Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2011

Lepa opeka

Lacie zunanjo podobo svojih izdelkov zaupa uveljavljenim industrijskim oblikovalcem. Tokrat je zanjo poskrbel Neil Poulton, v Parizu živeči Škot, ki je v lepo podobo zavil napravo, ki je usmerjevalnik, NAS in brezžična dostopna točka v enem.

Wireless space je nadaljevanje zgodbe, ki jo je Lacie začel z Network space 2, ki je v enakem ohišju prav tako skrival en disk in na zadnji strani premogel omrežni priključek. Wireless space kombinaciji omreženega diska doda še možnost usmerjanja omrežnega prometa in brezžično povezavo. Kot rečeno, je naprava po obliki enaka predhodniku, s to razliko, da na zadnji strani zdaj najdemo priključek WAN in tri priključke LAN. Poleg vhoda za napajalnik sta na zadnji strani še dva priključka USB, ki jima na sprednjem delu naprave dela družbo še en brat. Poleg slednjega sprednja stran premore še gumb na dotik, s katerim prižigamo in ugašamo wi-fi anteno in se povezujemo v brezžična omrežja.

Napravi je priložen namestitveni CD, na katerem so trije programi. Prvi je čarovnik, ki zazna in nastavi napravo, vendar nam ni pomagal, saj nikoli ni našel naprave. Več sreče je imel drugi skupek kode Lacie Network Assistent, ki je napravo zaznal takoj in nas usmeril do nekoliko nerodnega spletnega vmesnika. Na sredini nas je pričakal menu z bližnjicami do vseh funkcionalnosti naprave. Na desni in spodnji stranici glavnega okna so prosto razporejeni widgeti za posamezne sklope funkcij. Tako lahko na hitro vidimo, koliko prostora je še na disku, v katero omrežje je naprava priklopljena ... Če kliknemo widgete, delujejo kot bližnjice na začetnem oknu in odprejo vse ?

Prva odločitev, ki čaka uporabnika, je nastavitev načina delovanja naprave. Lahko izbira med NAS + usmerjevalnik, kjer je možnost vklopa brezžične antene, in NAS + switch. Pri drugem načinu je NAS lahko povezan v omrežje brezžično ali pa prek kabla UTP in hkrati deluje še kot brezžična dostopna točka za druge računalnike v omrežju. Spletni vmesnik pozna nastavitev časa in datuma, pregled stanja notranjega diska in nastavitve za WAN in LAN. Wireless space lahko uporabimo kot FTP, medijski in iTunes strežnik. Prav tako je prisoten osnovni bittorent odjemalec, ki premore le omejitev porabe pasovne širine in opozorilo v priročniku, kjer se Lacie zaveda, da so torrenti zelo priljubljeni pri piratih, in uporabnikov ne vzpodbuja pri ilegalnem početju. Prek spletnega vmesnika imamo dostop tudi do prirejene različice ajaXplorerja, s katerim lahko prek omrežja brskamo po mapah na disku naprave in na disk ali z njega kopiramo datoteke.

Tretji priloženi program je namenjen avtomatizaciji stvaritve varnostne kopije. V ta namen so pri izdelovalcu na CD zapekli zastonjsko različico programa Time Genie, ki v dveh korakih poskrbi za vse. Prvi korak je izbira diska, v drugem koraku pa izbiramo, katere vrste datotek bodo skopirane na disk. Genie na namizje postavi tudi mapo No Backup Zone, v katero lahko mečemo datoteke, za katere ne želimo ustvariti varnostne kopije.

Kot rečeno, je mogoče Wireless Space uporabljati na več načinov, saj lahko potencialno zamenja usmerjevalnik in omrežni disk. To pomeni, da poleg modema internetnega ponudnika doma za vse drugo skrbi samo črna opeka. Kot brezžični usmerjevalnik se je naprava obnesla dobro, vendar se po hitrosti ne more meriti z močnejšimi usmerjevalniki, predvsem pa je lahko težava domet, saj zaradi (lepe) oblike nima zunanjih anten.

Kako se obese kot NAS, smo testirali s programom dBench, ki je pokazal, da kratke datoteke bere pri 17,19 MB/s, piše pri 21,40 MB/s. Večje datoteke je bral pri 43,87 MB/s, pisal pa pri 23,05 MB/s. S takimi hitrostmi se uvršča v povprečje, vendar je treba poudariti, da gre za večnamensko napravo in so Wireless spaceu te številke lahko v ponos.

Tako na koncu dobimo kos hardwera, ki zadovoljivo opravlja več funkcij, a za naprednejše uporabnike najbrž ne bo dovolj. Če pa imate doma le modem vašega internetnega ponudnika in se še niste odločili za nakup usmerjevalnika in rešitve za stvaritev varnostne kopije, Wireless space zadovoljivo nadomesti vsaj dve napravi. Prav tako je priročen v kombinaciji omrežnega stikala in dostopne točke za brezžično omrežje, poleg pa deluje še kot omrežni disk. Grajati gre predvsem preveč osnovne dodatne funkcije in prstne odtise in prah, ki se bo z veseljem lepil na gladko površino naprave. Vendar naj bi se za lepoto splačalo malo potrpeti. Za 230 evrov tako dobite lepo opeko, ki za razmeroma malo denarja nadomesti eno napravo. Ali dve. Ali tri.

Lacie Wireless Space

Usmerjevalnik, NAS, brezžična dostopna točka.

Prodaja: www.domex.si.

Hitrost branja: 43,87 MB/s.

Hitrost pisanja: 23,05 MB/s.

Cena: 230 EUR (1 TB), 290 EUR (2 TB).

Za: Poceni (če nadomesti tri naprave), veliko funkcionalnosti.

Proti: Malce težavna nastavitev, gladka površina je magnet za prah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji