Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2013 | Teme: android

Na dlani

Osma okna prinašajo precej sprememb. Računalnike silijo k rabi zaslonov, občutljivih za dotik, tablice delijo na dva pola, pri telefonih pa posvojijo nove ljubljenčke. Naprave finskega podjetja Nokia tako niso več sopomenka za Windows Phone, saj sta poslej z modeloma visokega cenovnega razreda k izkoriščanju Microsoftovega mobilnega sistema zavezana tudi Samsung in HTC. Čeprav smo najprej izvedeli za Samsungov Ativ S in najbolj pričakovali Nokiino Lumio 920, nam je prvi prišel v roke HTCjev 8X.

Zadnje čase je tajvanski HTC v nezavidljivem položaju. Od stare slave, ko so bile njihove naprave sopomenka za operacijski sistem Android, je ostalo bore malo. Dežurni krivec je Samsung, ki je z enormnim uspehom v kali zatrl vsak poskus Tajvancev, da bi si zopet priborili vodilno mesto med izdelovalci mobilnih naprav z Googlovim sistemom. Kljub odličnim telefonom, kot je One X, HTC iz dneva v dan polzi po lestvici navzdol. Morda je bil tudi zaradi tega prvi v vrsti, ko je Microsoft prenovil svoj mobilni operacijski sistem. Zaradi programskih omejitev telefoni s prejšnjo različico Windows Phone OSa nikoli niso bili tehnični presežek, pa vendar so v HTC vztrajali in to se jim je obrestovalo, ko so v podjetju iz Redmonda iskali partnerje za splavitev naslednika, WP 8. Čeprav je pri novih Oknih še vedno v ospredju Microsoftova povezava s finsko Nokio, sta se ji tokrat na bokih pridružila še Samsung in HTC. Tajvanci so vstopili na trg kot prvi.

HTC ožigosa napravo s priloženimi programi, ki jih je moč odstraniti.

HTC 8X z različnimi barvnimi kombinacijami sledi zgledu Nokie. Telefon je moč med drugim dobiti v črni, rdeči, rumeni ali vijolični barvi. V Sloveniji je za zdaj na voljo zgolj slednja. Prvi Windows Phone 8 telefon na trgu ima 4,3 palca velik zaslon Super LCD 2, ki je z ločljivostjo 1280 × 720 oster kot tisti na Applovem aparatu. Varuje ga steklo Gorilla Glass 2. Nasploh je telefon na pogled precej varen. Izdelan je iz zaupanja vrednega polikarbonata. Za razliko od bodoče Lumie 920 je presenetljivo tanek. Čeprav z merami 132 × 66 × 10 mm spada v povprečje, ga zelo tanki robovi naredijo suhca. Ker je iz enega kosa, žal odpade menjavanje baterije (1800 mAh), ki se spočetka ne izkaže najbolje. Nekoliko slabšo avtonomijo precej popravimo z izklopom NFCja. Poleg slednje komunikacije ima 8X na voljo še GPS, Bluetooth 3.1 in seveda podatkovno ter brezžično povezovanje na vse (v Sloveniji) mogoče načine. Za tekoče delovanje telefona poskrbi dvojedrni Qualcommov procesor Snapdragon S4, ki je navit na hitrost 1,5 GHz. Na hrbtišču naprave najdemo 8 MP kamero s tipalom BSI, ki precej izboljša zajemanje v slabših svetlobnih razmerah. Tako kot pri drugih okenskih telefonih zaženemo aplikacijo za fotografiranje z namenskim gumbom, kar krepko izboljša intuitivnost dela s kamero. Poleg tiste zadaj je dobrodošla tudi sprednja, ki je 2,1 MP širokokotna. Z njo je video klicanje po Skypu pravi užitek. HTC 8X odlikuje brezhiben zvok, ki navduši tako med pogovorom kot pri poslušanju glasbe, kjer Beats Audio ojača še tako glasno skladbo. Programske opreme, ki jo HTC prilaga telefonu, ni na pretek, a jo lahko za razliko od podobne šare na Androidu po želji odstranimo. Med nameščenimi programi najdemo središče HTC, ki na začetni zaslon prilepi vremensko napoved, sveže novice in/ali borzne informacije. Po zgledu Nokie priložijo Tajvanci telefonu še nekaj drugih pripomočkov, natančneje ročno svetilko, pretvornik enot in pripomoček za obdelavo fotografij Photo Enchancer. Nič od naštetega ne more tekmovati s finsko navigacijo, ki je na HTCjevem paradnem konju ni. Vgrajeni Microsoftov (Bing) zemljevid ne pozna glasovnega usmerjanja, obenem pa ni tako kakovosten kakor Googlova rešitev na Androidu.

V celoti je HTCjev Windows telefon solidna naprava, ki mu do popolnosti ne manjka veliko. Poleg obljubljenih finskih zemljevidov, boljše baterije, razširljivosti kupljenega prostora s pomnilniško kartico smo pogrešali predvsem programe, ki jih je na slovenski veji tržnice Marketplace (pre)malo. Dodatne nevšečnosti povzročajo naključno ugašanje naprave, ki ga sami sicer nismo izkusili, je pa bojda še kako pogosto na drugih primerkih telefona, vrata za mikro SIM, poleg katerih ne dobimo nujnega orodja za odpiranje, in ozek zaslon, ki sicer pripomore k privlačnemu videzu telefona, a hkrati odvzame dragocen prostor nepraktični tipkovnici. Graje vredne so večinoma pomanjkljivosti operacijskega sistema, ki kljub odraslosti še vedno dela napake, denimo ugaša brezžično povezljivost v spanju. Ker v tem stanju ostane aktivna zgolj podatkovna povezava, moramo pri uporabi telefona zelo paziti, da ne prekoračimo zakupljene mesečne kvote.

HTC Windows Phone 8X

Pametni telefon.

Cena: Pri Simobil od 1 EUR dalje, v prosti prodaji 520 EUR

ZA: Oblikovanje, hitrost, zvok.

PROTI: Razširljivost, vgrajena baterija, pomanjkanje aplikacij, ugašanje WiFija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji