Objavljeno: 10.9.2005 21:38 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004

Med računalnikom in televizijo

Zakaj bi glasbo MP3 in filme DivX gledali in poslušali zgolj na računalniku, če pa jih lahko povežete z glasbenim in TV sistemom v dnevni sobi? Pri tem sta vam lahko v pomoč spodaj opisana izdelka.

Priznajmo si - kaj zaseda največ prostora na naših diskih? Datoteke MP3 in DivX, seveda. In kje jih največkrat poslušamo in gledamo - kar na samih računalnikih. To pa je škoda, glede na to, da se računalniški zvočniki večinoma niti od daleč ne morejo meriti s "pravimi", užitek gledanja filma na računalniškem monitorju pa tudi ni tisto, kar od filma ponavadi pričakujemo. Resda so si zahtevnejši in bolje opremljeni navdušenci že davno omislili grafične kartice z video izhodom ter delovno in dnevno sobo povezali z ustreznimi kabli, toda to enostavno še vedno ni čisto enako, kakor v video komponento vstaviti DVD ali glasbeni CD in se zavaliti v fotelj. Ne nazadnje zato, ker potrebujemo še vsaj brezžično miško (ki "nese" skozi steno!) in nekaj spretnosti za upravljanje te miške (npr. na kolenih).

Prava rešitev bi bila naprava, ki bi "igrala" nekakšen vmesnik med računalnikom in televizorjem in bi jo namestili pod televizor. Nekaj takega kar danes na trgu dobimo pod imenom "digital media hub". Izdelek, ki ga v dnevni sobi upravljamo z daljincem in na televiziji prikazuje bitne slike in glasbene in/ali video datoteke v računalniku, povezanem v omrežje.

Linksys Wireless-B Media Adapter

Screenshot programa in Screenshot uporabniškega menuja; Nadzornega programa v računalniku pravzaprav sploh ni, na televiziji pa je menu sicer lepo oblikovan, a zelo omejen.

Linksys je podjetje, specializirano za omrežne izdelke, v zadnjem času predvsem brezžične (predvsem zaradi teh ga je pred kratkim kupil Cisco), tu in tam pa razvijejo tudi kak izdelek, ki ne sodi popolnoma v to kategorijo. Media Adapter je že tak, čeprav je na pogled podoben številnim brezžičnim dostopnim točkam. Zamisel o njegovi rabi je preprosta. Namestimo ga poleg televizorja, njegove avdio in video izhode (činč) potegnemo do vmesnika SCART televizorja, v računalnik namestimo priloženi program, nato pa računalnik in Media Adapter omrežno povežemo. Slednje lahko naredimo z ožičenim omrežjem (100 Mb/s) ali z brezžičnim (podprt je 11 Mb/s standard 802.11b). Povezovanje je preprosto, saj namestitveni program v računalniku sam najde napravo, vse, kar moramo vpisati, je še pot do glasbenih datotek in fotografij v računalniku, ki naj jih Media Adapter predvaja. Ko je program nameščen, lahko vzamemo v roke daljinca in z menuji po televiziji brskamo in predvajamo želeno glasbeno datoteko ali pa skupino fotografij.

Media Adapter se izkaže kot uporaben, vendar nič več kot to. Predvsem mu že v osnovi manjka gotovo zelo uporabljana zmogljivost - predvajanje filmskih datotek. Poleg tega je za to, da zna predvajati le digitalne fotografije in datoteke MP3, enostavno predrag. Pogrešali smo tudi nekoliko bolj zmogljiv uporabniški vmesnik, ki bi omogočal izdelavo seznamov glasbenih datotek in/ali digitalnih fotografij. Ali pa možnost "previjanja" MP3-jev naprej/nazaj. Ali pa... Skratka, delujejo le osnovne stvari, kar kaže na to, da je izdelek še v otroški fazi in bo moral do prave uporabnosti še nekoliko zrasti.

Pinnacle ShowCenter

Screenshot programa in Screenshot uporabniškega menuja; Nadzorni program v računalniku je zelo zmogljiv in prijazen, menu po televiziji pa vendarle nekoliko manj.

Tudi ShowCenter je prvi poizkus tovrstne naprave, ki se ga je lotil Pinnacle. Vse kaže, da so se projekta lotili veliko bolj resno, zato je naprava tudi veliko bolj uporabna. Že iz oblike in velikosti je razvidno, da je namenjena "vgradnji" med razne komponente, kot so DVD, videorekorder in podobne. Po drugi strani pa je prav zabavno, ko ShowCenter odpremo in ugotovimo, da je dve tretjini ohišja dobesedno praznega, saj celotno napravo sestavlja le majhno vezje z osnovnim čipom Sigma Designs Real Magic EM8551 in minimalističen napajalnik.

ShowCenter lahko v omrežje v osnovi povežemo z ožičeno povezavo (100 Mb/s), kot nadgradnjo pa si lahko omislimo eno izmed podprtih brezžičnih kartic PC Card in vzpostavimo tudi brezžično povezavo. Žal so podprte le 11 Mb/s kartice 802.11b, kar pomeni, da bomo v praksi lahko predvajali le glasbene in video datoteke (da, podprto je predvajanje videa!) s pretokom pod 4,5 Mb/s (kar je praktična hitrostna omejitev standarda 802.11b). Za datoteke DivX to ne bo omejitev, DVD-jev pa po brezžični povezavi enostavno ne bomo mogli gledati.

Program, ki ga namestimo v računalnik, je zelo pregleden in uporaben in omogoča enostavno dodajanje fotografij, glasbenih in video datotek, ki jih potem Showcenter "vidi" in predvaja na televiziji. Omogočeno je tudi pregledovanje izbranega imenika in sprotno posodabljanje njegove vsebine. V sami napravi so podprti formati WAV, MP3, MPEG-1, MPEG-2, DivX, Xvid, JPEG in BMP, formate, ki jih naprava ne podpira neposredno (WMV, DV, GIF), pa program pretvori in shrani v enem od podprtih formatov.

Precej bolje kakor Linksys je ShowCenter opremljen tudi na zadnji strani, kjer najdemo celo digitalna zvočna izhoda (električni in optični), komponenti video izhod in seveda izhod S-Video.

V praksi se ShowCenter izkaže dobro, a tudi tu ne moremo mimo vtisa, da je programerjem "televizijskega" uporabniškega vmesnika zmanjkalo časa. Predvajanje filmov je sicer popolnoma gladko (preizkusili smo nekaj naključnih DivXov), vendar je previjanje naprej/nazaj precej nerodno in na meji uporabnosti. Tudi previjanje MP3-jev je nerodno, pri predvajanju fotografij pa pogrešamo izdelavo lastnega predvajalnega vrstnega reda. Naj omenimo, da je bil s prvotno različico programske opreme daljinec nekoliko preslabo odziven, a je z novo različico to odpravljeno.

ShowCenter je predviden samo za uporabnike Oken 2000 in XP, vendar se je že zganila odprtokodna skupnost, ki razvija program OpenShowCenter, ki deluje v Linuxu, BSD, Mac OSX in SunOS.

Pinnacle ShowCenter je presenetljivo uporaben, a ne moremo mimo dejstva, da je vendarle predrag za to, kar z njim dobimo. Resda lahko z njim v naslanjaču v miru gledamo filme DivX, vendar ne gre pozabiti, da se bomo, med drugim, morali odpovedati podnapisom (ki jih v računalniku odpiramo v specializiranih prevajalnih programih).

Linksys Wireless-B Media Adapter

Kaj: Vmesnik med računalnikom in televizorjem, ki omogoča gledanje filmov in slik ter poslušanje glasbe.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si, (01) 514 06 10.

Cena: 64.320 tolarjev.

Za: Brezžična in žična povezava.

Proti: Ne podpira prenosa videa, nekoliko neroden televizijski vmesnik.

Pinnacle ShowCenter

Kaj: Vmesnik med računalnikom in televizorjem, ki omogoča gledanje filmov in slik ter poslušanje glasbe.

Izdeluje: Pinnacle, www.pinnaclesys.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; ZAK, www.zak.si, (01) 568 41 92.

Cena: 67.900/72.000 tolarjev.

Za: Zelo dobra podpora filmom DivX in Xvid.

Proti: Nekoliko neroden televizijski vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji