Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2019

Lenovo IdeaPad S540

Lenovo meri s serijo IdeaPad na nekoliko zahtevnejše domače uporabnike in mlade ustvarjalce. Prenosniki so bolj mladostno oblikovani in nekoliko spominjajo na tanjše ultrabooke. To velja tudi za novi model IdeaPad S540, saj gre za 14-palčni prenosnik z aluminijastim ohišjem zadovoljivo kompaktnih mer. Srebrno sivo ohišje je sicer nekoliko zadržano in nevpadljivo, kar nam je sicer kar všeč, zato bo soliden izbor tudi za manj zahtevno poslovno rabo. Gre za prenosnik, ki je po velikosti in teži ravno vmes med ultrabooki in cenejšimi, bolj plastičnimi prenosniki nižjega razreda.

Glavno računsko breme prevzema Intelov procesor i5-8265U, dober procesor s štirimi jedri in z večnitnim delovanjem. Nameščenih je 8 GB pomnilnika, kar je danes nekako standard v srednjem cenovnem razredu. Pogon SSD ponuja 256 GB prostora, kar bi utegnilo biti za prej omenjene ustvarjalce ozko grlo, sploh tiste, ki se ukvarjajo z videom ali zahtevnejšo grafiko. Zanjo skrbi vgrajena Intelova kartica, kar pomeni, da bomo brez težav odigrali, denimo, kakšen Fortnite, a resnejših učinkov pri zahtevnih igrah vseeno ne bomo deležni. Vzdržljivost akumulatorja je dovolj dobra, seveda pa je močno odvisna od vrste dela.

14-palčni zaslon je kakovosten, solidna je matrika IPS z matirano prevleko, ločljivost je klasična FullHD (1920 × 1080 pik). Enako lahko rečemo tudi za tipkovnico, kjer je hoda sicer nekoliko malo, je pa zato dober povratni odziv. Zanimivo je, da je tudi osvetljena od zadaj. Kakovost zvoka je malenkost nad povprečjem, sploh če vzamemo v zakup malenkost tanjše ohišje. Nad zaslonom je seveda tudi spletna kamera. Zanimivo, da so tako kot pri modelih ThinkPad kot tudi tu vgradili fizični zaklop za kamero.

Pri vmesnikih bi si morda želeli klasičnega omrežnega, a tako kot pri ultrabookih je tudi tu tankost ohišja omejujoči dejavnik. Poleg dveh vmesnikov USB po standardu 3.1 je na voljo tudi en USB-C, žal pa ni namenjen napajanju prenosnika, za to je ločen napajalni vhod. Izhod HDMI je seveda standard, dodan je še bralnik pomnilniških kartic SD.

Pri prenosniku res težko najdemo kakšno resno pomanjkljivost. Gre za zelo dobro uravnotežen model s solidnimi zmogljivostmi in z razmeroma tankim, lahkim in dovolj kakovostnim ohišjem. Mogoče bi si želeli večji pogon SSD ali pa vsaj malenkost nižjo ceno.

Lenovo IdeaPad S540 – 141WL

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1216

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1157

Trajanje delovanja: 3 ure 31 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 10

Mere: 36 × 24,5 × 1,7 cm, 1,5 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 780 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Velikost in teža, solidne zmogljivosti, uravnoteženost.

Proti: Cena.

Citat: Gre za zelo dobro uravnotežen model s solidnimi zmogljivostmi in z razmeroma tankim, lahkim in dovolj kakovostnim ohišjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji