Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Boris Horvat | Monitor September 2010

Kabelski sprejemnik kot se šika

Če se pri kabelskem ponudniku televizije odločimo za digitalni paket, v ceni seveda dobimo tudi ustrezen digitalni sprejemnik. Osnovno različico lahko za nekaj več denarja nadgradimo tudi z modeli, ki premorejo snemalni disk. Lahko pa ustrezen sprejemnik kupimo tudi mimo samega ponudnika.

Podjetje TechniSat izdeluje digitalne satelitske (DVB-S), digitalne kabelske (DVB-C) in digitalne zemeljske sprejemnike (DVB-T). Po trditvah podjetja gre za evropsko proizvodnjo, večinoma nemško, podjetje pa ima obrate tudi na Poljskem in na Madžarskem. Pri nas je bilo do zdaj znano predvsem po karticah SkyStar TV za PC.

Tokrat smo preizkusili na prvi pogled neugleden digitalni kabelski sprejemnik z oznako Digit HD4-CX, ki pa nas po podrobnem pregledu ni razočaral. Sprejemnik ima na sprednji strani samo gumb za vklop in štiriznakovni prikazovalnik LED (številka programa ali koda funkcije), ob tem pa še tipke za osnovno upravljanje menujev. Pod poklopcem je bralnik naročniških kartic in priključek USB. Izdelan je v Nemčiji in se ponaša z nalepko: "Made in Germany" - "Arbeitsplatz sichernd" (zaščitimo delovna mesta; zanimivo, mar ne?).

Namestitev

Pri prvi vključitvi smo najprej nastavili jezik (slovenščina je na voljo - skupaj s šumniki! - res pa je tu pa tam kakšen prevod napačen) in državo sprejema (Slovenijo). Po kakšnih desetih minutah so bili vsi kanali slovenskega kabelskega operaterja (130 televizijskih in 59 radijskih) pregledani in shranjeni v imenik. Po želji lahko programe v imeniku poljubno preurejamo.

Sprejemnik ima vse potrebne priključke (2 x Scart, HDMI, kompozitni, komponentni YPbPr, optični avdio, coax avdio in ethernet) in bralnik naročniških kartic Conax (ki jih navadno uporabljajo kabelski operaterji) in priključek USB za zunanjo pomnilniško enoto (žal je ta samo na prednji strani). Posebej moramo omeniti teletekst (ki ga "konkurenčni" sprejemnik Cisco, ki ga ponuja sam operater, sploh nima), ki deluje hitro (zapomni si vse strani in podstrani) in v skladu s standardom 1.5 (zato je jasno, da nima težav s slovenskimi šumniki). Elektronski programski vodič je všečno oblikovan, za privajanje dela z daljincem pa potrebujemo nekaj vaje. Kot posebnost omenimo, da lahko po potrebi nastavimo zakasnitev zvoka do nekaj desetink sekunde, če zvok in slika pri predvajanju nista sinhronizirana.

Posnetki, ki smo jih brez težav shranili na ključek USB oziroma zunanji disk.

Elektronski programski vodnik

Snemanje

Sprejemnik nima vgrajenega diska, lahko pa nanj prek priključka USB povežemo poljubno pomnilniško napravo ali ključek USB ali zunanji disk, pri čemer sprejemnik preveri, ali je naprava dovolj hitra za zapisovanje. Naš ključek USB sicer ni prestal tega preizkusa, vendar je snemanje programov v običajni ločljivosti potekalo brez težav, pri snemanju v visoki ločljivosti pa se je slika zatikala. Ko smo nanj priklopili zunanji disk USB, je snemanje delovalo tudi v visoki ločljivosti. Sprejemnik pomnilniški nosilec sam formatira, tako da nosilca kasneje ne moremo priključiti na računalnik, če bi hoteli posnetke obdelovati (ali piratizirati - to je tudi razlog za takšno zaščito). Lahko pa osnovno obdelavo posnetkov opravimo kar na sprejemniku (obrezovanje odvečnega začetka in konca, izrezovanje reklam). K možnostim snemanja sodi tudi funkcija "premor", če moramo začasno prekiniti gledanje televizije, tako da ničesar ne zamudimo. Občasno smo imeli težave pri snemanju, ko je slika nenadoma "mrknila" (čeprav se je snemanje nadaljevalo).

Internet in še kaj

Na priključek USB lahko priključimo tudi pomnilniški nosilec, ki smo ga formatirali na osebnem računalniku in na katerem imamo posnete fotografije (JPG), glasbo (MP3) ali filme. Tako lahko potem gledamo družinske fotografije ali poslušamo glasbo (če naš televizor nima priključka USB). Priključek za internet ima predvsem nalogo enostavne nadgradnje programske opreme iz interneta, dodatna (in zelo priročna) funkcionalnost pa je možnost upravljanja sprejemnika (načrtovanje snemanj) prek spletnega vmesnika na domačem računalniku.

Za konec

TechniSatov sprejemnik Digit HD4-CX je eden redkih digitalnih kabelskih sprejemnikov z možnostjo snemanja. Žal ima samo en sprejemnik (tuner), saj bi včasih želeli hkrati snemati in gledati televizijo. Da je sprejemnik vreden "svojega denarja", so spoznali tudi nekateri kabelski operaterji v Evropi, ki so ga že vključili v svoje paketne ponudbe - o tej možnosti bi lahko razmislil tudi slovenski kabelski operater.

Technisat Digit HD4-CX

Digitalni kabelski sprejemnik HD (DVB-C).

Izdelovalec: TechniSat, www.technisat.de.

Zastopnik: Optisis, www.optisis.si.

Cena: 138 EUR.

Za: Všečen vmesnik, primerna cena.

Proti: Video posnetkov ni mogoče obdelovati na računalniku, programska oprema (še) ni izpiljena, samo en tuner.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji