Objavljeno: 12.6.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2018

Kako zapraviti prisluženi bitcoin?

V svet kriptovalut običajno vstopimo s trgovanjem, a ko se tovrstnega mešetarjenja naveličamo, jim zaupamo nalogo, za katero so bile prvenstveno ustvarjene. Prislužene bitcoine in druge kriptovalute uporabimo kot običajen denar, za zapravljanje. Po začetnem razcvetu trgovin, ki so sprejemale kriptovalute, se je njihova rast ustavila. Danes digitalne kovance najlažje potrošimo na spletu.

Veliko podjetnikov se je v preteklosti, tudi v Sloveniji, odločilo za korak prihodnosti. Možnost plačevanja v kriptovalutah zanje pomeni uslugo stranki, nižje provizije in večjo likvidnost, sredstva se nakazujejo sproti, denar je takoj na računu. Velika večina jih prejete bitcoine takoj pretopi v evre, da se izognejo valutnemu tveganju, ki ga prinaša divja narava oziroma nihanje vrednosti kriptovalut. V Sloveniji lahko z bitcoini kupimo najrazličnejše izdelke, od hrane, storitev, tehničnih pripomočkov do prevoznih sredstev in potovanj. Pri plačevanju trgovcu s kriptovalutami pa naletimo na težavo.

Denarnice

Spletne menjalnice so največkrat prva postaja začetnika v svetu kriptovalut.

Bitcoine in druge kriptovalute shranjujemo v denarnice, ki so lahko spletne, programske za uporabo na računalniku, tablici ali telefonu, naprave v obliki ključkov in celo kot koda, natisnjena na običajen papir. Pri trgovanju s kriptovalutami največkrat uporabljamo spletne menjalnice in njihove denarnice. Čeprav vsakemu spletnemu računu običajno pripada lastna spletna denarnica, gre v veliki večini za skupne zaloge kriptovalut, ki postanejo zares naše šele ob dvigu, zato si z njimi pri nakupih ne moremo pomagati. Če vztrajamo, velja najprej poskusiti s transakcijo nižjega zneska, drugače si omislimo denarnico na telefonu, iz katere bo zapravljanje bitcoinov in drugih kriptovalut postalo pravi užitek.

Kriptovalute varno hranimo v tako imenovanih hladnih denarnicah, kakršna je naprava Trezor.

Denarnice na telefonu niso priporočljive za shranjevanje večjih vsot. Ker so vedno povezane s spletom, jim pravimo vroče denarnice. Kot vse naprave na internetu so dostopne nepridipravom s hekerskim znanjem. Bolj varne virtualne mošnje za shranjevanje bitcoinov in drugih kriptovalut so hladne denarnice, kakršne so papirne ali strojne kriptoshrambe. Med zadnjimi sta najbolj znani napravi Trezor in Ledger Nano S. Programske denarnice so običajno brezplačne, medtem ko strojne sploh niso poceni. Pri izbiri programskih denarnic na telefonu je priporočljivo vedeti, kdo so njihovi stvaritelji in kako so narejene. Najboljša izbira so odprtokodne aplikacije, pri katerih je znana sleherna vrstica kode in v sebi ne skrivajo morebitnih pasti. Dodatno nevarnost predstavljajo telefoni s korenskim dostopom (angl. root, Android) ali z odklenjenim (angl. jailbreak, iOS). Nanje nikoli ne nameščamo denarnic s kriptovalutami, saj bi bilo naše ravnanje podobno lastniku hiše, ki vlomilca sam povabi v dom!!

Telefon, na katerem je nameščena programska denarnica z našimi kriptovalutami, je treba skrbno varovati. Če se ga polasti tujec, so digitalni kovanci v nevarnosti. Večina programskih denarnic premoženje sicer zaščiti s PIN-kodo ter šifrirnim ključem, tako da so povprečnemu uporabniku nedostopne, a znalec bi znal streti tudi trši oreh, zato previdnost ni odveč. Vedno moramo imeti varnostno kopijo oziroma načrt za ravnanje v primeru katastrofe. Ob izgubi, uničenju ali kraji mobilne naprave nam bo do kriptožetonov pomagalo pomožno geslo, varnostno vprašanje ali kateri drug programski prijem razvijalca izbrane programske denarnice. Varnostni postopek običajno ni težaven, aplikacija nas vanj skorajda prisili, nakar nas po njem vodi za roko. Programskih denarnic lahko na enem telefonu uporabljamo več, tovrstno ravnanje je zaradi razpršenosti naložb celo priporočljivo.

Airbitz

AirBitz je varna in preprosta programska denarnica, ki omogoča plačevanje z bitcoini.

Sami smo želeli prislužene bitcoine v menjalnici Bitstamp zapraviti na spletu. Že prva trgovina, ki sprejema kriptovalute, nas je opozorila, da je prenos bitcoinov iz spletne menjalnice tvegan. Da izgubljene transakcije ne bi kasneje obžalovali, nam je svetovala manjši nakup ali selitev digitalnih kovancev v drugo vrsto hrambe. Odločili smo se za programsko denarnico Airbitz, ki jo za telefon iPhone dobimo na tržnici App Store, kjer je na voljo brezplačno. Gre za dodelan programski izdelek, ki se ponaša s preprostim delovanjem po vzoru mobilnega bančništva. Je varna rešitev, kjer so shranjeni bitcoini šifrirani in zaščiteni pred škodljivo programsko kodo. Decentralizirano delovanje zagotavlja dostop do financ tudi ob izpadu strežnikov matičnega podjetja. Aplikacija ima številne napredne zmožnosti, med katerimi ne manjkata niti Bluetooth in NFC-povezovanje. Omogoča hrambo več denarnic hkrati, ohranja enostavnost na površju, tako da zapletene varnostne sisteme skrije pred uporabnikom, ki za dostop potrebuje zgolj geslo (in PIN-kodo) oziroma na novejšem telefonu iPhone le prstni odtis, ter obenem vsebuje bogato dodatno ponudbo, od kriptobazarja do nakupa in prodaje bitcoinov.

Po namestitvi nas ob prvem zagonu aplikacije pričaka prijavna stran, kjer uporabimo gumb Sign Up in vpišemo osebne podatke, da ustvarimo uporabniški račun. Po izbiri uporabniškega imena nas program pozove, da vpišemo številčno kodo, ki jo bomo v prihodnosti uporabljali za hitro prijavo v storitev. Na koncu lahko vnesemo še geslo. To ni nujno, aplikacijo lahko uporabljamo tudi brez njega, a je priporočljivo, saj ustvari dodatno plast varnosti, ki ustrezno zavaruje v denarnico shranjene bitcoine. Geslo, če se zanj odločimo, mora biti dovolj zahtevno, z vsaj eno veliko črko in številko. Ko si ga izmišljujemo, program na zabaven način sproti ugotavlja, ali ustreza zahtevam. Na koncu izračuna, koliko časa bi izurjen heker potreboval, da geslo ugotovi, v našem primeru bi ga »zlomil« v 200 milijonih letih.

Naslov denarnice Airbitz se nahaja pod zavihkom Request.

Takoj po prvi prijavi je čas za nastavitev zahtevanih dovoljenj, aplikacija potrebuje dostop do kamere, ki nam bo lajšala plačevanje, in stikov, ki naše finance povežejo s prijatelji. Oboje po želji preskočimo, a si s tem otežimo uporabo programa. Airbitz zagotavlja, da bo zaupanje spoštoval in pridobljene informacije zadržal zase. Prijavne podatke si zapišemo, da ne izgubimo dostopa v primeru izgube, menjave, uničenja ali kraje telefona. Po prijavi nas program zapelje naravnost v našo, pravkar ustvarjeno denarnico. Čas je, da vanjo naložimo bitcoine. V spletni menjalnici Bitstamp izberemo opciji Withdrawal ter Bitcoin (BTC) in v polje Destination Bitcoin Address prepišemo naslov, ki nam ga aplikacija Airbitz pokaže pod zavihkom Request. Ko bitcoini prispejo v našo denarnico, napoči čas zabave.

Nakup

V praksi se izkaže, da še zdaleč ni toliko spletnih trgovin, ki bi sprejemale bitcoine, kakor se na prvi pogled zdi. Resda so na spletu storitve, kakršna je All4btc.com, ki obljublja, da lahko z bitcoini kupimo prav se, a je njihova uporaba dokaj zapletena in draga. Deluje tako, da spletišču posredujemo povezavo do želene robe, na primer iz Amazona, njeno ceno in stroške pošiljanja, nakar končnemu znesku storitev prišteje še svojo, nemalo provizijo. Boljša je uporaba namenskih iskalnikov, ki imajo v katalogu tisoč in eno trgovino, ki kriptovalute dejansko sprejema. Ko najdemo iskani izdelek, nas tovrstno spletišče preusmeri na izvorno spletno stran, nakar nadaljujemo po običajni poti, dodamo izdelek v košarico, vpišemo dostavne podatke in plačamo.

Postopek nakupa se ne razlikuje od običajnega. V izbrani spletni trgovini opravimo nakup, tako da v košarici zberemo izdelke, se odpravimo k blagajni, kjer izpolnimo informacije o plačniku in naslovniku, ki bo paket prejel, ter na koncu za način plačila izberemo kriptovaluto. Pri plačevanju smo običajno preusmerjeni na enega izmed ponudnikov plačevanja z bitcoini in drugimi kriptovalutami. Prikazana stran nam ponudi naslov in kodo QR, ki čaka na naše plačilo. Kodo poslikamo s fotoaparatom telefona, tako da v programu Airbitz uporabimo orodje Scan. Potrditev transakcije izvedemo s potegom prsta z desne proti levi na drsniku Slide to confirm. Osnovna transakcija je izvedena dokaj hitro, znotraj časovnih omejitev omrežja bitcoin, medtem ko je potrditev nakupa opravljena v največ pol ure. Ker ima trgovec denar na računu takoj, je celoten posel običajno hitrejši kot po klasični poti. V našem primeru je bil izdelek poslan uro po izvedenem naročilu. Občutek po opravljenem nakupu je odličen, zavedamo se, da smo del prihodnosti, hkrati pa je zadovoljstvo logično. Vedno v življenju je tako, da je zapravljanje denarja veliko slajše kot služenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji