Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor September 2010

Ko ni kabla ali interneta

Total TV je ponudnik satelitske televizije, namenjen predvsem tistim, ki nimajo niti kabelskega (DVB-C) niti internetnega (IPTV) priključka, želeli pa bi si večjo ponudbo televizijskih programov, kot je dosegljiva prek prizemeljskih digitalnih oddajnikov (DVB-T). Ogledali smo si njihov najnovejši satelitski sprejemnik/snemalnik, ki ga dobijo naročniki televizije visoke ločljivosti.

Total TV je pred petimi leti v Beogradu ustanovil srbski kabelski operater Serbia Broad Band in ponudba je bila najprej omejena samo na Srbijo in Črno goro. Danes Total TV pokriva že vse države nekdanje Jugoslavije in Bolgarijo s 140 televizijskimi programi, ki jih oddaja v lastnem paketu prek satelita Eutelsat W2 na legi 16 vzhodno. V osnovnem paketu za Slovenijo je okrog 50 programov (med njimi deset slovenskih), za dodatno plačilo pa je še kakšnih 25 programov, med njimi pet erotičnih in trije programi z visoko ločljivostjo. Od radijskih programov je en sam slovenski in za povrh še dober ducat srbskih.

Sprejemnik HD

Sprejemnik nima posebne oznake, izdeluje pa ga korejski izdelovalec Kaonmedia posebej za Total TV. Ima dva tunerja, kar je praktično, če želimo en program snemati in drugega gledati. Nanj lahko razen satelita Eutelsat W2 (Total TV) priključimo še tri dodatne satelite. To bosta največkrat sosednja Astra (19,2 vzhodno) in/ali HotBird (13,0 vzhodno), kjer je ob številnih plačljivih tudi nekaj sto nekodiranih televizijskih in radijskih programov (za to bo zadostovala ena sama antena).

Sprejemnik ima na sprednji strani osnovne krmilnike sprejemnika za tiste, ki niso vešči uporabe daljinca (ta ima kar 50 tipk). Nekatere tipke (VoD, Games) so (zaenkrat?) odveč, prav tako šest tipk, ki so namenjene upravljanju televizorja (ne moremo npr. nastaviti vrste televizorja). Pod poklopcem je bralnik naročniških kartic NDS (enkripcija VideoGuard) ponudnika Total TV. Na zadnji strani sta ob dveh običajnih priključkih Scart še digitalni HDMI, optični avdio, kompozitni in komponentni video, medtem ko sta priključka USB in ethernet "mrtva". Navodila so bolj skopa, vendar običajno priključitev antene in namestitev sprejemnika opravijo pooblaščeni tehniki Total TV ob sklenitvi naročnine.

Uporabniški vmesnik je pregleden, prav tako elektronski programski vodnik, slovenski šumniki mu niso neznani (čeprav se oddajajo po nestandardni kodni tabeli, ki je naš referenčni sprejemnik ni prepoznal). Prevodi v slovenščino včasih ne "zadenejo" najbolje (npr. "snemi" namesto "snemaj"). Sprejemnik nima teleteksta, temveč je treba uporabiti teletekst na televiziji (v tem primeru, kot smo že večkrat napisali, moramo pozabiti na digitalno HDMI povezavo). Žal pa Total TV programskega vodnika ne prenaša v celoti (kot je pri originalnih ponudnikih programov), temveč opise skrajšuje in tudi na prenos teleteksta ponekod "pozabi" (npr. oba programa slovenske nacionalne televizije).

Snemalnik PVR

V sprejemnik je vgrajen disk Seagate serije Pipeline HD velikosti 320 GB (česar Total TV nikjer ne omenja). Snemalnik pozna tudi običajno funkcijo premora (začasno snemanje), če želimo za trenutek prekiniti gledanje oddaje. Dodatna in praktično uporabna pa je funkcija avtomatskega previjanja ("review buffer"), ko se trenutna oddaja, ki jo gledamo, samodejno snema in ohranja posnetek dolžine do največ 90 minut (v zanki). Recimo, da smo gledali nogometno tekmo in bi si po koncu tekme želeli znova ogledati najbolj razburljive trenutke. Snemanja oddaj in tudi celih serij lahko udobno načrtujemo ob pomoči elektronskega programskega vodnika. Posnetkov ne moremo obdelovati (rezati), kaj šele prenašati v računalnik.

Nišni izdelek

Ponudnik Total TV meri predvsem na tržno nišo tistih uporabnikov, ki nimajo druge možnosti sprejema televizije kot prek satelita (takšnih belih lis je v Sloveniji kar nekaj), oziroma jim ne zadostuje skromna ponudba prizemeljske televizije. Res si lahko omislijo tudi lastno opremo za satelitsko televizijo, vendar so potem omejeni samo na nekodirane satelitske programe, nimajo pa dostopa do, recimo, filmskih ali izobraževalnih programov, ki so sinhornizirani v slovenščino ali imajo slovenske podnapise. Ob koncu oddajanja analogne televizije prek sistema zemeljskih oddajnikov konec tega leta bo Total TV predstavljal možno alternativo, še posebej, če bo programska oprema v preizkušanem sprejemniku doživela še kakšno nadgradnjo.

Total TV HD PVR

Digitalni satelitski sprejemnik.

Izdeluje: Kaonmedia, www.kaonmedia.com.

Zastopnik: Total TV, www.totaltv.si.

Cena: V okviru naročniških paketov.

Za: Snemanje, HD, slovenski menuji, enostavna raba.

Proti: Ni teleteksta, neizkoriščena strojna oprema (USB, ethernet).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji