Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Lenovov prenosnik ThinkPad X1 Yoga je še en v liniji hibridnih naprav, ki lahko delujejo kot prenosniki in v obliki tablic. Oznaka ThinkPad pa pri tem nakazuje, da gre za napravo višjega razreda, tako po zmogljivostih kot po ceni. X1 to še dodatno poudari.

Zanimivo, da smo imeli tokrat na preizkusu model s srebrno-sivim ohišjem namesto klasičnim črnim kot pri večini ThinkPadov. Seveda nam zaslon spet omogoča vrtenje za praktično 360 stopinj, tako da je tipkovnica spodaj, pri tem ga lahko dva solidna tečaja držita tudi pri kakšnem višjem kotu (denimo za risanje). Velja omeniti, da je dodano tudi pisalo. To se ob neuporabi pospravi v namensko luknjo v ohišju prenosnika. Ohišje je sicer odlične kakovosti, dovolj tanko in razmeroma lahko (1,7 kg). Ko zaslon zavrtimo naokoli, se tipke posedejo v ohišje, tako da je spodnja stran povsem ravna, tipke pa dodatno zaščitene.

Pri teh hibridnih napravah smo praviloma vajeni nekoliko manj zmogljive strojne opreme, ki meri bolj na energetsko varčnost. Tu pa nas je nekoliko presenetil Intelov i7-7600U s taktom 2,8 GHz. Črka »U« sicer nakazuje nekoliko višjo stopnjo varčnosti, a gre kljub temu za presenetljivo zmogljiv procesor najnovejše generacije. Ob tem je nameščenih še 16 GB pomnilnika, podatki pa se zapisujejo na pogonu SSD, velikem 512 GB. Skupaj gre torej za res zmogljiv in odziven prenosnik, ki bo kos tudi težjim nalogam. Za grafični del poskrbi Intelova rešitev, ločljivost sicer štirinajstpalčnega zaslona je zelo dobrih 2560 × 1440 pik. Zaslon je odličen, v rabi je matrika IPS, je pa bleščeč (spet stalnica hibridnih naprav).

Preizkušena Yoga je odličen tanek prenosnik, kot tablico pa jo zadržuje naloženi Windows 10.

Tipkovnica je dobra, na sredini opazimo tudi tradicionalno rdečo krmilno paličico. Nad dovolj veliko sledilno ploščico so tudi tri navadne tipke, namenjene rabi v kombinaciji z omenjeno paličico. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, kar je pri tako lahki napravi, ki bo redno v rabi na različnih (tudi temnejših) koncih, zelo koristno.

Končno smo priča resnejšem zagonu vmesnika Thunderbolt, konkretno v obliki USB-C. Ta prenosnik ima dva taka vmesnika, eden je namenjen tudi priklopu na napajalnik. Ob tem so na voljo še trije navadni vmesniki USB, vsi po standardu 3.0. Zraven je še klasični izhod HDMI, dodali so tudi lasten vmesnik, v katerega dodamo adapter za klasični omrežni vmesnik. Seveda sta vgrajena tudi modula za Bluetooth in WiFi, slednji po standardu 802.11 ac. Ob reži za pomnilniške kartice SD opazimo tudi režo za kartico SIM za prenos podatkov po mobilnem omrežju.

Preizkušena Yoga je res odličen tanek prenosnik, kot tablico pa jo seveda zadržuje naloženi Windows 10. S pisalom sicer zna sodelovati kar nekaj programov, med njimi tudi zadnja generacija pisarniške zbirke Office, toda možnost hibridnega delovanja ima za posledico tudi kar visoko ceno. Za napravo namreč želijo slabih tri tisoč evrov, to je res veliko, sploh ker dobimo navaden X1 Carbon, torej brez zaslona, občutljivega za dotik, in brez možnosti obračanja zaslona naokoli, za približno tisoč evrov manj.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 220.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 223.

Trajanje delovanja: 3 ure 42 minut.

Mere: 33 × 23 × 2 cm., 1,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-7600U, 2,8 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 2895 EUR.

Prodaja: www.alterna.si,

www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji