Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2008

Malo denarja, malo muzike

HD je danes magična kratica. Prodajajo nam High Definition televizorje, oddajajo nam High Definition tv kanale, že dalj časa so na voljo High Definition video kamere, kmalu bodo taki tudi fotoaparati (med snemanjem videa). Hej, celo Monitor TV se ponaša s to oznako, HD. Pa je oznaka res dovolj, da se navdušimo nad izdelkom z njo?

V rokah se nam je znašla video kamera manj znanega podjetja JAT, ki se čisto resno in zelo na veliko ponaša z oznako HD, hkrati pa za shranjevanje video posnetkov ne uporablja kaset, DVDjev ali diska, temveč kar kartice SD. Povrhu stane le dobrih 140 evrov. Kar predobro, da bi bilo vse res, ne?

Skoraj. Dejansko je res, le končni rezultat, video posnetek, je bolj slab. Kamera JAT DVH-566 dejansko zajema video v formatu H.264 (datoteka ima končnico .MOV) in ločljivosti 720p, to je 1280 × 720 pik. Precej več pik, kot jih premore običajni širokozaslonski format PAL (720 x 576 pik). In dejansko je kamerica izredno majhna (111 × 68 × 41 mm) in lahka (227 gramov), video posnetke pa zapisuje na kartice SD (oz. v svoj pomnilnik, ki pa ga je le 32 MB). Krasi jo še tripalčni zaslon LCD in napajanje z litijevim akumulatorčkom ali štirimi baterijami AAA, pri čemer je za oneje predvideno eno in isto ležišče. Pohvalno! Pohvalimo lahko še njeno hitro odzivnost (to ne čudi, saj se ji ni treba ukvarjati z vrtenjem počasnega kasetnega traku), potem pa se pohvale počasi nehajo.

DVH-566 je namreč le nekakšen približek video kameri (kaj šele kameri HD), nekako tako, kot so približek pravim fotoaparatom brezimni izdelki, ki jih za zelo malo denarja prodajajo v raznih supermarketih. Resda si lahko z njo posnamemo video, in to celo v ločljivosti 1280 x 720, vendar je zelo slabe kakovosti. Video deluje sprano, barve so neizrazite. Video je tudi nekoliko temačen, če ne snemamo ravno na hudem soncu, kajti objektiv je res minimalističen in po velikosti skorajda primerljiv tistim, ki so jih pred časom nameščali na mobilne telefone (danes imajo nekateri fotoaparati boljše objektive). Objektiv tudi ne omogoča samoizostritve (autofocus), temveč lahko s tipko le izbiramo med običajno in makro izostritvijo. Pri prvi naj bi bila ostrina zagotovljena od 1,5 m do neskončno, pri drugi pa 14-14 cm. Tudi v praksi smo opazili, da bližnjih predmetov (od 15 cm do 1,5 m) s kamero pač ne moremo izostriti, pa tudi pri običajnem snemanju nekoliko bolj oddaljenih predmetov je ostrina dovolj dobra le na nekaterih delih slike.

Poleg tega je video precej tresoč, saj kamera nima vgrajenega sistema za ublažitev tresljajev, kot ga imajo običajne kamere že nekaj (deset) let, v zadnjem času pa ga začenjajo imeti tudi kompaktni fotoaparati, ki zmorejo snemanje videa. V praksi se to zelo pozna, saj je roko nemogoče imeti tako mirno, da na končnem izdelku ne bi bili vidni tresljaji.

Kamera naj bi avtomatsko prilagajala belino, vendar se nam je v notranjih prostorih večkrat zgodilo, da je bila slika vse preveč modrikasta. Res pa je, da na soncu teh težav nismo imeli.

Posneti video formata H.264 ima bitno širino med 3,5 in 4 Mb/s (izmerjeno v programu VLC), v praksi pa je enominutna datoteka MOV zasedla 30 MB. Samo za primerjavo, Discovery HD, kot ga oddaja T-2, deluje z xxx Mb/s.

Sicer je kamera tudi fotoaparat, in sicer ločljivosti 5 megapik, čeprav lahko v nastavitvah izberemo tudi ločljivost "8 MP", pri kateri je slika očitno programsko raztegnjena. To je pravzaprav tudi zanimivost, ki jo najdemo le pri brezimnih fotoaparatih, resni izdelovalci pa se tega ne gredo. Za kakovost fotografij lahko rečemo podobno kot za kakovost videa - barve so nekoliko sprane in nenaravne. Sprožilec je nekoliko počasen, zato je dobro roko pred fotografiranjem povsem umiriti, drugače bo slika neostra. In za konec - fotografija v nepopolnih svetlobnih razmerah je precej zrnata oz. polna šuma. Nepopolne svetlobne razmere pa so hitro tu, saj bliskavice ni (to je sicer težko minus, kajti to velja za večino današnjih kamer), je le svetilka, ki pomaga pri snemanju s kamero. Vendar tudi tu ta nima prav velikega dometa.

Za povzetek bi lahko le ponovili to, kar smo zapisali že v naslovu - za malo denarja ne moremo pričakovati čudežev, še posebej ne na področju HD videa.

JAT DVH-566

Kaj: Visokoločljiva video kamera.

Kdo: JAT, www.jat.si.

Prodaja: Izid, www.izishop.net.

Cena: 140 EUR.

Za: Majhna in lahka, enostavna za uporabo, izdeluje posnetke ločljivosti 1280 × 720 pik.

Proti: Slaba kakovost videa in fotografij, ni sistema proti tresenju, ni samodejnega ostrenja.

Če bomo JAT uporabljali kot fotoaparat, moramo biti nekoliko potrpežljivi in roko pred proženjem povsem umiriti.

Objektiv je minimalističen in po velikosti skorajda primerljiv tistim, ki so jih pred časom nameščali na mobilne telefone (danes imajo nekateri fotoaparati boljše objektive).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji