Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2014 | Teme: pametni telefon

Ko denar  ni težava

Pametni telefoni so, nekako z nastankom prvega iPhona, postali tudi statusni simbol. Če smo nekoč menili, da nihče ne bo kupil telefona, ki bo stal 500 evrov, se danes brez težav prodajajo taki, ki stanejo 700, 800 in celo več evrov. Seveda gre za vrhunske modele, nas pa je zanimalo, kateri izmed njih je tudi v resnici najboljši.

Kaj smo ugotovili?

Potrudili smo se sestaviti objektivno mnenje o tem, kaj »najboljši« sploh pomeni, a nam je kljub temu jasno, da se različnim ljudem zdijo pomembne različne značilnosti telefona. Tudi zato smo na naslednjih straneh objavili tudi štiri osebna mnenja štirih članov uredništva. Med seboj se razlikujejo kot le kaj.

Da, vrhunski telefoni danes stanejo približno toliko kot že zelo dober namizni računalnik in še vedno nadpovprečen prenosni računalnik. 500–800 evrov je že vsota, za katero lahko izbiramo na katerikoli strani računalniškega polja. Lahko si kupimo podmizno srednje hudo pošast, 17-palčni prenosnik, ultra lahek prenosnik, kombinacijo prenosnika in tablice, tablico iPad, tablico z Okni ali pa – telefon. Pri čemer danes k telefonom štejemo tudi zverine s 6-palčnim zaslonom, ki so še nedolgo tega sodile med tablice.

In, če smo pošteni, ugotovimo, da tudi zmogljivosti telefonov nezadržno lezejo proti zmogljivostim osebnih računalnikov. Popolnoma dosegli jih najverjetneje ne bodo nikoli, a le zato, ker morajo delovati brez ožičenega dovoda električne energije. Varčnost je tisto, kar telefone omejuje v hitrosti delovanja, posledično pa tudi v zmogljivostih. Kljub temu so hitrostne zmogljivosti danes že presegle tisto mejo, ko bi uporabniki, tudi zahtevni, lahko sklenili, da so morda »počasni«. Kajti osnovno delovanje telefonov je mehko in zvezno, aplikacije se odpirajo bolj ali manj v trenutku, brezžično delo s podatki je prav tako trenutno. Z njimi lahko upravljamo pisarniške datoteke (besedilo, preglednice), če se to zdi pretežko, jim lahko priklopimo tipkovnico, upravljamo lahko z video posnetki, ne nazadnje se lahko gremo tudi upravljanje osebnih računalnikov ali strežnikov na daljavo. Na koncu lahko ugotovimo, da so za določena opravila v resnici še veliko bolj primerni kot namizni računalniki in celo kot prenosni računalniki. Slednji za prenašanje kljub vsemu zahtevajo torbo in nekaj moči, telefon pa danes (še vedno) sede v prav vsak žep.

Ne čudi torej, da se prodajne številke telefonov še vedno nezadržno večajo, številke osebnih računalnikov pa so se ravnokar komajda pobrale od hudih padcev. Res je, večina prodajnih številk velja za cenovno ugodne modele, še posebej v taboru Android, a ne gre spregledati, da so prav vrhunski modeli tisti magnet, ki privabi kupce. Imeti nekaj vrhunskega, morda celo v zlati barvi, to pokazati na mizi, je nekaj, kar je očitno počasi nadomestilo drag nakit in vrhunske ročne ure.

Ne nazadnje je res tudi to, da se visoke cene telefonov še vedno izmuzljivo zakrijejo v mesečne račune mobilnih operaterjev. Videti je, da se uporabniki le redko toliko poglobijo v izračune, da bi se izognili predragemu obročnemu plačevanju. Tudi zaradi tega se v zadnjem času kažejo očitne razlike v prodajnih številkah tablic in telefonov. Prve uporabniki kupijo »za gotovino«, se zavedajo, da so drage, in jih zato uporabljajo čim dlje. Telefone pa nam operaterji ponujajo vsake dve leti in vedno se nam zdijo poceni. Tudi ti, ki smo jih preizkusili na naslednjih straneh. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji