Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2009

Lažni elektronski naslov

Nezaželena elektronska pošta je ena največjih nadlog današnjega spleta in brez ustreznega ukrepanja je povprečen elektronski predal kaj hitro neuporaben. Naš elektronski poštni naslov lahko uide v roke "spamerjev" tudi tako, da spletišče, kamor smo se nekoč prijavili s tem spletnim naslovom, proda svojo zbirko uporabnikov ali pa jim podatke preprosto ukradejo. Rešitev? Lažni e-naslov.

Ko "spamerji" enkrat dobijo naš e-naslov, nam uporabnikom ni pomoči - smo v sistemu in število prejetih nezaželenih sporočil na takem elektronskem naslovu bo vedno večje. Nekoliko bolj vestni uporabniki spleta zato že dolgo uporabljajo več elektronskih naslovov - glavnega skrbno čuvajo za osebno pošto, za naslov za prijave pa uporabijo kakšnega drugega, ki ga lahko kasneje zavržejo. OtherInbox.com gradi na tej ideji in ponuja uporabniku neskončno število spletnih naslovov brez zamudnih prijavljanj, saj si naslove preprosto izmislimo, do vseh pa dostopamo s skupnim uporabniškim imenom in geslom.

Ob prijavi se iz uporabniškega imena določi fiksen del našega novega elektronskega naslova, to je del za "afno". Del naslova pred afno pa si preprosto izmislimo, ko potrebujemo začasen elektronski naslov. Tako lahko, na primer, pri prijavi na Monitorjevi spletni strani uporabimo monitor@davidv.otherinbox.com. Ko je na elektronski naslov prvič poslana elektronska pošta, se bo pojavila v OtherInbox in bo posredovana na naš "pravi" elektronski naslov. Vsa nadaljnja sporočila bodo šla v poseben nabiralnik v OtherInbox in za vsak tak nabiralnik lahko določimo, ali naj se sporočilo samodejno posreduje na naš pravi naslov, naj se samodejno prazni ali pa naj sporočila ostajajo v njem. Tako lahko z malo organizacije zgradimo seznam začasnih ali prehodnih elektronskih naslovov. Če na katerega od njih začne prihajati nezaželena pošta, lahko tak naslov enostavno blokiramo, druge pa nemoteno uporabljamo naprej.

Čeprav je zamisel zelo zanimiva, se ne moremo znebiti občutka, da je sistem za povprečnega uporabnika prezapleten. Zelo izkušeni uporabniki pa so si tako ali tako že davno zamislili svoje načine izogibanja nezaželeni pošti. Poleg tega je treba priznati, da so najboljši filtri nezaželene pošte že tako dobri, da uporabniki težav skoraj ne občutijo več.

OtherInbox

Kaj: Brezplačen elektronski predal z neskončno naslovi.
Izdeluje: OtherInbox, www.feedmytorrents.com.
Cena: Zastonj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji