Objavljeno: 25.8.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2020

Mobilni vrtičkarji

Vrtnarjenje oziroma skrb za najrazličnejše rastline je ena bolj sproščujočih dejavnosti, ki v današnjem času predstavljajo protiutež sodobnemu tempu življenja. Da bi iz nje izvlekli, kar največ, poskrbijo naslednje aplikacije za telefone iPhone in tablice iPad.

Preden se lotimo vrtičkanja, je dobro vedeti, s kakšno zemljo imamo opravka. Aplikacija mySoil priskrbi natančne informacije glede na lokacijo. Na pladnju nam postreže s podatki o kislosti, tipu, temperaturi in hranilnosti izbranega kosa zemlje. Ker je aplikacija britanska, je pokrita večina Evrope. Žal bomo informacije o slovenski grudi v programu za zdaj zaman iskali. Lahko si pomagamo s sosednjimi oziroma primerljivimi državami ali še bolje, podatke priskrbimo sami in z njimi pomagamo drugim navdušencem nad vzgajanjem rastlinja.

V drugem koraku se lotimo načrtovanja. Program iScape nam omogoča, da se lotimo vrtičkanja in urejanja okolice premišljeno. Navidezen vrt ustvarimo iz bogate knjižnice objektov, priloženih programu, ob pomoči obogatene resničnosti ali s sliko, ki jo posnamemo s fotoaparatom, vgrajenim v telefon. Z izdelanim 2D- in 3D-načrtom si bomo lažje predstavljali, kakšna bo naša zamisel videti kasneje v praksi, zato morebitne napake ne bodo tako usodne, kot če bi se dela lotili brezglavo in po trenutnem navdihu. Projekt lahko delimo neposredno iz aplikacije in tako dobimo dovoljenje boljše polovice, še preden primemo v roke lopato.

Naslednji pripomoček je vrtnarski koledar, ki ga ustvarimo z aplikacijo Gardening Companion. Poleg koledarja in z njim povezanih različnih opomnikov program ponuja še obilico vrtičkarskega znanja, s katerim bo naš vrt uspeval kot nikoli doslej.

Eno bolj priročnih orodij za vrtičkarja oziroma splošnega navdušenca nad rastlinami je aplikacija, ki prek vgrajene kamere prepozna slikano rastlino. Garden Answers pozna več kot dvajset tisoč različnih rastlin in je pravi zaklad pri odkrivanju novih vrst bodisi na sprehodu bodisi na domačem vrtu. Uporaba programa je preprosta: rastlino najprej fotografiramo, sliko s prsti obrežemo ter pošljemo na strežnik. V kratkem smo za svoj trud nagrajeni z natančnimi informacijami o zelenju, ki ga imamo pred sabo.

GardenTags je neke vrste družabno omrežje, ki povezuje navdušence nad gojenjem rastlin. Poveže nas z enako mislečimi uporabniki, ki nas navdihnejo za prihodnje podvige, nam podelijo vrsto koristnih nasvetov ali zgolj podpirajo na naši vrtnarski poti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji