imamo več možnosti. Video s časovne osi lahko shranimo naravnost na nosilec DVD, ki si ga seveda lahko pozneje ogledamo na samostojnih napravah za predvajanje DVD. Ali pa za ogled na isti napravi pripravimo tudi v formatih VCD ali SVCD.

Program je ves čas preizkušanja deloval stabilno. Preizkušali smo ga na računalniku, ki je imel vgrajen procesor Pentium IV s hitrostjo ure 3 GHz in z 1 GB pomnilnika RAM ter z vgrajenimi operacijskim sistemom Windows XP Professional.

Let's EDIT 2

Kaj: Program za računalniško video obdelavo.

Minimalne zahteve: Pentium IV ali Athlon 700 MHz, vsaj 256 MB pomnilnika RAM, podatkovni disk s hitrostjo prenosa vsaj 4 MB/s, Windows 98SE/Millenium.

Izdeluje: Canopus, http://www.canopus.com.

Prodaja: Raping, www.rap-ing.si, (01) 43 41 772.

Cena: 33.571 tolarjev.

Za: Hitrost, stabilnost, ogled vgrajenih učinkov v realnem času, kompleksnost programa, cena.

Proti: Nekaj težav pri krmiljenju kamere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji