Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2008

Mobilno branje novic

V članku na prejšnjih straneh smo se podrobneje posvetili bralnikom RSS. Seveda so se ti podobno kot večina sodobne komunikacije že preselili tudi na mobilnike. Pravzaprav je že toliko bralnikov namenjenih mobilnemu svetu, da se uporabnik včasih težko odloči, katerega izbrati. Preizkusili smo nekatere trenutno najbolj priljubljene.

Mobilni bralniki RSS po zmogljivostih ne zaostajajo veliko za pravimi namiznimi različicami. Sam protokol in način prikaza novic je pravzaprav skorajda idealen za uporabo na mobilnih napravah z manjšimi zasloni ter omejenimi podatkovnimi prenosi. Zato so takšni bralniki med mobilnimi uporabniki zelo hitro postali nujno orodje, saj smo lahko ob precej manjšem prenosu podatkov (in posledično nižjem računu) ves čas na tekočem z novicami, ki nas zanimajo. Področje, na katerem mobilni bralniki še zaostajajo za namiznimi različicami, so podcasti. Predvsem zvočne vsebine se pri današnjih mobilnih prenosih že lahko nemoteno prenaša, zato se počasi izdelovalci trudijo te možnosti ponuditi tudi mobilnim uporabnikom.

Podobno kot pri namiznih različicah tudi mobilnim bralnikom RSS dodajajo vedno več zmožnosti, med najpogostejšimi so dostava informacij o vremenu, delnicah in možnost mobilnega urejanja spletnih dnevnikov. V marsikaterem današnjem mobilnem telefonu je preprost bralnik RSS že nameščen ob nakupu, a mnogi se ne zadovoljijo z njim.

Kaj in kako

Ponudba različnih programov, ki omogočajo prebiranje novic prek protokola RSS, je velika, zato smo se na tokratnem preizkusu omejili na tiste programe, ki so trenutno najbolj priljubljeni. Dodaten pogoj je tudi brezplačnost, saj plačljive različice v osnovi ne morejo ponuditi nič pretresljivo boljšega, zahteve po različnih plačljivih dodatnih zmožnostih pa so stvar osebnega okusa. Omejili smo se na tri najbolj razširjene operacijske sisteme med pametnimi telefoni, in sicer Windows Mobile 6, Blackberry OS ter Symbian S60. Applov iPhone smo tokrat izpustili, saj ima že nameščen bralnik RSS, ki ga uporablja večina kupcev. Večina priljubljenih bralnikov RSS je namenjena več, če ne kar vsem mobilnim operacijskim sistemom, takšni so kar štirje na našem seznamu. Zadnja dva pa sta posebnost, saj sta že nameščena v telefonih, zato je vsak namenjen le določenemu operacijskemu sistemu. Na preizkus smo ju uvrstili, ker povsem zadovoljita potrebe in sta zato priljubljena med kupci teh telefonov.

Opera Mini

Najbolj priljubljen (in po ocenah nekaterih tudi najboljši) mobilni spletni brskalnik že nekaj časa ponuja tudi vgrajen bralnik RSS. Prav njegova vgrajenost znotraj spletnega brskalnika pa mu omogoča nekoliko drugačno delovanje, kot smo vajeni. Novih kanalov tako ne dodajamo neposredno z vnosom naslova v bralnik, temveč se nam med brskanjem po spletu na vrhu strani, ki omogočajo naročanje na RSS, prikaže seznam kanalov, ki so na voljo. Ko izberemo želeni kanal, se nam odpre stran samega vira RSS, na kateri imamo možnost prijave na ta vir. Čeprav je način dodajanja priročen pri brskanju po spletu, pa bi si kljub vsemu želeli možnost neposrednega ročnega dodajanja naslovov v samem bralniku. Tam lahko namreč vire le pregleduje in odstranimo.

Naročeni viri se posodobijo vsakič, ko zaženemo program, pri pregledovanju pa se nam prikažejo naslovi novic skupaj z enostavčnim opisom. Oblikovno program ne sodi med bolj dodelane, zdi se, da je vse podrejeno hitremu delovanju. Če želimo več informacij o novici, se bralnik nemudoma spremeni v spletni brskalnik in nam prikaže prvotno stran z novico.

Ena velikih prednosti Opere Mini je ta, da je na voljo za skorajda vse mobilne telefone na trgu, in to jo postavlja daleč v ospredje. K množični uporabi tega bralnika vsekakor veliko prispeva tudi to, da je del spletnega brskalnika, saj večina ljudi tako le izrabi dodatno zmožnost in ne čuti potrebe po še enem ločenem programu. Res je tudi, da sta prav namizni različici brskalnikov Mozilla in Opera prispevali k poenotenju okrog protokola RSS, zato ne čudi vpliv Opere tudi na mobilnem področju. In, ne nazadnje, Opera omogoča sinhronizacijo priljubljenih povezav, se pravi tudi povezav RSS, s spletiščem MyOpera, to pa pride zelo prav pri menjavi dlančnika ...

Opera Mini 4.0

Spletna stran: www.operamini.com.

Podprti sistemi: Blackberry OS, Windows Mobile, vsi telefoni J2ME.

Za: Enostavna raba, integracija v brskalnik.

Proti: Način dodajanja novih kanalov.

Bližnjico do bralnika RSS najdemo med zaznamki.

Seznam naročenih virov v Operi

Na vrhu strani, ki omogoča naročanje na RSS, se prikaže značilen znak.

Viigo

Viigo je izdelek manjšega zasebnega kanadskega podjetja, ki se lahko pohvali z enim najbolj dodelanih grafičnih vmesnikov na tem področju. Program je na voljo v dveh različicah, in sicer za telefone z operacijskim sistemom Windows Mobile in za telefone Blackberry. To, kar se je začelo kot eden prvih samostojnih brezplačnih bralnikov RSS za telefone Blackberry, je danes program, ki ponuja vrsto dodatnih zmožnosti. Med drugim nam lahko program dostavlja poročila o vremenu, rezultatih športnih dogodkov ter spremlja stanje naših pošiljk pri kateri od ekspresnih služb. Prav zato že krožijo govorice, da je moč kmalu pričakovati vsaj deloma plačljive različice tega programa.

Nove kanale lahko dodajamo na dva načina, z izbiro s seznama več kot pet tisoč znanih virov, ki jih najdemo v programu, ali z ročnim vnosom posameznih kanalov. Najnovejša različica pa zmore celo samodejno uskladitev z nekaterimi spletnimi bralniki, kot je na primer Googlov.

Nastavitev je malo, a ljub temu več kot pri večini drugih mobilnih bralnikov. Nastavimo lahko velikost pomnilnika, skupno število člankov, največje število prikazanih člankov za posamezen vir, interval samodejnega obnavljanja in vklop prikaza slik. Na seznamu naročenih virov so z zvezdico označeni obnovljeni viri, na vidimo tudi število neprebranih člankov. Članki znotraj posameznega kanala so ločeni po dnevih, na seznamu pa vidimo le njihove naslove. Z izbiro določenega članka dobimo povzetek, ki lahko vsebuje tudi slike. Nadaljnje možnosti, ki so nam na voljo, so prenos celotnega članka znotraj programa Viigo, odprtje spletne strani v spletnem brskalniku ter pošiljanje članka po elektronski pošti.

Izpopolnjena grafična podoba ter veliko dodatnih zmožnosti pa terja svoj davek. Delovanje tega programa je tako veliko počasnejše od večine preizkušenih. Predvsem moti dolgotrajno osveževanje kanalov ter dolgotrajno zapiranje samega programa. Namestitvena datoteka prav tako ni med najmanjšimi, to je pri (zaenkrat še) omejenem prostoru na mobilnih telefonih lahko tudi slabost.

Viigo

Spletna stran: viigo.com.

Podprti sistemi: Blackberry OS, Windows Mobile.

Za: Ličen vmesnik, dobro upravljanje.

Proti: Počasno delovanje.

Pogled na seznam virov

Seznam neprebranih člankov

Možnosti ob prebiranju članka

FreeRange FreeReader

Podjetje FreeRange ponuja dve različici svojega bralnika RSS. Prva, imenovana WebReader, je na voljo za plačilo, preizkušeni FreeReader pa je brezplačen. Seveda to, da je program brezplačen, prinaša nekatere omejitve. Med njimi je morda najbolj moteča tista, ki nas omejuje na največ deset virov, ki jih lahko hkrati spremljamo. Omeniti moramo, da smo med našim preizkusom uspešno dodali kar 13 virov, ki so se osveževali brez težav, veliko uporabnikov je namreč tudi na spletnih forumih že izrazilo dvom o resničnem obstoju takšne omejitve.

Program je na voljo za prav vse operacijske sisteme na mobilnih telefonih (razen Applovega), zato je visoko na lestvici priljubljenih bralnikov RSS. Takoj po namestitvi programa, ki ga naložimo kar prek brskalnika mobilnega telefona, si lahko ustvarimo brezplačen račun pri podjetju. Vire je mogoče dodajati prek iskanja po zbirki znanih virov ali z neposrednim ročnim vnosom naslova. Vire lahko dodajamo tudi na osebnem računalniku prek spletne strani, na katero se prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom. Program omogoča razporejanje virov v različne kategorije, prikaz pa je mogoče zelo prilagoditi lastnim željam. Spreminjamo lahko splošne nastavitve, kot na primer velikost pisave, intervale samodejnega osveževanja, prikaz slik, barvno shemo programa, pa tudi nastavitve posameznih virov. Vsakemu posebej lahko določimo prikaz slik ter povezav, količino podatkov, ki jih želimo prenesti pri samodejnih posodobitvah, in še nekaj podrobnosti.

Samo podajanje vsebine je pregledno, razočaralo nas je le odpiranje celotnega članka, saj se prenese velik del spletne strani, tudi nekatere povezave, to pa povzroči nepotreben dodaten promet in nekoliko zmede pri pregledovanju. Za ogled celotnih člankov je zato bolje uporabiti možnost ogleda v zunanjem spletnem brskalniku. Drugih večjih pripomb nismo imeli, program se odlično odreže pri opravljanju svoje naloge, poudariti velja, da nam v plačljivi različici ponudi nekaj dodatnih zmožnosti, podobnih tistim v programu Viigo, ki pa jih nismo niti malo pogrešali.

FreeRange FreeReader

Spletna stran: www.freerangeinc.com.

Podprti sistemi: Blackberry OS, Windows Mobile, Palm Treo, vsi telefoni J2ME.

Za: Hitro delovanje, podprti vsi operacijski sistemi.

Proti: V brezplačni različici na voljo le 10 virov.

Ob prvem zagonu lahko ustvarimo brezplačen račun.

Seznam virov, razdeljenih v skupine.

Možnosti ob prebiranju so podobne tistim v programu Viigo.

NewsGator Go!

NewsGator je na voljo za skorajda vse operacijske sisteme, od namiznih do mobilnih. Odlikuje ga prav sinhronizacija z namiznimi in spletnimi bralniki RSS, to pa pomeni, da nam ni treba v vsako napravo posebej vnašati vseh naših virov. Prav tako nam ni treba na namiznem računalniku znova gledati istih člankov, ki smo jih že na mobilnem telefonu označili kot prebrane. Po namestitvi si kar v programu izberemo poljubno novo uporabniško ime in geslo ali pa uporabimo že obstoječe.

Vire lahko dodajamo ročno z vnosom naslova ali ob pomoči iskalnika, v katerega vpišemo naslov spletne strani, ta pa nato (večinoma) uspešno samodejno izlušči točen naslov RSS vira.

Seznam virov se prikaže kot nekakšna drevesna struktura, tudi tu je možno urejanje virov po skupinah, ki je pri večjem številu skoraj nuja. Upravljanje znotraj programa je nekoliko nerodno, čeprav nam program ne ponuja veliko možnosti in so tudi menuji posledično precej kratki. Delovanje je precej počasno, včasih se celo neznosno zatika. Predvsem prehajanje med seznamom virov in seznamom člankov znotraj posameznega vira je precej dolgotrajnejše kot pri nekaterih drugih preizkušenih programih. Delovanje je nekoliko hitrejše na telefonih z operacijskim sistemom Blackberry OS, a kljub vsemu tudi tu občutno počasnejše kot pri FreeReaderju. Prikaz člankov ni posebej grafično dodelan, se pa pri prikazu prikažejo tako slike kot zunanje povezave. Če želimo videti celoten članek, se nam odpre v oknu spletnega brskalnika.

Različica za operacijski sistem Windows Mobile, ki smo jo preizkusili, je imela kar nekaj težav pri pravilnem prikazovanju nastavitev, saj so se nekatere vrstice med seboj prekrivale, tega nismo opazili še pri nobenem drugem programu. Prav tako tega nismo opazili pri različici za Blackberry. Omeniti velja, da sta različici za Blackberry in Javo nastali v sodelovanju z družbo FreeRange, zato sta nekoliko drugačni od različice za Windows Mobile in v marsičem spominjata na prej opisani FreeReader.

NewsGator Go!

Spletna stran: www.newsgator.com.

Podprti sistemi: Blackberry OS, Windows Mobile, vsi telefoni J2ME.

Za: Sinhronizacija s številnimi drugimi bralniki.

Proti: Nekoliko počasno delovanje.

Drevesna struktura seznama virov

Seznam člankov po dnevih

Preprosta oblika članka

RSS Hub

RSS Hub je bralnik, ki ga najdemo že nameščenega v nekaterih novejših telefonih z operacijskim sistemom Windows Mobile. V resnici program ni nov, saj je povsem enak enemu najbolj priljubljenih plačljivih bralnikov, imenovanemu Newsbreak. Čeprav je njegova brezplačnost najprej namigovala na nekoliko okrnjeno različico, so pri izdelovalcu potrdili, da gre za povsem enak program. Kljub zaenkrat ozkemu krogu uporabnikov pa bi ob vedno večjem tržnem deležu tajvanskega podjetja HTC na področju pametnih telefonov lahko postal eden bolj uporabljanih bralnikov RSS. Prav zato smo se ga odločili vključiti v naš preizkus.

Sam grafični vmesnik na prvi pogled ni posebej zanimiv, saj spominja na značilno okensko aplikacijo. Vidimo seznam virov, ki jih lahko razporejamo v različne skupine, ob njem pa število člankov in število novih člankov. Ko izberemo želeni vir, pa se nam prikaže precej bolj dopadljiv seznam člankov znotraj tega vira. Na vrhu strani se prikaže celo značilen znak strani, če je na voljo. Še boljši vtis pa naredi samo prebiranje članka. Ta je lično oblikovan in spominja na pravo pregledovanje spletne strani. Tudi tu se na vrhu prikaže logotip strani.

Same vire lahko znova dodajamo na več načinov. Za dodajanje bolj znanih bomo uporabili kar vgrajeni seznam, za druge pa lahko uporabimo Microsoftov LiveSearch, ki najde tudi večino slovenskih virov, zato se ni treba truditi z ročnim vnašanjem. Možen pa je tudi neposreden vnos iz brskalnika.

Posebnost tega bralnika, ki jo pri večini konkurence zaenkrat še pogrešamo, pa je zmožnost sprejemanja različnih podcastov, tako zvočnih kot slikovnih. Z RSS Hubom se namreč lahko prijavimo tudi v našo priljubljeno radijsko ali televizijsko oddajo, če jo postaja oddaja v obliki podcasta. Pri tem pa ne smemo pozabiti na veliko količino prometa, ki se pri tem ustvari.

Rečemo lahko, da je RSS Hub kot plačljiva izvedba Newsbreak eden boljših bralnikov RSS, a je v brezplačni izvedbi žal na voljo le na nekaterih telefonih. Preostali uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Mobile pa se bodo morali zadovoljiti s kakšnim drugim programom ali odšteti dvajset dolarjev za plačljivo različico.

RSS Hub 1.0

Spletna stran: www.iliumsoft.com.

Podprti sistemi: Windows Mobile6.

Za: Podcasti, prikaz člankov.

Proti: Na voljo le kot že nameščen program na nekaterih telefonih.

Preprost, a pregleden seznam virov.

Pogled na neprebrane članke z logotipom vira na vrhu strani.

Krajši povzetek članka s povezavo na celotno zgodbo.

Nokia RSS Reader

Nokiini telefoni z nameščenim operacijskim sistemom Symbian S60 imajo v privzetem spletnem brskalniku vgrajen tudi preprost bralnik RSS. Najdemo ga tako, da v spletnem brskalniku znotraj zavihka Bookmarks izberemo Web feeds. Če ga uporabljamo prvič, bo seznam virov (v nasprotju z drugimi programi) povsem prazen.

Program je najpreprostejši od vseh preizkušenih, saj med nastavitvami ponuja le možnost vklopa in izklopa samodejnega prenosa. Prav tako za vnos novega vira ne ponuja nikakršne pomoči v obliki seznama znanih virov ali iskalnika. Preostane nam le ročni vnos, to pa pomeni, da moramo vedeti točen naslov vira, ki večinoma ni samoumeven. Prav tako sami določimo prikazno ime. Vire lahko premikamo v mape, ki delujejo podobno kot skupine v drugih programih. Pri osveževanju lahko izbiramo med posodobitvijo le posameznega vira ali vseh, ki so na seznamu.

Znotraj posameznega vira vidimo seznam naslovov člankov ter različni ikoni za prebrane in neprebrane članke. Ob izbiri posameznega članka se nam odpre precej nerodno oblikovana vsebina, saj obroba okrog izbranega naslova deloma prekriva datum in uro. Slike so prilagojene širini zaslona, čisto na dnu pa imamo na voljo povezavo do celotnega članka, ki se odpre v spletnem brskalniku. Med članki prehajamo tako kot med sporočili s smernimi tipkami, v zgornjem desnem kotu se nam ob tem izpisuje zaporedna številka članka in skupno število. Program ni prirejen za branje brez povezave, saj se vsebina člankov prenese šele ob poskusu prebiranja in to bo za nekatere slabost.

Sam bralnik je pravzaprav precej skromen program, katerega edina prednost je vgrajenost v sam operacijski sistem oziroma spletni brskalnik. Kljub temu menimo, da za manj zahtevne uporabnike povsem zadošča, saj se oblikovno povsem sklada s splošno podobo operacijskega sistema in svoje delo opravlja sorazmerno hitro. Tisti, ki potrebujejo le nekaj novic na poti, naj vsekakor najprej preizkusijo ta že nameščeni program.

Nokia RSS reader

Spletna stran: www.nokia.com.

Podprti sistemi: Symbian S60.

Za: Preprost za uporabo, že nameščen.

Proti: Premalo možnosti, le ročni vnos virov.

Nokiin bralnik RSS najdemo na vrhu seznama priljubljenih strani.

Ročno dodajanje novega vira

Nekoliko nerodno oblikovanje vsebine

Protokol RSS in način prikaza novic je pravzaprav skorajda idealen za uporabo na mobilnih napravah z manjšimi zasloni ter omejenimi podatkovnimi prenosi.

Na marsikaterem današnjem mobilnem telefonu je preprost bralnik RSS že nameščen ob nakupu, a mnogi se ne zadovoljijo z njim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji