Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, pametni telefon

N kot najboljša?

Tik pred izidom te številke je prispela k nam prva pošiljka težko pričakovanih Nokij N97. Velike napovedi izdelovalca so obetale pravo revolucijo. Toda prvi vtisi kažejo, da naprava ni povsem izpolnila naših pričakovanj. Vsekakor pa pomeni korak naprej in daje občutek, da se Nokia vrača v boj za zahtevnejši segment kupcev.

Ob prvem stiku z napravo nas njena dodelana zunanjost vsekakor ne more pustiti hladne. Že sama škatla, ki je elegantno črna in preprosta, namiguje na zgledovanje po konkurenci. Telefon se zdi na pogled nekakšna mešanica med Nokio 5800, iPhonom in HTC TyTNom. Velik, za dotik občutljiv zaslon je nameščen na edinstven drsni mehanizem, ki ob razkritju tipkovnice zaslon tudi nekoliko privzdigne, podobno kot pri prej omenjen TyTNu II. Naprava se zdi trdna in ob uporabi nam ni treba pretirano skrbeti, da bi kaj polomili. Najšibkejši člen se zdi elektronska povezava med spodnjim in zgornjim delom aparata, ki poteka prek tankega upogljivega kabla. Sam zaslon je pridobil še nekaj dodatnih milimetrov glede na predhodnika v modelu 5800, a tega morda ne opazimo na pogled, vsekakor pa pri rabi.

Operacijski sistem Symbian S60 pete generacije je tako dobil na voljo ravno pravo delovno površino za udobno rabo brez potrebe po pisalu. Pisalo je priloženo, a zanj ni prostora v napravi, kot pri Samsung Omnii ga lahko obesimo ob strani. Ob pogledu na pisalo smo sprva mislili, da so v Nokii kompletu priložili ključ USB, saj je ploščate oblike in ne spominja na tipična pisala. A po enem dnevu intenzivne rabe smo ugotovili, da prave potrebe po pisalu pravzaprav ni in to je razveseljujoče.

Osnovni tipki za sprejem ter zavrnitev klica sta občutljivi za dotik, poleg njiju pa je prava mehanska tipka, s katero prikličemo menu. Kljub razmeroma velikim meram naprave se tipkovnica QWERTZ ne razteza po vsej širini, saj na levi strani najdemo navigacijske tipke, podobne tistim iz Nokij serije E. Sama tipkovnica je kakovostna, tipke pa morda za malenkost premajhne za povprečnega uporabnika. Nekoliko nenavadna je postavitev preslednice, saj je skoraj povsem ob desnem robu in smo se ji morali kar malo privajati. Na vrhu naprave poleg priklopa za slušalke najdemo standardni gumb za vklop in izklop naprave ter spreminjanje profila. Slednje je zdaj sicer precej preprosteje prek zaslonske aplikacije na domačem zaslonu.

Največja novost prenovljenega operacijskega sistema je prav domači zaslon, ki ga lahko prilagajamo lastnim željam ter potrebam, saj nanj preprosto postavimo tako imenovane "widgete" priljubljenih aplikacij. Pomembna pridobitev za Nokio, a obenem ne smemo pozabiti, da podobne nastavljive domače zaslone pri konkurenci videvamo že nekaj časa. Nabor aplikacij, ki so na voljo za samo napravo, je seveda širok. Hiter pregled že nameščenih programov pa nam poda osnovno namembnost, ki jo je napravi namenil izdelovalec. Opazimo namreč veliko usmerjenost v povezovanje z družabnimi omrežji, spletnimi aplikacijami ter spletnimi storitvami. Izpostavljene so predvsem strani, kot so Youtube, Facebook, Flicker ter Nokiin lastni OVI. Vpetost storitev v samo napravo deluje odlično in večino časa sploh nimamo občutka, da pravzaprav uporabljamo spletne rešitve, do katerih pridemo na daljavo. Poleg tipičnih programov, ki jih že skorajda pričakujemo na vsakem pametnem telefonu, velja omeniti Nokia Maps, saj dobimo ob nakupu enoletno naročnino na navigacijske storitve. Ena bolj neobičajnih aplikacij je vsekakor oddajnik FM, ki nam omogoča nastavitev frekvence oddajanja znotraj FM območja, na kateri nato telefon oddaja predvajano glasbo, ki jo tako lahko poslušamo na našem radijskem sprejemniku. Stvar zna biti uporabna predvsem v avtomobilu, saj so v notranjost telefona vgradili kar 32 GB pomnilnika - to bi moralo zadoščati tudi največjim glasbenim navdušencem.

Model N97 nikakor ni slaba naprava, ravno nasprotno, a na nas ob uporabi ni naredila posebnega vtisa. S strojnega vidika ne prinaša nikakršnih večjih novosti, naprave z zasloni, občutljivimi za dotik, polnimi tipkovnicami in zmogljivimi fotoaparati niso več redkost. V Nokii sicer poudarjajo njihovo usmerjenost v storitve, a za prodajno uspešnico potrebuješ nekaj drugačnega, nekaj, kar navduši ob prvem stiku, ne le samodejno posodabljanje programov prek brezžičnih povezav (kar tudi ni novost na trgu). Vsekakor nestrpno pričakujemo nadaljnji razvoj, predvsem v smeri poslovnih telefonov. N97 je še vedno pripadnica serije N, kar pomeni, da je prvotno namenjena zabavi in s tem mlajši populaciji.

Namenoma smo povsem za konec prihranili omembo ene vidnejših težav naprave, počasno odzivanje. Kljub vsemu večina ne želi čakati dve sekundi, da se slika na zaslonu obrne v pravo smer (pravzaprav nas to spominja na HTCjeve telefone). Zaostajanje postane očitno pri odpiranju določenih menujev ter aplikacij, občasno pa naprava za nekaj sekund povsem odpove poslušnost. A kot smo videli že pri modelu 5800, Finci take težave, ki izvirajo predvsem iz programskega dela, uspešno odpravljajo s kasnejšimi nadgradnjami. Upamo, da bo tudi tokrat tako.

Mimogrede, med preizkušanjem je telefon svoj akumulator izpraznil v točno 8 urah in 11 minutah...

Nokia N97

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian S60, peta generacija.

Pomnilnik: 32 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 640 × 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 649 EUR; 349 EUR v paketih Povezani 44/77 pri Mobitelu.

Za: Tipkovnica QWERTY, kakovostna izdelava, prenovljen operacijski sistem.

Proti: Občasno premalo odziven, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji