Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij-avgust 2013

Konvergenca brskalnikov

Brskalnikom Opera so pred kratkim zamenjali jedro in iz lastnega Presta prešli na Webkit. S tem so izboljšali združljivost s (slabo narejenimi) spletišči, postavlja pa se vprašanje – mar ima takšna Opera sploh še kakšno prednost?

Končni cilj Opere pravzaprav ni Webkit, temveč Blink, Googlova vejitev tega jedra. Ker pa Blink še ni samostojno zaživel, nova Opera začasno uporablja Webkit. To pomeni, da se prikaz spletne strani v Chromu in Operi ne bo več razlikoval. Edina prednost Opere bo tako postal uporabniški vmesnik, ki bo moral prinašati »nekaj več« od Chroma, da ga bodo uporabniki sploh pripravljeni uporabljati. Ogledali smo si dve različici z novim pogonom – uradno izdajo Opere za Android in razvojno (ne bi je še mogli imenovati »preizkusna«) različico za namizne računalnike Opera Next.

Opera for Android

Povejmo kar na začetku – Opera za Android je boljši brskalnik od Chroma, čeprav so razlike malenkostne in bo marsikdo ocenil drugače in postavil Chrome na prvo mesto.

Tako kot vsi sodobni brskalniki Opera podpira več hkrati odprtih spletnih strani, ki jih prikaže v obliki »cover flow«, torej kot pomanjšane sličice celih strani, ki izginjajo v daljavo. Moramo reči, da se nam zdi Chromov pristop tu malce boljši in preglednejši. Vse ogledane strani se shranijo na pregleden seznam, ki je dostopen na istem mestu kot hitri izbirnik (Speed Dial) in raziskovalec (Discover). Med njimi preklapljamo s potegom levo/desno.

Glavni (in edini) menu v Operi za Android nudi hiter dostop do vseh zmožnosti.

Glavni (in edini) menu v Operi za Android nudi hiter dostop do vseh zmožnosti.

Hitri izbirnik deluje podobno kot domači zasloni pametnih telefonov. Nanj postavimo bližnjice (ikone) spletnih strani, do katerih pogosto dostopamo, organiziramo pa jih lahko tudi v mape. Žal ni podprto iskanje po teh straneh, zato bo treba biti pri organizaciji večje količine podatkov kar pazljiv. Hitri izbirnik naj bi nadomestil zaznamke (bookmarks) in lahko rečemo, da mu na telefonu, kjer zaznamkov navadno ne hranimo prav veliko, to dobro uspeva.

Raziskovalec je nekakšen koncentrator za novice. Nastavimo državo, ki nas zanima (Slovenija (seveda) ni podprta) in vrste novic, ki nas zanimajo, nato pa klikamo po zanimivih temah. Če bodo kdaj dodali našo državo – ali omogočili izdelavo lastnih koncentratorjev – bo to vsekakor zanimiv del brskalnika.

Omeniti moramo še cestni (off-road) način, pri katerem gredo vse povezave skozi strežnike storitve Opera Mini, kjer se strani predelajo in slike na njih stisnejo, tako da je količina podatkov, ki se pretaka po zraku, krepko zmanjšana. Na voljo imamo tri stopnje stiskanja slik in že pri najvišji kakovosti je prihranek velikanski.

Za konec pa podajmo še največjo Operino prednost v primerjavi s Chromom. Na voljo je že za Android 2.3, za katerega Chrome ni na voljo.

Opera Next

Sprememba jedra se dogaja tudi na namiznih računalnikih, le da bo treba tu na pravo različico še malo počakati. Opera Next, kodno ime za naslednjo različico Opere za namizje, je namreč trenutno na voljo šele v razvojni (developer) različici. Marsikaj je narejeno šele na pol ali celo manj (strašno smo pogrešali podporo zaznamkov, ki zaenkrat skrivnostno izostaja), tako da je rezultat uporaben le, če vas zanima, kam Opero pelje prihodnost.

Nov način odlaganja zanimivih strani v Operi Next.

Nov način odlaganja zanimivih strani v Operi Next.

Tudi na namizju smo dobili enotno okence za vpis naslovov in iskanje, hitri izbirnik in raziskovalca, dodano pa je še mesto za zapiske (pravijo mu »stash«), ki je še najbolj uporabno, kadar brskamo po internetu in raziskujemo kakšno temo. Med klikanjem bomo naleteli na potencialno zanimive strani in, namesto da bi za vsako odprli nov jeziček (to, mimogrede, potegne za sabo izdelavo novega procesa, prav tako kot pri Chromu), lahko stran samo označimo z ikono srca, kar jo doda v »stash«. Kasneje si lahko te strani ogledamo, dodamo v hitri izbirnik ali izbrišemo.

Za prenos podatkov iz obstoječe namestitve še ni popolnoma poskrbljeno. Predvsem se ne prenesejo zaznamki, za katere tudi še niso razjasnili, kako bodo implementirani. Hitri izbirnik pač ni primerna rešitev za nekaj sto zaznamkov, pa čeprav lahko po njem, za razliko od androidne različice, iščemo.

Opera for Android in Opera Next

Spletni brskalnik.

Izdeluje: www.opera.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Opera for Android: podpora Androidu 2.3, »cestni« način, shranjevanje strani. Opera Next: jedro Webkit, »stash«.

✗    Opera for Android: ne deluje na tablicah. Opera Next: razvojna različica, zaenkrat ne ponuja nobene prednosti v primerjavi s Chromom, ne podpira zaznamkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji