Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2015 | Teme: usmerjevalnik, strojna oprema

Kralji brezžičnosti

Brezžični usmerjevalniki so bili še pred nekaj leti najbolj zapleten kos opreme domačega uporabnika, saj je že namestitev terjala nekaj več izkušenj pri delu z računalniki. Zadnja tri leta so uporabniški vmesniki, čarovniki za namestitev in boljša zanesljivost strojne opreme brezžične usmerjevalnike naredili veliko bolj dostopne.

Tak napredek pa prinese še to, da je mogoče dobiti poceni napravo, ki bo za nezahtevno brezžično brskanje po spletu povsem zadoščala. To so dognali tudi internetni ponudniki in so začeli strankam brezplačno podarjati brezžične usmerjevalnike, oziroma imajo to možnost vgrajeno že modemi. Resne potrebe povprečnega uporabnika po brezžičnem usmerjevalniku pravzaprav ni. Oziroma,  bolje rečeno, nakup poceni usmerjevalnika je postal praktično nesmiseln, saj bo tisti, ki smo ga dobili od internetnega ponudnika, najbrž povsem dovolj.

Seveda pa imajo poceni usmerjevalniki svoje meje in prva, ob katero trčijo, je doseg. Ta je seveda odvisen od vašega doma, a ne gre le za velikost. Pomembna je tudi razporeditev (koliko sten je med usmerjevalnikom in oddaljeno sobo) in sestava sten, saj bo železobeton bolj vpijal signal kot stena brez kovinskih elementov. Poceni usmerjevalniki so tako malokrat dovolj, da bi z močnim signalom pokrili marsikatero domovanje. Dejstvo, da je v oddaljeni sobi signal, še ne pomeni, da bo dovolj močan za brezskrbno uporabo interneta. Predvsem se to pozna danes, ko prek spleta gledamo veliko video vsebin. YouTube tako lahko brez težav deluje, ko smo poleg usmerjevalnika, na daljši razdalji pa bomo gledali diapozitive.

Naslednja ovira poceni usmerjevalnikov je prepustnost, saj so v mnoge še vedno vgrajena 100-megabitna stikala, ki so za moderna žična domača omrežja premalo, predvsem, če bo na stikalo priklopljenih več naprav. Gigabitno stikalo bi tako moral imeti vsak dom, opremljen z ožičenim domačim omrežjem.

Največja težava poceni usmerjevalnikov pa je hitrost, saj jih večina ne podpira najnovejšega brezžičnega standarda ac, ki na majhnih razdaljah dosega neverjetne hitrosti. Predvsem pa poceni usmerjevalniki dostikrat ne zmorejo niti hitrosti, ki jih obljubljajo na embalaži. No, to velja za vse usmerjevalnike, saj izdelovalci brez sramu lepijo na škatle številke hitrosti, ki mejijo na znanstveno fantastiko. Njihov izgovor je seveda ta, da gre za teoretične meje brezžičnih standardov, a praksa bo to teorijo težko kdaj ujela.

Na naših preizkusih brezžičnih usmerjevalnikov tako merimo hitrost na treh razdaljah in preverimo stabilnost usmerjevalnika pri polni obremenitvi. Tako skušamo vse naprave pripeljati do njihovih skrajnih meja in vidimo, katere se prej zlomijo.

Omeniti velja še to, da so letos na voljo usmerjevalniki, ki stanejo več kot 200 evrov, tako da je pred nakupom dobro preveriti, kaj je v škatli, saj ne gre za zanemarljive zneske.

Buffalo Air Station WZR-1750DHP

Prodaja: www.pchand.si.

Cena: 165 EUR.

✓    Hitrost, DD-WRT.

✗    Če potrebujete domet, je boljša izbira Archer C5.

Buffalo WZR-1750DHP ima nevpadljivo obliko in sliši tudi na malo bolj prijazno ime Air Station. Gre za napravo, ki ohranja ohišje, ki ga je Buffalo prvič predstavil lani. To pomeni, da nima zunanjih anten. Glede na večino konkurence je to že kar izjema, saj se najdražji usmerjevalniki borijo, kateri bo imel več anten. Na naših preizkusih se je Buffalo odrezal zelo dobro, saj je v neposredni bližini pri 2,4 GHz dosegel najboljši rezultat, pri 5 GHz s standardom AC pa tretji rezultat, a je za prvima mestoma zaostal zelo malo. Hitrost je torej tista vrlina, ki Air Station najbolj odlikuje. Nekoliko slabši je pri dometu, a se je tudi v tej kategoriji odrezal solidno. Ko smo merili hitrosti na naši najbolj oddaljeni točki, je zasedel tretje mesto z 1,7 Mb/s. To je resda malo, a glede na to, da polovica usmerjevalnikov na našem februarskem preizkusu na tej razdalji sploh ni zmogla vzpostaviti povezave, je Buffalo zmogel vsaj to. V vrh se je WZR-1750DHP uvrstil tudi pri merjenju prepustnosti. Seveda premore gigabitno stikalo in je med 18. napravami na preizkusu zasedel tretje mesto.

Buffalo je včasih slovel kot zanesljiv izdelovalec usmerjevalnikov, a je nekaj let vmes nekoliko popustil in izgubil sloves, ki ga je imel prej. Zadnjih nekaj let je začel zopet dostavljati dobre naprave, ki se brez težav merijo z najboljšimi. Predvsem pa navdušuje to, da pri Buffalu v nekatere svoje usmerjevalnike nameščajo programsko opremo DD-WRT, ki že leta slovi kot najboljša alternativa programskim opremam izdelovalcev usmerjevalnikov. DD-WRT je mogoče namestiti tudi v WZR-1750D.

TP-Link Archer C5

Prodaja: www.acord-92.si

Cena: 100 EUR.

✓    Domet!

✗    Ni najhitrejši.

V podjetju TP-Link nekje v marketingu sedi človek, ki si zasluži povišico, saj je podjetje prepričal, naj eno serijo svojih usmerjevalnikov poimenuje z normalnimi imeni. TP-Link Archer C5 je tako dejansko ime naprave, ki se je na preizkusih odrezala zelo dobro. Medtem ko je bil C5 na vseh preizkusih na sredini oziroma v zgornji polovici lestvic, se je pri merjenju dometa odrezal naravnost odlično.

Še najslabše se je odrezal na najkrajši razdalji pri 2,4 GHz, a je šlo kljub temu za zelo soliden rezultat. Pa vendar nekoliko bode v oči, saj se je C5 na daljših razdaljah odrezal naravnost fantastično. Na najdaljši razdalji je pometel s konkurenco, saj je dosegel hitrost 9,3 Mb/s. To je približno devetkrat več kot drugi konkurenti. Večina usmerjevalnikov na tej razdalji namreč sploh ni zmogla vzpostaviti povezave, oziroma so se hitrosti gibale pod 1 Mb/s.

TP-Link je potreboval kar nekaj let, da se je z legitimnimi primerki prebil tudi v višje cenovne razrede, a mu je z modelom C5 uspelo ceno zadržati nizko. Za 100 evrov je nemogoče dobiti boljši usmerjevalnik.

Asus RT53N

Prodaja: www.avtera.si

Cena: 55 EUR.

✓    Stabilen, prijazen vmesnik.

✗    Omejen domet in hitrosti.

Poceni usmerjevalniki zmorejo vzpostaviti osnovna brezžična omrežja, tako da smo večinoma priča 2,4 GHz omrežjem, ki znajo oddajati po standardu n. Takšna omrežja bodo za deskanje po spletu povsem zadoščala in, če odpiranje spletnih strani in prebiranje pošte predstavlja celoten repertoar rabe interneta, bo poceni usmerjevalnik oziroma tisti, ki vam ga je dal internetni ponudnik, povsem zadoščal.

Najprej se je treba zavedati, da noben poceni usmerjevalnik nima dometa. To niso naprave, ki bi znale dostaviti spodobne hitrosti po večjih domovih. Druga omejitev, za katero trpijo poceni usmerjevalniki, so počasna omrežna stikala. Ta so ozko grlo pri posredovanju povezav in to je glede na dokaj visoke hitrosti slovenskih internetnih povezav relevanten podatek.

Asus RT53N resda ne pozna standarda AC, a zna oddajati pri 2,3 GHz in 5 GHz. Obe omrežji podatke prenašata s spodobnimi hitrostmi, a to ni njegova ključna prednost. Ta je programska oprema, ki je le okrnjena različica tiste iz dražjega RT-AC87. To pomeni pregleden vmesnik, stabilno delovanje in nekatere funkcije, ki jih drugi nizkocenovci ne poznajo. Predvsem je zanimiva možnost stvaritve »guest« omrežja, ki ga lahko damo na voljo gostom in jim omogočimo dostop do spleta, ne pa tudi do domačega omrežja.

Kljub temu velja nasvet, da najcenejše usmerjevalnike velja kupovati le takrat, ko od svojega internetnega ponudnika ne dobimo usmerjevalnika ali pa nam ta nameni povsem nezmogljivo napravo.

TP-Link TL-WR741ND

Prodaja: spletne trgovine.

Cena: 15 EUR.

✓    Poceni! Stabilen, DD-WRT.

✗    Omejen domet in hitrosti.

Noben nasvet o kupovanju brezžičnih usmerjevalnikov ne more mimo modela TP-Link TL-WR741ND. Ta usmerjevalnik je z nami že kar nekaj let in ima neverjetno razmerje med zmogljivostmi in ceno. Podpira standard c, ima 100-megabitno stikalo, eno zunanjo anteno in dosega solidne hitrosti. Kvalifikator solidno uporabljamo zato, ker so te hitrosti pač dovolj za brskanje po spletu, dokler živimo v manjših domovih, oziroma moramo z enim usmerjevalnikom pokriti majhno površino.

Dodatna prednost te naprave je ta, da je vanjo mogoče namestiti programsko opremo DD-WRT, ki jo naredi še stabilnejšo. Roko na srce, mogoče je preživeti tudi s privzeto programsko opremo, saj jo TP-link nenehno nadgrajuje.

Ključni podatek tega preverjenega usmerjevalnika, ki zdaj že leta služi marsikateremu domu, pa je cena. Stane namreč 15 evrov, no, videli smo ga tudi že v akciji za okoli 13. To resnično ni nič.

Zavedati se je treba, da hitrosti ne bodo letele, domet ni epski in da ga bo treba vsakih nekaj mesecev morda kdaj znova zagnati. TL-WR741ND nikakor ni usmerjevalnik, ki bi prenesel  zahtevnejše prenose po domačem omrežju. To je naprava, ki po smešno nizki ceni ponuja stabilno delovanje za najbolj nezahtevne uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji