Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Miha Srebrnjak | Monitor September 2022

Ko tehnologija nadomesti oči

Uporabniki pametnih telefonov smo različni in vsak ima svoje zahteve ter potrebe. Ali ste vedeli, da lahko pametne telefone uporabljajo tudi osebe s posebnimi potrebami? Osredotočimo se na slepe in slabovidne osebe ter na njihov način uporabe te tehnologije.

Pametni telefoni, ki imajo nameščena operacijska sistema Android in iOS, imajo sistem za dostopnost (Accessibility), ki gluhim in naglušnim ter slepim in slabovidnim omogoča prilagojeno uporabo pametnega telefona. Ključni sta aplikaciji Talkback (Android) in Voiceover (iOS), ki besedilo na zaslonu pretvorita v govor.

Ob vklopu Talkbacka ali Voiceoverja se uporaba pametnega telefona nekoliko spremeni – ko se dotaknemo besedila na zaslonu, ga aplikacija zvočno prebere. Če želimo odpreti izbrano aplikacijo, se s prstom postavimo nad njo, počakamo, da zaslišimo njeno ime, in nato s prstom dvakrat hitro pritisnemo na zaslon. Ko brskamo po elektronski pošti ali po začetnem zaslonu in se moramo premakniti naprej ali nazaj, to naredimo s potegom, kjer uporabimo dva prsta ali tri. Seveda je še ogromno potez, ki jih mora usvojiti slepa in slabovidna oseba, če se odloči uporabljati takšen telefon, vendar sistem deluje.

Verjetno ne preseneča, da slepi in slabovidni pametnih telefonov ne uporabljajo za fotografiranje. Za kaj pa jih? Pametni telefon in številne aplikacije jim v vsakdanjem življenju pomagajo do večje samostojnosti, hkrati pa z njimi lažje dostopajo do različnih informacij. Nenazadnje jim ta tehnologija omogoča stik s svetom, kar pred 20 leti ni bilo mogoče, slepi in slabovidni pa so bili bolj ali manj odrezani od sveta. Vendar pa, če ostanemo pri fotografiranju, kamera na telefonu pride prav, saj marsikje nadomesti tisto, česar slepi nimajo, torej vid.

Oglejmo si štiri aplikacije, ki jih slepi in slabovidni uporabljajo. Olajšajo jim življenje, z njimi so bolj samostojni, hkrati pa imajo želene informacije na dosegu roke. Preizkusite jih lahko tudi sami.

Envision AI (Android, iOS)

Envision AI je večnamenska aplikacija, ki med drugim omogoča glasovno branje besedila iz kateregakoli predmeta (papirja, drugega zaslona, table ...). Ko usmerimo kamero telefona v objekt, kjer se nahaja besedilo, ga bo aplikacija samodejno prebrala. Po želji ob pomoči prepoznavanja OCR slikovni dokument tudi pretvori v navadno besedilo.

Prav tako pomaga poiskati določen predmet, pri čemer si pomaga s strojnim učenjem. S seznama, kjer se nahaja prek 30 najpogostejših predmetov (stol, postelja, nož, žlica, kozarec, avto ipd.), izberemo predmet, ki ga želimo poiskati. Ko ga bo kamera na telefonu zaznala, delo prevzame aplikacija. Začne oddajati zvočni signal, ki mu moramo slediti, in nas na ta način pripelje do iskanega predmeta.

Druga izredno uporabna zmogljivost se imenuje describe scene, s katero aplikacija pove, kaj se nahaja pred uporabnikom.

Ne smemo pozabiti še na zaznavanje barv: kamero telefona le približamo predmetu, aplikacija pa pove, kakšne barve je.

Lookout – Assisted vision (Android)

Lookout je podobna aplikacija kot Envision AI, razvil pa jo je Google in deluje v kombinaciji s Talkbackom. Z aplikacijo lahko glasovno preberemo besedilo iz kateregakoli predmeta, ki ga zazna kamera.

Druga zelo uporabna zmogljivost je prepoznavanje predmetov. Z njo lahko zelo hitro najdemo stvari, kot so stol, miza, računalnik.

Omogoča še prepoznavanje bankovcev, med katerimi je tudi evro. Ne smemo pa pozabiti niti na možnost opisa fotografij, ki so v telefonu.

Blindbus (iOS)

Blindbus je aplikacija, ki omogoča spremljanje prihodov avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa v živo ter potovanja posameznega avtobusa, na katerega smo vstopili – zadnja obiskana postaja, naslednja postaja, obvoz, razdalja do želene postaje in napovedi.

Blindbus je prilagojen tudi za osebe, ki so gibalno ovirane, oziroma invalide, ki za svoje potovanje potrebujejo vstopno ploščad, saj aplikacija opozori, ali jo avtobus ima.

Aplikacija ob vklopu Voiceoverja za slepe in slabovidne prikaže dodatne možnosti, saj je popolnoma prilagojena tako za slepe in slabovidne kot tudi za videče.

Na voljo je v slovenskem ter angleškem jeziku in je nastala pod okriljem Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj. Razvita je bila popolnoma prostovoljno, brez investicij, uporabnikom pa je na voljo brezplačno.

Blinda (Android in iOS)

Aplikacija Blinda slepim in slabovidnim ter osebam z motnjami branja omogoča pregled, izposojo in poslušanje avdio knjig ter tudi čezmejno izmenjavo knjižnih del in s tem dostop do več tisoč avdio knjig v slovenskem, nemškem in hrvaškem jeziku.

Blinda je nastala v okviru sodelovanja partnerskih organizacij iz Slovenije, Nemčije in Hrvaške. Za uporabo je treba registrirati uporabniški račun, dostop do avdio knjig pa je omejen na slepe, slabovidne in osebe z motnjami branja, kar pomeni, da je potrebna odobritev uporabniškega računa pri pristojni organizaciji. Uporabnik mora priložiti ustrezno dokumentacijo o slepoti ali slabovidnosti oziroma motnji vida.

***

Slepi in slabovidni lahko ob pomoči vgrajenih pomagal na pametnem telefonu uporabljajo vse aplikacije, ki so na voljo videčim (Facebook, Instagram, Youtube itd.), so pa nekatere bolj, druge pa manj prilagojene oziroma dostopne. Denimo, videčim so všeč razne slikice ali animacije v aplikacijah, za slepe in slabovidne pa so zelo moteče, saj je z njih besedilo težko prebrati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji