Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Marko Kovač | Monitor September 2018

Ko mačke ni doma

A1 je tudi v Sloveniji začel tržiti storitev Smart Home, ki dom z nekaj opreme nadgradi v nekoliko pametnejšega – gre za sintezo pametnega doma in alarmne naprave. Čeprav smo v preteklih letih že preizkušali več naprav »internet-of-things«, je ta ena redkih za končne uporabnike, ki se jim ne ljubi ukvarjati z nastavitvami, ne toliko za tehnične zanesenjake.

A1 Smart Home, kot so celoten sistem poimenovali v avstrijski matični družbi A1 Telekom Austria Group, so razvili v sodelovanju z norveškim podjetjem Viva Labs, ki ima bogokletno, čeprav ne povsem zgrešeno geslo – da je najboljši vmesnik neobstoječ vmesnik – in že razvija podobne pametne vmesnike za druge kupce, na primer Schneider Electric in Danfoss. A1 Smart Home ponuja kar nekaj tipal in pametnih napravic, ki nadgradijo dom. Tipala segajo od večnamenskih (tipala za svetlobo, premikanje in temperaturo) prek tipal za vodo (v primeru razlitja) in dim (javljalnik požara) pa vse do tipala, ki preverja, ali so vrata oziroma okna odprta. Tipala je mogoče povezati z aktivnimi elementi, npr. s pametno sijalko LED, vtičnico, sireno ali pa kamero (zaenkrat le HD, torej ločljivosti 720p). Poleg tega sta tu še pametni termostat za krmiljenje radiatorjev in ojačevalnik signala Z-wave. Slednji je prav tako pameten, tako da se lahko več ojačevalnikov poveže med seboj in samostojno posredujejo signal. Vse skupaj pa prek uveljavljenega nizkoenergetskega standarda Z-Wave povezuje osrednja enota – prehod – in je prek žične povezave povezana v omrežje.

A1 Smart Home ima v primerjavi s podobnimi napravami dve res poglavitni prednosti. Prva je dobro sodelovanje s telefonom, saj alarma ob odhodu od doma, recimo, ni treba posebej aktivirati, temveč aplikacija spremembo lokacije ugotovi sama in ustrezno aktivira tipala. In seveda nasprotno: ko pridete domov, vas alarm prepozna, no, vaš telefon, in vas ne nadleguje s potrebo po izklapljanju. Na začetku obratovanja ali igranja z novo igračo vas te majhne motnje ne motijo, a počasi se vam strežba robotov in računalnikov zdi nepotreben posel. Druga prednost pa je sodelovanje z naborom izdelkov drugih izdelovalcev – nekatere take izdelke so pri A1 neposredno uporabili, druge pa aktivno podpirajo. Med njimi je Amazonova Alexa, od nedavna pa tudi pametne sijalke Philips Hue in Ikea Trådfrie, ki uporabljajo alternativni komunikacijski protokol Zigbee.

Načeloma bi se morale v pametno omrežje A1 Smart Home povezati vse naprave, ki uporabljajo protokola Z-Wave ali Zigbee, toda realnost je marsikdaj drugačna, saj neodvisni izdelki v nekaterih primerih potrebujejo še dodatne nastavitve. Kakorkoli že, nekaj izdelkov, ki se hvalijo z eno od naštetih povezav in naj bi omogočali povezavo s A1 Smart Home, smo našli tudi na bolj znani kitajski tržnici. Toda pri izdelkih s slednje moramo biti previdni, saj podpore po nakupu praktično ni, to pa lahko izniči vse prednosti A1 Smart Home.

Najzabavnejše je večnamensko tipalo, ki ob namestitvi celo sveti.

Za osnovno delovanje A1 Smart Home je treba imeti aktivno naročnino in prehod, saj uporaba storitve brez obeh razumljivo ni mogoča. K temu pa je treba dodati še vsaj eno tipalo ali pametno napravo, pri čemer se seveda prednosti sistema najbolj izkažejo ob večji količini med seboj delujočih naprav. A1 za začetek ponuja 9 dodatnih naprav, ki jih je mogoče priključiti v Smart Home, telefonska aplikacija pa ima podporo za 19 naprav, torej je med slednjimi tudi veliko naprav neodvisnih izdelovalcev.

Namestitev

Sama namestitev prehoda in ene ali več naprav je zelo preprosta in jo bodo nedvomno zmogli tudi manj vešči domači mojstri, to pa žal ni lastnost klasičnih alarmnih sistemov in tudi ne nekaterih drugih pametnih nadgradenj doma. Večina tipal je brezžičnih, nekateri elementi – npr. ojačevalnik, ki zahtevajo priklop v elektriko – pa imajo priklop v obliki vtikača. Edina naprava, kjer smo morali vleči kabel, je bila kamera, a verjetno ne bi zmogla dolgotrajnega delovanja le na baterije. Za povezavo vseh elementov zgolj sledimo navodilom v aplikaciji. Ta so precej stripovsko naravnana, tako da ne bi smela povzročati težav niti onim, ki jim tuji jeziki ne ležijo ravno. A hkrati je treba opozoriti, da aplikacija, vsaj na Androidu, ne omogoča izbora slovenščine.

Kakorkoli že, namestitev je delovala brez težav. To nas še bolj navdaja z mislijo, da je ta tehnologija namenjena bolj tehnološko šibkejšim, to pa ni slabo niti za IT možganske truste. Nameščanje nove naprave poteka hitro. Navadno jo le priključite na elektriko, aktivirate baterijo, v aplikaciji izberete ustrezno napravo in jo s pritiskom na gumb na napravi povežete v omrežje. Pri tem je pomembno, da sta prehod in povezujoča se naprava dovolj blizu skupaj, da sta sposobna komunikacije, drugače morate poseči po vmesnem ojačevalniku signala. V našem primeru smo ugotovili, da je včasih že 10 metrov lahko prevelika razdalja za normalno komunikacijo, na manjših razdaljah pa je vse potekalo precej gladko.

Preizkus

Reklamni pamflet navaja, da se zna Smart Home priučiti naših navad, saj analizira lokacijske podatke v prenosnih telefonih uporabnikov in podatke hišnih tipal. Tako se naprava uči naših navad oziroma dnevnega ritma. Sploh prvi del deluje precej solidno, za aktivacijo oziroma deaktivacijo alarma ni treba skrbeti, temveč je vse opravljeno samodejno.

Vsa tipala in naprave so vidne v aplikaciji.

No, naj bi bilo, a smo za kar nekaj funkcij dobili opozorilo, da so trenutno zaklenjene, da težave odpravljajo in da bodo funkcionalnosti aktivirane v najkrajšem možnem času. To je precej natančno, kajneda. Tako kamera sama, kljub tehničnim možnostim, ne zaznava premikanja (kaj šele prepoznava obraze). Za to jo je treba spariti z večnamenskim tipalom. Prav tako kamera samodejno ne snema v oblak. To sproži šele, ko se aktivira alarm, na primer ko pride v hišo nepovabljenec. A to se shranjuje v oblak A1 in ni mogoče določiti druge možnosti (na primer OneDrive ali Google Drive). Prav tako storitev A1 Smart Home ne podpira staroste spletne integracije – IFTTT, a tudi to možnost preizkušajo in jo bodo omogočili v neimenovani prihodnosti.

Paket A1 lahko opremite tudi z gumbom za alarm, ki je namenjen aktivaciji oziroma deaktivaciji alarma, uporabljamo ga lahko tudi kot gumb za paniko, bodisi v primeru vloma ali zdravstvenih težav starostnikov. Kakorkoli, prehod bo ob alarmu (na primer vstopu v stanovanje, dimu ali le ob pritisku na gumb) začel klicati posedovane telefonske številke.

Telefonska aplikacija (A1 Smart Home namreč ne podpira polnokrvnih računalnikov Windows in MacOS) je precej preprosta. Spet je poudarek na preprosti rabi, a smo kljub temu pogrešili nekatere napredne funkcije, kot so zahtevnejši scenariji, ki bodo verjetno prišli z integracijo storitve IFTTT, ali pa izpis podatkov večnamenskega tipala. Kljub temu se vidi, da je aplikacija ustrezno premišljena. Tako lahko takrat, ko smo doma, avtomatsko izklopimo kamere, da ne bi signal po nepotrebnem potoval v oblak in še kam. Prav tako lahko spremljamo, kdo je prišel domov in kdaj, sploh če vhodnim vratom dodamo tipalo. Nismo ravno prepričani, da bo takšno spremljanje povšeči našim najstnikom, a kljub temu – popis dogodkov ne glede na proteste mladine dobimo v obliki seznama, edino oblike zapisa časa nam ni uspelo spraviti v evropsko. Na voljo imamo dve vrsti uporabnikov – običajne, ki jih le spremljamo, tu so mišljeni predvsem otroci, in napredne, ki imajo vpogled v dogajanje, posnetke kamer, prejemajo pa tudi obvestila.

Seznam pomembnih dogodkov razkriva naše navade, tudi to, kdaj so mulci prikolovratili domov.

Praktično smo sistem uporabili med krajšim dopustom. Dve kameri sta bili usmerjeni tja, kamor bi verjetno stopil nepovabljeni gost, na vratih je bilo tipalo za primer odpiranja, večnamensko tipalo je pomagalo eni od kamer. Pametno stikalo smo predprogramirali tako, da je ob večerih prižigalo in ugašalo luč in s tem dajalo vtis, da je stanovanje obljudeno. Rezultat je bil nič roparjev, otroci pa so uživali, ko smo z drugega konca celine lahko pogledovali na domačo uro.

Cena

A1 ponuja nekaj različnih paketov Smart Home: »Nadzor«, v katerem je le notranja kamera; »Varnost«, kjer sta kameri pridana večnamensko tipalo in tipalo za vrata in okna; ter »Udobje,« ki prej omenjeno večnamensko tipalo dopolnjuje s pametnim termostatom in vtičnico. V vsakem primeru stane naročnina slabih 5 evrov, opremo pa lahko plačate v enem kosu ali na obroke. Tako najcenejši paket (le s kamero) stane še dodatnih 6 evrov na mesec, najdražji (krmiljenje radiatorja in/ali klime) pa kar 10 evrov, oboje ob 24-mesečni vezavi. Če cene primerjamo z nekaterimi drugimi neodvisnimi izdelovalci, na primer spletnih varnostnih kamer (Netgear Arlo ali Nest Cam IQ ipd.) ali pametnih termostatov (Nest ipd.), brž ugotovimo, da cene A1 Smart Home niso najugodnejše, toda namestitev in povezava teh naprav terja nekaj več znanja in spretnosti, kot ga zahteva A1 Smart Home. Da niti ne omenimo, da A1 omogoča v teh krajih oboževan nakup na obroke. Obenem ob tem ne smemo zanemariti podpore, ki je pri A1 nekje na dosegu roke ali vsaj klica, pri drugih ponudnikih, sploh tistih z Daljnega vzhoda, pa je nekoliko vprašljiva. A spretnejši bodo vedno znali poiskati pot, kako prihraniti kak evro, drugi pa bomo udobje plačali.

A1 Smart Home

Paket za pametno krmiljenje in varovanje vašega doma.

Kje: a1.si/smarthome.

Cena: od 9 EUR na mesec naprej.

Za: preprosta namestitev in delovanje.

Proti: veliko naprednejših možnosti še v preizkušanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji