Objavljeno: 24.4.2006 18:53 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor April 2006

Kdo je najbolj potraten?

Danes si težko predstavljamo podjetje, ki pri svojem delu ne uporablja elektronske pošte. Postala je nepogrešljiv del poslovanja. Vemo pa, da je večina zaposlenih ne uporablja zgolj v poslovne namene, temveč tudi za zabavo. E-poštna sporočila so polna bitnih slik, raznih filmčkov, Powerpointovih datotek ipd., to pa po nepotrebnem obremenjuje naš strežnik. Nadzorovanje takega početja je zelo težko, skoraj nemogoče.

Ena od rešitev je Mail Access Monitor podjetja Red Line Software, ki analizira dnevniške datoteke poštnega strežnika in izdela različna poročila, npr. kateri e-poštni naslov je prejel in poslal največ sporočil in kdaj, koliko internetnega prometa je imel ipd. Program zna analizirati dnevniške datoteke večine poštnih strežnikov (MS Exchange Server, SendMail, PostFix, QMail, MDaemon, Kerio, MailServer, Merak Mail Server in VisNetic MailServer). Če imamo v podjetju več poštnih strežnikov, lahko nadzor nad učinkovitostjo poštnega sistema centraliziramo, saj Mail Access Monitor omogoča hkratni nadzor in možnost generiranja skupnih poročil. Na žalost pa ne tudi nadzora nad različnimi poštnimi strežniškimi programi - ta mora biti en sam.

Grafični pregled izdelanega poročila

Izdelovalec nam omogoča 40-dnevno preizkusno različico, tako da lahko docela spoznamo zmožnosti programa. Enostavno ga namestimo v katerikoli računalnik v omrežju, ki ima dostop do e-poštnih dnevniških datotek. Pri prvem zagonu se prikaže čarovnik, v katerega vnesemo lokacije e-poštnih dnevniških datotek ter domene naših e-poštnih naslovov, da program lahko loči med zunanjim in notranjim prometom. Po uvozu dnevniških datotek imamo dve možnosti: dnevniške datoteke lahko pregledujemo v izvirni obliki in želene podatke filtriramo ali pa izdelamo poročilo za določeno obdobje po različnih kriterijih: po viru podatkov (če imamo npr. več strežnikov, katere dnevniške datoteke naj poročilo vsebuje), po storitvah (notranji ali zunanji promet), po protokolu (SMTP...), po mesecih, po dnevih v tednu, po urah v dnevu, po gostitelju, po e-poštnem naslovu, po domeni (če uporabljamo več domen) in po meri. Izdelano poročilo lahko shranimo v različne vrste datotek (Excel, XML, TXT...) za nadaljnjo obdelavo, ga natisnemo, pošljemo v obliki HTML po e-pošti ali pa prikažemo grafično v obliki stolpcev. Izdelavo poročila lahko tudi avtomatiziramo, tako da program periodično uvozi nove dnevniške datoteke, izdela poročilo in nam ga pošlje po e-pošti. Na žalost Mail Access Monitor ne zna analizirati dnevniških datotek SMTP, ki vsebujejo podrobnejše vpise o komunikaciji med strežniki, kar bi vsekakor dopolnilo analizo učinkovitosti poštnega sistema.

In kaj lahko ugotovimo iz izdelanega poročila? Različno, odvisno od tega, kaj želimo. Lahko npr. poiščemo zaposlene, ki med delovnim časom pošiljajo bitne datoteke z zabavno vsebino prijateljem, ali pa tistega, ki v podjetju pošlje največ e-poštnih sporočil. Po drugi strani lahko iz poročila razberemo tudi, s katerega e-poštnega naslova prihaja največ nezaželene pošte, in ustrezno ukrepamo.

Mail Access Monitor je zmogljiv program, ki nam bo prihranil veliko časa pri analiziranju delovanja poštnega strežnika. Še posebej uporabno je avtomatizirano generiranje poročil in pošiljanje le-teh na želene e-poštne naslove za nadaljnjo obravnavo.

Mail Access Monitor 3.0

Kaj: Program za analizo logov e-poštnega strežnika.

Izdeluje: Red Line Software, www.internetaccessmonitor.com.

Cena: 199 dolarjev (polna različica).

Za: Enostavno pregledovanje logov, avtomatiziranje izdelave poročil.

Proti: Ne omogoča hkratne analize logov različnih poštnih strežnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji