Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2021

LIDAR - Lasersko zaznavanje jabolk

Tipalo svetlobnega zaznavanja in merjenja globine Lidar, s katerim so opremljeni zadnji telefoni iPhone 12 ter tablice iPad Pro 2020, je že na samem začetku zaposlilo domišljijo razvijalcev mobilnih aplikacij in izdelki izpod njihovih prstov dajo slutiti, da nas čaka zanimiva prihodnost.

Tipalo Lidar, ki je telefonu iPhone prvenstveno priloženo za boljše nočne fotografije, je zaslužno za marsikatero izboljšavo že uveljavljenih aplikacij. Lep primer je Applov brezplačni program za merjenje razdalje Measure, ki kljub navidezni preprostosti postreže z odličnimi rezultati. Piko znotraj kroga postavimo na eno stran razdalje, ki jo želimo premeriti, in jo potrdimo z znakom plus. Potem se premaknemo na drugo stran in ponovimo postopek. Na zaslonu se prikaže razdalja z izmerjeno vrednostjo.

Naslednja je Microsoftova aplikacija za slepe in slabovidne. Seeing AI jim pomaga pri orientaciji v prostoru in na prostem. S tipalom Lidar je aplikacija zanimiva tudi za druge uporabnike. Z umetno inteligenco opiše osebe, predmete oziroma prizor pred objektivom, zna na glas prebrati (angleško) besedilo, prepoznati izdelke po črtni kodi, identificirati barve ali denar. Z Lidarjem aplikacija uporabniku predstavi tudi razdaljo do predmetov v okolici, kar njeno uporabnost še poveča.

Z novim tipalom je na telefonu obogateno marsikatero opravilo, na primer skeniranje sobe in izdelava 360-stopinjskih posnetkov. S programom Canvas nam iPhone pomaga izdelati 3D-predstavitev prostora, ki ga posnamemo po navodilih na zaslonu. Uporaba programa je zastonj, plačamo zgolj za naročilo profesionalnih CAD-načrtov, ki jih arhitekti v ozadju izdelajo na podlagi posnete predstavitve.

S tretjo dimenzijo se poglobljeno ukvarja aplikacija 3D Scanner App, ki iz slehernega predmeta, posnetega z vseh strani, naredi 3D-model. Tega kasneje po želji popravimo ročno, zloščimo podrobnosti, dvignemo kakovost in drugo. Izmerimo lahko razdaljo med dvema točkama na predmetu ter ga delimo z družino, s prijatelji, sodelavci ali z znanci.

Zadnja predstavljena aplikacija resno tipalo uporabi v bolj zabavne namene. ARama vsako sliko osebe ali predmeta obravnava kot navidezni objekt, ki ga na željo uporabnika vstavi v resnično okolje, pri čemer uporabi obstoječe fotografije iz galerije ali posname novo ob pomoči v telefon iPhone vgrajenega aparata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji