Objavljeno: 31.10.2023 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor November 2023

Naj bo naš PC … mini!

Potrebujemo računalnik. Mac ali PC? Namizni ali prenosni? Kaj pa, če bi se odločili za mini PC? Kakšne so možnosti za nakup, kaj se izplača kupiti? Ga je bolje naročiti prek interneta ali preprosto oditi v dobro založeno trgovino?

Mini PC je lahko odličen poslovni računalnik in računalnik za domačo pisarno, ki se po zmogljivosti enakovredno kosa s prenosnimi računalniki pa tudi z manj zmogljivimi in s starejšimi namiznimi. Seveda pa ni namenjen igranju računalniških iger z zahtevno grafiko 3D. Več kot dovolj zmogljiv je tudi za gledanje TV in videa visoke ločljivosti, brskanje po spletu, prisostvovanje videokonferencam ter delo prek interneta. In je seveda majhen, priročen in predvsem tih, saj največkrat nima vgrajenega aktivnega hlajenja (beri: ventilatorjev).

Mini računalnike lahko v grobem razdelimo v dve skupini:

• Najcenejši temeljijo na posodobljenih starih in preizkušenih procesorskih tehnologijah (npr. Intelovem procesorju Celeron) in so namenjeni predvsem grafično nezahtevnemu pisarniškemu delu ter gledanju TV in videa pri ločljivostih do 4K.

Gigabytov mini PC s procesorjem AMD Ryzen 9, foto: Gigabyte.

• Vsaj dvakrat dražji modeli so zasnovani na modernejših procesorskih zasnovah s precej številčnejšimi in hitrejšimi procesorskimi ter grafičnimi jedri in z večjimi predpomnilniki, s katerimi lahko kakovostno predvajamo video ločljivosti 4K in več ter igramo srednje zahtevne računalniške igre, tudi take s trirazsežno grafiko. Nudijo tudi več možnosti za prilagoditev zmogljivosti, saj imajo pogosto dve reži za pomnilniške module, vgradimo pa lahko tudi hitri SSD prek vodila PCIe, v nekatere modele pa tudi klasični 2,5-palčni SSD ali disk prek vodila SATA3. Priključki USB 3.x omogočajo priklop hitrih zunanjih podatkovnih pogonov in drugih hitrih naprav.

Sestava mini računalnika

Ker je pri dražjih mini PC veliko možnosti za sestavo, je pred nakupom dobro razmisliti, kakšen računalnik dejansko potrebujemo in koliko smo zanj pripravljeni plačati. Če je včasih veljalo, da zmorejo namizni računalniki zaradi boljših možnosti hlajenja notranjih komponent delovati nekajkrat hitreje, danes to ni več nujno res. Vseeno pa največkrat ne more konkurirati namiznim računalnikom z najzmogljivejšimi procesorji in grafičnimi karticami, ki imajo v velikih ohišjih neprimerno boljše možnosti za hlajenje. Obenem ti omogočajo vgradnjo cenovno ugodnih 3,5-palčnih diskov zmogljivosti do 20 TB, kamor lahko namestimo obilico zahtevnih računalniških iger.

Se izplača kupiti »goli računalnik«?

Da Slovenci radi prilagajamo zmogljivosti mini pecejev svojim potrebam, dokazuje pestra ponudba t. i. golih mini računalnikov (angl. bare bones). Čeprav so v zelo majhnem ohišju, ki ga skoraj v celoti zasede osnovna plošča, jih kupimo brez delovnega pomnilnika in podatkovnega pogona, nekatere zmogljivejše pa tudi brez procesorja. Pri nakupu manjkajočih komponent igrata ključni vlogi debelina naše denarnice in želja po čim hitrejšem in/ali čim tišjem računalniku.

Vendar je za računalniške začetnike vseeno bolje, da se odločijo za katerega od sestavljenih mini PC, saj se je brez predhodnih izkušenj težko odločiti za optimalno konfiguracijo. Sestavljeni računalniki imajo obenem skoraj brez izjeme prednameščen Windows 11, ki ga bomo morali pri samostojnem sestavljanju kupiti in namestiti posebej. Delovati začno takoj, ko z njimi povežemo miško, tipkovnico in monitor in priklopimo električno napajanje.

Slika 2: Popularni Intelov NUC s procesorjem i7.

V povprečju je treba za delujoč mini PC zaradi sorazmerno dragega glavnega pomnilnika in podatkovnega pogona plačati vsaj še enkrat toliko kot za goli računalnik, k temu pa moramo dodati še ceno operacijskega sistema. Če je potreben še ločen nakup glavnega procesorja, lahko to končno ceno računalnika tudi potroji. Res pa je, da nam mini računalnik po naših željah lahko sestavijo tudi trgovci in nanj prednamestijo želeni operacijski sistem.

So namizni računalniki dražji?

Ne! Mini PC je vse bolj priljubljen predvsem zaradi (skoraj) neslišnega hlajenja pa tudi zaradi majhne porabe energije in prostora, ki ga v majhnih blokovskih stanovanjih pogosto primanjkuje. Ne preseneča torej, da je namizni PC z enako zmogljivostjo kot izbrani mini PC pogosto nekoliko cenejši, obenem pa nudi več možnosti za razširitve in posodobitve.

Ker smo v Slovenji pri nakupih računalnikov očitno bolj naklonjeni večji zmogljivosti, sorazmerno pestra ponudba namiznih PC ni presenečenje. Ta namreč v večini spletnih trgovin ponovno močno prekaša ponudbo mini računalnikov.

So le v Sloveniji navili cene?

Cene nihajo, tako pri nas kot v tujini. Včasih so nakupi ugodnejši pri nas, spet drugič je Amazon (ali specializirana tuja spletna trgovina) bistveno cenejši. Tudi tokratno brskanje po spletnih cenah je razkrilo, da je mogoče na velikih spletnih platformah velikokrat najti cenovno ugodnejše rešitve, predvsem iz najnižjega cenovnega razreda. A naj dodamo, da lahko denimo Raspberry Pi 4 ali Orange Pi 5, ki ju zaradi zmogljivosti in funkcionalnosti prav tako uvrščamo med mini računalnike nižjega cenovnega razreda, ugodno poceni kupimo tudi v Sloveniji.

Ponudba mini PC v eni od slovenskih spletnih trgovin.

Drugače je pri srednje in visoko zmogljivih mini PC, za katere cenovno ugodne ponudbe najdemo tudi v Sloveniji. Zdi se, da večina Slovencev še vedno rada kupuje zmogljivost. Razpon cen sestavljenih mini PC znaša od okoli 150 evrov do okoli 5.000 evrov, cene za sestavljen računalnik z Windows 11 pa se začno pri okoli 500 evrih, k čemur moramo seveda prišteti še ceno monitorja.

Cena zmogljivejšega mini računalnika je odvisna od zmogljivosti vgrajenega procesorja, zmogljivosti podatkovnega pogona in velikosti glavnega pomnilnika. Dražji imajo 16 GB ali več glavnega pomnilnika (tudi do 64 GB), cenejši pa med 4 in 8 GB. Velikost pogonov SSD sestavljenih mini računalnikov se začne pri skromnih 256 GB in gre vse do 1 TB.

Za večjo zmogljivost se moramo odločiti za goli mini PC in sami opredeliti njegovo sestavo, razen če se odločamo za Applove Mac mini. Ti so že v celoti sestavljeni in imajo prednameščen operacijski sistem, njihova cena pa je približno sorazmerna njihovi zmogljivosti.

Kupiti v poslovalnici ali prek spleta?

Ogled mini PC v živo večini pomeni več kot le nekaj slik, ki smo jih našli na spletu. Obenem lahko izdelek takoj po nakupu odnesemo domov in ne čakamo na obisk dostavljavca. Vseeno je nakup prek spleta pogosto cenovno ugodnejši, pri čemer mnogi prodajalci pri dražjih nakupih omogočajo tudi brezplačno dostavo na dom.

Druga možnost je naročilo prek interneta in prevzem izdelka v skladišču prodajalca, kar je še posebej ugodno za prebivalce večjih mest in tiste, ki se vozijo na delo z lastnim prevozom. Na ta način izdelek pogosto dobimo prej, istega dne ali naslednji dan, obenem pa se izognemo plačilu morebitnih stroškov dostave.

Alternativa – Apple in 64-bitna arhitektura ARM

Apple v svoje računalnike že nekaj let vgrajuje lastne procesorje M1 z arhitekturo ARMv8, ki imajo od 8 do 20 procesnih jeder in od 7 do 32 grafičnih jeder. Lani pa so jih zamenjali novejši modeli s procesorji M2, ki imajo za okoli 25 odstotkov več tranzistorjev in tiktakajo s hitrostjo do 3,49 GHz. Imajo od 8 do 24 procesorskih jeder in od 8 do kar 76 grafičnih jeder.

Apple mac mini.

Po zmogljivosti se lahko enakovredno kosajo z mini računalniki in večino namiznih računalnikov z Intelovimi arhitekturami in arhitekturami AMD, vendar moramo za največjo zmogljivost seči globoko v žep, saj stane mini računalnik Apple Mac Studio s procesorjem M2 ultra s 24 procesnimi in 60 grafičnimi jedri, 64 GB glavnega pomnilnika in z 1 TB SSD celo več kot 5.000 evrov. K sreči je Apple Mac studio s procesorjem M2 max s približno prepolovljenim številom procesorskih in grafičnih jeder polovico cenejši, a bomo zanj še vedno odšteli nekaj več kot 2.500 evrov. Še približno tisočak ali skoraj dva manj bomo odšteli za Apple Mac mini s po zmogljivosti še nekoliko bolj okleščenim procesorjem M2 pro. Najcenejši modeli stanejo okoli 500 evrov.

Povejmo še, da imajo nekateri trgovci v ponudbi tudi starejše Applove mace s procesorji M1, vendar po približno enaki ceni, zato pri nakupu vsekakor velja previdnost.

Kako mini PC hladiti?

Morda bi odgovor na to vprašanje bolj sodil v rubriko Saj ni res, pa je!, a če kupujemo poceni mini PC s pasivnim hlajenjem, težko pričakujemo, da bo to povsem normalno delovalo pri temperaturi prostora 30 °C in več. Površina hladilnega rebra je namreč prilagojena povprečnim delovnim pogojem, nikakor pa ne ekstremnim, kot je daljša 100-odstotna obremenitev procesorja pri visoki temperaturi. Preveč ne smemo pričakovati niti od ventilatorskega hlajenja, ki lahko zaradi iztrošenosti ležajev ventilatorja ob intenzivni uporabi sorazmerno hitro (v letu ali dveh) postane hrupno in nezadostno.

Lahko hlajenje izboljšamo? Seveda, ventilator s hladilnim rebrom vred zamenjamo z vzdržjivejšim in zmogljivejšim. Pri računalnikih s pasivnih hlajenjem lahko vgradimo ventilator ali pa namesto tega povečamo hladilnik. Če ta s tem postane prevelik, lahko zanj prilagodimo ohišje mini PC. To sem preizkusil tudi sam.

Notranjost mini PC pred predelavo. 

Ko sem razdrl svoj mini PC, ki se je zaradi pregrevanja po približno pol ure delovanja redno zaustavljal, navadno ravno med gledanjem TV ali videa, sem takoj opazil »neslano šalo« proizvajalca, ki je kot glavni hladilnik uporabil povsem ravno aluminijasto ploščo. Ta v ohišju resda ne zavzame veliko prostora, a je več kot očitno, da je bila njena površina veliko premajhna za učinkovito hlajenje, razen med običajnim brskanjem po spletu, pisanjem besedil in odgovarjanjem na elektronsko pošto. Pod njo je bil s koščkom termično prevodnega traku povezan rebrast hladilnik, ki je prekrival procesor.

Aluminijasto ploščo sem odstranil, vanjo z vrtalnikom izvrtal luknji in nanjo z daljšima vijakoma privil velik okrogli rebrasti hladilnik odsluženega Pentiuma 4, ki je imel s spodnje strani že naneseno termično prevodno pasto in s katerega sem prej odstranil ventilator. Aluminijasto ploščo s hladilnikom vred sem nato pritrdil nazaj na miniaturni hladilnik procesorja. Potem je bilo treba v pokrov ohišja narediti le še primerno veliko odprtino.

Mini PC po predelavi, pritrjen na zadnjo stran monitorja.

Čeprav sem s tem posegom pred dobrim letom dni zagotovo izgubil jamstvo za računalnik, sem nad rezultatom navdušen. Mini PC brez težav prenese daljšo 100-odstotno obremenitev procesorja, tudi pri visokih temperaturah v prostoru. Na to kaže tudi z aplikacijo Hwinfo izmerjena delovna temperatura procesorja, ki je bila med poletnim vročinskim valom pri temperaturi prostora 35 °C vedno vsaj 20 stopinj pod maksimalno (90 °C). Hladilno rebro je imelo pri tem na obodu okoli 50 stopinj, kar je sicer prevroče, da bi lahko na njem dlje časa držal z roko, a je kljub temu dokaz, da je termični stik dober in da nekajkrat povečan hladilnik odlično opravlja svojo nalogo.

Intel ali AMD?

Serija Intelovih mini računalnikov NUC z že vgrajenim procesorjem ali vsaj ležiščem za njegovo vgradnjo, z eno ali dvema režama za pomnilniške module, vtičnico za vgradnjo pogona SSD in nekaj zunanjimi priključkov USB 2.x in USB 3.x je postala uspešnica, a ne zaradi cenenosti, temveč predvsem zato, ker tak računalnik v stanovanju ali pisarni zavzame neprimerno manj prostora kot sicer. Mini računalnike NUC poganjajo procesorji družin Celeron (N95, N4005, N4020, N4125, N5040, N5105 ...) ter zmogljivejši Core i3, i5, i7 in i9, ki poganjajo tudi prenosne računalnike. Pri tem so v vse vgrajena tudi grafična jedra, ki so prilagojena zmogljivosti procesnih jeder. Denimo, Intel Core i9-10880H deluje pri hitrostih okoli 3,2 GHz, kratkotrajno pa ga lahko v načinu turbo navijemo vse do 5,1 GHz.

Mini računalniki z arhitekturo AMD imajo procesorje Ryzen 5, 7 in 9, ki se spogledujejo z zmogljivejšimi grafičnimi karticami tega proizvajalca s tehnologijo Radeon. Denimo, Ryzen 5 5500u ima 6 dvonitnih procesorskih jeder, ki običajno delujejo pri 2,1 GHz, kratkotrajno pa jih lahko navijemo na 4 GHz. 6 jeder ima tudi Ryzen 7 5800u s tehnologijo ZEN 3+, vendar ga lahko navijemo kar do 4,4 GHz, medtem ko ima Ryzen 9 7940hs s tehnologijo ZEN 4 osem dvonitnih procesorskih jeder, ki lahko delujejo s hitrostmi do 5,2 GHz.

Preglednica rezultatov ene izmed številnih primerjalnih meritev hitrosti na spletni strani tomshardware.com.

Izbrati mini računalnik na osnovi procesorja AMD ali Intel tako ostaja odprto vprašanje. Po meritvah se pri nekaterih hitrostnih testih bolje odrežejo Intelovi procesorji, pri drugih pa procesorji AMD, zato je pri odločitvi za nakup lahko eden od ključnih dejavnikov tudi programska oprema, ki jo želimo uporabljati, in ne samo cena.

A dodajmo, da nekoliko manjša poraba električne energije pri na električno omrežje stalno priključenih mini PC ne predstavlja bistvene prednosti, jo pa manjše segrevanje, saj manj zmogljivi ventilatorji navadno povzročajo precej manj hrupa. Obenem manj zmogljivim mini PC povsem zadošča že neslišno pasivno hlajenje z dovolj velikim hladilnim rebrom, brez ventilatorja.

Kako dolgo traja dostava?

Dostava blaga slovenskih trgovcev traja v povprečju od dva do štiri dni (npr. mimovrste.com, enaa.com, bigbang.si, ceneje.si, mlacom.si, altstore.si, pcplus.si, senetic.si ...), če je izdelek na zalogi v skladišču v Sloveniji, vendar nekateri omogočajo tudi osebni prevzem v istem dnevu ali dostavo na dom v popoldanskem času, če izdelek naročimo zgodaj zjutraj ali prejšnji dan zvečer. Za dostavo ostalih izdelkov moramo navadno počakati od enega tedna do enega meseca.

Pestra ponudba poceni novih in rabljenih mini PC na Amazon.de.

Svetovne spletne trgovalne platforme, kot je Amazon, prodajalce zavezujejo k poštenemu odnosu do kupcev, pri čemer od prodajalcev zahtevajo, da kupcu jamčijo za dostavo v dogovorjenem času pa tudi za kakovost izdelkov. V nasprotnem morajo trgovci izdelek zamenjati ali vrniti denar.

Od naročila do dobave izdelka navadno preteče manj kot en teden, vendar le, če ima prodajalec skladišče v EU, kar je dobro predhodno preveriti. Dostava iz drugih delov sveta, še posebej iz Kitajske, lahko traja tudi več mesecev. Če z izdelkom manjše vrednosti nismo zadovoljni ali je poškodovan, se ga zaradi visokih poštnih stroškov navadno ne izplača vračati. Res potrošniški zapis, toda tako pač je.

Omenimo še to, da nekateri prodajalci manipulirajo s ceno izdelka in stroški dostave, ki so lahko v skrajnem primeru celo višji od vrednosti izdelka, zato je njihovo višino pred potrditvijo nakupa dobro preveriti.

Raspberry pi, orange pi, rock pi in drugi piji

Ko niti brskanje po slovenskih in svetovnih spletnih trgovinah ne pomaga pri iskanju najnižje cene, ne preostane drugega kot primerjava zmogljivosti in cene. Čeprav ne moremo mimo dejstva, da sta za poganjanje Windows 10 ali 11 še vedno najprimernejši Intelova arhitektura in arhitektura AMD, je arhitektura ARM še kako dobrodošla pri poganjanju Androida. Po drugi strani so polemike o tem, ali lahko tudi mini računalnike z arhitekturo ARM uvrščamo med mini PC, dobile nov zagon, ko je Microsoft pred dobrim letom razvijalcem omogočil brezplačno namestitev preizkusne različice Windows 11 na raspberry pi.

Zaradi še vedno visokih cen pomnilniških čipov in velikega povpraševanja po kompletih Raspberry Pi 4 s 4 GB ali z 8 GB glavnega pomnilnika, s pomnilniško kartico, z ohišjem s hladilnikom, napajalnikom in s kablom za priklop prek priključka HDMI skoraj ne bomo dobili za veliko manj kot 150 oziroma 190 evrov.

Po drugi strani lahko goli Raspberry Pi 4 z 8 GB glavnega pomnilnika in s pomnilniško kartico 16 GB v Sloveniji (galagomarket.com, ic-elect.si ...) kupimo že za okoli 100 evrov, takega s 4 GB pa dobimo že za okoli 75 evrov. Ob tem bomo za ceneno ohišje, hladilnike, mini ventilator in video kabel s priključkoma mikro HDMI in HDMI ter napajalnik odšteli še okoli 30 evrov. Kar je vseeno ceneje od (večine) kompletov za sestavljanje.

Za zmogljivejša Orange Pi 5 in Rock Pi 5 bomo ošteli okoli 50 evrov več. Oba sta več kot primerna za poganjanje Androida, Debiana in drugih različic Linuxa, ne pa tudi za Windows 11, saj nanju ne moremo namestiti niti zadnje preizkusne različice Windows za Raspberry Pi 4, ampak le nekatere starejše.

Še to! Najcenejši Intelov mini PC (Amazon.de) s procesorjem Celeron in z Windows 11 za okoli 170 evrov poleg 8 GB glavnega pomnilnika ponudi še 256 GB in pogon SSD, a nima 40-polnega razširitvenega priključka za priklop morebitne doma razvite elektronike in dodatnih krmilnih modulov. Pri običajni uporabi računalnika za dostop do interneta, gledanje TV in videa ter oblikovanje enostavnih besedil, preglednic in predstavitev takega priključka tudi ne potrebujemo.

Koliko in katere monitorje lahko priklopimo?

Cenejši mini računalniki, med katerimi je tudi Raspberry Pi 4, navadno omogočajo priklop največ dveh monitorjev. Večina ima vtičnico (mikro) HDMI, prek katere jih lahko s kablom neposredno povežemo z monitorjem ali s televizijskim sprejemnikom. Poleg te imajo nekateri tudi priključek, ki je videti kot vtičnica za analogni monitor VGA, a gre v resnici za univerzalni priključek, prek katerega lahko z ustreznim kablom povežemo tudi drugi monitor s priključkom HDMI. Predvsem na nekaterih mini PC z Intelovo osnovo najdemo poleg HDMI tudi priključek DP (Diplay Port), ki ga kot drugi vhod poleg HDMI podpira veliko monitorjev, a moramo ustrezen kabel navadno dokupiti.

Tretja možnost je priklop monitorja s priključkom HDMI prek posebnega kabla na priključek USB-C po standardu USB 3.2.

Obilica možnosti za priklop monitorjev omogoča, da z nekaterimi zmogljivejšimi mini PC hkrati povežemo celo do tri ali štiri monitorje. Ker procesorska in grafična jedra v procesorju mini PC navadno delijo sorazmerno velik glavni pomnilnik (npr. 16 GB), si lahko na vseh monitorjih hkrati brez težav privoščimo tudi zelo visoko ločljivost (npr. 4K).

Bi raje rabljenega?

Nakup obnovljenega rabljenega mini PC je navadno cenovno ugoden, saj lahko računalnik srednjega zmogljivostnega razreda s procesorjem i3 ali i5 s 4 GB glavnega pomnilnika in 500 GB SSD kupimo že za okoli 100 evrov. Ponudba rabljenih računalnikov in računalniške opreme je na tujih prodajnih platformah, kot je Amazon, pogosta, zato moramo na spletni strani izdelka vselej natančno preveriti, ali gre za nov ali rabljen izdelek in v kakšnem stanju je. Prodaje obnovljenih starih računalnikov in računalniške opreme se za zdaj v manjšem obsegu lotevajo tudi nekateri večji slovenski spletni trgovci. Klub temu pri nas večina po stare računalnike in opremo zanje še vedno raje zahaja na specializirane portale, kot sta Bolha.com in Salomon.si.

So nakupi ob začetku recesije lahko ugodnejši?

Ponudba in cene izdelkov sledijo povpraševanju, ki bo zaradi začetka napovedane recesije skoraj gotovo upadalo. Številni računalniški trgovci bodo prisiljeni znižati marže, drugi bodo pred stečajem poceni razprodali obstoječe zaloge navadno nekoliko starejših modelov računalnikov, ki jih po redni ceni ne bi mogli podati.

Pri takem nakupu obstajata dve nevarnosti: morda zaradi bližajočega se stečaja podjetja izdelka ne bomo mogli zamenjati, če z njim ne bomo zadovoljni, prav tako pa ob stečaju trgovca morebiti ne bomo mogli uveljaviti jamstva, razen če zanj neposredno jamči proizvajalec in bo pooblaščeni servis še deloval ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji