Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Simon Ručigaj | Monitor Februar 2006

Lepo, funkcionalno in nekonvencionalno

Že od začetka uporabe prvih razširjenih Windows 3.0 smo si želeli raznega lišpa za tista oglata in dolgočasna okna. No, skoraj dve desetletji pozneje smo končno tako daleč - porodni krči raznih kičastih programov so mimo, na voljo je nekaj zrelih rešitev, ki združujejo funkcionalno in grafično prijetno.

Yahoo! Widget Engine 3 (nekoč znan pod imenom Konfabulator) je nekakšen pogonski stroj javanskih skript, s katerim omogočimo razne uporabne in kičaste dodatke v okolju Windows ali Mac OS X. Ime widget naj bi sicer pomenilo mehanski nadzorni element oziroma napravico ali pa neimenovan, hipotetično izdelan predmet.

Enostavno, lepo, funkcionalno

Program je enostavno namestiti, uporabniku pa - poleg samega stroja za poganjanje - prinese tudi nekaj osnovnih "widgetov". Na okenskem namizju se znajde ikona YWE, prek katere lahko uravnavamo delovanje in videz vseh okenskih orodij, omogoča pa tudi posodabljanje programa in tako imenovani nadzorni prikaz, v katerem se skrijejo vsa programska okna in prikažejo vsi nameščeni okenski prikazni elementi.

Ti elementi so sicer orodja, ki so shranjena vsako v svoji datoteki, vse skupaj pa YWE shranjuje v mapo My Widgets - urejeno in učinkovito! Osnovni nabor obsega tiste za dostop do Yahoojevih spletnih storitev (e-pošta, stiki...), borznih pasic, dodana je tudi lepa analogna ura, pa merilnik procesorske zasedenosti, modul za iskanje prek Yahooja, lep prikazovalnik jakosti signala Wi-Fi in modul za prikaz vremenskih razmer v našem oziroma prednastavljenem kraju. Prikazni elementi so oblikovani mehko in prijetno, kar ne čudi - temeljna zamisel namreč izhaja iz macovskega OS X, ki je že vrsto let merilo estetske dodelanosti in grafične prijetnosti.

Okenskim prikaznim elementom lahko določamo, kje in kako naj se prikažejo - od prosojnosti in stalne prisotnosti/odsotnosti na namizju pa do prikaza zgolj v nadzornem načinu, ko je namizje povsem njihovo, programska okna (recimo Word, Outlook, Firefox in drugi) pa se zlijejo v ozadje, da so skorajda povsem neopazna.

Vsak od njih ima na menuju, dostopnem z desno tipko miške, vsaj tri možnosti - o sebi, nastavitve in zapreti. In čisto vsak ima v oknu o sebi izpisano smešno, a resnično opisno vrstico: ura, denimo, je 'za obsedence s časom', vremenar je 'za tiste, ki so preleni, da bi šli ven', merilnik akumulatorja pa meni, da 'ni lahko biti zelen' (zelen je, če je čisto poln). Le kako jih človek ne bi vzljubil, saj v dolgočasno in sorazmerno robato okolje vmesnika Windows vnašajo nekaj mehkobe in svežine, pa še uporabni so.

Seveda uporabnik ni omejen s priloženimi - na voljo je tudi galerija prikaznih elementov z nekaj tisoč dodatki (med njimi razni sistemi citatov, igre, elektronski bobni za spremljanje glasbe, vmesniki za ogled cestnih kamer...) in kompletna razvojna navodila s skripti in pripomočki za oblikovanje javaskripta, programske kode, vmesniki API in skript za Photoshop CS za učinkovito grafično oblikovanje.

Preoblečeno namizje

Yahoo! Widget Engine omogoča bogatitev funkcionalnosti s pridihom estetskega, a nekateri si želijo predvsem preoblikovati svoje namizje - ali pa ga spremeniti, da bo Windows videti kot Mac OS X, pokojni BeOS ali kaj povsem novega. Zadnje čase je pri uporabnikih s takimi zahtevami zelo priljubljen Aston Shell, ki je nadomestek za upravljalnik namizja. Omogoča vse, kar uporabniki od njega pričakujejo - je hiter, pregleden in učinkovit, obenem pa lep in mora ponujati možnosti za prilagoditev videza in funkcionalnosti, dodajanje strukturiranih ikonskih menujev, kot jih je nekoč uvedel Next Step... Explorer, ki je vgrajen v Windows, tem pogojem po merilih številnih uporabnikov ne zadošča več, a roko na srce - nekateri med nami računalnik uporabljamo predvsem za delo, ne za gledanje in zabavo. Pa vendar je Aston Shell za marsikoga dobrodošla rešitev - deluje celo v starejših računalnikih, kar je za tako grafično izpopolnjen vmesnik zelo zanimivo. Omogoča popolne 'preobleke' okolja Windows in preklop med njimi s prijavo/odjavo, določanje lastnih uporabniških menujev, prosojne, vrteče, animirane ikone in elemente vseh velikosti, določanje bližnjic s tipkovnico, vklapljanje programskih vtičnikov v delovno okolje in še marsikaj - če si uporabnik vzame čas, lahko izdela tudi povsem svoje gumbe in jih doda na namizje. Za Aston je na voljo razvojno okolje, na voljo je tudi kar nekaj dodatnih modulov (vendar ne toliko kot za Yahoo! Widget Engine).

Zdi se, kot da Yahoo! Widget Engine in Aston Shell počneta vse tisto, kar so si pri Microsoftu že pred leti zamislili kot aktivno namizje, pa tega niso nikoli izpeljali do konca. V tržni niši, ki so jo pustili za seboj, zdaj bogato uspevajo izdelki njihovih tekmecev - nekateri so na voljo celo brezplačno.

Yahoo! Widget Engine 3

Kaj: Dodatki in okrasje za namizje ter bogata zbirka zelo zmogljivih in uporabnih vtičnikov.

Izdeluje: Yahoo!, widget.yahoo.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Tisoči uporabnih dodatkov za OS: od preproste ure do iskalnika po Google Images ali skorajda programčka za pečenje palačink, seveda tudi igrice in podobno.

Proti: Zasede nekaj procesorske zmogljivosti in pomnilnika, seveda odvisno od količine nameščenih okenskih prikaznih elementov.

Aston Shell

Kaj: Prilagodljiv in zmogljiv upravitelj oken.

Izdeluje: Gladiators Software, www.astonshell.com.

Cena: 28 dolarjev.

Za: Veliko možnosti estetske in funkcionalne dodelave namizja, sorazmerno hitro delovanje, na voljo so preobleke.

Proti: Za resnejšo prilagoditev okolja si je treba vzeti kar nekaj časa in vse skupaj dobro preizkusiti; dvomi o stabilnosti takega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji