Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2014

Malo cvenka, veliko muzike

V Slovenijo so začele tudi uradno prihajati storitve za pretakanje glasbe, ki omogočajo neomejeno poslušanje zajetnih zbirk pesmi. Do pred kratkim je bilo mogoče do teh storitev priti le z nekaj iznajdljivosti, zdaj so nekatere uradno na voljo tudi pri nas.

Applu je s trgovino iTunes uspelo glasbo spraviti v digitalno dobo, saj je bilo mogoče albume kupovati brez fizičnega nosilca. Ob prehodu s fizičnih nosilcev so bili daleč najhitrejša pot do želene glasbe programi za deljenje datotek (»torrenti« …), a jih za večino uporabnikov ni bilo preprosto uporabljati. iTunes je sistem nadgradil tako, da je zagotavljal enako hitrost in dosti preprostejšo rabo. Storitve za pretakanje glasbe vse skupaj peljejo še za nivo više. Zelo preprosto jih je uporabljati in, ker gre za sprotno pretakanje pesmi, so te storitve zanimive tudi zato, ker želeno skladbo slišimo takoj. Tistih nekaj deset sekund, kolikor je treba, da se prek iTunes k nam pretoči skladba, tu enostavno preskočimo. Tako smo priča zadnjemu koraku evolucije glasbe po potrebi, saj te storitve čas čakanja umaknejo iz enačbe. Ta hitrost in preprosta raba sta glavna aduta teh storitev, ki konzumacijo digitalne glasbe popeljeta za višjo raven.

Digitalne datoteke ljudje sicer še vedno kupujejo, a je rast tega področja zastala. Trenutno so tako v vzponu storitve za pretakanje glasbe, ki delujejo po načelu poslušaj, kolikor želiš. Za mesečno naročnino ima uporabnik na voljo zbirko skladb, ki jih lahko neomejeno posluša. Vse te storitve imajo tudi brezplačno raven, ki med poslušanjem streže oglase. Te storitve so v tujini na voljo že nekaj časa in naročniški poslovni model je vsaj za ta podjetja ugoden. Po skorajda enakem načelu deluje tudi Netflix, ki je za filme in nadaljevanke naredil enak korak naprej, kot so jih te storitve za glasbo.

■ Deezer je v Slovenijo prišel ob pomoči Telekoma, ki to storitev ponuja v svojih mobilnih paketih. Ob uporabi Deezerja v Telekomovem omrežju se nam preneseni podatki ne štejejo v mesečno žepnino megabajtov, ki so nam na voljo. Tako lahko glasbo na svojem mobilnem telefonu uporabljamo brez strahu. Za poslušanje glasbe lahko pridemo do Deezerja prek spletnega vmesnika ali namenskih programov za namizne in mobilne operacijske sisteme. Na namizju je zaenkrat na voljo le program za Okna 8.1 in v testni fazi je različica za Mac OS X.

Deezer je treba pohvaliti, saj je uporabniški vmesnik aplikacij na voljo v slovenščini. To pri drugih dveh konkurentih pogrešamo. Spotify postreže s preprostim izgovorom, da uradno pač ni na voljo v Sloveniji, Rdio pa takega opravičila nima.

Spletna aplikacija Deezerja je narejena pregledno in v kombinaciji s slovenščino ne predstavlja težkega uvajanja. Tako kot vse te storitve tudi Deezer pozna tako imenovane radijske postaje, ki različno združijo glasbo. Na tem področju Deezer nekoliko zaostaja za konkurenco, saj Rdio in Spotify bolje poskrbita za tiste trenutke, ko bi radi poslušali naključne skladbe. Malce manj pregledna je aplikacija za Android, ki je v primerjavi s konkurenco najbolj nerodna. Tudi nagrad za lepoto ne bo pobirala, a svoje delo opravi zadovoljivo.

Deezer se je razširitve na naš trg lotil temeljito in s spoštovanjem, kar je v modernem svetu startup podjetij in splošne ignorance do Slovenije pohvalna poteza. Tako kot pri konkurenci je treba za uporabo mobilnih aplikacij plačati najvišjo cenovno postavko, ki je nizkih 7 evrov. Za ta denar dobimo veliko, saj za polovično ceno enega albuma dobimo zajetno zakladnico glasbe, ki nam je vedno na voljo.

Deezer

Storitev za pretakanje glasbe.

Kje: deezer.com

Cena: Brezplačno – z oglasi. 3,5 EUR/mesec – brez oglasov, le prek brskalnika. 7 EUR/mesec – brez oglasov prek brskalnika in aplikacij.

✓    Slovenščina.

✗    Aplikacije bi lahko bile preglednejše.

■ Rdio. Glavni adut storitve Rdio so njihove aplikacije oziroma uporabniški vmesnik. Gre namreč za daleč najlepše programje med vsemi tremi storitvami, ki je za povrh tudi s stališča preprostosti rabe zelo dobro narejeno. Tu vodijo predvsem mobilne aplikacije, ki so zgled dobre prakse grafičnega oblikovanja in z estetiko izkušnji dodajo dodatno plast.

Rdio pozna brezplačno rabo, a je zelo omejena, saj lahko na mobilnih aplikacijah poslušamo le njihove postaje in tako ne moremo sami izbirati glasbe. V primerjavi z Deezerjem in Spotify je to slabše, saj lahko ti dve storitvi brezplačno poslušamo neomejeno, a z oglasi.

Rdio pozna dve plačljivi ravni, in sicer za 3,5 evra dobimo le namizne aplikacije, za poslušanje po telefonu pa moramo odšteti, še vedno nizkih, 7 evrov. Rdio, tako kot Spotify in Deezer na plačljivih ravneh, omogoča predvajanje lastne glasbe, ki jo shranimo v telefon. Na mobilne naprave svojo glasbo spravimo prek povezave WiFi.

Sicer tudi Rdio pozna postaje, ki predvajajo glasbo glede na žanr ali izvajalca. Omogoča tudi stvaritev zbirk, v katere uporabniki dodajamo nam ljube skladbe. Tako si lahko sestavimo svoje postaje, ki bodo najbolje ustrezale našemu okusu. Rdio zna uporabniku tudi predlagati glasbo glede na poslušane navade in pri vseh teh storitvah so ti algoritmi zelo nezanesljivi. Včasih s predlogi zadenejo, a enako tudi zgrešijo, tako da se bodo morale te storitve še dosti truditi s temi priporočili.

Rdiova največja pomanjkljivost je odsotnost slovenščine v vmesniku, saj bi ga bilo s tem dodatkom mogoče priporočiti pred Deezerjem.

Rdio

Storitev za pretakanje glasbe.

Kje: rdio.com

Cena: 3,5 EUR/mesec – neomejeno v brskalniku in aplikacijah za Okna in Mac OS. 7 EUR/mesec – v brskalniku, namizni in mobilni operacijski sistemi.

✓    Lepe aplikacije.

✗    Ni slovenščine.

YouTube glasba

Ko je govor o digitalni glasbi, je nemogoče spregledati YouTube, ki je resda namenjen videoposnetkom in je uporabniška izkušnja posledično prilagojena temu početju. Tako so se v spletu znašle spletne strani, ki omogočajo nepretrgano poslušanje glasbe po YouTubu. Večina jih omogoča poslušanje glede na žanr in, ko izberemo želenega, jim prepustimo, da nam postrežejo naključne skladbe znotraj tega žanra. Ena bolj priljubljenih in preprostih takih storitev je tubalr.com, ki stavi na minimalizem. Na začetni strani izberemo žanr ali izvajalca in po enem kliku že poslušamo primerno ustvarjen seznam skladb. Po seznamu lahko skačemo in skladbe sproti delimo po družabnih omrežjih.

Edina pomanjkljivost teh spletnih strani je ta, da se med skladbe tu in tam kdaj vrine kak video, ki sicer je želenega izvajalca, a gre lahko za igrani vložek ali mini dokumentarec o skladbi. To se na srečo ne dogaja dostikrat in takšne posnetke seveda lahko preskočimo.

■ Spotify uradno še vedno ni na voljo v Sloveniji, tako da je treba za njegovo nastavitev uporabiti eno od metod, ki storitev prepričajo, da smo iz ene izmed podprtih držav. To je najlaže storiti z aplikacijo Tunnel Bear, ki je lično zapakiran VPN do Amerike. Tunnel bear pozna tako namizno kot mobilno aplikacijo in njegova namestitev je zelo preprosta. Po namestitvi ga vklopimo, oddeskamo na spletno stran Spotify in ustvarimo račun. Na namizni računalnik nato prenesemo aplikacijo Spotify, ki bo delovala tudi po tem, ko Tunnel Bear izklopimo. Postopek je podoben tudi na androidnih telefonih, le da moramo tam aplikacijo Spotify namestiti mimo trgovine Play, saj v slovenski trgovini ni na voljo. Na srečo je mogoče namestitveno datoteko .apk dobiti kar na spletni strani m.spotify.com, tako da nam je ni treba iskati po raznih forumih. Kot rečeno, moramo Spotify prepričati, da smo iz ZDA le ob stvaritvi računa in kasneje Tunnel Beara ne potrebujemo več.

Spotify aplikacije so dobro narejene, a po videzu še vedno zaostajajo za stvaritvami storitve Rdio. Spotifyjev glavni adut so malo boljša družabna integracija, saj je odkrivanje glasbe, ki jo poslušajo vaši prijatelji, dosti lažje. V namiznem programu Spotify pozna še tako imenovane aplikacije, ki so pravzaprav postaje, ki jih naredijo sami uporabniki. Tako imamo na voljo vrsto teh postaj, ki so dosti boljši način odkrivanja nove glasbe kot klasični algoritmi teh storitev.

Brezplačna raven uporabe omogoča poslušanje glasbe na vseh napravah, a vmes trpimo oglase. Plačljiva naročnina je 10 dolarjev na mesec, a smo že slišali za težave uporabnikov, ki so imeli kreditne kartice in račune PayPal v državah, ki niso uradno podprte.

Spotify

Storitev za pretakanje glasbe.

Kje: spotify.com

Cena: Brezplačno – neomejeno poslušanje z oglasi. 10 USD/mesec – brez oglasov (s slovenskimi kreditnimi karticami so lahko težave pri plačevanju).

✓    Boljša družabna integracija.

✗    Uradno ni na voljo v Sloveniji.

Kaj torej izbrati

Spotifyju se po količini funkcionalnosti sicer vidi, da gre za najstarejšo storitev, a to, da uradno ni na voljo v Slovenij, ostaja nepotrebna ovira. Rdio vodi s svojimi aplikacijami, ki z oblikovanjem štrlijo iz povprečja, a je vse ostalo le enakovredno tekmecema. Med vsemi tremi storitvami se je Deezer v povprečju izkazal najbolje. Predvsem se je najbolje pripravil za vstop na slovenski trg, saj to, da zna slovensko, ni zanemarljiv podatek. Treba je še omeniti, da v vseh treh storitvah ne boste našli vse glasbe, ki jo je človeštvo do zdaj ustvarilo, vsaka storitev se hvali z dvajset milijoni skladbami. Za sedem evrov na mesec še nikoli ni bilo na voljo toliko glasbe, ki bi jo lahko poslušali povsem zakonito in, če glasbo poslušate veliko, so storitve za pretakanje glasbe mana. 

Namesto lastne izbire – radio!

Ko govorimo o glasbi prek spleta, se je težko izogniti klasičnim radijskim postajam, saj so v zadnjem desetletju skorajda vse na svojih spletnih straneh poslušalcem ponudile tudi povezave http, po katerih se pretaka eter. Na mobilnih napravah so se tako znašli imeniki radijskih postaj, ki omogočajo poslušanje znotraj svoje aplikacije. Največja taka aplikacija je TuneIn radio, v kateri boste našli tudi vse slovenske radijske postaje.

Uporabniški vmesnik aplikacije za Android je resda nekoliko zapleten, a bo kljub temu vsak lahko našel svojo ljubo postajo in jo poslušal kjerkoli, dokler bo imel povezavo v splet. TuneIn zna radie najti tudi po naši trenutni lokaciji in jih razvrstiti po državah. Predvsem je dobrodošlo razvrščanje po žanrih, saj je tako mogoče najti radijske postaje, ki predvajajo le določeno zvrst glasbe. Zbirka, ki jo ima ta imenik, je velika in težko se bo zgodilo, da v danem trenutku ne boste našli želenega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

mirtma | 7.10.2014 | 07:07

Kolikor vem, ima Deezer le dve naročnini. Zastonj (z oglasi) in premium 6.99 € (brez oglasov).

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji