Objavljeno: 12.6.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2012 | Teme: iPad

Jabolčna invazija

V času, ko se Mac in iPad zbližujeta, mi pa čakamo na naslednji korak prehoda, operacijski sistem Mountain Lion, ki že trka na vrata, si olajšajmo delo z Applovimi računalniki trenutne generacije. Na naslednjih nekaj straneh se bomo naučili osnov, ki naj bi jih poznal vsak nov lastnik jabolčnega računala. Poglobili bomo znanje z nasveti za znalce, se povezali z Macom v omrežje in oblak, si poenostavili najpogostejša opravila in delovanje sistema prestavili v višjo prestavo.

Apple se uči. Preprostost tablice, kjer ima vsaka aplikacija na voljo ves zaslon, se delo samodejno shranjuje in so vse datoteke na enem mestu, je pri uporabnikih naletela na huronski odziv. Prodaja gre za med in povsem naravno je, da bi invazijo Jabolčniki radi razširili še na druge svoje izdelke. Z drobnimi koraki spreminjajo operacijski sistem OS X na način, prilagojen množicam. Poleg ščepca enostavnosti, celozaslonskega delovanja aplikacij s samodejnim shranjevanjem, so mu dodali upravljanje z gestami in zdi se, da bodo po zastavljeni poti nadaljevali do konca. Cilj je bržkone združitev obeh svetov v enega, kjer bodo vsi prebivalci novega planeta v obliki jabolka živeli pod enakimi pogoji, v sožitju, kakršnega ne pozna noben drug ekosistem.

Posebnost računalnikov, zasnovanih v kalifornijskem mestu Cupertino, je dodelanost. Na vseh ravneh so izdelki podjetja Apple šolski zgled dovršenosti. S kateregakoli zornega kota si jih ogledamo, se ne moremo načuditi malenkostim, ki vedno znova prevladajo v primerjavi s tekmečevimi napravami. Izstopanje po videzu, inovativnost strojnih rešitev in pogum so lastnosti, ki jih njihovi izdelki ponosno nosijo. Uporabnik te lastnosti zato pričakuje tudi od sistema, ki teče na njih. Duša vsakega Maca je operacijski sistem OS X. Unixova podlaga, Jobsovo vizionarstvo in zloščen grafični uporabniški vmesnik so stvari, ki si jih želi vsak računalniški navdušenec. Tu se skriva ključ Applovega uspeha. Čim več časa preživimo v jabolčnem operacijskem sistemu, tem bolj razumemo. Uporabniški vmesnik je preprost. Če si ne želimo mazati rok, zlahka ostanemo čisti, saj nam vrhnja plast vmesnika zadostuje za najpogostejša opravila in večino želja, ki se porajajo ob redni rabi. Posebnosti seveda so, vendar niti Expose, niti Spaces, kaj šele Launchpad ne zahtevajo doktorske diplome. Intuitivnost je njihovo ime, enostavnost pa priimek. Kljub temu so nadvse uporabni pripomočki, ki dopolnjujejo večji mozaik. Navidezna preproščina okolja morda ne vzbuja upanja, da je voda globoka, a znalci lahko brez bojazni skočijo vanjo, saj se bodo varno potopili daleč v globino. Orodja, kot so Terminal, Automator in AppleScript, bodo poskrbela, da ne bo nikoli opravila, ki ga ne bi bilo mogoče predrugačiti do skrajnih meja posameznikove domišljije. Za vsako težavo se najde več rešitev, posameznik uporablja tisto, ki mu najbolj prirase k srcu.

Kritiki se največkrat obregnejo ob neprepustnost Applovega ekosistema. Ker je OS X vedno bolj povezan s celoto, se vrata zapirajo tudi znotraj njega. Z razširitvijo tržnice Mac App Store je Apple neodvisnim razvijalcem in trgovcem zadal hud udarec. Ti so zdaj v podrejenem položaju, zato bodo prej ali slej obupali in pristopili k množici. Uporabniki bomo tako dobili enovit dostop do aplikacij, s katerimi zlahka razširimo zmožnosti sistema do meja neprepoznavnosti. Preprosto nameščanje, nadgrajevanje in odstranjevanje programov, nakupi, shranjeni v oblaku, ter možnost uporabe na več računalnikih hkrati je le peščica izmed dobrodošlih lastnosti novega načina distribucije, kakršne ne pozna nobena druga namizna platforma. Če uporabljamo samo Applovo tržnico, se nam ni treba bati virusov in drugih nadležnih programčkov, saj filigransko natančni nadzorniki poprej pregledajo vse prijavljene pripomočke in pri tem marsikaterega ne spustijo skozi sito. Žal so včasih še preveč zaščitniški, zato smo ostali brez nekaj odličnih skupkov kode, ki jih za zdaj na srečo najdemo drugod v spletu. Velika nevarnost je, da bi Apple nekoč tudi tu šel po poti mobilnega operacijskega sistema iOS, ki ne pušča možnosti tujih aplikacij in lahko uporabniki nameščajo zgolj robo, kupljeno v jabolčni trgovini. V tem primeru bi bili kupci ob svobodo in najverjetneje ob kup dobrot, ki jih Apple ne želi blizu svoje prodajalne. Upamo, da se to ne bo zgodilo nikoli. Všeč nam je razdelitev, kot jo obljublja Gorski lev. Uporabniki bomo imeli tri možnosti. Najvarnejša bo v sistem spustila zgolj programe z Applove tržnice, srednja še tiste z jabolčnim blagoslovom, tretja pa vse kot doslej. Vsak se bo odločil po svoji presoji in znanju. In še naprej užival v odličnem operacijskem sistemu.

O prvih korakih, iOblaku, automatorju in še in še si preberite v julijski posebni številki revije Monitor!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji