Objavljeno: 27.5.2008 15:18 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Maj 2008

Naj nas nič ne z(a)moti

Kdor je že sedel za računalnik z namenom, da napiše članek, ideje, kako začeti ali končati delo pa kar ni in ni bilo, bo vedel tudi, da se v takih primerih večinoma zatečemo k povsem nepotrebnim opravilom. Kar naenkrat je treba izbrati pravo pisavo, kaj odebeliti, dodati spletno povezavo. Na lepem je pomemben videz slogov, naslovov, velikost črk in še bi lahko naštevali. Rešitev - "distraction-free computing".

Sodobni urejevalniki besedil omogočajo vse, kar si želimo, in še več - le pravega navdiha, ki ga potrebujemo ravno tisti trenutek, nam ne morejo dati. Preveč nas z(a)moti, da bi se lahko osredotočili le na opravilo, zaradi katerega pravzaprav sedimo pred zaslonom. Ker nas je takih očitno kar precej, so brihtne glavice izumile koncept "distraction-free computing" ali, po domače, delo z računalnikom brez odvečne krame, ki bi nas lahko motila pri nemotenem ustvarjanju.

Tipkanje - brez motenj

Predstavljajte si povsem črn zaslon, na njem pa se bleščijo fluorescenčno zelene črke. Očitno so brihtne muze ugotovile, da bodo ljudje še največ in najlaže pisali, če se vrnemo v skoraj pozabljeno zgodovino, ko so bili računalniški zasloni videti točno taki. Preproste želje navadno rodijo preproste rešitve in tudi tokrat je tako.

Iz sveta Macov so tudi v sfero Windows prišli programi, ki kopirajo program Write Room. Osnovni klon se imenuje Dark Room, za delovanje pa potrebuje okolje .NET 2.0. Ravno zaradi tega je nastala tudi javanska različica JDark Room, ki pa za delovanje potrebuje veliko bolj univerzalno javo.

Pravzaprav o teh programih ni mogoče preliti veliko črnila, saj so to do onemoglosti poenostavljeni urejevalniki besedil z nekaj najosnovnejšimi funkcijami. Tako je vse, kar lahko z njimi postorimo, to, da tipkamo, brišemo, se sprehajamo po besedilu naprej in nazaj, iščemo, kopiramo in lepimo (seveda le ob pomoči tipk, saj miška rabi le za premeščanje utripalke in označevanje, za vse drugo pa bo treba uporabiti bližnjice na tipkovnici) ter ustvarjeno posnamemo na disk. In že smo pri koncu seznama možnosti. Potrebujemo za pisanje člankov, diplomskih nalog in podobnega še kaj več?

Ko imamo vsebinsko plat izgotovljeno, seveda pridejo na vrsto vsi drugi programi, toda nekateri potrebujemo čim preprostejše okolje, v katerem nas čim manj stvari zamoti.

Edino, kar bomo najbrž resnično pogrešali, so črkovalniki, ki bi nam že sproti pregledovali besedilo za najpogostejše napake.

Dark Room

Kaj: Urejevalnik besedil.

Izdeluje: they.misled.us/dark-room.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna raba.

Proti: Ni črkovalnika.

JDark Room

Kaj: Urejevalnik besedil.

Izdeluje: CodeAlchemists, www.codealchemists.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna raba.

Proti: Ni črkovalnika.

JDark Room - zelo uporabna nostalgija.

Spletni programi - brez motenj

Tako, motečo navlako programja, ki nam je onemogočala, da bi lahko kakovostno ustvarjali, smo počistili. Z našimi dokumenti, e-pošto, koledarjem idr. pa bi radi delali povsod tam, kjer nam je na voljo internet. Tu nam priskočijo na pomoč spletne aplikacije, npr. Googlove storitve docs, calendar, mail.

A spletni brskalniki so nam zopet lahko v hudo skušnjavo, da ne delamo tistega, kar bi morali, saj je internet tako mamljiv. Ker raste rožica za vsako bolezen, se tudi za to našo nadlogo najde rešitev. Uporabimo Prism.

To je projekt, ki nastaja v okviru Mozille (prej je bil to samostojni projekt Webrunner) in je poseben spletni brskalnik, namenjen poganjanju posameznih spletnih storitev. Nima menujev, orodnih vrstic in drugega, kar bi pričakovali od običajnega brskalnika, se pa bolje poveže z našim operacijskim sistemom oziroma namizjem.

Po namestitvi in zagonu nas edino nastavitveno okno vpraša po naslovu URL spletne aplikacije, lahko si zaželimo, na primer, da nam aplikacija izdela še nekaj bližnjic (na namizje, začetni menu ... ) in to je v glavnem vse. Po zagonu bližnjice se znajdemo na prijavnem zaslonu spletne aplikacije in po uspešni prijavi nam je na voljo spletna storitev z vsemi svojimi možnostmi.

Prism

Kaj: Spletnim aplikacijam namenjen brskalnik.

Izdeluje: Mozilla, labs.mozilla.com/featured-projects/#prism.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna raba.

Google docs v okolju Prism. Na voljo nam je res samo uporabniški vmesnik, ki si ga je zamislil ponudnik storitve.

Tako preprosto je nastavljanje brskalnika Prism.

Sodobni urejevalniki besedil omogočajo vse, kar si želimo, in še več - le pravega navdiha, ki ga potrebujemo ravno tisti trenutek, nam ne morejo dati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji