Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2020

Namizni računalnik: »Potrošna« roba

Ob nakupu namiznega računalnika veliko truda vložimo v izbiro posameznih komponent – kateri procesor, koliko pomnilnika, shrambe, kakšen napajalnik, katero ohišje, ventilator ... Na koncu nabavimo še »dodatke«, kot so miš, tipkovnica in slušalke.

Medtem ko je pri pomnilniku cenovni razpon med poceni/počasnejšim in dragim/hitrejšim pomnilnikom še nekako zmeren, pa se miši in tipkovnic še vedno drži sloves potrošne robe. V kakšne ekstreme gredo lahko cene, zgovorno pove to, da smo v slovenskih trgovinah našli miško, ki stane 2,51 evra. Pod petimi evri imamo dejansko izbiro in to so seveda naprave, ki jih nihče ne bi smel kupiti.

Pred računalnikom in zaslonom sedimo in dobro je, da vse dela hitro, da je zaslon kakovosten in čim bolj prijazen do oči. Enako skrb je zato treba posvetiti miški in tipkovnici, saj sta to tista dela računalnika, s katerima imamo nenehni stik.

Konkretne modele tako miške ali tipkovnice je nemogoče priporočati, ker smo ljudje pač različni. Velikost rok in dolžina prstov sta daleč najpomembnejša dejavnika, ko izbiramo miši in tipkovnice. Izjemno pomembno je zato, da te naprave prej preizkusimo. Večina trgovin ima razstavljene modele in pred nakupom toplo priporočamo, da jih preizkusite. To pa zato, ker na tem področju obstaja nekaj podjetij in modelov, ki pregovorno veljajo za »najboljše«. Težava je seveda v tem, da vašim rokam ti »najboljši« morda ne bodo pogodu, tako da kupovanje na slepo odsvetujemo.

Vseeno pa lahko na podlagi izkušenj damo nekaj splošnih nasvetov.

Miši

Dobre miši je težko narediti in podjetja z daljšo tradicijo so običajno varnejša izbira. Logitech, Microsoft, Razer, Steelseries in ostala bolj znana igričarska podjetja bodo znala narediti dobro miš, tako da priporočamo, da se držite teh blagovnih znamk. Prav tako naj vas ne bo strah igričarskih miši, saj imajo večinoma natančen senzor, a v praksi za pisarniško delo to ne pomeni nič. Če bo miš lepo sedla v roko, ni važno, ali je namenjena pisarni, igranju iger ali »multimediji«. Vse bodo znale opravljati svoje delo in vse ostalo je marketing.

Naslednja reč, ki je pomembna, je ožičena ali brezžična povezava. Tudi tu je strah pred brezžičnimi odveč, saj je ta tehnologija konkretno napredovala. Je pa tu pomembno, na kakšen način se bo miš povezala. Naše izkušnje so takšne, da mini USB-ključi, ki jih daje k mišim Logitech, res dobro delujejo, medtem ko je pri bluetooth miškah veliko več težav, ker je vse odvisno tudi od bluetooth komponente v računalniku.

K miši spada tudi dobra podlaga, zato ta naj ne bo nekaj, kar ste dobili za poslovno darilo. Res se izplača investirati v konkretno podlago, ki ima šivane robove, tako da po pol leta ne bo vrhnja plast odstopila. Podlage so poceni, tako da izgovora, zakaj imate pod miško novoletno pozornost računovodskega servisa, ni.

Tipkovnice

Pri izbiri tipkovnic ima podpisani pod tem člankom neko bolezen, ker ima doma dve različni mehanski tipkovnici in večinoma zviška gleda ljudi, ki uporabljajo karkoli drugega. Prav tako naj povemo, da ima urednik Monitorja na mizi mehansko tipkovnico IBM Model M iz leta 1993, človek, ki sedi za njim, pa Das Keyboard mehansko tipkovnico. Kar hočemo povedati, je, da smo na tem področju malce posebni, hkrati pa, da so mehanske tipkovnice res super in je, ko se enkrat človek nanje navadi, težko tipkati na karkoli drugega.

Seveda pa to ne pomeni, da bi morali vsi imeti mehansko tipkovnico. Za večino ljudi bo več kot dovolj malce kakovostnejša tipkovnica znanega proizvajalca. Tu je tako kot pri miškah kakovost povezana s ceno. Tako da odsvetujemo tipkovnice za štiri evre. Ja, tudi take obstajajo. Karkoli počnete za računalnikom, bo vključevalo tipkanje. Večji kot je delež tipkanja, boljša naj bo tipkovnica.

Pri tipkovnicah je treba biti še najbolj pozoren na to, da dobimo »evropsko« postavitev tipk. Evropskih postavitev je sicer več, a najprepoznavnejši znak je velika enter tipka, tisti na glavo postavljen L. Večina se nas je učila tipkati s to postavitvijo, a uvozniki uvažajo tudi (ameriško) postavitev ANSI, ki ima mali enter in še nekaj posebnosti. To potem zahteva nekaj privajanja in postavitve ANSI imajo redko na črkah našo abecedo.

Slušalke

Ko kupujemo slušalke, ki jih bomo uporabljali v pisarni oziroma izključno za računalnikom, je daleč najpomembnejše udobje. To so slušalke, ki jih bomo nosili tudi več ur skupaj, tako da je tudi tu treba prej v trgovino in ne kupovati na slepo. Prav tako bodo to najbrž slušalke, ki bodo nenehno na mizi, tako da je bolje kupiti ožičene, ker bodo tako ena reč manj, ki jih je treba polniti. Potem pa je tu še stojalo za slušalke, ki se morda sliši smešno, a slušalkam konkretno podaljša življenje. Za konkretne modele pa poglejte v arhiv naših preizkusov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji